tips&tricks speksteenkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

tips&tricks speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van cinic
02/11/2012 - 17:24

Beste,

 

In het voorjaar hebben we ons een tulikivi TU2200M aangeschaft (binnenkachel van een SONKA, met  een dikkere buitensteen).

Sedert een tijdje zijn we nu aan het stoken. Als "leek" in het stoken was het in begin  even ervaring opdoen. Intussen zijn we reeds een goeie maand aan het stoken en zijn we enorm tevreden van de gezellige stralingswarmte. 

In het begin was het vooral te doen om op een goeie manier de kachel te stoken. Nu ,later begint u de vraag te stellen of u daad werkelijk goed bezig bent?! U wenst uiteindelijk het rendement van 87% te behalen die in de brochures vermeldt staat. Stookt u  t e hard(hellevuur) of te zacht, is de lucht toevoer ideaal. In het forum kan ik hier  en daar lezen dat de temperatuur in de  schoorsteen/speksteen een bepalende factor is . Dus mijn vraag is welk is het ideaal scenario om het maximaal rendement uit uw kachel te halen?

1.hard/zacht stoken?

2.Groot debiet luchttoevoer?

3.Welke is de ideale temperatuur in de schoorsteen, met welk toestel(merk?) kan dit gemeten worden? Welke is  de ideale temperatuur van de speksteen, met welk toestel(merk?) kan dit gemeten worden?

Een ander onderwerp is het  onderhoud! Door de kacheldeur frequent te openen is er een verbruining (roet) van de speksteen. Hoe kunnen we dit reinigen? Het venster van de kachel heeft een witte waas (geprobeerd met as, tevergeefs), hoe kan dit gereinigd worden indien mogelijk. Hoe kunnen die fenomenen vermeden worden? Of is dit eigen aan het stoken.

 

Thanks

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.