Tips om een vrouw meer kosten-bewust te maken? | Ecobouwers.be

U bent hier

Tips om een vrouw meer kosten-bewust te maken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van digitaloverdose
21/07/2006 - 13:01

Lijkt een stomme titel maar ik zit er wel echt mee.

Het probleem is dat we samen een vrij ruim inkomen hebben, vooral dankzij mijn 4-ploegenwerk in de chemie. Ni dat we alles kunnen doen wat we willen (hoeveel mensen kunnen dat echt?) maar we komen goed toe iedere maand en kunne zelfs nog wa opzij zetten. Toch ben ik er mij de laatste maanden meer van bewust geworden dat we best nog wa minder zouden kunnen uitgeven mits enkele aanpassingskes die amper moeite vergen. Dit om diverse redenen: het milieu ni meer belasten dan echt nodig, wa geld besparen en mischien nog vooral om mijn kinderen te leren dat de wereld ni louter om verspilling en blind consumeren draait.

Zo is er bijvoorbeeld de was aan de wasdraad drogen ipv altijd maar in de droogkast, het autogebruik wa beter plannen om minder km's te doen (we doen er nu gezamelijk jaarlijks 60.000!), de boodschappen beter plannen (ongelooflijk hoeveel eten er hier soms wordt weggegooid of prullaria van de kids waarmee ze amper gespeeld hebbe), plastik flessen en brik verpakkingen bijeen duwen voor ze de vuilzak in gaan en zoveel mogelijk glazen flessen gebruiken, enz...

Allemaal klein dingskes die ogenschijnlijk ni veel zouden uitmaken maar ik heb eens nagerekend dat in ons geval zo vaak 5 à 10€ per dag bespaard kan worden. Da's toch al gauw 100€ of meer per maand oftewel meer dan 1000€/jaar...

Nu ben ik er ondertussen al wel van overtuigd geraakt dat het best ietsje anders kan, maar mijn vrouw nog absoluut niet. Als ik haar dan ook voorzichtig wijs op zo'n verspilling dan wordt die opmerking doodleuk weggelachen door haar of ben ik weer aan't zagen voor niks. Zij is steevast van den theorie overtuigd dat er X aantal € op de rekening komt waarvan we Y sparen en al de rest mag uitgegeven worden aan eender wat (of we't nu echt nodig hebben of ni) want tenslotte sparen we al wel wa... Het is ook zo dat al die besparingskes zich ni direkt laten merken. Of ge nu een paar € bespaart door 20km minder te rijden of nen halve € door de droogkast eens ni te gebruiken, da ziet ge ni meteen en voor haar zijn die besparingen er dan ook ni...

Hoe krijg ik haar overtuigd om haar levenstijl ietsje te veranderen??? Het enige dat ik zou willen is dat ze op een paar dingskes let, meer ni.

40 Reacties

Reacties

afbeelding van wout-4
21/07/2006 - 21:52

De aanhouder wint (of scheidt, zie Raf & Petra op www.bouwinfo.be)...

Misschien kan je mevrouw wat nuttige lectuur aanbevelen, die haar de oogkleppen openen ? Wij proberen al jaren een beetje te consuminderen uit overtuiging, hebben één auto weggedaan en de beslissing genomen om in de stad bij ons werk te gaan wonen, i.p.v. een villa te zetten op de grond die we 8 jaar geleden hebben gekocht. De kilometers en de CO²-uitstoot die we daar mee uitsparen zullen we waarschijnlijk nooit terugverdienen met de extra isolatie die we nu hebben geplaatst, maar niet alles hoeft zich terug te verdienen, het geeft een goed gevoel om een beetje verantwoord te leven. Mijn groot geluk is dat mijn echtgenote er net zo over denkt (en ook dit forum volgt, (dag schat :-)) en dat wij onze dochter ook zp proberen op te voeden.

Alleen heb ik het wat moeilijk met die hersendode medemensen die nu hun SUV staan te wassen terwijl de tuin wordt besproeid, alles natuurlijk met drinkwater. Of die kwistenbiebels die nu in een stilstaande auto op de parking van de GB met draaiende motot op hun vrouw wachten, om de airco toch maar te kunnen laten draaien. Om nog maar te zwijgen van de plastic rommel made in China die je dan voor je kinderen krijgt, terwijl die zich bij wijze van spreken beter amuseren met de verpakking ervan.

Wout

afbeelding van walter-13
22/07/2006 - 00:21

ps; de vrouwenlogica werkt nogal eens complex. Mijn vrouw at vroeger haar bord mooi leeg en kreeg dan dessert. Dat was haar zo aangeleerd. Alleen nam ze veel te grote porties, waarna ze dus overeten was, want dat bord moest leeg anders was er geen dessert. En dat was ook zo, ook al was er geen dessert. En gezien ze moeilijk kon schatten, was ze steeds oververzadigd. Dus heb ik de regel veranderd; als haar bord leeg was en ze gaf aan te veel gegeten te hebben kreeg ze geen dessert. Zodoende bleef ze soms met een niet leeg bord over en kreeg ze plotseling wel dessert. Maar dan moest ze nadien dat eten weggooien, waar ze ook weer spijt van kreeg. En nu heeft ze geleerd van de juiste porties voor zichzelf te nemen en haar bord leeg te eten en dessert te krijgen. Dit eind resultaat was bereikt na vijf jaar huwelijk. De start van de therapie was na 2 dagen huwlijk... :-).

Walter

afbeelding van digitaloverdose
22/07/2006 - 00:35

Nen hoop dingen probeer ik al zelf te doen en da accepteert ze ook wel, hoewel soms met tegenzin (want 'handdoeken van den draad zijn ni zo zacht gelijk dat ze uit de droogkast komen'). Maar ik kan da ook ni altijd doen en zou graag hebben dat ze zelf stilaan besef krijgt dat het ook anders kan mits een beetje goeie wil.

Ze doet het trouwens ni opzettelijk en 't is ni dat ze extreem spilziek is maar het besef wil gewoonweg ni doordringen en da wil ik voor mekaar krijgen.
Zo zijn we bijvoorbeeld vandaag een dagske naar onzen bouwwerf geweest. Gisteren is ze daar speciaal ne koelbox bij haar ouders gaan halen: 30km rijden terwijl ge evengoed uw drinken kunt koel houden in nen emmer water die in de schaduw staat IMO... Het drinken dat dan in dieje koelbox zit zijn onder andere fleskes water van den Aldi. Terwijl gewoon water van de kraan toch ook evengoed smaakt denk ik...

Voor de rest is't een wreed goei vrouwke zenne.

afbeelding van david stroobants-4
22/07/2006 - 09:18

Vrouw bij het vuilnis zetten is wellicht ook niet echt een milieuvriendelijke oplossing :-)

afbeelding van Hans Delannoye
22/07/2006 - 09:23

DO

Misschien kan je je vrouw er eens op wijzen dat die handdoeken dan wel wat zachter zijn (waar ikzelf de pest aan heb), maar veel sneller slijten. Kijk maar eens naar al de textielvezels die achterblijven in de uitlaat van de droogkast. Die droogkast is dus twee keer 'slecht'.
Het is dus een kwestie van de juiste argumenten te vinden, of het gevoelig plekje.

Hans

afbeelding van digitaloverdose
21/07/2006 - 22:39

Enige sugesties welke lectuur? Bij mij zijn m'n ogen mede door dees forum open gegaan maar m'n madam is ni zo 'internet-minded', laat staan dat ze forums leest...

afbeelding van walter-13
22/07/2006 - 00:10

Ja, ik ken dat probleem. Maar niet zo extreem. Mijn vrouw vrouw is zich bewust van een milieuprobleem en weggooien van eten doet ze ook met tegenzin. Alleen liet haar praktische uitvoering al eens te wensen over.
Voor het eten weggooien was haar probleem dat ze steeds te veel kocht. Niet uit slechte wil, maar omdat ze de hoeveelheden moeilijk in kan/kon schatten. Dus leven wij reeds 10 jaar met de regel, dat wat er aan bedorven overschotten moet weggegooid worden, dat mag je niet meer kopen. Zodoende zijn we wel verplicht de dingen die we lekker vinden met mate te kopen. We hebben de regel wel nooit opgevolgd maar af en toe klinkt het nog wel door het huis: 'ge moocht gene pattee meer kopen..' . Voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel dat ge ook zelf inkopen doet. Anders is de lol van de regel er natuurlijk snel af.
En ik heb haar nu bijna zover (eigelijk heeft ze dat zelf gedaan) dat ze nooit meer de droogkast gebruikt. Dus ofwel laat het weer buiten drogen toe, ofwel staat de was in living te drogen. Alleen op van die dagen dat drie kinderen opvoeden echt veel werk is, dan wordt de droogkast nog eens ingeschakeld. Maar daar kan een mens moeilijk tegen zijn. Alleen krijg ik het kopen van 'rommel' er nog niet helemaal uit. Daar heb ik nog een lange weg te gaan (en statistisch gezien -naar levensverwachting dan, niet de duur van het gemiddelde huwelijk- nog minstens 40 jaar huwelijk...).

Nu in jouw geval, misschien een paar tips:
- doe zoveel mogelijk inkopen zelf. Wat jij dan duurzaam koopt/in juiste hoeveelheden, kan zij dan niet meer verkeerd kopen. Als je nu geen aankopen doet, en je overgaat tot het doen van de helft van de aankopen, ben je al half weg :-).
- probeer eventueel het budget te verleggen van veel, naar minder maar duurzamer; dus geen goedkope melk meer, geen goedkoop fruitsap, maar steeds het twee keer zo duren ecologisch verantwoorde alternatief. 't Voorbeeld is misschien wat absurd, maar zodoende krijgt ze toch het idee dat het geld op is op het einde van de maand.
- ga eens wandelen en kom toevallig op een stort uit: het zien van die rotzooi kan wel eens verhelderend werken.
Maar het idd niet evident. De welvaart die we hier nu kennen nemen we nogal dikwijls als van zelfsprekend. Maar het omgaan ermee wordt weinig aangeleerd.
En neem een abonnement op de Koevoet en zorg dat er steeds exemplaren op het WC liggen...

Walter

afbeelding van mathias-3
22/07/2006 - 10:49

Ik begin toch de eigenaardige indruk te krijgen dat vrouwen veel minder bezig zijn met de ecologische/economische kant van het bouwen en bewonen van een huis.

Een driehoekig bad met bubbels is blijkbaar belangrijker dan een deftige vloerisolatie want dat zie je toch niet.
Maar het zijn dan wel de eerste die staan te roepen dat uiterlijk vertoon niet belangrijk is!

Wie kan mij eens uitleggen hoe dat komt?

En hier ook nog enkele tips:

- Wacht altijd zo lang mogelijk om te gaan tanken met de auto, dan staat de teller veel in het rood en zal ze niet meer met de auto willen rijden uit schrik om stil te vallen en omdat ze geen zin heeft om te gaan tanken.
- Saboteer de thermometer in de woonkamer zodat die een hogere temp aangeeft dan in werkelijkheid.
- Vervang de zekeringen in de kringen voor droogkast, wasmachine,... door kleinere zodat ze er uitvliegen als ze te veel toestellen aanzet (of aan laat staan).

afbeelding van mieke schrijvers
22/07/2006 - 15:51

Hier er daar is er gelukkig nog een ecologische vrouw te vinden. Volgens mij begint het bij de opvoeding.

- laat je vrouw es zien hoe het "moet" volgens jou (pak haar taken eens over als jullie vakantie hebben of zo) en probeer zo samen tot eenzelfde "economische houding" te komen.
- probeer vooral je kinderen te overtuigen, zodat zij haar er ook over kunnen aanspreken, dat zal wel invloed hebben.

Veeel succes!

afbeelding van Hans Delannoye
22/07/2006 - 16:42

Mieke

Die mannetjesputters

Ik moet altijd aan deze uitspraak denken:
" Mannen nemen de belangrijke beslissingen, waar het met de wereld naartoe moet, de wereldvrede, etc., de vrouwen nemen de kleine beslissingen, hoe het huishoudbudget onder controle wordt gehouden, wat er gegeten wordt, wat er gekocht moet worden....

Het is inderdaad makkelijk als je aan de zijlijn staat. Maar op 1 ding ben ik het minder akkoord, zeker met jonge kinderen stel ik dikwijls vast dat ze beter sorteren e.a. dan hun ouders (dus mannen en vrouwen). Maar daar heeft ook de school een grote invloed.

Hans

afbeelding van markie
22/07/2006 - 17:02

Mooi voorbeeldje:
een vriendin van ons zit in de informatica.
Thuis werkt ze nog steeds op een Pentium II, 266 Mhz, met een 14" CTR-monitor. Hoeveel mannen met deze interesse zouden daarmee tevreden blijven denk je?
Toegeven, ik ook niet...
Maar aan de woningisolatie wordt gewerkt, onder haar inpuls!

afbeelding van markie
22/07/2006 - 11:31

Best leuke vraagstaart, alhoewel al een beetje vrouwonvriendelijk…
Uitspraken zoals “Saboteer de thermometer in de woonkamer zodat die een hogere temp aangeeft dan in werkelijkheid” beginnen zelfs wat op “aanzetten tot oplichting te lijken” .

“Ik begin toch de eigenaardige indruk te krijgen dat vrouwen veel minder bezig zijn met de ecologische/economische kant van het bouwen en bewonen van een huis”
Lijkt mij helemaal niet juist, en ik ken koppels waar het net andersom is.
We zijn nu eenmaal nog maar met een zeer beperkt aantal mensen die trachten wat ecologisch te denken, waarvan dan weer een kleine groep dit forum ontdekt heeft.
Als je dan toevallig een vrouw gevonden hebt die ook zo wil denken, mag je je gelukkig prijzen.
Bij mij valt dit gelukkig reuze mee, behalve dat ze misschien eens iets te veel rommel meebrengt, of iets te veel eten. Maar hier zitten kippen genoeg, dus komt het meestal nog goed terecht…

afbeelding van mathias-3
22/07/2006 - 11:43

Idd een beetje vrouwonvriendelijk :)

Deze vind ik ook wel grappig: 'ga eens wandelen en kom toevallig op een stort uit'.

Ik mag inderdaad niet veralgemenen , je hebt gelijk.

Ik heb wel ooit nog dit verhaal gehoord (off-topic):

Een koppel wil een huis bouwen en vraagt een bouwvergunning voor een huis met een bepaalde oppervlakte.
Die krijgen ze niet maar wel een voor een huis dat een stuk kleiner is. De vrouw eiste dat er toch gebouwd werd volgens het eerste plan, dus eigenlijk zonder bouwvergunning.
De architect was verplicht om de werken stil te leggen en de instanties in te lichten.

afbeelding van leo-6
22/07/2006 - 13:10
leo

@mathias

"En hier ook nog enkele tips:

- Saboteer de thermometer in de woonkamer zodat die een hogere temp aangeeft dan in werkelijkheid.
"

Deze pas ik geregeld toe in de winter. Onze thermostaat kan je nl. bijregelen. Maar wat doet ze dan als ze het te koud vindt?
Zet ze de boel gewoon op 25°C !! :-(

Op dat vlak heb ik nog een lange weg te gaan.

Grtz
Leo

afbeelding van Hans Delannoye
22/07/2006 - 18:38

Markie

Een CRT monitor, dat is dan weer energetisch niet zo goed.

Hans

afbeelding van markie
22/07/2006 - 19:36

Tja, nu dat weer :(
Maar die ctr's gingen gemakkelijk 10 jaar mee, de huidige lcd's gemiddeld 30 maanden...
Mijn 19" CTR verbruikt 60W, is 7 jaar oud en geeft perfect beeld (omdat hij af en toe afgesteld wordt), en gaat niet buiten voor hij echt kapot is. De meeste LCD zitten toch ook tussen de 30 en 45W
'k heb eerst nog wa geld nodig voor isolatie en VV...

afbeelding van mathias-3
22/07/2006 - 20:39

Ik hoorde mijn vader vroeger ook om de haverklap zeggen:
Lichten uit!, deuren dicht!

Nu ik wat ouder ben merk ik wel dat hij het er goed ingeklopt heeft, het is gewoon een automatisme geworden :)

afbeelding van digitaloverdose
22/07/2006 - 20:52

Ik denk dat inderdaad veel met de opvoeding te maken heeft.

Maar wat betreft dat mannen meer geven om uiterlijk vertoon en grootte dan vrouwen, daar ben ik al achter dat da een enorm cliché is da serieus achterhaald is. Kijk maar eens rond hoeveel trienekes ge zo fier als ne gieter aan't stuur van ne SUV ziet rond rijden. En om het weer bij m'n eigen vrouwke te zoeken: zij wil dat er ooit ne veranda komt, ook al zeg ik dat da 's zomers een broeikast is die heel het huis mee gaat opwarmen en 's winters ne serieuse verliespost van warmte en dat daardoor de extra inspanningen naar isolatie toe die ik heb klaar gekregen teniet gedaan worre... Mor ja, 't is zo schoon heh. En als't dan toch zo is, dan koopt ge toch gewoon nen airco voor in de zomer en in de winter de verwarming een graadje hoger heh. Soit, zo ne veranda kost al gauw redelijk wa dus diejen boot kan ik nog wel nen tijd afhouwe. LOL

afbeelding van Chicken power
23/07/2006 - 02:30

"Maar daar heeft ook de school een grote invloed."

Ik zal wel weer helemaal mis zitten in de beleving tusen Nederlands en Vlaams, maar in een eerste reactie; zo een opmerking,ik vindt het walgelijk!

Absoluut niet nemen van verantwoording door de ene of de andere ouder.

Hoe moeten zulke kinderen met zulk een draagvlak nu in de toekomst met het 'milieu' omgaan?

Lekker makkelijk om de verantwoording maar naar de school af te boeken... .

Groet, Cp

afbeelding van Hans Delannoye
23/07/2006 - 13:49

Markie

Dat was maar om je te plagen.
Een LCD monitor verbruikt minder, maar heeft blijkbaar ook een beperktere levensduur. Voor je eigen energierekening is een LCD beter, maar als je het op grotere schaal bekijkt????

Hans

afbeelding van Hans Delannoye
23/07/2006 - 13:57

Kiekenboer

Je begint nu echt wel m'n kloten uit te hangen, maar misschien doe je het niet opzettelijk, en versta je ons vlaams niet, maar dan hou je beter je wafel in plaats van maar weer eens woorden in mijn mond te leggen die ik niet uitgesproken hebt, dat wordt echt een manie van jou.

Overigens, als het over opvoeding gaat, kunnen de hollanders nog heel wat leren van de doorsnee belg. Wij laten over het algemeen ons bloot gat niet zien, zoals jou landgenoten om de haverklap doen.

Spijtig dat je zo dom bent, maar lees de tekst nog maar eens aandachtig, en geef dan nog maar eens een tweede reactie.

Hans.

afbeelding van hans-18
23/07/2006 - 14:14

Ik heb ook een vrouw die niet zo let op milieuzaken.
En zoals zo veel techneuten, probeer ik de problemen met techniek op te lossen:
Op 4 plaatsen hangt een sensorlamp IN huis, als iemand bij donker voorbij komt, bijkeuken, gang, hal, trap, gaat het licht aan. En na 2 minuten weer uit. In de keuken 4 tl lampen, je kunt kiezen waar je licht nodig hebt. En ik heb ook de boel belazerd, wasmachine wast 10 graden kouder en de kamerthermostaat is ook 2 graden versteld.
Wat schooleducatie betreft: We kunnen de kinderen niet genoeg milieubewustzijn bijbrengen, graag zie ik dat ouders EN school zich hier mee bemoeit.
Groeten,
Hans

afbeelding van Chicken power
23/07/2006 - 16:14

"Maar daar heeft ook de school een grote invloed."

Ik zal wel weer helemaal mis zitten in de beleving tusen Nederlands en Vlaams, maar in een eerste reactie; zo een opmerking,ik vindt het walgelijk!

Absoluut niet nemen van verantwoording door de ene of de andere ouder.

Hoe moeten zulke kinderen met zulk een draagvlak nu in de toekomst met het 'milieu' omgaan?

Lekker makkelijk om de verantwoording maar naar de school af te boeken... .

Groet, Cp

afbeelding van mathias-3
23/07/2006 - 17:05

Och ja,

De vrouwen stoken wat warmer thuis en kopen veel rommel.

De mannen rijden sneller op de autosnelweg en geven na iedere verkeersdrempel plankgas.

Dus volgens mij zal het wel ongeveer gelijk lopen qua het om zeep helpen van het leefmilieu :)

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/07/2006 - 17:41
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"Ik begin toch de eigenaardige indruk te krijgen dat vrouwen veel minder bezig zijn met de ecologische/economische kant van het bouwen en bewonen van een huis."

Die indruk is misschien niet zo eigenaardig wetende dat:
1. het grootste deel van de internetgebruikers mannen zijn
2. de overgrote meerderheid van de forumgebruikers hier ook mannen zijn
3. dat vrouwen daarom sowieso al minder vaak hun milieubewuste mening op dit forum zullen spuwen
4. dat de wél milieubewuste vrouwen met milieu-on-bewuste mannen nu waarschijnlijk bezig zijn met de was buiten te hangen (en niet in de droogkast te proppen), met de verwisselbare luiers van de baby uit te wassen, met de boodschappen op hun fiets, ... zodat ze geen tijd meer hebben om hier te klagen over hun milieu-on-bewuste man ;)
Enfin, soit, genoeg clichés.

Een tip om energie en kostenbewuster te worden: onderneem met het geld dat jullie "over" hebben eens een inleefreis naar de armste streken op deze planeet waar voedsel, proper water... schaars zijn: dat moet alleszins goed zijn voor een schokeffect!

afbeelding van mathias-3
25/07/2006 - 22:02

@Liesie

Je hebt zeker gelijk met de punten die je aanhaalt.

Enkel over die 'inleefreis' heb ik nog een kleine opmerking:

In zulke landen ga je niet leren milieuvriendelijk bouwen en zeker niet milieuvriendelijk stoken, integendeel zelfs!

Het enige wat je daar goed kunt leren is recycleren en dingen hergebruiken. Een zekeringkast fabriceren met auto onderdelen voor in de fabriek, Een bbq gemaakt van een oud olievat met daarop een radiator van een oude frigo,...
Ik heb het geluk gehad om een tijdje te mogen werken in landen waar jij het over hebt; Nigeria, Congo, Kazachstan (met een waanzinnige stadsverwarming! :)),...
Een schokeffect is het zeker!

afbeelding van inge-1
26/07/2006 - 11:17

Dig.Ov.,

Als je vrouw echt geen afstand kan doen van de droogkast volgend klein tipje:
Toch aan de draad drogen en als het bijna droog is 5 minuutjes in de droogkast (al een hele verbetering tegenover een heel droogprogramma).
De was zal dan wel zachter zijn.
Of nog: spoel het gewassen linnen met rijststijfsel. Daarna droog strijken voor zacht linnen. (ikzelf strijk bijna nooit en droog de was aan de draad)

Als jullie samen 60.000 km per jaar rijden, mag ik vermoeden dat ook jij daar je aandeel in hebt? Heb je er zelf al over nagedacht om je auto weg te doen en zelf naar het werk te fietsen/treinen/bussen?
Ik fiets elke dag naar het werk en dat bevalt me zeer. Alleen als het str... regent, spring ik op de tram.

Wat betreft eten weggooien of verspillen: ook ik ga hier af en toe in de fout. 't Is een kwestie van duidelijk lijstjes maken voor je gaat winkelen, neem een bepaald bedrag cash geld mee in plaats van de bankkaart, na het eten gaan winkelen in plaats van ervoor, restjes in de koelkast en 's anderendaags verder opeten. En zoals eerder hier gesteld: wat weggegooid wordt, niet meer kopen.
Af en toe eens naar foto's kijken van hongerende kinderen kan ook helpen.

Aan Hans D. en de achterlijke reactie van mr. kip.
Niemand heeft hier gezegd dat je als ouder alle verantw. naar de school kan/mag doorschuiven. Ik geef Hans groot gelijk als hij zegt dat ook scholen een rol spelen in het bewustmaken van kinderen (en soms zelfs ouders...). Het begint bij ons als ouder, maar moet wel verdergezet worden op school, aangezien ons gasten daar een groot deel van hun tijd verblijven.

En verder: er zijn wel degelijk vrouwen die bezig zijn met kosten-bewust leven. Ik heb soms wel de indruk dat de taak van vrouwen zwaar onderschat wordt. Gaan werken is één, maar daar komt nog een tweede full-time job bij: het huishouden en de kinderen en gaan winkelen en koken en ...
Tot de dag van vandaag zijn er nog steeds te weinig mannen die ook de helft van die huiselijke taken op zich nemen. Ook onze dag duurt maar 24u en de druk zorgt er soms voor dat je wel eens in de fout gaat. (want met de auto gaan winkelen scheelt toch een pak in tijd, en de kinderen met de auto naar hun sportclub brengen ook - je kan dan nog snel een was ophangen enz. enz.)
En dan is het makkelijk om te zeggen dat vrouwen over het algemeen het minst kosten/milieubewust zijn...

afbeelding van inge-1
26/07/2006 - 11:17

Dig.Ov.,

Als je vrouw echt geen afstand kan doen van de droogkast volgend klein tipje:
Toch aan de draad drogen en als het bijna droog is 5 minuutjes in de droogkast (al een hele verbetering tegenover een heel droogprogramma).
De was zal dan wel zachter zijn.
Of nog: spoel het gewassen linnen met rijststijfsel. Daarna droog strijken voor zacht linnen. (ikzelf strijk bijna nooit en droog de was aan de draad)

Als jullie samen 60.000 km per jaar rijden, mag ik vermoeden dat ook jij daar je aandeel in hebt? Heb je er zelf al over nagedacht om je auto weg te doen en zelf naar het werk te fietsen/treinen/bussen?
Ik fiets elke dag naar het werk en dat bevalt me zeer. Alleen als het str... regent, spring ik op de tram.

Wat betreft eten weggooien of verspillen: ook ik ga hier af en toe in de fout. 't Is een kwestie van duidelijk lijstjes maken voor je gaat winkelen, neem een bepaald bedrag cash geld mee in plaats van de bankkaart, na het eten gaan winkelen in plaats van ervoor, restjes in de koelkast en 's anderendaags verder opeten. En zoals eerder hier gesteld: wat weggegooid wordt, niet meer kopen.
Af en toe eens naar foto's kijken van hongerende kinderen kan ook helpen.

Aan Hans D. en de achterlijke reactie van mr. kip.
Niemand heeft hier gezegd dat je als ouder alle verantw. naar de school kan/mag doorschuiven. Ik geef Hans groot gelijk als hij zegt dat ook scholen een rol spelen in het bewustmaken van kinderen (en soms zelfs ouders...). Het begint bij ons als ouder, maar moet wel verdergezet worden op school, aangezien ons gasten daar een groot deel van hun tijd verblijven.

En verder: er zijn wel degelijk vrouwen die bezig zijn met kosten-bewust leven. Ik heb soms wel de indruk dat de taak van vrouwen zwaar onderschat wordt. Gaan werken is één, maar daar komt nog een tweede full-time job bij: het huishouden en de kinderen en gaan winkelen en koken en ...
Tot de dag van vandaag zijn er nog steeds te weinig mannen die ook de helft van die huiselijke taken op zich nemen. Ook onze dag duurt maar 24u en de druk zorgt er soms voor dat je wel eens in de fout gaat. (want met de auto gaan winkelen scheelt toch een pak in tijd, en de kinderen met de auto naar hun sportclub brengen ook - je kan dan nog snel een was ophangen enz. enz.)
En dan is het makkelijk om te zeggen dat vrouwen over het algemeen het minst kosten/milieubewust zijn...

afbeelding van paul-11
26/07/2006 - 12:00

jaja leuke staartje!

CP: De school, wij uit de grensstreek van NL sturen onze kindjes graag op school naar belgie....

het vrouwtje, denkt goed mee, laat soms de lichten per ongeluk aan net als ik, doet de was en het huishouden en de administratie op kantoor, maar ( bijna ) alle zonden worden haar vergeven!

Voor mij ontbreekt het brede kader waarin bewust wordt omgegaan met energie en onze omgeving. Zeker als je dat bekijkt op grotere schaal als alleen maar wij of europa. Toch denk ik dat we wel op de goede weg zijn, het milieu krijgt algemeen toch grote aandacht, onze omgeving en de natuur toch ook. Vlaanderen Vakantieland helpt daar best aan mee! Zoalnd de waardering voor onze omgeving groeit, zal op een gegeven moment ook het energiebewust worden groter worden.
De energierekening zet waarschijnlijk veel mensen nu al aan het denken, en het idee dat die rekening alleen maar groeit helpt daar wel aan mee.
Dat brede kader zou wat mij betreft ook wel vanuit de overheid mogen komen, iets waar belgie gelukkig flink mee bezig is. Nederland ook hoor, als land van de meeste adviesburos hebben wij stapels en stapels rapporten onder het stof liggen......we doen er alleen nog niks mee.

afbeelding van kyandio
26/07/2006 - 17:44

koop u een lupo 3l , hahaha bij mij helpt da .

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.