thermowood gevelbekleding | Ecobouwers.be

U bent hier

thermowood gevelbekleding

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van eric-6
14/12/2006 - 09:13

Binnenkort starten we aan onze verbouwingen/uitbreiding bestaande woning. De gevel zullen we bekleden met verticaal geplaatste houtlatten (breed 7cm/diep 2cm, tussenruimte circa 1cm, dus in zogenaamde 'lamellen'). Heeft er iemand lange-termijn-ervaring met thermowood als gevelbekleding? Een alternatief is eventueel afrormosia maar het prijskaartje ligt hier natuurlijk veel hoger. Ik heb me laten vertellen dat thermowood eventueel zou kunnen 'schilferen', bij afrormosia zou dit niet voorkomen. Weet iemand hier meer over?

72 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-12
14/12/2006 - 13:32

Eric,

wij hebben een woning die voor een groot deel bestaat uit een thermowood bekleding. De gevel staat er nu meer dan 2 jaar. En schilferen doet hij zeker niet.
Afrormosia zal zeker \\'duurzamer\\' hout zijn, alleen is afrormosia een bedreigde plantensoorten, en daarom best niet te gebruiken. Zelf heb ik echter de indruk dat dikwijls voor afrormosia gekozen wordt omdat het vrij snel verkleurt en dus snel een mooier resultaat geeft. Afzelia dat bv duurzamer hout is als afrormosia heeft snel een 5-tal jaar nodig voordag het echt vergrijst.
Hetgeen ik wel niet snap is waarom je absoluut die tussenruimte van 1cm wenst. Dat zorgt er immers voor dat wat achter je hout ligt, veel meer vocht te werken zal krijgen. Bv de latten waarop het hout komt, moeten dan ook even duurzaam zijn als je gevel zelf.

Walter

afbeelding van bart-71
15/12/2006 - 15:14

Beste Eric,

Ook platohout kan blijkbaar gebruikt worden als gevelbekleding. Ik ben op zoek naar een manier om een enkelsteense muur (19cm) aan de buitenzijde te isoleren en af te werken met of thermisch behandeld hout, of houtvezelplaat met pleisterwerk.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Groeten,
Bart

wij hebben houtvezelplaat met kalkcementpleister op onze woning, we zijn er best wel tevreden over.

groeten,
christophe

afbeelding van frankdh
18/12/2006 - 15:38

Wij zijn ook van plan de gevel van de geplande verbouwing met thermowood o.i.d. af te werken. Begin dit jaar woonde ik een cursus ecologisch bouwen bij, en daar was iemand die vertelde dat het probleem met thermowood is dat het na een jaar of zeven serieus begint te splijten. Vermits wij een bekleding willen die met weinig onderhoud toch lang meegaat, beginnen we toch stilaan het gebruik van eternit sidings te overwegen. Weliswaar en waarschijnlijk minder ecologisch, maar als ge na een jaar of tien de bekleding van uwe gevel moet vervangen, hoe ecologisch ben je dan nog bezig?

Groetjes,
Frank

afbeelding van Rudy_Martens
18/12/2006 - 21:49

Uit meerdere reacties die ik uit de houtsector ontving blijkt er inderdaad regelmatig iets mis te gaan bij sommige thermowood constructies. Men spreekt vooral over snelle en veel te vroegtijdige afschilfering op het houtoppervlak.

Persoonlijke mening:
Mogelijk heeft men iets te euforisch gedaan over de niet-noodzakelijkheid van bepaalde afwerklagen.
Als mijn vermoeden waar is dan zou volgens mij de vezel van het thermowood evenzeer afgebroken worden door UV-licht als onbehandeld hout.
Op zichzelf natuurlijk geen probleem indien het fenomeen beperkt zou blijven tot een geringe diepte in het hout. Indien het proces zich verder doorzet in de diepte dan zit men in die sector inderdaad met een heus probleem.

Heeft iemand 'goede' ervaringen door thermowood te behandelen met een diep indringende impregneerolie en daarbovenop een ademende verflaag als afwerking?
Mijn insziens zou dat een duurzamere oplossing zijn.

Jullie visie???
Beste groeten,
Rudy Martens

afbeelding van Rudy_Martens
18/12/2006 - 21:50

Blijkbaar is er iets veranderd aan het forum want je kan je niet meer aboneren op de reacties.

afbeelding van thomas bert-1
04/01/2007 - 10:36

hoi,

wil dit eigenlijk ook gebruiken als gevelbekleding. ziet er mooier uit als bv ceder. ik wil iets dat ik niet moet schilderen/vernissen.
hier 2 studies over de eigenschappen van thermisch behandeld hout.
http://ienica.csl.gov.uk/greentech/homan.pdf
http://www.forestry.gov.uk/pdf/crwoodproducts12.pdf/$file/crwoodproducts12.pdf
alternatief zou houtcomposiet zijn. houtvezels met PP of PVC. in mijn ogen zijn die helemaal niet ecologisch en ik vraag me af hoeveel je daar op het einde van hun levensduur moet voor betalen om ervan af te geraken. thermowood kan je gewoon in je haard opstoken ;)

tomas

afbeelding van stijn Jardin
21/02/2007 - 16:55

Hallo,

Wij gaan ook een zijgevel met hout afwerken.

Nu vragen wij ons af of en hoe we de houtkleur kunnen bewaren?

En om de hoeveel tijd en met welke prod. dit kan behouden blijven.

Indien dit te omslachtig, duur, niet ecologisch,... is zouden we het laten vergrijzen, maar dan wel een andere gevelsteen hierbij kiezen. Vandaar

Graag jullie reactie..

afbeelding van xg-1
22/02/2007 - 21:59

Wij gaan hier nu mee beginnen 270 m2 thermowood plaatsen op en laten alles netjes vergrijzen...

Ondertussen hebben we het volgende geleerd

Je hebt de keuze tussen glad geschaafde en fijnbezaagde afwerking.

Glad geschaafd zorgt voor een betere waterafvoer en voor een gelijkmatiger vergrijzing (onze keuze)
Fijnbezaagd heeft misschien wel een dieper kleureffect, maar blijft langer vochtig en niet echt aan te raden aan gevels die veel water krijgen maar weinig zon en wind.

Ongelijkmatige vergrijzing krijg je waar ongelijkmatige blootstelling aan zonlicht en regen. (bv bij grote dakoversteken)

Over plaatsen en behandelen van gevelplanken vindt je interessante online folders op op www.houtinfo.nl en op www.vibe.be en op de sites van vershillende producenten.

Storaenso, Plato, thermohout

etc...
Success

afbeelding van karl herrebout
22/02/2007 - 22:42

Het Technisch Centrum Hout is vrij kritisch mbt thermowood in buitentoepassingen: de duurzaamheid van het hout verbetert niet. Dat wil dus zeggen dat je net zo goed onbehandeld hout tegen je gevel kunt nagelen: het wordt ook grijs. Bovendien is het ecologischer, het hoeft niet verhit te worden tot 180°C.

Wat wel waar is, dat door die verhitting, het hout vormstabieler wordt (celstructuur wordt beschadigd zodat invloed van de variatie van celgebonden vocht niet meer speelt = oorzaak van krimp/zwellen). De vraag is dan echter, hoe zit het met het vochtgehalte van dat hout, voor gebruik buiten na deze intensief verhitte pseudo-droging (vanuit houtdrogers-standpunt is het gewoon waanzin) en hoe zit het met de pectinestoffen die eruit verdwijnen. Wij drogen soms dennehout in een vacuumoven op 90 °C (volledig volgens de regels) en de hars in het hout kristaliseert gewoon bij deze hoge temperaturen. Zo weet je meteen waar dat schilferen en splijten van dat thermowood vandaan komt.

Het enige alternatief is een klasse-1 hout, waarvan je weet dat het uit een beheerd bos komt. Merbau wordt grijs, Padouk ook, Ipe is bruinrood en wordt wat lichter maar niet grijs. Prijzen liggen allemaal rond die van Afrormosia. Maar het blijft wel meegaan zonder onderhoud.

afbeelding van Rudy_Martens
22/02/2007 - 22:54

Bedenkt steeds dat vergrijzen een afbreekproces is.

Beperkt dat vergrijzen of afbreekproces zich enkel tot het oppervlak van het hout (zoals bij bepaalde tropische hardhoutsoorten) dan heb je totaal geen probleem.

De meesten hier op het forum willen echter hout gebruiken waar je je niet schuldig over moet voelen:
- dat het 'geroofd is uit de natuur' (om het zo te omschrijven).
- dat men daar geen schandalige ontbossingen moet voor gaan doen (Afrika en Zuid-Amerika en...).
- dat men natuurvolkeren in Afrika hun natuurlijke biotoop gewoon wegsteelt en wegtransporten dwars door hun dorpen legt.
- en talrijke andere redenen die jullie ook kennen.

Daarom was ook ikzelf enkele jaren geleden heel blij met de aankondigingen van vurenhout dat men via een thermische behandeling (bijna???) even duurzaam aankondigde als tropische hout.
Dat lost al een pak milieu en ethische problemen op.

Rotweerstand en schimmelweerstand daar ben ik het bij thermowood mee eens, maar ik vermoed dat de weerstand tegen UV-licht schromelijk onderschat is.
Bijna alle of alle voor water en mico-organismen gevoelige stoffen in het hout zijn door de thermische behandelingen in waterbestendige en niet voedzame bestanddelen voor micro-organismen omgevormd.

Eén ding heeft men volgens mij over het hoofd gezien, namelijk dat de celstructuur van het hout bijna even gevoelig is gebleven voor UV licht als het onbehandeld hout.

Dit laatste zou volgens mij de verklaring van de problemen zijn die de sector momenteel meemaakt.

Volgens mij is de oplossing:
Héél simpel, impregneren met een ademend, zwak filmvormend product gestookt op basis van herwinbare olie (lijnolie of soyaolie) en dit pigmenteren met transparante ijzeroxiden.
Transparante ijzeroxiden (ijzeroxide die circa 100 maal fijner gemalen is dan gewone ijzeroxide) hebben de eigenschap van heel goed het UV licht uit te filteren.

Met een zwak filmvormd product bekom je dan een goede waterafstoting EN en uitfiltering van het UV licht.
Wil je het overschilderen (met een milieuvriendelijke en ademend verf bv.) dan heb je volgens mij een perfecte ondergrond.

Wie het NIET wil schilderen kan dan als het oppevlak schraal begint te worden (na enkele jaren) terug een laagje gekleurde olie toepassen.

Probleem bij deze diskutie is net als bij gewoon hout, als je het niet of verkeerd behandel heb je (ervaring) bij ongeveer 70% van de gevallen dat er geen probleem optreed maar bij 30% van de gevallen krijgt men klachten zoals o.a. het gekende afschilferen op het oppervlak.
(Om diezelfde redenen zijn er nog altijd mensen in de Yacht-sector die hun houten boten in blanke twee-componentvernis zetten, soms met erg nefaste gevolgen).

Groet aan allen,
Rudy Martens

afbeelding van walter-13
23/02/2007 - 00:22

Karl, Rudy,

hebben jullie referenties voor jullie beweringen?
Zelf heb ik zelf 150m2 thermowood gevel staan.
Ik ben wel geinteresseerd in te weten wat het technisch centrum hout(nog nooit van gehoord trouwens) beweert. En de invloed van UV, heb je daar meer gegevens over Rudi?
Naar welke crisis verwijs je Rudi?

Walter

afbeelding van Rudy_Martens
23/02/2007 - 07:37

Walter,
ik heb beroepshalve een 600-tal klanten in de houtsector en hetgeen ik vertel is de ervaring van die schrijnwerkers en de houthandelaars.
Veertien dagen geleden nog een verhaal van een klant gehoord. Een hele woonwijk gevels bekleed met thermowood en bij een 15 tot 20% van de gebouwen de vernoemde problemen.
Eén houthandel die ik goed ken durft zelfs geen thermowood meer verkopen om geen risico te lopen om klanten kwijt te raken.

Diverse zaken zitten trouwens in een gerechterlijke procedure. Je begrijpt wel dat ik hier geen namen van die mensen kan publiceren.
Uit dezelfde vertrouwelijke bron kwam ik te weten dat één van de twee Nederlandse fabrikanten reeds een mooi stapeltje ingebrekestellingen ontvangen heeft.

Dit wil helemaal niet zeggen dat ik geen voorstander ben van thermowood, integendeel, MAAR:
Ik vind dat men niet zomaar lichtzinnig of euforisch de kwaliteit van een nieuw product de hemel in moet prijzen.

Anderszijds begrijp ik die fabrikanten wel. Het onderzoek en de installaties kosten lopen hoog op en dat bedrag wil men natuurlijk snel (te snel???) terugverdienen.

De verschijnselen die men hier en in de houtsector vernoemd zijn ontegensprekelijk geheel of deels ter verklaren met een mijn insziens onderschatte invloed van het UV licht.
Hoogstwaarschijnlijk is of zijn er nog andere uit het oog verloren oorzaken (persen of druk op het opp. van het hout waardoor letterlijk de stuctuur te veel gekraakt, of 'verkreukt' wordt?)

De ultime test is eenvoudig, diverse panelen, nieuwe maar ook die welke afschilferen behandelen met een niet tot zwak filmvormd olieproduct met UV filter.

Groeten,
Rudy Martens
P.S.: Tussen dit en drie weken ontmoet ik diverse vergaderingen mensen van Cori, WTCB, TNO en diverse specialisten uit de houtsector. Ik zal her en der het probleem eens aankaarten en laat de bevindingen wel weten.

afbeelding van Rudy_Martens
23/02/2007 - 07:39

Typfout:
Fout: zwak filmvormd olieproduct
Moet zijn: zwak filmvormend olieproduct

Sorry, Rudy

afbeelding van walter-12
23/02/2007 - 10:42

Rudy,

bedankt voor het snelle antwoord.
Het is mij wel niet duidelijk naar welk vernoemde problemen je verwees bij het geval van die woonwijk.
Het 'probleem' dat jij aankaart is de UV-gevoeligheid. Ik vermoed dat dat toch een probleem is dat pas na een 10-tal jaar echt problemen geeft. Klopt dat?
Je praat over een 'kleurende olie' om na enkele jaren toe te passen; kan je hier een productnaam bij noemen?
Naar duurzaamheidtest toe, heb ik ook een zandbak geplaatst in platowood. Ik hoop dat het hout dat onder de grond zit, daar wat meer afziet en zo een maat zal zijn voor de 'echte' duurzaamheid van thermisch behandeld hout. Na drie jaar onder de grond zie ik nog wel geen aftakkeling van het hout. Dat hout heeft wel weinig last van UV....

Walter

afbeelding van Rudy_Martens
27/02/2007 - 00:05

Dag Walter,
in die woonwijk was het totale afwerklaagsysteem binnen de twee tot drie maanden tot op de blanke thermowood er af gekomen. Dit was bij circa 20% van de toepassing. Het rare is ook dat het woning per woning gebeurde, 80% van de andere woningen waren dus intakt! Men heeft hier nog geen extacte verklaring van de oorzaak.

Kleurende olie:
Alle niet tot hoogstens zwak filmvormde producten uit de sector van de houtbescherming of alternatieve tegenproducten zonder pesticiden op voorwaarde dat ze gepigmenteerd zijn met transparante ijzeroxiden.
Reden: Het zijn enkel en alleen deze transparante ijzeroxiden die bewezen hebben dat ze goede duurzame UV filters zijn.
Kies bij voorkeur rode of roodbruin-teakachtige kleuren, die filteren het sterkst UV licht uit.
Lichte gelachtige kleuren (bv. licht eiken-immitatie) filteren onvoldoende!

Waarom "niet of zwak filmvormd", om de eenvoudige reden dat hierbij geen dikke olielaag op het hout komt en zodoende heeft men dan ook geen gevaar dat die olielaag afschilfert.
Men zit dan op het oude princiepe van een dertigtal jaren geleden dat het (dunne) olielaagje verweerd alvorens er gevaar bestaat dat het gaat afschilferen.

Hou er ook rekening mee dat je deze behandeling tussen de twee en vier jaren eens terug moet herhalen omdat deze flitterdunne lagen verweren ipv af te schilferen.
Dus van zodra je het houtoppervlak schraal ziet worden even terug een laagje er over plaatsen.
Die niet tot zwak filmvormende producten hebben in dat geval en voor deze toepassing bovendien het voordeel dat je dan tussen de lagen niet hoeft te schuren.
Bovendien zijn ze ook waterdun zodat de behandeling sneller kan uitgevoerd worden dan met een dik olieproduct.

Merken noemen: Er zijn tientallen Belgische, Nederlandse en Duitse merken die hier aan voldoen. De ene al dan niet met meer of minder pesticiden (maar dat is dan een ander verhaal).
Ik doe het niet graag maar om toch aan je vraag te voldoen noem ik twee merknamen (sorry voor diegenen die dit niet leuk vinden):
Product met insecticide en fungicide:
Xyladecor 200 mat (kleuren donkerder dan lichte eik!).
Importeur Polyfilla Brussel.
Alternatief product:
Valirol grond (geen kleurloze! wel één van de gekleurde versies).
Fabrikant: Cornelius Van Loocke Brugge.
Maar nogaals: Er zijn tientallen leveraciers van dergelijke producten aanwezig op de Belgische markt.

Groeten,
Rudy Martens

afbeelding van Rudy_Martens
27/02/2007 - 00:10

Verdomme hé, snel typen...
Tijpfout: 'leveraciers' moet zijn: 'leveranciers'.
Sorry,
Rudy

afbeelding van xg-1
28/02/2007 - 21:41

Thermowood is een beetje het buzz woord van t moment
Overweegt niemand het plaatsen van onbehandelde kastanje of lork?

Qua duurzaamheid perfect voor gevelbekleding.
Aan de ene kant zijn die houtsoorten wat duurder dan vuren of grenen maar je hoeft ze niet thermisch te behandelen om duurzaam te zijn wat dan weer een prijsvoordeel geeft tov thermowood...

Xavier

afbeelding van Rudy_Martens
28/02/2007 - 22:42

Xavier:
Laat ons hopen dat het procédé van thermowood uit snelgroeiend vurenhout verder op punt komt.
Met vurenhout is het momenteel geen probleem om voldoende aan te planten om ruimschoots aan de vraag te voldoen.
Bovendien hebben we dan een activiteit (goed beheerde bosaanplantingen...) die nog een positief effect hebben voor het milieu.

Kastanje:
100 % akkoord met jou, maar ik vind het prijskaartje nogal hoog.

Lork:
Ook 100% akkoord maar ik hoor er in de houtsector niet veel van (mogelijk ken ik toevallig weinig houthandelaars die het verkopen).

Voor omheiningen hoor ik ook soms wel eens van Lariks maar heb geen ervaring of men daar redelijk mooie rechte borderplanken uit kan maken (voor omheiningen gebruikt men meestal de grillige 'DOS' gezaagde boomplanken).

Groeten,
Rudy Martens

afbeelding van kempisch bouwerke
26/04/2007 - 13:38

Rudy,
Heb je ondertussen al meer info omtrent de problemen die zich voordoen met thermowood?

Als ik het goed begrepen heb, heb je geen problemen als je het hout sowieso wil behandelen tegen vergrijzing (op voorwaarde dat je het juiste product hiervoor gebruikt). Klopt dit? Wij overwegen thermowood voor zowel gevelbekleding als terras.

Bedankt!

afbeelding van Rudy_Martens
26/04/2007 - 23:20

Die éne houthandel is inmiddels volledig gestopt maar ik kan die privé nog wel contacteren.
Bij mijn contacten met schrijnwerkers zijn er blijkbaar wel die het fenomeen kennen maar evengoed die er nog niks van gehoord hebben.

Mijn persoonlijke mening: Ik vermoed dat het verschijnsel zich in circa 70% van de toepassingen NIET voordoet.
Ik steun mijn vermoeden op het feit dat bij alle houttoepassingen met kleurlose producten of bij zwak gepigmenteerde transparante toepassingen (licht eik kleuren op buitenhout bv.) zich meestal een analoog verschijnsel voordoet (afbreken van de houtvezel ONDER de olielaag door het UV-licht).
Maar nogmaals, dit is wetenschappellijk nog niet weerlegt, het is en blijft een vermoeden van mij, maar ik heb hier geen andere zinnige verklaring voor.

Bij mijn laatste officieuse contacten met een specialist van het Cori (Coatings Research Instituut) had hij er nog niks van gehoord.
Contacteer voor alle zekerheid eens het WTCB.

Wat ikzelf zeker zou doen voor een eigen toepassing:
Eén of twee maal een impregneerlaag geven met een niet of hoogstens zwak filmvormend olieproduct gepigmenteerd met transparante yzeroxiden. Deze laatste dienen als UV filter voor het geval het hout niet geschilderd word.
(Zie mijn repliek van 27/2 hierboven).
De meeste van die merken zijn meestal ook goede impregneermiddelen of impregneerprimers om bv. een olie-alkydverf op te plaatsen indien je een dekkend ipv een transparante afwerklaag wil.

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/06/2009 - 18:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Rudy,

kan ik je emailadres krijgen aub?

afbeelding van xg-1
07/05/2007 - 10:43

wij hebben finaal geopteerd voor ongeschaafde kastanjeplanken. Inlands hout, gecontroleerde bosbouw, onbehandeld is bovendien heel mooi hout zonder knoesten.

Het verwerken en plaatsen heeft wellicht een extra werk gekost dan met geschaafde en geprofileerde planken, en er is ook wat meer verlies, maar finaal niet duurder dan thermohout.

En nu de tijd en de elementen zijn werk laten doen, ik kom hier binnen 5 - 10 jaar eens terug om mijn finale bevindingen te plaatsen.

Beste groeten.
Xavier

afbeelding van die
07/05/2007 - 11:16
die

Xavier,

heb je een foto van het resultaat?

afbeelding van walter-13
07/05/2007 - 11:41

Xavier,

zou je kunnen zeggen vanwaar je je hout gehaald hebt?
En ik ben ook geïnteresseerd in de foto's.

Walter

afbeelding van patrick-41
07/05/2007 - 21:37

Gegroet iedereen,
Ik 'ontdek' nu pas dit interessante forum. Ook wij gaan onze zijgevels isoleren en afwerken met thermisch behandeld hout. Ik meende hét duurzaam en ecologisch alternatief te hebben gevonden, maar blijkbaar staat dit product nog niet op punt... Wij zouden werken met Platohout FSC 20 mm dik (dus planken naast elkaar zonder tand en groef)Dat is vermoedelijk ook even onderhevig aan die scheuren zoals hogervernoemd?
Ik zie het niet zitten om om de paar jaar 11 meter hoog te kruipen om een lekje UV-filter aan te brengen...
Waar is die kastanjebeplanking te koop?
Patrick

afbeelding van xg-1
08/05/2007 - 16:48

heb leverancier gevraagd om geinteresseerden te contacteren.

foto wilde niet opladen. binnenkort worden er wel een paar op een site geplaatst dan laat ik het wel weten.

Groeten,
Xavier

afbeelding van tim-w
08/05/2007 - 19:40

Xavier,

Kun je nog iemand toevoegen aan de lijst van geintereseerden?

Alvast bedankt,
Tim Wynants

afbeelding van carl-2
09/05/2007 - 08:29

Dat geldt ook voor mij, Xavier. Bedankt voor de moeite,

groeten
Carl Windels

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.