thermostaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bestaat er zoiets als een draadloze thermostaat die de warmte kan regelen in verschillende ruimtes. Ik heb een centrale verwarming op mazout die ook warm water levert voor huishoudelijk gebruik.

Reacties

ja er bestaan draadloze kamerthermostaten

Maar dan ben je er nog niet, thermostatische kranen zal je beter helpen.

Mvg, Pierre

Deze bestaan van Honeywell. Alhoewel dat dit syteem niet echt goedkoop te noemen is.

Een thermostaat, draagbaar of niet, regelt je temperatuur niet! Het vertelt enkel aan het regelsysteem of er iets geregeld moet worden of niet. Het is een sensor!

Maar soit, er zijn oplossingen om de temperatuur op verschillende plaatsen onafhankelijk te regelen.

Als je er niks mee inzit dat je pomp constant draait, en je ketel het water constant op temp houdt, dan zijn klokthermostaatkranen voor op je radiatoren zeer handig. Je kent die wel vermoed ik...

Als je voorgenoemde twee nadelen wil vermijden, kan je werken met zoneventielen. Die kunnen dan weer enkel vlot ingebouwd worden in een verwarmingssysteem met collectoren.
Zo'n zoneventiel wordt opengezet door je kamerthermostaat in die zone, en een eindeloopcontact op dat zoneventiel doet de ketel aanslaan. Dat zoneventiel sluit je aan op je collector, en erachter sluit je alle radiatoren aan van in die zone (en je draait daar natuurlijk alle thermostaatkranen van de radiatoren af)
Heel eenvoudig, heel comfortabel, heel degelijk, zoneventielen zijn wel niet echt goedkoop.

Als je niet met collectoren werkt, kan je je thermostaatkranen ook vervangen door electrische kraankoppen, zogezegd een zoneventiel per radiator. Twee nadelen : je moet een draad trekken naar elke verwarming, én je hebt relais nodig om dan ook nog je ketel (en pomp) te sturen.

Veel succes

Dirk

als je met een nieuw systeem zit met radiatoren aangesloten op een collector kun je daar alle electrische kranen op monteren en van daaruit bedienen