Thermische capaciteit woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo forumleden,

ik heb een vraag in verband met de benodigde thermische capaciteit van een woning. Een zoektocht in de bestaande berichten hielp mij niet verder.

In berichten op het forum lees ik namelijk aan de ene kant dat er bij houtskeletwoningen in tussenruimtes stenen gestapeld worden om de thermische capaciteit te verhogen.
Aan de andere kant wordt er gewaarschuwd voor een overcapaciteit omdat je dan in de zomer de warmte niet snel genoeg buiten krijgt.

Het probleem is namelijk het volgende: onze toekomstige woning (snelbouw binnenmuren, een nog te bepalen aantal cm geperste rotswolplaat als spouwisolatie, stenen buitenmuur, dakisolatie met papiervlokken, winddicht onderdak, ventilatiesysteem met WTW) zal volledig onderkelderd worden. Op de kelder komen plaatgewelven met daarboven een nog te bepalen vloerafwerking. Ik weet dat het boven een kelder nog meer dan boven volle grond belangrijk is om degelijke en voldoende vloerisolatie te voorzien.

Daar zit ik nu in de knoop: ik zou de isolatie onder de uiteindelijke vloer van de benedenverdieping kunnen aanbrengen, bovenop de gewelven. Aan de andere kant kan ik ook 'het plafond van de kelder' isoleren. Het verschil: de thermische massa van de gewelven bovenop op de kelder. Ik had, na het bezoeken van de woning van Niko (ook op dit forum aktief), aan het tweede gedacht. Dit zou ik dan kunnen combineren met een laagtemperatuurs verwarmingssysteem in de vloer.

Nu is de vraag: welke oplossing is volgens jullie (de specialisten :-) ) de meest geschikte oplossing? Is er een regel die zegt over hoeveel 'massa' een woning moet beschikken? Het zou zonde zijn achteraf te moeten vaststellen dat de extra capaciteit van de gewelven eigenlijk toch nodig was of omgekeerd.

Bijkomend aan deze vraag nog een opmerking: onze architect heeft het niet zo begrepen op cellenglas ter onderbreking van de koudebrug ter hoogte van de aansluiting muren/vloerplaat. Dit omdat het materiaal bij herhaaldelijk vochtig worden gevolgd door vorst structuur zou verliezen (bestaat uit glazen bolletjes met lucht gevuld, bij vocht+vorst vriest eerst de buitenste laag kapot, dan de 2de, ...). Kan iemand ook daar wat meer uitleg over geven? Het voorgestelde alternatief is de isolatie tegen de muur 1 meter in de vloer te laten doorlopen (Is ook goedkoper qua plaatsing, zo vermoed ik).

Alvast vriendelijk bedankt.

Groeten,
Lieven.