terugwinnen van douchewaterwarmte (DWTW)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgend op een thread van lang geleden over de douchewaterwarmtewisselaar (confer 24-12-2001): hebben forumlezers hier ondertussen meer ervaring mee? Hebben meer mensen dit reeds zelf gebouwd of een eigen ontwerp laten uitvoeren door een loodgieter? Of heeft iemand een DWTW gekocht bij Weiss, Bries, Locutisolar, Fercher, Germontis, etc... en is bereid zijn/haar bevindingen kenbaar te maken? Is er een die er met kop en schouders bovenuit steekt? Wat heeft de voorkeur: concentrische buizen of een spiraalbuis omheen de valpijp (bv. de GFX)? Het laatste is een dubbelwandig systeem dat daarom geen atmosferische onderbreking voor het scheiden van leidingwater en riool vereist.

Ik overleg momenteel met een loodgieter over het zelf (laten) maken van een DWTW. Naar aanleiding van een opmerking in het GASTEC rapport (confer vorige link) lijkt me een hybride uitvoering in kunststof (buitenste buis, toevoer koud water) en koper (binnente buis, afvoer douchewater) ideaal qua rendement. Het vervangen van de buitenste koperen buis door een kunststof buis zou het rendement ten goede komen omdat dan: (1) de ruimte tussen afvoer en buitenste buis kleiner kan (wegens de lagere stromingsweerstand van kunststof t.o.v. koper), (2) dit, samen met de kleinere soortelijke warmte van kunststof, de startverliezen (beter rendement bij korte douches) zou beperken en de warmteafgifte bevoreren, en (3) ik vermoed dat het koud toevoerwater geneigd zal zijn langs de koperen binnenkant te stromen i.p.v. langs de kunststoffen buitenkant (gezien de grotere adhesie bij koper) wat opnieuw de warmteafgifte zou moeten bevorderen. Een ander voordeel van de kunststof buitenbuis zou de vormvrijheid zijn waardoor een betere centrering t.o.v. de binnenbuis kan bekomen worden. Deze centrering blijkt belangrijk voor de warmteoverdracht. Ziet iemand tegenargumenten of fouten in mijn redenering?

De DWTW zou in een langwerpige nis in onze slaapkamer kunnen gemonteerd worden. Ik vraag me echter af of er niet te veel lawaai/geur-hinder zou zijn.

Graag advies!

Frank