temperatuurgradient isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Heeft iemand weet of er tabellen bestaan die de temperatuurgradient(deltaT/cm dikte) van isolatie weergeven. M.i. is deze info zeker zo interessant dan de lambda-waarde. Bedoeling is om op eenvoudige manier te berekenen hoeveel de ideale dikte is die je wenst te isoleren en om verschillende materialen te vergelijken. Stel isolatie A heeft een gradient van 1C/cm dikte en B heeft een gradient van 1.5C/cm dikte. Ik heb aan de binnenkant 21 graden en heb een buitentemperatuur van max -10 dan heb ik een delta T van 31 graden. Dus ideaal plaats ik 31 cm van A of 20 cm van B.
Omgekeerd, ik weet in dit geval dat het weinig zin heeft om bv 50cm dik te gaan plaatsen daar ik vanaf 30 cm respectievelijk 20 cm geen winst meer zal maken. De laatste cm zijn in dit geval overisolatie, deze zijn goed voor extreme condities

Mvg

Benny