technieken buiten geïsoleerd volume plaatsen | Ecobouwers.be

U bent hier

technieken buiten geïsoleerd volume plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Stijn Gielen
12/11/2012 - 12:46

Veronderstel dat je in de kelder of garage voldoende plaats hebt om de technische toestelling te plaatsen. Tot daar geen probleem, maar wat als je de kelder en/of garage buiten het geïsoleerd volume houdt. Welke technische toestellen mogen daar dan nog geplaatst worden?

Na verschillende opstelling gezien en vragen gesteld te hebben, heb ik helaas ook al alle mogelijk antwoorden gekregen :)

Met technische toestellen bedoel ik o.a. sturing regenwaterrecuperatie, ventilatiesysteem (incl warmtewisselaar), warmtepomp, buffervat, ketel, ...

Bedankt,
Stijn

2 Reacties

Reacties

afbeelding van gommer
12/11/2012 - 16:10

Je kan in principe (en ook de praktijk, denk ik) alles buiten de geïsoleerde schil plaatsen. Alleen moet je aandacht schenken aan volgende zaken:

 

Veniilatie: warme lucht door buis in koude omgeving condenseert. Die moet geïsoleerd worden.

 

Verwarming en SWW: Elk toestel en alle warme leidingen van en ernaar toe moeten geïsoleerd worden, om energieverlies te beperken.

 

Luchtdichting: als het een (Z)LEW of PH betreft, dus luchtdicht, moet je alle leidingdoorgangen extra luchtdicht maken.

 

Wat zouden volgens jou de geopperde bezwaren zijn?

 

Mvg, Marc

afbeelding van davydd
13/11/2012 - 11:51

Wij zijn momenteel ook een LEW aan het bouwen (HSB) en onze verwarmingsketel + regenwaterpomp staan in de garage, buiten het beschermd (luchtdicht) volume.

Tijdens het ontwerp hebben we ook heel erg zitten zwoegen om de ketel binnne het beschermd volume te krijgen, maar leek nooit echt te lukken. Nu hebben we al een blowerdoortest laten doen en deze was zeer goed (0.4), maar ik kan je wel verzekeren dat het aftapen van alle buizen (waterleidingen zijn typisch buis in buis) wel wat werk met zich heeft meegebracht (een aantal collectors staan ook in de garage => elke leiding die op die collector toekomt aftapen!!).

Dus voor de ketel lijkt het me best wel haalbaar, maar niet 100% ideaal te noemen.

Onze balansventilatie staat wel binnen het beschermd volume.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.