Taks op verpakkingen - hoe reageren? | Ecobouwers.be

U bent hier

Taks op verpakkingen - hoe reageren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van thomas-12
25/03/2007 - 11:16

Beste forumleden,

De taks op o.a. plastiekverpakkingen komt eraan...

Het waarom terzijde gelaten wordt er gesteld dat "de consument de taks kan vermijden door zijn gedrag aan te passen".

Om te beginnen kan m.i. de consument niet eens het onderscheid zien tussen producten mèt en zonder taks: in de winkelrekken hang gewoon alles bij elkaar en op het etiket zie je ook niks.

Even concreet: een stopcontact in de B**co in blisterverpakking zal dus meer kosten dan hetzelfde onverpakte product in de stock? (enfin dat is nu al zo maar dat heeft niks met de taks te maken).

Graag jullie advies.

1 Reactie

Reacties

afbeelding van lucvt
25/03/2007 - 23:42

De prijs per kilo op aluminiumfolie of plastiekfolie en -zakken is redelijk hoog ingesteld. Ik geloof dat de politici zo'n 4,5 euro per kilo bepaalden.

Het is wel goed dat de taks per kilo wordt uitgerekend. Mocht het een % van de waarde zijn, dan zou men de kwalitatieve maar duurdere (Europese) verpakking uit de markt prijzen. Er zouden dan op den duur nog enkel Chinese verpakkingen verkocht worden.
Maar zolang men dergelijke milieutaksen niet via de EG aanpakt, zal de Belgische grensbewoner gewoon wat stock kunnen indoen bij de buren. Sommige Franse winkelketens sturen reclame in het Nederlands op voor producten die aldaar aan minder accijnzen en BTW onderhevig zijn: cola, water, koffie, wijn, ...en dat verschil is soms minder dan 0,1 euro per liter. Wat dan als het verschil 4,5 euro wordt per kilo?

Niettemin vind ik het initiatief van de regering beter dan gewoon niks te doen. Met nietdoende moraalridders ga je de bevolking niet veranderen van gewoontes. Enkel als de prijs wordt verhoogd, verander je de samenleving in voldoende mate.
Al jaren zegt men dat water verspild wordt. Nu pompen we water uit de ondergrond dat zo'n 100 à 300 jaar geleden als regen viel. Ik vraag me soms af wat ze in de toekomst met ons nitraatrijke en zure regenwater zullen aanvangen?
Enfin, dit zijn onze zorgen toch niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.