T-stuk op PE-darm met aardgas | Ecobouwers.be

U bent hier

T-stuk op PE-darm met aardgas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van azery1
27/11/2007 - 19:47

Welk T-stuk kan ik plaatsen op bestaande PE-darm voor gas met diameter 32 of 40mm om de leiding te kunnen aftakken naar staalbuis.Ik kan geen pe-las gebruiken omdat ik zo geen toestel heb!!! Het moet dus mechanisch kunnen. DANK BIJ VOORBAAT!!!

7 Reacties

Reacties

afbeelding van kris-19
27/11/2007 - 21:28

Hoi, bestaan er geen snelkoppelingen? die hebben wij gebruikt om van poly. naar koperen bocht over te gaan! Misschien bestaat dat ook in een T stuk zou het niet weten! Gekocht bij verbeke in Grammene(Deinze) Oost-Vlaanderen

afbeelding van Rudy Martens
27/11/2007 - 21:48

Ik heb geen ervaring met de PE-onderdelen die hier vermeld worden maar:

Sommige Belgische instanties die gasinstallaties inspecteren dulden absoluut geen PE stukken of PE-buizen boven de grond (als er mogelijkheid is dat ze in het licht komen). Ik belde met één van hun inspecteurs en volgens die man wordt PE in licht sprok.

Persoonlijk kan ik wel dezelfde ervaring beamen met eender welke partikulier verpakkingen (oude 5L en 25L kannen in PE) als met enkele jaren oude industriële verpakkingen (1000L containers).

Anderszijds:
In Duitsland zijn wel al PE buis-systemen voor gas goedgekeurd PE-Alumimium-PE combinatie (systeem zoals bij vloerverwarmingsbuizen). Maar hier beschermt het aluminium de binnenmantel natuurlijk perfect af tegen UV licht.

En...
Zwarte PE buizen worden hier in Belgie ook gebruikt voor waterleiding en mogen naast het feit dat ze rechtstreeks in de volle ondergrond of in beton mogen liggen ook in boven de grond in het licht geplaatst worden.
('t Is dan natuurlijk wel water ipv gas hé).

afbeelding van kris-19
27/11/2007 - 21:55

poly. of pe mag gebruikt worden, eandis gebruikt ze zelfs en alle installateurs, maar...
de poly. of PEbuis moet over gaan naar koper VOOR de aansluitbocht of huis. reden is als er brand uitbreekt in de berging of garage zal een plastieken buis het niet lang houden. Dus poly moet onder de grond blijven!!!

afbeelding van kris-19
27/11/2007 - 21:56

en die snelkoppelingen zijn ook van pvc

groeten kris

afbeelding van azery1
28/11/2007 - 00:32

De PE-darm zit buiten onder de grond! Maar daarmee heb ik nog geen T-koppeling (rechts: 2x PE en middenin verloop naar 3/4" of 1")

afbeelding van stefan-14
28/11/2007 - 13:19

ze bestaan zeker Eandis gebruikt ze voor iedere huisaansluiting (gas) de hoofdleiding (soms ook PE 40 of 63 mm) wordt niet onderbroken maar er wordt een zadelstuk opgeplaatst met afsluitkraan, ...

maar waar je die kan kopen?

Stefan

afbeelding van eric-15
28/11/2007 - 23:12

En wordt dat niet thermisch gelast met zeer speciale apparatuur? Volgens mij is het zelfs niet toegelaten en ook niet verantwoord om dat zelf te doen, we hebben al genoeg ondergrondse gasrampen gehad, hou het een beetje rustig nu...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.