subsidie 2006 PV is bekend

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

de nieuwe subsidie regeling voor fotovoltaische panelen vanaf 2006 is bekend:

vanaf 1 januari 2006 tot eind 2007
* 10% vlaamse regering
* 6% btw tarief op huizen ouder dan 15 jaar
huizen +5 jaar staat dit niet nog niet vast.
* 450€ / 1000kwh groenstroomcertificaat voor 20 jaar vast.
* 730 € éénmalig ficaal voordeel
* eventueel bijkomende premie van uw gemeente.
* Het oude maximum van 2400wp is voorhoogt tot 3000wp

dit voor particulieren/vzw/scholen enz..
nog niet voor bedrijven !!

Reacties

idd, dit is koffiedik kijken: hoeveel is de minopbrengst na 10 jaar? is er nog iets over na 20 jaar? wat zal de electriciteit duurder worden binnen x jaar?...

gewoon met zen allen weinig verbruiken en datgene wat we dan nog nodig hebben mag dan met groene stroom opgewekt. verdeel je geld dan wel evenredig over zonnepanelen/windmolen/waterkracht/eb&vloed/biogas, zodat bij elke weersomstandigheid er een ongeveer constante productie is. dan pas kunnen ze doel gaan sluiten

mijn windmolenaandeel is er al, de windmolenbedrijven zijn ook bezig met biogas en waterkracht heb ik vernomen en zodra de spaarboek het toelaat kunnen we gaan denken aan PV's... een terugbetalingstermijn van 10 jaar vind ik toch zeer mooi ik ken veel beleggers die veel geld zijn verloren op 10 jaar, als ze dat op voorhand hadden geweten kochten ze ook PVs!

groeten,
christophe

't is inderdaad koffiedik kijken betreffende rendementen en kosten. Ik ben er zelf nog niet volledig uit wat ik ga doen: een pv-installatie kopen ofwel een equivalent bedrag investeren in aandelen ecopower (en andere groene-energieproducenten).

Met een pv-installatie heb je uiteraard het gevoel dat je "zelf" iets produceert + ben nogal een controlefreak dus al die productiecijfertjes opvolgen lijkt me wel iets.

Aan de andere kant: grootschalige productie heeft een aantal belangrijke schaalvoordelen en Ecopower betaalt een jaarlijks dividend uit van 6% (weliswaar is dat geen garantie voor toekomstige rendementen). Of je je stroom nu zelf genereert en GSC ontvangt of via een investering een equivalent bedrag uitgekeerd krijgt als dividend ....wat is beter?

Besparen lijkt in elk geval de eerste te nemen maategel.

De federale subsidie voor energiebesparende maatregelen zou in 2006 (Aanslagjaar 2007) van max 750 euro naar max 1200 euro opgetrokken worden. (NB Bij nieuwbouw is de maximumsubsidie iets lager) Je dient vooraf wel de factuurprijs te verminderen met 60%. Met andere woorden als de renovatiekost 3000 euro zou kosten, dan zou je optimaal voordeel uithalen uit de nieuwe regeling, terwijl dat voordien reeds werd bereikt bij 1875 euro.

In de kranten ging de aandacht echter vooral naar de tijdelijke afschaffing van de accijnzen en BTW op de stookolie. De premie van 1200 euro werd kort vermeld, ondanks dat die een hogere en milieuvriendelijkere impact heeft.

Bovendien dien je op die subsidie nog de gemeentebelasting van X% in rekening te brengen. In plaats van de 750 euro kwam ik aldus uit op een 810 euro (gemeentetaks van 8%). Als de 1200 euro in een wet wordt gegoten, dan zou je zo'n 1296 euro op 3000 euro kunnen recuperen.
Is iedereen akkoord met deze denkwijze?

Luc,

ik heb ook gelezen dat de aftrek zou verhogen naar 1200 euro. Maar of dit dan voor alle maatregelen geld ? Of dezelfde percentages gehanteerd blijven (40% maximaal van de investering) ? Of zoals jij het uitdrukt verhoogd de optimale investering van 1875 euro naar 3000 euro.

Alleszins vind ik het ergerlijk dat de juiste maatregelen nog niet bekend zijn, ik zou graag weten welke subsidies ik mag verwachten in 2006 , renovaties doe je niet van de ene dag op de andere.

Voor de gemeentebelasting lijkt dit idd te kloppen ik heb de simulatie eens gedaan met een online belastingensimulatie en je vermijdt idd een deel gemeentebelasting op je 750 euro aftrek. Die wordt bij 8% dan 810 euro. Dit was mij nog niet eerder opgevallen, goed ik heb nu weer wat meer budget voor volgend jaar Bedankt voor de tip!

groeten,

Albrecht

Hallo

De nieuwe regeling is al bekend van in het voorjaar van 2005 want rond die tijd hebben wij ons pv systeem besteld en we moestten toen kiezen voor welke subsidieregeling we inschreven. want er waren toen al mensen die inschreven voor het jaar 2006.

groetjes pluxy

Bij de website www.energiesparen.be vind je bij "veelgestelde vragen" inzake "fiscaliteit", dat de subsidie van 750€ (plus x% gemeentetaks) niet éénmalig is.
Want als je de factuur mag betalen in twee keer over meerdere kalenderjaren dan kan je die sommen opnemen in twee verschillende belastingaangiften. Stel: factuur van 6000€ en je betaalt in twee keer nl 2000 € in 2005 en 4000€ in januari 2006, dan zou je voor de aanslagjaren 2006 en 2007 respectievelijk 750 en 1200€ mogen inbrengen.

Ik ben hier zelf niet zo zeker van en heb aldus duidelijkheid gevraagd bij de fiscus. Hopelijk volgt het antwoord vlug. Ik hou jullie op de hoogte.

Mocht de redenering waar blijken dan zijn jullie berekeningen alle ruimschoots foutief.

Inderdaad Luc, ik had het alleszins ook zo begrepen. Heb gebeld naar de belastingsadministratie en daar telefonisch bevestiging gekregen. Ik breng in 2005 de condensatieketel in en in 2006 de WAR, kamerthermostaat en thermostatische kranen.
Is bvb ook toe te passen bij vervangen van ALLE ramen in een huis.
Aannemer moet wel akkoord zijn voor spreiden van factuur.

Beste

Is er een fiscaal gezien een verschil tussen enerzijds 1 factuur waarvan je de betaling spreid over 2 jaren mits overeenkomst met de aannemer of anderzijds voor ditzelfde werk 1 factuur laten opmaken voor jaar 2005 en het tweede voor jaar 2006.

Mvg

Benny

Benny

Ik kan niet met zekerheid ja zeggen. Deze vraag heb ik echter ook gesteld aan de fiscus.
Trouwens stel dat je slechts één maal het maximumplafond van 750 euro (1200 in aanslagjaar 2007) moogt inbrengen per type uitgave bvb stookketel, dan zouden ook twee facturen geen zin hebben.
Ik heb in de boekhoudwetgeving niet een expliciet verbod tegengekomen dat het opmaken van twee facturen verbiedt, maar de fiscus eist wel dat het toestel en het werk door dezelfde geregistreerde aannemer gedaan wordt. Mag die aannemer dan 2 facturen uitschrijven? Mijn inziens wel
Het bestaan van een debetnota in de handel komt eigenlijk neer op een tweede factuur voor hetzelfde werk of produkt.

Luc

Het gaat hem uiteindelijk om het officiele attest dat je moet toevoegen, en daar staat "vervangen van een ketel" dus dat kan je maar een jaar zeggen. Anderzijds kan je wel jaar na jaar zeggen dat je isolerend glas hebt geplaatst.

Voor de ketel heb ik 2 facturen gevraagd, eentje voor het vervangen en eentje voor WAR, thermostat kranen en digitale klokthermostaat. Dat zijn namelijk uitgaven die los staan van het vervangen van de ketel.

Zo kom je toch nooit aan het maximaal terugvorderbare bedrag? Je moet een investering van 3000 euro doen om daaraan te komen (voor 2006)
Of kosten jou klokthermostaat, war en thermostatische kranen samen 1800 euro? (voor 2005)
Ik heb mijn installateur gewoon gevraagd het bedrag van de factuur te splitsen, is daar dan iets mis mee?

Bram

Bram,

Voor werken uitgevoerd in 2005 was de fiscale aftrek 750 euro in geval van renovatie. En maximaal 40 procent. Dus de ideale investering was toen 1875 euro. Daar heb je geen condenserende ketel voor. Dus alles wat boven dit bedrag gaat splits je in een tweede faktuur, bvb 1000euro nog. Bij die duizend euro zitten dan de uitgaven voor WAR, thermostatkranen, dig thermostaat en werkuren voor de installatie hiervan.

Albrecht