Studie VMM, houtverbranding vs fijn stof | Ecobouwers.be

U bent hier

Studie VMM, houtverbranding vs fijn stof

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bertvdg
07/12/2011 - 11:17

uit De morgen:
Houtverbranding op het platteland veroorzaakt in de winter iets meer fijn stof dan de primaire uitlaat van dieselwagens. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op het effect van houtverbranding.

De studie toont aan dat houtverbranding op jaarbasis goed is voor bijna 2 microgram per kubieke meter, of 7 procent van het totaal aantal fijn stof. "Tijdens de winter en op het platteland is de bijdrage gemiddeld net iets groter dan de primaire uitstoot van het wegverkeer", aldus Bart Van Besien van de VMM. "Bij wegverkeer is er echter ook een secundaire emissie, zoals het opwaaien van straatstof en de vorming van nitraatdeeltjes. Primaire en secundaire uitstoot samengerekend komt wel op een hogere waarde dan die van houtverbranding alleen."

De VMM merkt op dat in de stad de situatie omgekeerd is, allicht omdat er minder hout wordt gestookt en het wegverkeer intensiever is. "Daarnaast zijn er wellicht ook verschillen in de manier waarop hout verbrand wordt. Hoe efficiënter of vollediger de verbranding, hoe ecologischer."

De bijdrage van houtverbranding aan de concentraties fijn stof is ook sterk seizoensgebonden. "Gemiddeld zijn de concentraties zes keer hoger in de wintermaanden dan in de zomermaanden. Omdat de meeste overschrijdingen van de fijn stofdaggrens zich voordoen in de wintermaanden, speelt houtverbranding een vrij belangrijke rol." (belga/adb)

De studie kan je hier vinden:
http://www.vmm.be/pub/chemkar-pm10-chemische-karakterisering-van-fijn-st...

125 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
07/12/2011 - 12:59

Leuke studie, maar eigenlijk ook weggesmeten geld ...

 

In Duitsland is de discussie al veel langer aan de gang (zoals zo vaak) en men weet al vele jaren dat houtverbranding voor (veel) fijnstof uitstoot zorgt.

 

Men zou dus veel beter bestuderen hoe men iets aan het probleem kan verhelpen.

En dan heb ik het niet over "no burn" dagen zoals in deze studie gesuggereerd w.

 

Maar wel bvb. welke kachels zijn goed... welke kunnen best zo snel mogelijk verboden worden (zijn er nog al wat volgens mij)

 

Welke fijnstoffilters zijn goed, welke zijn minder goed .... enz.

 

En dan nog politici vinden die al deze informatie in wetten willen gieten.

Deze politici mogen zich alvast aan een storm van protest verwachten van de houtstokers.

De meeste houtstokers doen dit immers om kosten te besparen op hun verwarmingsfactuur, en zien meerkost voor milieu niet zitten (het gaat nogthans om hun eigen gezondheid in deze)

 

Ik ga in elk geval niet zitten wachten één of andere wet, en wil zo snel mogelijk een fijnstoffilter installeren (+evt een nieuwe kachel)

 

Alle tips op dat vlak zijn dus meer dan welkom.

 

http://www.ruff-kat.de/cms/front_content.php?idcat=11&lang=1

http://www.normatherm-heiztechnik.de/feinstaubfilter.html

http://schraeder.com/cms/deu/energieeffizienz/al-top/al-top.html

http://www.spanner.de/Bilder/flyer_A4_hoch_v3.pdf

 

 

 

Dirk

 

 

afbeelding van jef-14
07/12/2011 - 13:48

Dirk,

Ik wil gerust geloven dat heel wat kachels het hout slecht verbranden en dat daar een reglementering rond moet komen maar een fijnstoffilter ?????

Op gebied van gezondheid is het net het fijnste stof dat het gevaarlijkst is omdat dit het diepst in de longen dringt.

afbeelding van dirk andelhofs
07/12/2011 - 14:35

Jef,

 

Bij houtverbanding komt er net zeer veel van dat ultrafijne stof vrij....

En dan bedoel ik veel fijner dan PM10

 

Ik denk dat een elektrofilter het best in staat is om dat er uit te halen...

 

Dirk

afbeelding van bertvdg
07/12/2011 - 15:23

 Klopt Dirk,

 

Zelfs de beste kachel met een mooi rendement scoort qua fijnstof slecht. Een jaar houtstoken is op fijnstofuitstoot een veelvoud van een jaar dieselrijden.

 

 

afbeelding van bertvdg
07/12/2011 - 13:07

 In Duitsland doen ze er idd echt iets aan.

 

Tegen 2015 moeten houtkachels voldoen aan BImSchv Stuve2. Tegen 2018 zou het nog strenger worden.

 

Er zijn al merken die er nu al aan voldoen, dus als je in die richting kijkt heb je een "propere" kachel.

afbeelding van Hans Delannoye
11/12/2011 - 10:38

er kan ook hier iets aan gedaan worden, zonder enige kost, nl. omgekeerd stoken. dat heeft een enorme invloed, en het is onbegrijpelijk dat dat niet meer gepromoot wordt, de VMM zou met een veel kleiner budget als aan deze studie versmost werd (want wat uit die studie kwam weten we al lang), veel betere resulaten kunnen bereiken, en met inzet van minder middelen.

dus, alle houtstokers, kijk eens op (en zeg dat voort) :

duitstalige video http://www.youtube.com/watch?v=bHbGUeioLQY
franstalige video http://www.youtube.com/watch?v=5Fz5IkxRFEQ

dus, geen papier of karton om aan te steken, want dat is een behoorlijke vervuiler

vuur langs boven aansteken, maakt ook dat je vuur rustiger brandt en je rendement ook nog wat verhoogd

veel zuiverdere verbranding

basisvereiste is natuurlijk zuiver droog hout.

dit resultaat kan je natuurlijk nog verbeteren met een goede roetfilter. 

hans d

 

afbeelding van jef-14
12/12/2011 - 09:04

Hans, wat ik niet gegrijp je steekt de kachel aan zoals op de video. het hout brandt je krijgt uiteindelijk asse en wat houtskool maar dan ? Je moet bijvullen omdat er dan onderaan gloeiende asse is stook je toch niet meer omgekeerd ?

afbeelding van Hans Delannoye
16/12/2011 - 21:46

jef

heb de video niet meer recent bekeken, maar als het hout opgebrand is en je wenst nog werder te stoken, is de goeie manier (maar dat gaat niet zo goed in een klein kacheltje) dat je met een grote blok hout het gloedbed naar 1 kant schuift en dan daarnaast opnieuw een houtstapel opbouwt. het vuur gaat dan van links naar rechts (of omgekeerd) branden, maar weer ga je telkens maar een deel van het hout verwarmen, en je blijft je hoge vlamtemperatuur houden.  isn echt niet zo moeilijk, is eerder een kwestie van gewoonte.  en je wordt bemloont met een zacht brandend vuur, hoog rendement en zeer volledige verbranding.

hans d

afbeelding van Oostlandvaarder
17/12/2011 - 17:50

U vermeldt een roetfilter.

Waar wordt die geplaatst en in wat verschilt die van een gewoon luchtfilter zoals bijvoorbeeld in een ventilatietoestel? Kan zo een roetfilter mischien ook in een ventilatietoestel worden geplaatst?

afbeelding van bertvdg
17/12/2011 - 17:58

 Deze filters werken op dezelfde manier als zoals in een auto denk ik. Naverbranding, dus in een ventilatietoesel gaat dat niet lukken. Of is het met ionisatie?

afbeelding van Hans Delannoye
17/12/2011 - 18:02

een roetfilter in verbranding is geen doek of gelijkaardig die in de schouw hangt.  niet alleen zou je de trek van de schoorsteen belemmeren, de hoeveelheid fijn stof in de schow is een veelvoud van in een ventilatiesysteem, een klassieke filter zoui binnen het uur dicht zitten.

in verbranding wordt gebruik gemaakt van heel andere technieken, zoals bv elektrostatische filtering, dat zou je theoretisch ook wel kunnen doen bij een ventilatie, ik zie alleen niet goed in waarom.

een degelijke F7 filter houdt ook quasi alle roet tegen.

hans d

afbeelding van Oostlandvaarder
18/12/2011 - 07:40

Hallo Hans,

Omdat mijn voorfilter, een Stork gevouwen filter, al na 2 weken flink zwart is en naar rook ruikt, en het navolgend

F7 filter van Paul nog niet zwart is, maar wel al ruikt naar roet. Deze filters zijn te duur om alle 2 weken te vervangen!

Een electrostatisch filter zou de levensduur van deze filters mischien drastisch kunnen verlengen.

Maar ik denk dat die droge lucht nodig hebben. Op een of andere manier zou er een druppelvanger voor moeten om mistdruppels buiten te houden, mischien zoiets als een metalen filter uit een dampkap, die je in de afwasmachine kunt reinigen.

Dergelijke opstellingen heb ik in ventilatiesystemen nog niet tegen gekomen.

 

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
18/12/2011 - 09:49

oostlandvaarder

voor zover mij bekent werkt zo'n elektrostatische filter perfect op de ventilatielucht, er is ook een bedrijf in belgië die deze specifiek voor ventilatiesystemen heeft, alleen schiet me - zoals wel meer - de naam me niet te binnen.

en in principe kan je dan al de andere filters weglaten.

hans d

 

afbeelding van Oostlandvaarder
18/12/2011 - 20:41

Ik was wel bekent met de grote Cotrell filters, huizenhoog voor bv. verbrandingsovens. Dat die ook voor ventilatielucht bestaan, wist ik niet. Na wat rondstruien op het internet, vindt ik echter niet veel anders dan Honeywell als fabrikant. Het komt mij voor dat daar niets tussenzit voor een gewoon ventilatiedebiet, ze zijn dan nog enkel voor rechthoekige kanalen. Enige suggestie?

Ik vind wel dat er muziek in zit, deze Electrostatische Filters.

afbeelding van Hans Delannoye
18/12/2011 - 22:09

oostlandvaarder

zodra de naam me te binnen schiet, zet ik hem op het forum.

afbeelding van AvR
11/12/2011 - 15:12
AvR

 

De regels in Duitsland met ingang van 2015 daar zitten de Powall kachels met ongeveer de helft aan uitstoot onder deze toekomstige norm.

dus met andere woorden nu al erg schoon.

kachels kunnen wij leveren, komende week 3 modellen ter show, hopende dat einde van het jaar alle 7 modellen aanwezig te hebben en uit te kunnen leveren.

Kijk maar op google Powall kachels Nijkerk

afbeelding van stefan-14
11/12/2011 - 21:23

"zuiver droog hout" lees ik hierboven en ja dat is volgens mij het probleem (sinds containerpark betalend en huisvuilzakken ruim 1 € kosten)

er wordt niet alleen hout gestookt maar gewoon ALLES wat in huis afval geworden is, verpakkingen, ...

dus ook plastics, papier, ...

 

en dan heb ik het natuurlijk niet over pellet-gebruikers

 

 

afbeelding van eddy.d
14/12/2011 - 21:49

Hebben pelletkachels met hun ventilator niet hetzelfde probleem

Men zegt altijd dat ze heel weinig as produceren maar als je veel de lucht in blaast kan je niet veel overhouden

afbeelding van bertvdg
15/12/2011 - 07:26

 Pelletkachels blazen idd een deel stof naar buiten maar dat is maar voor een zeer beperkt stukje fijnstof PM10 of kleiner. Het andere stof (vliegas en onverbrande houtstofdeeltjes) is veel groter waardoor het tegengehouden wordt in de neus en dus veel minder schadelijk is omdat het niet kan vastzetten op de longen.

 

Er is een verschil tussen stof en fijnstof...

 

Pelletkachels zitten meestal een stuk beter qua fijnstofuitstoot dan houtkachels.

afbeelding van lieven-2
15/12/2011 - 08:24

Besten,

gisteren was er een studiedag aan de VUB, georganiserd door ODE Vlaanderen mbt het gebruik van biomassa voor groene warmte. Twee aan de VUB gevoerde studies stelde dat het met de schadelijke uitstoot van hout (pellet) verbranding toch genuanceerder is. De CO2-uitstoot is uiteraard een stuk lager dan bij conventionele verbrandingstoestellen. Qua uitstoot en fijn stof zit heer een zeer groot verschil in de kwaliteit van de toestellen. (lees: de aan/afwezigheid van een lambdasonde, geregelde primaire en secundaire lucht...) De beste toestellen scoren niet slechter dan een stookoliebrander qua fijn stof. Te verwachten valt dan voornamelijk het bestaande areaal aan kachels zéér slecht scoren.

Interessant om te weten is dat fijn stof niet alleen een effect heeft op de luchtkwaliteit, maar ook op het rendement en de correcte werking van de toestellen zelf. Te verwachten valt dus dat de minder goede toestellen net door hun fijn stof op termijn nog slechter zullen gaan presteren...

De emisienormen zijn momenteel nog niet Europees geregeld en dat resulteert in een wildgroei aan nationale regels. Zo is de Franse norm mbt uitstoot voor bepaalde stoffen 25 keer soepeler dan de Oostenrijkse...

De conclusie van het verhaal was zoals steeds: eerst REG, dan toestellen van hoge kwaliteit aanschaffen (Oostenrijk en Duitsland leiden de kopgroep), en tenslotte ze correct gebruiken.

De presentaties zullen beschikbaar gesteld worden op de website van ODE Vlaanderen. Voor wie denkt te investeren in een biomassa-verwarmingsinstallatie aanbevelenswaardige lectuur!

 

 

afbeelding van Kortrijkzaan
18/12/2011 - 11:17

 Beste,

Als het over fijstof gaat . 99% is kleiner dan 1um. Dus Pm 10  geeft een indicatie  van het fijn stof is maar is verre van juist.

Jullie zweren hier allemaal  bij electrostatische filters maar ik heb daar mijn vragen bij. 1 voor kleine debieten  ten 2de als hij vol zit geeft hij terug af. Als een alectrostatisch filter dan zo goed is waarom wordt die niet in de luchtgroepen in katoren geplaatst?

een goede website over  luchtfiltratie  www.feliers.net wel inschrijven

afbeelding van Hans Delannoye
25/12/2011 - 16:19

ik zweer daar zeker niet bij, maar het is mogelijk ook een oplossing als je in zwaar belaste gebieden zit, maar ik ben zeker geen kenner van die materie.

geen idee waarom ze die niet plaatsen, misschien wel omdat de meesten niet van wakker liggen van deze problematiek? 

hans d

afbeelding van Rudy Martens
20/12/2011 - 07:27

Volgens mijn bescheiden menig is het grootste probleem bij houtverbrandingstoestellen niet de goedbedoelde brandstof (droog en zuiver hout verbranden) maar het feit dat de grote massa  houtverbranders of zogenaamde "allesverbranders" gebruikt om zijn hele vuilniszak in te kieperen.

 

En dit gebeurt niet alleen in landelijke gemeenten (Ik woon in Tielrode) maar ook in stedelijke gebieden. (Ga in deze koude tijden op een avond maar eens rondwandelen in de stedelijke gebieden vb.: oud Borgerhout).

 

Het blijft opvallen dat de verbrandingsgeur bijna altijd verwijst naar het verbranden van "plastiek, koffiedik, rot of nat hout, enz...".

 

Milieudiensten en politie staan machteloos omdat ze voor controle ervan een huiszoekingsbevel moeten hebben.

 

Zijn medebuur/medemens vergiftigen via afvalverbranding kan dus nog altijd probleemloos  in onze rechtsstaat.

 

Daarom pleit ik voor een bijkomende wetgeving of reglementering waarbij een huis met zwart rokende schouw of  waarvan de schouw zwart geblakerd is, zonder huiszoekingsbevel door de politie of milieudienst van de gemeente mag betreden/onderzocht worden voor het eventueel opstellen van een PV.

De rest van de wetgeving is al ok (De vervuiler betaald...).

 

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Gdv
20/12/2011 - 20:52
Gdv

Dan zou men ook bij U mogen binnenvallen zonder huiszoeking als men een vermoeden heeft dat U een dief of moordenaar bent.

afbeelding van nayy
20/12/2011 - 00:10

 

 

 

't probleem is dat veel kachels veel te veel vermogen hebben en dan gesmoord worden omdat de living anders in een sauna verandert. het hout wordt opgerookt en niet opgebrand... een kachel die gesmoord wordt, stinkt altijd verschrikkelijk.

Mensen opvoeden hoe ze moeten stoken en het juiste type kachel kopen zou ook al een hele stap vooruit zijn...

 

Dit terzijde heb ik ook last van een achterbuurvrouw die haar kachel als verbrandingsoven gebruikt en hierbij rooksignalen uitzendt naar de andere kant van de stad... gezellig.

 

groeten,

 

Nayy

afbeelding van Yannick Willox
20/12/2011 - 08:01

 Moest je eens weten hoeveel open vuren hier zijn (land en tuinbouw en prive), en als je weet dat de overheid daar al niet geinteresseerd is om controle uit te voeren, dan kan je bedenken wat een onnozel plan het is om houtkachels ed. te reglementeren.

1 vuurtje vorige zomer zag eruit als een grote vulkaanuitbarsting, type grote fabriekshal die in vlammen opgaat.

afbeelding van nayy
20/12/2011 - 09:57

Waar ik woon moet je niet proberen van een open vuur te maken hoor... dat zal niet lang duren. Politie grijpt snel in...

afbeelding van bertvdg
20/12/2011 - 08:34

 Het heeft verschillende oorzaken volgens mij.

- Eerst en vooral de mentaliteit van de mensen. Deze stoken er maar op los en smijten alles in hun kachel van nat of onvoldoende droog hout tot plastiek en brandbaar afval. Dat toont al geen respect voor milieu en medeburger.

- Te grote kachels die moeten gesmoord worden omdat het te warm wordt.

- Slecht rendement en uitstoot van kachels, inbouwcassetten en andere rommel omdat het niet teveel geld mag kosten.

 

Alles komt weer op hetzelfde neer. Geen of veel weinig regelgeving in België. Op kachels en haarden staan belachelijke normen hier als je het met Duitsland vergelijkt.

 

Strenger optreden door de politie zie ik niet goedkomen. Hier in de gemeente was er vroeger een retrebutie op afvalverbranding in de tuin. Als de politie een PV opstelde volgde er automatisch ook een retrebutie van de gemeente. Dat is afgeschaft en daarnaast is het aantal PV's van de politie zeer klein in vergelijking met de zwarte rookpluimen dat je hier ziet opstijgen. Nuja, de politie heeft ook iets anders te doen als je ziet dat er maar 3 patrouilles zijn voor een grondgebied van meer dan 100000 burgers. Als je hier niet zegt dat je bedreigd wordt met een wapen kan je een halve dag wachten op politie, en als er al snel hulp komt is het een combie met 2 jonge dames van begin de 20 die niets van autoriteit uistralen. Dit terzijde natuurlijk.

afbeelding van landoke13
20/12/2011 - 11:05

hoi

 

ik kan en zal wel mis zijn maar

ik heb vorig jaar een houtkachel geinstalleers van het merk Aduro type 4 deze zou middels een speciale toevoeging 40 percent minder hout verbranden

ook deze kachel brand nadat ze op temperatuur is bijna gelijk een gaskachel namelijk blauw vlammen

volgens de handleiding is dit de einige manier om milieubewust te branden

zolang men een gele vlam heeft zou men NIET milieuvriendelijk verbranden

dus AL die pelletkachels branden met een gele vlam heb nog geen enkele gezien met een blauwe vlam

welke kachel brand dan het schoonst laat ons zeggen

 

vriendelijke groeten

 

 

afbeelding van William Thys
20/12/2011 - 11:23

 en wat mag die speciale toevoeging dan wel zijn?

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.