stagantie in vlakke plaatcollector | Ecobouwers.be

U bent hier

stagantie in vlakke plaatcollector

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van weekenderraf
14/09/2014 - 15:31

Ik plan om een vlakke-plaatcollector (8 m2, Tisun GFK FI 2x4) op mijn dak te plaatsen.
Omdat het voorraadvat (500l, Viessmann) op de zolder staat is de onderkant van de collector maar een 10-tal cm hoger dan de bovenkant van de warmtewisselaar van het voorraadvat. In geval van stagnatie (pomp ligt dan uit omdat de temperatuur in het voorraadvat gelijk is of zelfs lager dan de temperatuur van de collector) kan de temperatuur van de collector oplopen tot ca. 191°C (of tot 214°C), het water-glycolmengsel begint dan te koken, de druk in het sysyteem loopt snel op en de inhoud van de collector (7,21 l) wordt er uit geperst en moet opgevangen worden in het expansievat. Als de collector niet leegloopt zal er verder stoom gemaakt worden en loopt de druk verder op tot de veiligheidsklep (max. 10 bar) opent.
Nu vraag ik me af wat er gebeurt als:
- de onderkant van de collector lager ligt dan de bovenkant van de warmtewisselaar in het voorraadvat?
- het expansievat niet het laagst gelegen onderdeel is van de installatie?
kan de collector dan nog leeglopen onder invloed van de oplopende temperatuur?

Raf

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
15/09/2014 - 16:42

raf

bij systemen onder druk speelt dat allemaal geen rol, de stoom wordt richting expansievat gedrukt, of dat nu hoger of lager staat.  problemen ontstaan als je expansievat te klein is, of, in jou geval is de leiding tussen collector en expansievat waarschijnlijk zo kort dat de stoom effectief in je expansievat komt.  en daar zijn die niet voor gemaakt, bij t° boven de 70° wordt de levensduur van een expansievat drastisch ingekort.  wat is de regel?  als de inhoud van de buis tussen collector en vat kleiner is dan de inhoud van de collector, moet je een tussenvat plaatsen.  dat staat voor je expansievat en is gevuld met water, waardoor oververhitting van het expansievat vermeden wordt.

hans d

afbeelding van Hans Delannoye
15/09/2014 - 16:43

nog dit, eigenlijk zou ik ook nooit zo'n grote oppervlakte aan collectoren aansluiten op zo'n kleine boiler.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.