speksteenkachels | Ecobouwers.be

U bent hier

speksteenkachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van patrick-40
30/11/2007 - 09:14

Halodaar,

Voor wat bijverwarming(vooral in de tussenseizoenen) hebben wij een flam inbouwkachel met een gepleisterde schouw. Vermits er in dit pleisterwerk scheuren zitten en het verfwerk niet mooi blijft wilden we overgaan met een schouw die bestaat uit sierstenen. Daarbij kwamen we op het idee om met speksteen te werken en zo twee vliegen in één klap te vangen : een mooiere schouw en wat extra warmte afgifte. Nu de vraag : is dit mogenlijk met onze flam inbouwcassette?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van raf-5
30/11/2007 - 09:41

Uw onderwerp is "speksteenkachels". 't is niet omdat u uw flam bekleed met speksteen dat het een speksteenkachel wordt. En u zal zeker geen extra warmte afgifte hebben. Speksteen is bovendien zeer duur, dan kan u beter een goedkopere natuursteen nemen.

Rufus

afbeelding van Dirk Bauwens
30/11/2007 - 10:00

Helaas Patrick,

Speksteen kan als dusdanig niets toevoegen aan de warmteafgifte. Het maakt dus op verwarmingsgebied niet uit hoe de schouw afgewerkt is.

Dirk Bauwens

afbeelding van Dirk Bauwens
30/11/2007 - 10:04

Sorry Rufus,

Ik had uw reactie nog niet gelezen toen ik de mijne toevoegde. Blijkbaar zijn we het eens op dit punt.

Dirk Bauwens

afbeelding van Dirk Bauwens
30/11/2007 - 11:27

Patrick,

Die schouw afbreken is geen slecht idee maar durf misschien ook eens te denken aan het elimineren van die haardcassette. Koop of bouw een massieve tegenstroomkachel in plaats van die schouw te herbouwen in speksteen. Het gaat hem eigenlijk niet om de speksteen maar om het juiste type kachel. Uit een zelfde hoeveelheid hout zul je dan minimaal drie à vier keer meer nuttige warmte halen. Bovendien stook je daarmee veel milieuvriendelijker. De buurt zal niet meer kunnen zien of ruiken dat je met hout stookt! En wat denk je van één stookbeurt per dag en een kachel die de klok rond warmte blijft afgeven? Haardcassettes mogen dan wel mooi om zien zijn, op verwarmingsgebied zijn het helaas echte ondingen.

Dirk Bauwens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.