SOD HSK Wandopbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

SOD HSK Wandopbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Abdellah
27/02/2012 - 17:11

Beste,
Van een SOD firma offerte gekregen voor wandopbouw als volgt, van buiten nr binnen:
1.Gevelsteen
2.Luchtspouw 20mm.
3.Isolatie PU-plaat, 40mm
4.OSB 12mm
5.Isolatie tussen het skelet, glaswol 'Knauf ecose' 140mm
6.Dampscherm 'delta dawi gp' sd-waarde 100
7.Leidingspouw 40mm tevens geïsoleerd met glaswol
8.Gipsvezelplaat 12.5mm
9.Bezetlaag +/- 3mm

Bestaat er in deze opbouw de mogelijkheid dat vocht in de wand naar buiten toe kan ademen? Volgens de aannemer is er vanwege de ventilatie D voldoende afvoer van de vochtige lucht.
Alvast bedankt voor jullie mening.

14 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
27/02/2012 - 18:06

 Uw vraag is terecht...die isolatie PU-plaat van 40mm zou ik niet plaatsen. Dit is niet dampopen naar buiten toe. Dat er met het ventilatiesysteem minder vocht zal aanwezig zijn zal wel kloppen maar dat is nog geen excuus om niet damp open te werken. Er zal altijd vocht in uw isolatie komen, ventilatie of niet.

Allez, dat is mijn mening...

afbeelding van Hans Delannoye
27/02/2012 - 19:20

absoluut eens met bert, een balansventilatie is geen systeem om condens te vermijden, dampopen bouwen blijft de boodschap.  ik zou in de plaats van PU een isolerende houtvezelplaat van 401 of 60mm plaatsen.  daar blijven de beestjes ook beter af.  als er muizen of andere knaagdieren in de spouw geraken (en veel hebben die echt niet nodig) gaan ze de isolatie beschadigen.

afbeelding van benn
28/02/2012 - 12:50

Om dampopen te werken zal de osb plaat toch ook aan de binnenkant geplaatst moeten worden.
En aan de buitenkant moeten dan dampopen platen gebruikt worden.
Er zal dus een meerkost zijn of zijn er ook oplossingen zonder die meerkost?

afbeelding van bertvdg
28/02/2012 - 13:54

 Klopt, OSB langs binnen en dampopen plaat langs van buiten. De OSB zit er meestal als uitstijving van de constructie dus het maakt dan toch niet uit dat deze nu langs van binnen of buiten staat.

 

De reden dat sommige bedrijven de OSB langs van buiten zetten is dat de bouw dan bijna onmiddelijk dicht is en ze zo droog de isolatie kunnen zetten en er gelijktijdig ook al een ploeg aan de gevelsteen kan beginnen. Als je het omgekeerd doet moet je eerst nog wachten op de isolatie, dan de platen aan de buitenkant en kan men dan pas beginnen aan de gevel. (of het ook beter is?).

 

OSB langs binnen kan dan gelijk ook dienst doen als luchtdichting.

 

Of het ook een meerkost is zou ik niet direct durven zeggen. Het zal eerder beperkt zijn denk ik. Zet je nu een OSB of een dampopen houtvezelplaat, dat blijft evenveel werk. De plaat zal mss per m² iets duurder zijn. Probleem is dat bepaalde bedrijven niet van hun manier van werken willen afwijken en/of als je dat als kandidaat bouwer gaat vragen doen ze het af als nutteloos. Veranderen kan mits een dikke meerprijs.

afbeelding van Hans Delannoye
28/02/2012 - 17:57

als je met inblaasisolatie werkt is het helemaal geen probleem, je plaats de osb langs binnen en de houtvezelplaat langs buiten, en je zit beter waterdicht dan met OSB langs buiten.  voordeel is dat ook het dak en alles er op kan, en je kan wachten met de isolatie tot alles potdicht is en er zeker geen problemen met vocht kan onstaan.   volgens mij is dit de verstandigere keuze.

afbeelding van Abdellah
28/02/2012 - 20:13

Bedankt Hans,

Zijn er SOD bedrijven die een dampopen systeem aanbieden/plaatsen in Oost-vlaanderen?

afbeelding van Hans Delannoye
28/02/2012 - 20:31

ja hoor, die zijn er zeker, net zoals overal elders. 

maar het zijn dikwijls iets kleinere bedrijven, en die vind je niet op batibouw etc.  't is dus een beetje zoeken.

 

afbeelding van bertvdg
28/02/2012 - 20:32

 Hans,

 

Klopt als je met inblaasisolatiewerkt dat dit geen probleem mag zijn. Maar deze techniek gebruiken de desbetreffende firma's meestal niet. Vandaar dat ze ook aan hun eigen methode vast houden. En ze zijn er met geen stokken van af te krijgen.

afbeelding van Hans Delannoye
28/02/2012 - 20:37

tja, de bouwsector is helaas nogal behoudsgezind, dat is een bekend fenomeen.

afbeelding van benn
28/02/2012 - 23:08

het is misschien ook geen slecht idee om leidingspouwen in de buitenmuren te vermijden. op die manier zijn de osb-platen ook een extra versterking om kasten,...aan te hangen. het verlies aan isolatie moet dan wel gecompenseerd worden in de muur of aan de buitenkant.

afbeelding van bertvdg
29/02/2012 - 06:34

 Ik zal bij mijn HSB de leidingspouw houden en achter de gipsplaat nog een OSB steken. Je hebt dan wel meer OSB nodig maar het is nu ook de kost niet. En je hebt zoals je zegt toch een extra stevige muur waar je kan in nagelen en vijzen. En als je met een fermacell plaat werkt kan deze ook wel iets hebben hoor.

afbeelding van Hans Delannoye
29/02/2012 - 08:19

benn, bert

dat lijkt me niet eenvoudig, tenzij je helemaal geen leidingen langs de buitenmuren wil plaatsen. dus geen stopkontakten in de buitenmuur, geen schakelaars, geen lichtpunten.   overigens, met een leidingspouw heb je balken in de spouw, dus je hebt toch wel wat mogelijke bevestigingspunten.  die spouw heb je niet perse nodig voor de isolatie, je kan ook je muur wat dikker maken.

dubbele OSB vind ik dan weer overkill, en vooral ook een verspilling van materiaal en centjes.   want zo goedkoop is OSB toch ook weer niet.  12mm (en dunner moet je zeker niet gaan als je er nog iets wil aanhangen) kost toch al rap 5€/m² zonder de plaatsing. 

afbeelding van bertvdg
29/02/2012 - 21:05

 Hans,

 

Klopt wel wat je zegt hoor, dubbele OSB is mss overkill. Maar ik ga het toch doen. Deze die op het skelet zit, zit er toch al want dat komt mee met de wanden voor de stabiliteit.

 

Maar achter iedere gipsplaat ga ik toch ook een OSB voorzien. Als was het maar om aan vollenté te kunnen nagelen en vijzen zonder pluggen. 't Kan een gedacht zijn maar ik denk dat de muren dan wel steviger zijn ook. Hoewel een fermacell plaat zeker iets kan hebben. Maar als je eerst OSB voorziet ben je ook niet afhankelijk van uw houten balkjes want je moet geen rekening houden met de tussen afstand om alles te laten uitkomen.

 

Kostprijs is mijn geval 430m² wanden (binnen + buiten) x 4,5 Euro/m² = 1926 Euro. Plaatsing doe ik zowieso al zelf. 't Is 2000 Euro maar heb het er voor over. Eerder een persoonlijke voorkeur.

afbeelding van JerA
12/03/2012 - 15:14

Een correct geplaatste Fermacell plaat kan zelfs dienen als uitstijving voor je skelet, dus in wezen heb je geen OSB nodig. Voor luchtdichting zit er dan gewoon een luchtdichtingsdoek achter (zoals de Proclima Intello of Proclima DB+) Het voordeel van overal iets te kunnen hangen speel je dan natuurlijk wel kwijt. Alhoewel gipsvezelplaten (zoals fermacell) wel heel iets anders (veel meer te belasten met een simpele schroef) zijn dan gipskarton.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.