sanitair warmtepompboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

sanitair warmtepompboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Minos
13/04/2013 - 18:52

Laatst stond een artikel in Testaankoop over warmtepompboilers voor verwarming sanitair warm water (SWW). Uit een meting bleek de gemiddelde COP van een dergelijke warmtepomp "aangesloten op buitenlucht" tussen de 1,7 en 2,7 te liggen om water tot 55° op te warmen.

Vele fabrikanten beloven COP van 3,8 (zelfs tot 5...)

De werkelijke COP is vooral functie van temperatuurverschil tussen aanzuiglucht en de ingestelde temperatuur van SWW. Bestaat daar een grafiek van die dit verband weergeeft (bij benadering)?

Ik beschik over een kelder van 300m3; deze is onder de grond gelegen. Zelfs na een lange winterperiode bedraagt temperatuur hierin nog +- 12°. Als ik gebruik zou maken van de lucht uit kelder (dus niet aansluiten buiten) wat zou COP dan zijn; natuurlijk zou de temperatuur dalen in de kelder maar vb hoeveel per dag (verbruik zie verder)?

We zijn een gezin van 3 personen en er wordt gemiddeld per dag 1 groot bad en 1 douche genomen, hoe groot moet de warmtepompboiler zijn? Vermits COP stijgt als SWW temperatuur lager is is het misschien voordeliger om een grotere boiler te nemen en water op een lagere temperatuur te brengen (45°????). Wat is minimum temperatuur die men kan instellen om nog voldoend warm water te hebben ?

Wat zou dan de SPF of gemiddelde COP over een gans jaar zijn?

53 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-8
13/04/2013 - 23:01

wij hebben een warmtepompboiler in de berging staan buiten geisoleerd volume; hier daalt de temperatuur tot een graad of 5 als het zeer lang koud is.  

Wij zijn wel met 5 personen.  

Voor je kelder vermoed ik niet dat het zal gaan vriezen; vermoedelijk ook tot een graad of 5°C ergens.   Nadeel van de kelder is wel dat de temperatuur in de zomer ook niet heel hoog wordt.  

Door de temperatuur lager te zetten zal je wel echt minder warm water hebben; bv 45 graden; bv boierl 300l; als daar 100 liter koud water bij komt van 10 graden zit je nog maar op 36,5 graden; over het algemeen te weinig om nog te douchen; ook voor de afwas, scheren lukt dan niet meer (of niet goed).  En dan heb je nog 'maar' een dikke 100 liter aan 37°C afgetapt (je bad).  De WPB doet er wel even over om dat terug op te warmen.  Daarnaast moet je water wekelijks naar hogere temperatuur brengen omwillen van legionella.  

Zelf denk ik dat ook veel warmte verloren gaat door dat de boiler in een koude plaats staat.  Dat is ook niet ideaal.  En veel van die boilers zijn niet goed geisoleerd.  

Een voorspelling voor SPF is moeilijk; ergens tss 2 en 3....

Wat is de reden dat je denkt aan een warmtepompboiler?

Walter

afbeelding van bertvdg
14/04/2013 - 11:57

@ walter:

 

Vermits jij een WPB staan hebt heb jij er ervaring mee. Ik overweeg er ook ene te zetten, echter in het beschermd volume maar met externe aanzuiging en uitbaas door geïsoleerde buizen (er is geen andere oplossing).

 

Wat is het merk en type? En hoe is het lawaai van de WPB als deze draait? Het is vooral het lawaai dat mij nog een beetje tegen zou houden.

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 12:43

Lawaai is er zeker; maar 'grootste' praktische probleem is dat de WPB bij ons de koude lucht terug in de berging blaast; dat is niet zo aangenaam voor iemand die even in de berging moet verblijven.  Boven de berging is er een slaapkamer; houten vloeropbouw met chape en in houten balken 16cm rotswol; je hoort de wpb 's nachts met een beetje moeite.  

De meeste WPB geven een indicatie voor het geluid dat ze maken.  Zo kan je eventueel vergelijken.  

Maar waarom wil je absoluut een WPB; hoe verwarm je je huis?  Hier is de warmtepomp boiler een 'noodgeval';  a 

Walter

afbeelding van bertvdg
14/04/2013 - 14:31

Het betreft een passiefhuis, verwarming zal het eerste jaar elektrisch gebeuren, daarna waarschijnlijk met een pelletkachel. Gas ligt niet in de straat. De kost om een watergevoerde pelletkachel, vloerverwarming en daarop dan een klein buffervat of zonneboiler was iets teveel. 

 

De mogelijkheid voor een zonneboiler is er nog maar een wp boiler neem ik ook in overweging. Mijn voorkeur voor een wp boiler is vooral dat ik ze zelf eenvoudig kan plaatsen. Daarnaast kan ik vrij goedkoop aan een wp boiler geraken bij een groothandel waar ik klant ben waardoor het verschil in kostprijs hoog oploopt. 

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 15:51

ok; onze warmtepompboiler (ochsner) van 8 jaar heeft de geest gegeven (relais beveiliging bevriezen condensor stuk, relais over/onderdruk koelcircuit stuk, micro lek in condensor). 

Ik ben nu op zoek naar een vervanging. Ik twijfel nog wat ik wil doen:

- ofwel een nieuwe warmtepompboiler

- ofwel een WPB-zonnepanelen combinatie (zonnepanelen nu er nog redelijke subsidies voor zijn): probleem is dat veel warmtepompboilers ook al hebben ze een extra warmtewisselaar niet echt geschikt zijn als zonneboiler; die extra warmtewisselaar zit dikwijls in het midden en niet vanonder.   En met ons vijf zou ik graag een 400l aan zonneenergie willen kunnen stokeren; zo een grote WPB heb ik nog niet gevonden (300l zijn er weinig).   Ik moet wel nog wat opzoeken wat nu eigenlijk goed is aan volume voor een gezin van 5 (en binnen 12 jaar zullen we vermoedelijk nog met 2 zijn). 

- ofwel een zeer kleine lucht-water warmtepomp en een 'echte' zonneboiler;, de combinatie is met de juiste boiler dan geen probleem.  Voor de kleine warmtepomp denk ik aan een Ochsner IWP of eventueel een zeer klein 'chinees' lucht-water warmtepomp (ergens tss 2 en 3kW vermogen); of als iemand anders nog een kleine lucht-water warmtepomp kent hoor ik het graag. 

Nog ivm de WPB: ik heb al wat offertes; zeer grappig hoeveel de offertes kunnen verschillen zelfs voor dezelfde WPB. 

Ivm test aankoop referentie: jammer dat test aankoop niet wat meer gewicht legt op het rendement.   Uit het artikel kan je nog altijd zeer moeilijk halen welke warmtepompboiler nu het hoogste rendement heeft (of hoe hoog dat is, onder welke omstandigheden).  Daarnaast zijn er nog wel wat meer merken en modellen op de markt.  Bv stiebel heeft ook een warmtepomp waar wat van de negatieve commentaren op de geteste versie niet van toepassing zijn.

De 'winnaar' vind je blijkbaar wel veel terug: hiervoor heb ik al twee offertes (700 Euro verschil tss de 2 offertes). 

Merk nog op dat je voor jouw situatie zeker moet zijn dat de WPB 'intelligent' is; wanneer de warmtepomp het niet kan trekken omdat het buiten te koud is (en dat zal gebeuren gezien de grenzen van de WPB), moet automatisch electrisch kunnen verwarmd worden.    Misschien belangrijk in jou geval om zeker een WPB te nemen die met zeer lage temperaturen nog warm water kan maken. 

Walter

afbeelding van Lacroix
14/04/2013 - 16:03

Welke boiler kwam er als beste uit de test?

 

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 16:28

ATLANTIC Odyssee 2 was de 'beste'; een stiebel eltron WKK had hoogste COP.  De 'slechtste' was buderus; maar die kon dan tot -10°C werken. 
De 'besten' waren dan weer niet goed in hoeveelheid geluid dat ze produceren of hoeveelheid water; Zelf denk ik dat je niet teveel waarde moet hechten aan het testaankoop resultaat.  Het zal vooral zijn wat je zelf belangrijk vindt aan zo een toestel dat bepaalt wat je keuze is.  Het is bv zeer jammer dat testaankoop veel testresultaten niet kwantificeert; je weet niet welke COP ze gemeten hebben (zijn de verschillen voor mij relevant?).  Ook hun conclusies ivm zonneboiler zijn voor mij naast de kwestie; voor mij hebben die 2 niets met elkaar te maken.  

Wandel eens naar je plaatselijke bib als je de details wil weten. 

Walter

afbeelding van Lacroix
14/04/2013 - 16:48

Bedankt voor het antwoord.

 

afbeelding van brother paul
15/04/2013 - 12:21

download pdf simulatie totaal systeem performance 6.1  SPF 5.8-5.7 maar COP4.9 van de warmtepomp

(gebroken link verwijderd door admin, 8/3/2017)

 

afbeelding van banned user
13/04/2013 - 23:49

Minos,

U ziet het een beetje verkeerd ,

SWW heb je elke dag nodig.

WPB in winter +- COP 1,5 à 2

WPB in zomer +- COP 5 à  6 en soms hoger.

Zal het jaargemiddelde COP tussen 3 à 4 liggen.

 

 

afbeelding van walter-8
13/04/2013 - 23:52

"WPB in zomer +- COP 5 à  6 en soms hoger."

Er is geen enkele warmtepompboiler fabrikant die beweert water van 55 graden te maken aan cop 5of6; bestaat niet.  Ik koop die zijn aandelen als je me zo een fabrikant kan tonen.  

Walter

afbeelding van banned user
14/04/2013 - 00:08

Ken je niets van ,Walter.

Zeker met zulk antwoord

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 00:14

Kan je dan die warmtepompboiler dan eens geven die dat wel kan?  Het is zo al zeer moeilijk specificatie van warmtepompboilers vast te krijgen.  

Walter

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 00:40

in die brochure staat maar 1 warmtepompboiler; rest zijn warmtepompboiler-zonneboilercombinatie in een aantal smaken (en ook veel duurder dan enkel warmtepomp).  

Ik denk niet dat topicstarter daar aan dacht toen hij een warmtempompboiler in zijn kelder wilde zetten.  In ieder geval haalt die warmtepompboiler geen COP5 of 6 in de zomer.

Walter

afbeelding van banned user
14/04/2013 - 00:50

Walter,

Ik heb een WP L/L , stel ik ga er mee verwarmen in zomer (absurd natuulijk)

bij buiten T° 25 C°

Wat denk je dat COP zal zijn?

Met WPB is dat net hetzelfde .

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 00:58

25-55; COP zal ergens tss 3 en 4 liggen, heel, heel  misschien 4,5; Maar jij zegt dat je het zeker weet; ik verschiet iedere keer hoe moeilijk het is die info te vinden.  En als ik die info eens zien zeker geen 5; Bij warmtepomp boiler zitten ze ergens tss 3,8 en 4 om bij 20°C 55°C water te maken.  Maar nog steeds een eind van COP 5 en 6.  

Ik ben niet diegene die met referentie moet komen.  Ik beweer niet dat een warmtepomp warm water kan maken aan COP6.

Walter

afbeelding van Lacroix
14/04/2013 - 12:23

Er staat een fout in die folder. Of de maximum COP die ze opgeven is fout, of het maximum opgenomen vermogen. 2000/500 is voor mij 4 en geen 6. En COP is natuurlijk nog geen SPF.

afbeelding van brother paul
14/04/2013 - 18:36

De meeste halen COP 2.9-3 op buitenlucht

als je ze 100% op binnenlucht doet werken halen ze COP4, mits dat de binnenwarmte van de verwarming komt

http://www.golantec.be/Warmtepompboiler.html

de enige truuk om dat te vermeiden is een canadese put installeren, die ventilatie wordt aangezogen via die canadese put en kan ozo altijd lucht leveren die opgewarmd is met grondwarmte, wanneer je weet dat die ventilatie pomp de lucht afkoelt tot 5° mag jeverwachten dat je netto een klein beetje energie wint, omdat lucht kouder buitengaat dan binnenkomt Dus een COP4 voor Wp boilers zonder zonnepanelen. En een COP6-11 met zonnepanelen

 

 

afbeelding van Minos
14/04/2013 - 18:54

Bedankt.

Ik heb toch de indruk dat de COP cijfers erg onbetrouwbaar zijn...en dat er tussen theorie (=beloftes) en praktijk een groot verschil is.

Mijn kelder (en garage) is 300 m3; in zomer staat de garagepoort dikwijls open zodat warme lucht binnen kan; in winter voortdurend toe (behalve om met wagen naar buiten te gaan); wordt "verwarmd" door wasmachine, droogkast, ... en is volledig onder grond (behalve goed geisoleerde garagepoort). In begin van winter vb 15° en dan koelt af na een maand zeer koud tot 10°.

Met hoeveel zou COP stijgen (in parktijk) als van deze warmte gebruik wordt gemaakt en niet van buitenlucht? 

 

 

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 22:06

"Met hoeveel zou COP stijgen (in parktijk) als van deze warmte gebruik wordt gemaakt en niet van buitenlucht?"

er zijn zeer weing WPB's die de hele winter warm water kunnen leveren op de buitenlucht.  Ergens tss -5en +5 stoppen ze zowat allemaal.  En dan is het dus zuiver elektrisch.  Dat is al groot nadeel voor werken op de buitenlucht. 

Gemiddelde buitentemperatuur gedurende het jaar is 10°C in Belgie; als het warmer is in je kelder gemiddeld zit je dus beter.   Maar vooral; een warmtepomp rendement is niet lineair; kouder wil zeggen dat rendement veel lager wordt. En warmer wil niet zeggen evenredig hoger rendement.  Dus bij zelfde gemiddelde temperatuur is binnen zeker beter. 

Maar uiteindelijk moeilijk te zeggen omdat het zeer moeilijk is specificaties van producenten vast te krijgen bij verschillende temperatuurregimes.

Walter

 

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 22:50

toch nog een goede referentie gevonden: http://www.viessmann.be/content/dam/internet-be/Nederlandstalige_media/T...

info van een viessmann lucht water warmtepomp. 

Op pagina 17 zie je COP bij verschillende regimes; uit de grafieken kan je zowat alle COP's berekenen, maar dan wel enkel voor temperatuur regimes 35, 45 en 60°C.  Andere regimes eventueel met extra poleren al is dat extrapoleren met zekere foutmarges omdat de eigenschappen niet linieair zijn. 

En je ziet ook hoe moeilijk de warmtepomp het heeft om bij lagere buitentemperaturen nog 60°C warm water te maken.  En ook bij 35°C buiten is COP voor 60°C aanmaak maar 3,2 (en voor Chris; dat is dus een pak minder dan COP 6).

Dergelijke info vind je ook voor daiking met wat zoeken: andere fabrikanten verstoppen dat soort info zeer goed. 

Maar wat je in die grafieken ziet zijn goede richtwaarden; de grote groep warmtepompen zal ongeveer zelfde performatie hebben; misschien grofweg 20% speling. 

Nog 1 opmerking: de COP hier is in stationaire toestand.  Dat wil zeggen de WP produceert constant dezelfde temperaturen.  Als je gaat kijken bij een WPB zal je bij aanmaak van warm water van bv 60°C een hogere COP terug vinden.  Maar dat is omdat de WPB mag beginnen met koud water van bv 15°C end dat opwarmen tot 60°C; in het begin is de COP veel hoger bij de lagere temperaturen.  Terwijl het water opwarmt zakt de ogenblikkelijke COP;  Je begint bv bij20°C buiten ergens bij COP 6 en zakt dan tot een COP van 3.1 wanneer het water 60°C; de warmtepompboiler mag dan gemiddelde COP geven als zijn 'COP'; die is dan bv COP 4.  Daarom lijkt een WPB soms een 'betere' warmtepomp dan een 'gewone' warmtepomp. 

walter

afbeelding van Lacroix
14/04/2013 - 18:55

Paul,

Ik ben niet akkoord met de redenering die je volgt. Ik ga er vanuit dat je bij COP met zonnepanelen bedoeld: de opgehaalde zonnerergie/electrische energie solarpomp.

Je kunt dit inderdaad als COP beschouwen, maar dan van een zonneboiler. En een zonneboiler is wp boiler. Zijn ze gecombineerd, dan moet je ze nog afzonderlijk bekijken, want de zon heeft geen invloed op de wp. Normaal gaan ze ook niet samenwerken.

Wat wel kan is een SPF van de ganse installatie opgeven. Jaarlijks gewonnen energie/ opgenomen electrische energie wp en solarpomp.

Maar dan twijfel ik nog of je een SPF gaat bereikenvan 6 of meer. Het vermogen van de solarpomp is een heel stuk lager dan het vermogen van de compressor.

afbeelding van brother paul
14/04/2013 - 21:10

tuurlijk is dat een gecombineerd getal, de warmtepomp haalt niet meer dan 4,dat is duidelij, die 6-11 komt er omdat de zonneenergie er gratis bijkomt. EN hoe je dat nu korrekt voorstelt, weet ik niet zo goed, de marketing kiest voor SPF 6 -12 te noemen.

die COP is gewoon een 'stom getal in die zin, hoe lager de buitentemp hoe lager de COP, sommige warmtepompen in de winter halen een COP2, wat ecologisch gezien een ramp is. Hij hangt ook af van de gewenste temperatuur van het water, iemand die water wil van 45° zal een hogere COP halen dan iemand die verwarmt tot 65° Dus een boiler heeft een lagere COP dan een vloerverwarmingswarmtepomp. Feit is dat grondwarmte een grotere COP heeft, en inderdaad uw kelder is een soort grondwarmte, en zal dus ipv 10° af te koelen in de winter afkoelen naar 5-8°  Dus sowieso zal uw COP nooit dat 10° niveau halen zoals een geothermiepomp, maar het zal altijd beter zijn dan pure buitenlucht.

Daarom dat ik nogal zeker ben, als je uw warmtepompboiler laat lucht aanzuigen uit de kelder, en er zit een ventilatieopening in de keld, dat je zonder moeite voorverwarmde lucht kunt trekken in huis, die dan via roosters uiteraard zich verdeelt en verder opwarmt in het huis. DIe opgewarmde lucht in de badkamer en WC  via die warmtepompboiler als systeem C ventilatie gebruiken om dan koude lucht uit te stoten (dus uw boiler zet je in uw badkamer, een collector in de plafond, een buis naar de WC's.) en je zorgt dat er een rooster van kelderlucht binnenkomt ofwel via uw kelderdeur, en je laat hem maar zuigen.

afbeelding van banned user
14/04/2013 - 22:01

Lacroix ,

Realistische CO P kan je meten bij - 5 en +20°

Vertrekkend van zelfde water T°

Meet hoeveel  stroom WPB nodig heeft,

in winter en zomer om zijn water op 55° te krijgen.

Zo  kan je het SPF bij benadering vaststellen.

 

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 22:05

Maar dat wil iedereen weten voordat je je toestel koopt...

walter

afbeelding van banned user
14/04/2013 - 22:18

Walter-8

Als je fabrikanten al  niet geloofd ,

moet je zelf meetingen uitvoeren.

WPB kan  minimaal COP compenseren met maximaal COP.

daarom heeft het een  goed gemiddelde COP over heel jaar.

 

 

afbeelding van walter-8
14/04/2013 - 22:26

o; ik geloof fabrikanten wel; alleen vertellen ze niet altijd alles, en als je details leest zie je dikwijls dat er wel eens iets ontbreekt om tebesluiten dat de info voor jou toepasbaar zou zijn.

Walter

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.