RVS PUR warmteoverdrachtscoëfficiënten | Ecobouwers.be

U bent hier

RVS PUR warmteoverdrachtscoëfficiënten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van EnergyRooky
10/11/2011 - 14:43

Hoi,

Ik probeer warmteverliezen van een boiler te berekenen. Uit een handboek vind ik voor de lamda factor de volgende waarden terug:
RVS: 15,1 W/mK
PUR: 0.023-0.026 W/mK

Zijn deze correct? Ik kan me voorstellen dat deze variëren. Ook ben ik opzoek naar juist waarden voor de grenslagen(water en lucht). Ik kreeg de opmerken dat mijn coëfficiënten wat aan de lage kant waarden vandaag dat ik via deze weg bevestiging zoek.

Met vriendelijke groet,

EnergyRooky

1 Reactie

Reacties

afbeelding van jan verstricht
20/11/2011 - 22:31

 De lambda waarden zullen ongeveer wel kloppen - variatie met de temperatuur zal (in het werkingsgebied van de boiler) niet echt relevant zijn.

Voor de grenslagen is het eerder de convectie die een rol zal spelen - die worden bepaald door overgangscoëfficienten (typisch het aantal W vermogenoverdracht per m² en per graad verschil tussen de wand en het fluidum). We waarde van die coëfficienten is afhankelijk van het medium, de luchtsnelheid (indien gedwongen convectie), de geometrie van de wand,... 

Jammer genoeg bestaan daar geen exacte formules voor. Er zijn wel een aantal empirische formules, die zijn echter vrij complex. In onze cursus warmteoverdracht werd het gedeelte van natuurlijke convectie zelfs niet behandeld (wegens tijdsgebrek - was het meest omvangrijke hoofdstuk).

Het warmteverlies door straling zal waarschijnlijk wel het kleinste aandeel uitmaken.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.