Rookgas kachel stinkt | Ecobouwers.be

U bent hier

Rookgas kachel stinkt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van roel-4
06/02/2013 - 19:23

Beste,

We hebben hier thuis een speksteenkachel. Deze wordt gestookt met fijn gekloven hout (puur hout van boomstammen: eik + den). Dit hout heeft 4 jaar gedroogd en is perfect om te stoken (droog). Toch geeft de schoorsteen bij gebruik van de kachel een zeer stinkende walm af. Hoe komt het dat mijn rookgassen zo stinken terwijl ik nooit iets anders stook dan 'perfect' hout?

Groeten en bedankt

Roel Geys

9 Reacties

Reacties

afbeelding van pfft
06/02/2013 - 19:45

Beste

google eens op "omgekeerd stoken", dit is misschien de oplossing?

eddy

afbeelding van AntonLaenen
06/02/2013 - 20:13

Wij stoken al jaren in een speksteenkachel en hebben hier nooit last van gehad, ik vermoed dat een of andere aansluiting niet goed zit. Misschien de rookgasafvoer eens laten nakijken ? 

Zie je ergens rook terwijl je stookt of zie je zwarte vlekken op de kachel of aan de rookgasafvoer ?

afbeelding van roel-4
06/02/2013 - 21:05

Hallo,
Ik zie nergens rook. De schouw is lang, inox, proper, trekt goed...
Het enige wat ik zie is zwarte rook in de stookruimte.
Het hout walmt enigzins. Om meer lucht toe te laten zet ik het luchttoevoerluikje altijd een beetje open. De schuif staat altijd open, maar het luik zelf draai ik dus ook open.

afbeelding van bramcup
07/02/2013 - 11:28

Houtverbranding ruikt altijd enigsins .... Als er geen rook zichtbaar is buiten aan de schoorsteen, en het kanaal zelf proper is, dan lijkt me de verbranding wel OK hoor.

Slaan de rookgassen bij jouw niet gewoon wat naar beneden waardoor je ze ruikt als je buiten op het terras staat ? Ben je zeker dat de stank niet komt van een buur ? Als het mistig/miezerig is dan ruik ik thuis buiten ook de haarden/kachels/ketels van de ganse straat ;-)... Die geur is voor mij echter snel weg zodra ik mijn sigaartje opgestoken heb :-D ....

afbeelding van pfft
07/02/2013 - 13:25

Misschien eens proberen met ander hout?In briko kun je hout per 10 kg of zo kopen. Al is het maar als test...

eddy

afbeelding van roel-4
07/02/2013 - 18:37

Het is heel zeker mijn eigen schouw die ik ruik. Ik heb al geprobeerd met ander hout. Geen resultaat. Het is een mysterie!

afbeelding van pfft
07/02/2013 - 20:35

Beste

heb je al eens omgekeerd stoken uitgetest?

eddy

afbeelding van roel-4
07/02/2013 - 21:19

Het omgekeerd stoken kan je maar 1 keer he. Als je hout bij gooit stook je niet meer omgekeerd. Ik vind het ook niet efficiënt. Er is te weinig warmteontwikkeling vind ik.

afbeelding van AntonLaenen
08/02/2013 - 19:49

Wij stoken ook niet omgekeerd en met mooie geperste houtvezel-rolletjes. Deze vallen in prijs nog mee en branden snel, wat ideaal is voor speksteen. 

Door wie heb je de kachel laten plaatsen ? Mijn ervaring leert me dat sommige plaatsers graag eens terug komen kijken om de kachel optimaal te doen werken. 

Het is idd normaal dat je een beetje ruikt, zeker bij het aanmaken. Als de rook in de verbrandingskamer blijft hangen heb je waarschijnlijk een probleem met de circulatie in de kachel, best eens laten nakijken dan. 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.