renovatie oude boerderij | Ecobouwers.be

U bent hier

renovatie oude boerderij

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van guido_kruithof
02/07/2007 - 13:57

gerespecteerde fora lieden,

Ik heb een oude boerderij gekocht (500+ m2) die ik eco/bio wil renoveren. Ik zou er het liefst een autarkische woning van maken. Daar ik onder de indruk ben van de kennis van jullie, zou ik dankbaar zijn voor wat advies over een aantal basiskeuzes want uit alle opmerkingen en draadjes kan ik geen praktische invulling voor de totale woning maken. Wat moet bij wat? Hebben jullie suggesties bij bewoning door meerdere mensen die veel overdag+'s avonds thuis zullen zijn?

Gegevens:
muren, 55 cm gestapelde leien, wat leem + baksteen.
lengte dak 35 m (hoek 45%), breedte 3-4 m (huidige glaswol isolatie weggevreten door steenmarters). 2 ruimtes met vocht. enkel glas. kachelgestookt. woonkamer 77 m2 (ong. 400m3).ligging dak + tuin z/zw met sneeuw in winter. onderverdieping (stallen) nogal donker door kleine ramen.

Te vervangen/afwezig zijn:
sanitair + riolering, douche + keuken, electriciteit + schrijnwerk (ev. zwembad(je) op termijn).

Mijn vraag is hoe combineer ik het geheel tot aangenaam comfortabele oplossingen die ecologisch verantwoord zijn? Wat is er nodig en wat laat zich het beste combineren?

Is een conventionele opstelling als je mazout vervangt door PPO in combinatie met ecostroom het beste? Of is FV + zonneboiler of is een speksteenhaard met ww een beter alternatief?
Dakisolatie zal prioriteit hebben met vast materiaal ivm huismarters. Voorkeur? Wellicht een groendak op de noordzijde?

Ik kan de energetische waardes én voor/nadelen niet overzien, wat is jullie ideaalbeeld? Dan is vervolgens de haalbaarheid nog een kwestie. Dank voor jullie hulp!! guido

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.