rendementsverbetering fotovoltaïsche zonnepanelen | Ecobouwers.be

U bent hier

rendementsverbetering fotovoltaïsche zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ttom
09/08/2011 - 13:40

Ik ben bezig met te bouwen en ben van plan om ook fotovoltaische panelen te plaatsen op m'n plat dak.
De dakbedekking moet in de komende maand nog uitgevoerd worden.

Ik heb reeds offertes aangevraagd voor zonnepanelen en er werd mij aangeraden om witte EPDM op mijn dak te plaatsen. Dit zou een rendementsstijging voor de panelen geven van meer dan 10 % door de reflectie van de zonnestralen op de witte EPDM.

Ik heb nu een verdeler van zowel witte als zwarte EPDM gevonden, maar die vertelt mij dat het rendement bij witte EPDM en zwarte EPDM hetzelfde is.

Klopt het nu dat het rendement stijgt of is dit een fabeltje?

mvgr

12 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
09/08/2011 - 15:04

heb je het specifiek over die ronde buis zonne'panelen' ??

bij de gewone vlakke zonnepanelen maakt de ondergrond (= de EPDM dus) uiteraard niets uit. Die panelen halen energie uit de zonnestralen die langs boven erop schijnen.

 

die ronde buis zonne.... euh panelen kan je het niet zo echt noemen hé ....  vangen de rechtstreekse zonnestralen alsook de weerkaatste zonnestralen vanop de witte EPDM/roofing etc.

 

of met die ronde buizen dan ook evenveel rendement is, kan ik zelf niet oordelen. Wellicht dezelfde vraag eens stellen in het zonstraal forum

afbeelding van KDVR
10/08/2011 - 18:51

het hangt dus af van het type zonnepanelen, er bestaan ook vlakke (s..yo) die licht deels doorlaten en ook reflectiecapteren, anderzijds heb je het buisjes systeem van een epdm leverancier met vestiging nabij deinze. er bestaan ongetwijfeld nog varianten.

 

afbeelding van karine
11/08/2011 - 16:05

Natspuiten scheelt ook 10%.

afbeelding van arvid
13/08/2011 - 10:07

Worden de eventuele panelen in een hoek geplaatst? Heb je verschillende rijen? Want dan kan een witte dakbedekking volgens mij wel degelijk een beter rendement geven door de weerkaatsing .

Als je panelen plat liggen zal het inderdaad geen effect hebben.

afbeelding van bart.cerneels
17/08/2011 - 12:18

Ik heb wel degelijk gekozen voor witte (wel, eigenlijk niet-zwarte, meer beige) dakbekleding omwille van de zonnepanelen. Op een zwart plat dak wordt het sneller warm en dat heeft een negatief effect op het rendement van PV cellen. De meerprijs voor de witte EPDM was te verwaarlozen ten opzichte van de plaatsingskost.

 

Er zijn nog wel meer maatregelen die je kan treffen voor verbetering van de opbrengst van je PV installatie: Oriëntatie, beschaduwing, hellingshoek, netspanning (als vaak te hoog: minder opbrengst. Dus op andere fase of slim schakelen van verbruikers.)
 

afbeelding van karine
20/08/2011 - 20:02

Bij een collega liggen ze nu 4 jaar zonder te reinigen en hij heeft totaal geen redementsverlies.

afbeelding van ttom
21/08/2011 - 18:08

Intussen heb ik eens gekeken op het zonstraal forum. 

De maximale rendementsverbetering van een wit dak tov een zwart is ongeveer 4% (voor fotovoltaische zonnepanelen, geen collectoren). Het heeft te maken met de warmte van de zonnepanelen. Op een wit dak is het relatief kouder dan op een zwart dak. Het rendement van een fotovoltaisch zonnepaneel zakt indien het paneel warmer wordt. 

 

Nu nog enkel een offerte aanvragen van witte en zwarte epdm en deze met elkaar te vergelijken

.

afbeelding van robin demey
22/08/2011 - 04:28

Als het prijsverschil tussen wit en zwart niet zo groot is, dan zou ik zeker kiezen voor wit (of toch niet-zwart). Gewoon ook voor het thermisch comfort van je woning: je dak wordt minder warm, dus ook minder snel opwarming van de constructie en dus minder warmtedoorslag.

Een negatieve invloed op je zonnepanelen zal het zeker niet hebben. Dus waarom niet hé.

afbeelding van Kris Vandermeulen
22/08/2011 - 07:26

Maar soms maakt het niet uit welke kleur de EPDM heeft... op vele platte daken komt er nog ballast te liggen bovenop het dak dus is de EPDM bedekt.

afbeelding van Kris Vandermeulen
22/08/2011 - 14:37

ikv de oorspronkelijke subjecttitel van deze forumdraad: Rendementsverbetering fotovoltaische panelen ....

 

er zijn nu ook een soort combi PV + thermische panelen: PV aan de voorkant, gevolgd door een holte/watergeleiding, afgesloten door isolatie aan de achterzijde.

 

bedoeling is om het rendementsverlies van het PV bij warme temperaturen omhoog te krikken vermits ze gekoeld worden

en dan heb je tegelijk een hoeveelheid warm water waar je ook ergens mee naartoe moet. Idealiter heb je dan een hele grote buffer liggen waar die warmte kan gegeven worden (zwembad ofzo) want in de zomer zal zelfs een buffervat van 2000 liter snel opgewarmd zijn met 10 zo'n combi-zonnepanelen (en verdwijnt daarmee dan ook het nuttige effect van koeling)

afbeelding van bala
08/09/2011 - 23:00

Temperatuur is heel belangrijk voor je rendement. Te hoge temperaturen verminderen je rendement. Je weet dat een zwart dak warmer wordt dan een wit dak. Conclusie, als je kan kiezen is een wit dak beter voor je rendement.

afbeelding van karine
09/09/2011 - 08:57

Het kan misschien wel iets schelen maar zeker geen 10% laat staan 5%.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.