Rendement zonneboiler voor verwarming + sanitair ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

met veel belangstelling heb ik verschillende discussies gevolgd, en reeds veel informatie kunnen bijeenrapen (waarvoor dank!).

Momenteel verbouwen we een oude hoeve, waarvan alleen de buitenmuren blijven staan. Deze muren zullen langs de buitenkant worden geisoleerd (platen met achteraf bepleistering), het (nieuwe) dak vanzelfsprekend ook (isofloc, celit...).

Als primaire verwarming zouden we vloerverwarming willen toepassen (gelijkvloers), muurverwarming in slaapkamers, muur & vloerverwarming in de badkamer(allen op de eerste verdieping onder het dak), via een zonneboiler.

Naarmate ik praat met leveranciers, zou het mogelijk zijn om 5 tot 98 % te verwarmen via zonne-energie. Gezien deze waarden op zijn zachtst gezegd redelijk uit mekaar liggen, zou ik de vraag 'in de groep' willen gooien.

Ik weet dat veel afhangt van isolatie, ramen, ligging..., het gaat me dus vooral om: wat is er mogelijk, en hoe kan ik een maximum halen uit de (gratis) zonnewarmte.

De zonnepanelen komen op een dak met normale helling, pal zuid gericht.

Als secundaire energiebron zou ik gebruik willen maken van gas (propaan, geen aardgas aanwezig), liever dan stookolie.
Een condenserende ketel lijkt me de juiste keuze.

Voor de donkerste wintermaanden zou ik eventueel een houtkachel (met tertiaire verbranding) in de woonkamer plaatsen.

Oppervlakte vloerverwarming: ongeveer 100 m2.

Alvast bedankt!

Filip