rendement en sturing zonneboilers | Ecobouwers.be

U bent hier

rendement en sturing zonneboilers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van johan-39
10/06/2005 - 23:04

Beste Forumbezoekers,

Betreffende de installatie en werking van zonneboiler-systemen zullen velen wellicht dezelfde vraag hebben als ik : Hoe kan men nu het rendement zo hoog mogelijk houden door een optimale regeling te voorzien tussen ketelopwarming enerzijds en collectoropwarming anderzijds.
Het is toch niet voorspelbaar op welke dagen de zon maximaal haar steentje bijdraagt én als het een keer zwaar tegenslaagt, hoe en met welke sturing los je dat dan op dat de ketel dit overneemt voor een hele periode.
Is het bvb goed om zowieso de ketel 's nachts te laten opwarmen om 's ochtends WWcomfort te hebben en hem dan overdag NIET te laten werken en "hopen" op zon??
Maw, je kan toch eigenlijk nooit een waterdichte voorrangsregeling hebben omdat de collectorwerking zo onbetrouwbaar en wispelturig zoals het weer is, niet ??
graag raad en advies van doorwinterde gebruikers én kenners ter zake.
Laatste vraag : Een vlakkeplaatcollector van bvb 4m², hoeveel kW kan deze leveren bij optimaal rendement aan een boiler ? (er van uitgaande dat de WWisselaar in de boiler zowieso "groter" gedimensioneerd is dan de collectormogelijkheden (dus performance begrenst door de collector en niet door de WWisselaar) en is opwarming overdag door de collector erg traag of niet ?
Ik wil eigenlijk weten of deze keuze - al dan niet omwille van de ecologie/energie overtuiging/techniek - toch de nodige practische beperkingen geeft inzake WWComfort.
Wat als je midden in een warme zomerdag zeer veel WW vraagt terwijl de collector echt wel zijn bestje doet ? De ketelverwarming gaat dan toch bijspringen niet ?? Rendement van die hete zomerdag naar de vaantjes of vergis ik me?

alvast bedankt voor enige kundige raad.

Johan VH.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.