Regenwater ook gebruiken voor douche? | Ecobouwers.be

U bent hier

Regenwater ook gebruiken voor douche?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van FVER
28/10/2007 - 10:01

Beste,

Ik ben binnen kort bouwheer van een nieuwbouwproject. Na mijn overtuiging energiezuinig te moeten bouwen ben ik ook steeds meer geinteresseerd geraakt in het verhaal van het drinkwater.

Tegenwoordig heeft (bijna) iedere nieuwbouw, regenwater voor het doorspoelen van het toilet, water in de tuin, wasmachine.

Ik zou graag willen weten of iemand reeds ook ervaring heeft met het gebruik van regenwater in de douche, bad, vaatwas die toch ook de grotere waterverbruikers zijn. Ik zou het drinkwater willen beperken tot de kraantjes in de keuken en de badkamer (dit zijn tenslotte volgens mijn mening de enigste plaatsen waar echt drinkwater nodig is).

Dit resulteert natuurlijk in 2 aparte verwarmingsinstallaties voor warm water:
- Sanitair warm regenwater voor douche, bad (boiler met eventueel zonnepanelen bijverwarmd met cv-ketel)
- warm drinkwater aan de waterkrane in keuken en badkamer (met gasgeiser)

Ik zou ook een bijvulmogelijkheid willen voorzien van de regenwaterput bij periode van lange droogte zodat die gedeeltelijk kan bijgevuld worden met drinkwater.

Heeft hier iemand reeds ervaring mee?
Hoe heb je dit dan aangepakt en wat vind je van mijn voorstel?
Is dit wettelijk toegelaten (regenwater gebruiken voor douche)

Groeten,
F.

105 Reacties

Reacties

afbeelding van jan-46
28/10/2007 - 10:16
jan

je drikwater gaan opwarmen met een geiser is misschien wal wat veel voor dat
weinige kan je ook op een andere mannier opwarmen.

het probleem met douche op regenwater is de mogelijke besmetting van je
water op lauwe temperatuur. als je je water in een boiler gaat verwarmen is er
kans dat je van alles kweekt.

hoe kun je dit oplossen, door gebruik te maken van een buffervat waar
doodwater in zit, dat water wordt door de zonnepanelen opgewarmd en met
een twee warmtewisselaar kan je het water dat je gaat gebruiken (voor de
douche) opwarmen zoals een doorstromer.
dit geeft het voordeel dat de kans op besmetting klein blijft

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/10/2007 - 11:33
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Deze zomer heb ik twee dode spreeuwen uit de filter van miijn regerwatertank gehaald. Het waren jonge dieren, waarschijnlijk overvallen door een zware bui ...

afbeelding van marc-4
28/10/2007 - 23:45

Wij gebruiken al 19 jaar regenwater voor alle warme water met boiler. Eénmaal per jaar, tijdens zomer, laten we enkele weken stadswater door de boiler stromen ipv regenwater. Geen stank nog geurhinder noch nadelige gevolgen. Ander warm water wordt met elektrische waterverwarmer of microgolf gemaakt.

afbeelding van pol-3
29/10/2007 - 08:22
pol

en marc gebruik je dit water ook voor douche?

afbeelding van tom-15
29/10/2007 - 14:34
Tom

Wij gebruiken ook reeds lang regenwater voor bijna alles. Uitzondering:
lavabo in badkamer koud water -> putwater van goede kwaliteit
Keukenkraan koud water -> leidingswater

Alles van warm water is regenwater (1 boiler in CV-brander)

Nooit problemen mee gehad.

Situatie: 2-persoonsgezin met regenput van 15m³ en 5m³ leidingswaterverbruik per jaar.

afbeelding van marc-4
29/10/2007 - 15:23

ja wij gebruiken dit voor vaatwas en douche. Het is het enige warm water wat wij hebben, dus ook aan de lavabo's.

Stadswater is exclusief voor koud water aan aanrecht en lavabo's in badkamer.

afbeelding van janvt
30/10/2007 - 12:32
Jan

Ik heb me laten wijsmaken dat het wettelijk gezien in prinicipe niet mag, regenwater om te douchen gebruiken...

Mvg

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/10/2007 - 15:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ken een huis waar men al meerdere jaren regenwater gebruikt voor douche en ook voor de kranen in de badkamer. Er zijn nog nooit problemen geweest i.v.m. legionella. Integendeel ik heb de indruk dat de inwoners minder vaak ziek zijn dat de gemiddelde mens. Kan mij niet herinneren wanneer ik hen het laatste ziek heb gezien.

op de website van de VMW heb ik een technisch regelement (dat is opgesteld ter uitvoering van een decreet) terug gevonden. Op pg 30 staat dat het niet gebruikt kan worden voor bad, douche, lavabo's, ...

www.vmw.be, klikken op klanten - bouwen en wonen - de keuring van uw binneninstallatie - klik hier voor het svw-technisch reglement

afbeelding van siegfried
30/10/2007 - 22:11

Zijn twee jaar geleden ook overgestapt op regenwater op de douche. Nog geen enkel probleem mee gehad. Ondanks de filters spring ik elke zomer zomer toch even in de put om het evenutele vuil eruit te halen. Uitwerpselen van vogels en dergelijke gaan door de filter; ze drogen eerst goed uit op het dak en komen dan in gruisvorm naar beneden als het regent, om nog niet van de dode vogels (bij ons meestal muizen van de poes) te spreken.

Zitwater en personeleijk hygiëne van de dames en kindjes met stadswater. Grote voordeel is dat die douche nooit vol kalk hangt; daarnaast heb je nooit conditioner voor je haar nodig, dat is altijd zalig zacht. En het leukste is dat je eens iets langer onder de douche kan staan, zeker met het regenweer de laatste tijd.
Verwarmen het water met de geiser. Water wordt ook in de keuken gebruikt, twee kranen, stadswater voor te koken en regenwater voor het eerste spoelwerk van potten en pannen.

Ok, het is een investering, dubbele geiser en kranen, maar met de huidige steeds stijgende prijzen van het water, komt dit er (ooit) wel uit. Zet je het warm water op de wasmachine, heb je dit ook weeral gespaard.

Nu enkel nog de zonneboiler, het wordt wel ingewikkeld, al die verschillende circuits. WC's zitten huidig ook nog op regenwater, wordt deze winter grijs water van bad en douche.
Kan ik nog wat langer onder de douche staan. ;-)

Wat betreft die site waarop staat vermeld dat regenwater in de douche niet mag. Enig idee waarom? Je loopt toch ook door de regen? En zwemmen in meer of zee lijkt me eigenlijk wel iets vuiler.

fijne avond verder,

Siegfried

afbeelding van luc v-3
30/10/2007 - 23:14

Regenwater gebruiken om te douchen mag wel degelijk, het enige wat de wet voorziet is dat er een absolute scheiding is tss het regenwater- en het drinkwatercicuit.
Douchen met regenwater wordt wel afgeraden omwille van het risico op legionellabesmetting. Dit kan voorkomen worden door het water voldoende te filteren en vooral op voldoende hoge temperatuur te brengen zodat bacterien gedood worden.
Zeer veel info is ook te vinden op www.eautarcie.com. (franstalig).
Verder ook oppassen met het automatisch bijvullen van put: een haperende klep (kalk!) van bijvulautomaat kan voor zeer onaangename verrassingen zorgen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/10/2007 - 09:41
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

@Siegfried,

"Wat betreft die site waarop staat vermeld dat regenwater in de douche niet mag. Enig idee waarom? Je loopt toch ook door de regen? En zwemmen in meer of zee lijkt me eigenlijk wel iets vuiler."

Ja, omdat het water opgewarmd wordt en je hierbij een temperatuurszone passeert (tijdens opwarmen of afkoelen door stilstand in leidingen) die ideaal is voor de groei van bacterien.
Regen bevat geen bacterien tot op het moment dat hij neer valt. In een meer of zee wordt het water niet verneveld en dat is nu net het gevaar. Nevel ademt men veel sneller in en als er legionella in die nevel zit kan men ziek worden.
(staat ook vermeld op pg 41 van het technisch reglement)

@Luc V.
denk dat je gelijk hebt. Op de website vna de VMW staat dat de installatie tijdens de keuring getoest wordt aan de "Technische voorschriften betreffende installatie van Belgaqua". Hierin staat nergens vermeld dat de douche niet op regenwater mag zijn.

afbeelding van xavier-1
31/10/2007 - 10:33

Geachte,
Wij gaan ook bouwen en heb een brochure gekregen omtrent rgenwater. Ik zou ook alles op regenwater willen zetten uitgezondert de keuken maar in die brochure staat dat regenwater niet mag gebruikt worden om op te warmen. zelfs al heb je verschillende circuit's.
Weet niet of het waar is maar onlangs van iemand gehoord dat hij er niet achter gekeken heeft en alles op regenwater heeft gezet . Als de keuring kwam hebben ze het zelfs niet gezien want de leidingen die in de muur zitten kunnen ze toch niet volgen.

afbeelding van wonko
31/10/2007 - 13:06

Wij gaan nu een douche bijzetten, en die gaat met warm regenwater werken. Volgens mij komt het erop aan om de verwarming niet te doen met een voorraadboiler maar met een doorstroomboiler. Als warm (lauw) water lange tijd blijft stilstaan kan er bacteriële groei in optreden (zoals Legionella). Als je met een doorstroomboiler snel je water verwarmd naar een 60-tal graden sluit je dit probleem mijns inziens helemaal uit.

De technische aanbevelingen van verschillende instanties zijn vooral ingegeven uit een vrees voor aansprakelijkheid. Er zijn een aantal variabelen die moeten in orde zijn eer je kan spreken van een aanvaardbaar risico. Vermits ze onvoldoende zekerheid hebben op een sluitende oplossing adviseren ze dan maar dat het best niet gebruikt wordt om te verwarmen.

Daarbij komt nog dat officiële richtlijnen in het algemeen uitgaan van steriele omstandigheden. De regels in de horeca zijn zo absurd streng geworden. Omdat er sjoemelaars zijn die zich voor geen 10% in orde stellen worden de normen dan maar op 200% gesteld. Een logica die niet opgaat. Maar dat is weer een ander verhaal.
Ik wil hiermee gewoon zeggen dat "steriel" een onnatuurlijke toestand is die in het dagelijkse leven niet kan gehaald worden (wij zitten zelf van binnen en van buiten ook vol bacteriën). Recente berichtgevingen tonen aan dat steriele leefomstandigheden de oorzaak zijn van toegenomen allergieën en zo.

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/11/2007 - 20:10
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Filters zijn het belangrijkste element in het gebruik van regenwater voor sanitaire of drinkbare doeleinden. Voor sanitaire doeleinden volstaan twee tot drie filters (steeds kleinere doorlaat) na elkaar (voorafgegegaan door een aparte pompgroep en gevolgd door een apart koud buffervat). Die filters worden voldoende ruim bemeten, zodanig dat terugspoelen in de tijd of vernieuwen beperkt is. Terugspoelfilters verdienen de voorkeur op de te vernieuwen filters. Indien de temperatuur in een boiler boven de 53 °c wordt ingesteld is er weinig te vrezen voor besmetting. Indien van regenwater drinkwater wordt gemaakt kan best omgekeerde osmose worden gebruikt. (Voor mobiele toepassingen (boot, mobilhome) waarbij onafhankelijkheid van derden nodig is wordt dit gebruikt (zelfs toiletwater kan perfect als drinkwater worden omgevormd, heeft zelfs de voorkeur op ontzilting zeewater).

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/11/2007 - 08:37
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dus welke types filters heb ik allemaal nodig, hoe periodiek is het onderhoud/de vervanging en wat is het kostenplaatje van het filtergeheel?

Dank bij voorbaat

afbeelding van siegfried
02/11/2007 - 23:08

Peter,
Weeral iets bijgeleerd, se.

Wat ik wel grappig vind is dat ze altijd maar regenwater associëren met legionella. Echter al de besmettingen die ik op het nieuws heb gehoord, hadden geen betrekking op regenwater maat op stadswater. Teveel lauw water dat in de buizen blijft staan.

Korte afstand tussen warmwaterprodcutie en tappunt is dus een noodzaak, tevens een ver doorgedreven isolatie van die buizen en de watertemperatuur op 60° instellen. Dat vermijdt dus al heel veel. En het spaart nog energie uit op de warmwaterproductie.

Wat de filtering betreft heb ik hier enkel een valpijpfilter staan. Achter de pomp staat nog een 20 micro filter. Dient wel regelmatig vervangen te worden. Zeker in de zomer want dan durfen er wel eens algen in komen. Ga een dezer een biofilter plaatsen tegen dit probleem dan kan deze de algengroei tegen houden in de zomer.
Kan dan gedurende de nacht enkele uren draaien.

Iemand hier ervaring mee?

fijne avond nog,

Siegfried

afbeelding van tom-14
03/11/2007 - 00:34
Tom

@Jan De Gols: Wij hebben aan de inlaat van de regelfilter een "kessel"-filter. Dit is eigenlijk niets anders dan een (in te graven) pot waar het water van de dakgoten bovenaan binnenkomt, door een fijnmazig netje valt en onderaan wegloopt naar de regenput (370€). Deze filter wordt verkocht onder het motto 'zelfreinigend', maar de praktijk leert dat na een periode van droogte van meer dan een week deze moet gereinigd worden.(effe vuil afspuiten met de tuinslang). Dit komt omdat na een tijd het verzamelde vuil dat op de filter blijft liggen opdroogt tot een waterdichte koek waardoor nieuw water doorloopt naar de drain i.p.v. naar de put.

Verder de toevoer in de put met een buis tot aan de bodem + een "rustige toevoer (39€) en aanzuigen van water met een flexibele slang met vloter (67€). Deze laatste zorgt ervoor dat de pomp altijd het water net onder het oppervlak aanzuigt. Dit zou steeds het properste water moeten zijn (hoe lager in de put, hoe groter de vertroebeling).

Van al het bovenstaande nog geen spijt gehad, al ga ik wel eens rondneuzen om op de uitgang van de pomp ook één of andere filter te zetten (nu heb ik geen filter). Als ik zit te spelen met de handafsluiters in mijn circuit komen er in de leidingen blijkbaar vuilpartikeltjes los die dan in mijn kraantjes de 'schuimstraal' verstoren. Ik denk dat met een filter op de pomp de leidingen properder zullen blijven. Ik denk ook dat dit vrij frequent zal moeten onderhouden worden, misschien wekelijks...

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/11/2007 - 09:13
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bedankt Tom!

Nu rest mij nog enkel de vraag, afgezien van de bespaarde kosten wegens geen kalkafzettinern in leidingen, koppelingen, kranen en andere toestellen: Is aanwenden van regenwater (voor toilet en douche en evt. wasmachine) financieel interessanter dan gebruik van leidingwater, rekeninghoudend met afschrijving (minder dan 10j?)+ onderhoud pomp en, filterinstallatie en het bijkomend elektriciteitsverbruik (van de pomp)?
maw. vanaf hoeveel m3 wordt het interessant? Iemand al eens uitgerekend? Hoelang gaat "een" pomp mee?

afbeelding van erik-15
03/11/2007 - 12:01

Wat me opvalt dat er niemand aanstoot neemt aan de zuurte graad van het regenwater welk het verwarmingstoestel zal doorcorroderen.Daar de meeste toestellen zijn uitgerust met een koperen warmtewisselaar zal dit in de toekomst problemen geven en waar is het profijt dan en zeker ecologich.
Ook het bacteriologische blijft in discusie staan of gaat het hier over belastings besparingen.Weet dat de zuiverings stations brood nodig zijn en ook dienen betaald te worden met taxen of belastingen.Ik prevereer een douche van enkele minuiten met gewoon kraantjeswater, al was het maar om de gezondheid zeker voor de kinderen

afbeelding van luc v-3
03/11/2007 - 13:45

Eric,
de zuurtegraad van regenwater wordt grotendeels geneutraliseerd door het beton van je regenput. Als die van beton is, natuurlijk...
Heb je een kunststoftank, dan kan je dit oplossen door enkele blokken kalksteen in je tank te leggen.
Trouwens, koper wordt ook gebruikt voor dakbedekkingen en afvoerbuizen, en kan dus wel tegen een stootje.
Douchen is nog iets dan liters water drinken. Het enige echte probleem is de legionella bacterie, omdat die juist gevaarlijk kan zijn bij inhaleren van verneveld water.
Mits goed gefilterd en gezuiverd heeft regenwater vele voordelen op kraantjeswater.
Ik heb trouwens een extra koolstoffilter op mijn kraantjeswater, en na drie maanden mag ik die telkens vervangen, wegens compleet verstopt. Dan zegt ook wel genoeg over de kwaliteit van kraantjeswater. Het mag nog zo zuiver van het station vertrekken, wat er onderweg allemaal bij komt, weet je niet. Om nog te zwijgen over de kalk. En de chloor, ook niet zo onschuldig product.

afbeelding van tom-14
03/11/2007 - 20:27
Tom

@Jan De Gols,
Goh, de financiele kant heb ik eigenlijk nog nooit bekeken.
Wij gebruiken regenwater uit principe.
(kon ik mijn buurman nu maar overtuigen... Mijn nekhaar komt recht als die 's zomers -elke dag- al fluitend zijn tuin staat te besproeien met leidingswater...)

Wat mijn huidig verbruik aan regenwater is kan ik jammergenoeg nog niet meten (een meter staat op mijn Sinterklaas-lijstje), maar bij de buren is alles op leidingswater aangesloten en die hun factuur van 80 kuub is toch een ietsiepietsie hoger dan de onze (wij 45€, zij >300€)
Vanuit dit standpunt (250€ besparing/jaar voor 80m³/jaar) zal de hele investering + onderhoud na 10 jaar weldegelijk afgeschreven geraken.

Onderhoud:

- Af en toe de druk in de balg van de centrifugaalpomp bijpompen --> 1 à 2 keer per jaar (zelf met compressor)

- Als na 6 jaar de balg scheurt, nieuw expantievat (100€/10jaar)

- Inlaatfilter van de regenput reinigen (zelf met tuinslang)

- Indien gewenst de regenput uitkuisen (zelf doen of firma laten doen +/-300€)

- als er een filter zit op de uitgang van de pomp, dan moet deze ook worden gereinigd/vervangen (frequentie en prijs onbekend, wie vult dit aan?)

Besluit:
Ik denk dat 80m³ aardig in de buurt komt van een break-even situatie na 10 jaar, er vanuit gaande dat er nog niets voor regenwateropvang is voorzien (zelfs geen put). Dat is mooi meegenomen, maar is niet de motivatie van ons geweest. Ik vindt het gewoon 'not done' om je grasperkje te gaan besproeïen met leidingswater daarvoor is dat water te kostbaar (ecologisch dan).

PS: Ik weet niet in hoeverre 80m³ realistisch is voor een bewust-met-water-omspringend gezin. Dit getal heb ik van mijn buurman (ja, die wildsproeier!)

Groeten

afbeelding van marc-4
03/11/2007 - 23:56

met zijn vijven zitten we aan zo'n 340 l regenwater per dag. dit komt neer op een minfactuur stadwater van ongeveer 500 euro per jaar. natuurlijk heb je stroom, pomp,e.a. een boete als je gee regenput instaleert. of er controle is op het gebruik is mij niets bekebd. en de ene pomp is de andere niet, zeker niet kwa levensduur.

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/11/2007 - 06:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Een factuur van “slechts” 45 euro is netjes. In de woning die ik momenteel aan het verbouwen ben woon (lees kampeer) ik slechts enkele dagen per week. Behalve een lavabootje en een toilet is er nog geen sanitair voorzien. Het waterverbruik voor 2006 bleef dan ook beperkt tot 1 kuub. Het aan PIDPA te betalen saldo: 65 euro! Allemaal vaste kosten. Dit motiveert het installeren van een regenwaterput uiteraard niet. Uit principe doe ik het toch hoor.
Apropos: die woning is een rijhuis en de doorgang naar de tuin is max. 1,5 m. Ik kan dus niet met grondverzetmachines noch met een grote kuip in mijn tuin geraken. De grondwaterstand is er hoog. Ik zal dus met de hand (ondiep) moeten graven en een kunststof put steken van max. 1,5 m breed. Iemand hier ervaring mee? Tips? Of zal ik hierover een andere vraagstaart opstarten?

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/11/2007 - 08:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

@ tom: Uiteraard dient men voor de tuin, auto, ramen etc. ttz buitenklussen de rewa-put te gebruiken. Bij mij met ouderwetse handpomp, is ook nog eens goed voor de fysiek. De vraag die ik me stel is dat de investering om dit ook nog eens te kunnen gebruiken voor WC en douche de moeite loont.(WC wordt echt thuis niet zoveel gebruikt, ik ga altijd buiten voor de kleine bijv. en we gaan beiden werken) Ik bekijk het volgende jaar eens, heb nog nooit een realistische waterfactuur gegezien wegens al 10 jaar aan't verbouwen, hoewel al mijn metsel-, vloer- en plakwerk gedaan met water uit regenput, maar voor dagelijks afspoelen gereedschap en uitwassen borstels heb je toch je kraantje eens nodig (vorig jaar nog crepie op buitengevel, kruipt ook een paar 1000 liter in, en die kwam uiteraard niet van de put)

@wiwi: kon ook niet met een kraan in de tuin en heb kunststof afgewogen, maar wegens de hogere kostprijs en andere nadelen dan maar toch 10 m² grond met de hand in 180 kruiwagens geschept, gegraven tot 180 cm diep, bekisting gemaakt en welfsels, 4 m² beton met wapening aangebracht en bechik nu over betontank voor 6000 liter rewa.

afbeelding van luc v-3
04/11/2007 - 17:19

Waarom zou je geen regenwater gebruiken voor wc ? Daar heb je echt niet meer voor nodig dan de klassieke voor- en ev. nafiltering.
Als je er ook wil mee douchen is het een ander verhaal. Maar anderzijds zijn veel mensen bereid te investeren in dure waterontharders, waar ook nog eens milieubelastende zouten in moeten, die liters drinkwater verspillen, en ook nog eens onderhoud nodig hebben.
Individueel bekeken is het puur economisch allicht het voordeligst om alles op kraantjeswater te zetten.
Voor de gemeenschap is het economischer om dank zij al die regenputten een enorme buffer bij zware aanhoudende regen te creeren. Daarom dat de overheid het verplicht maakt om bij nieuwbouw een regenput te steken.

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/11/2007 - 17:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Luc,

Voor alle duidelijkheid: ik vroeg me gewoon af of aankoop van pomp-filtersysteem-onderhoud etc.-verbruik enz. louter financieel de moeite loont bij de huidige, veel te goedkope drinkwaterprijzen (en heb een probleem met de algemeen gebruikte elektrische AC-pompen). Niet dus. Ik gebruik mijn put met handpomp vrij intensief hoor (dagelijks), waardoor deze zgn. bufferfunctie heus wel wordt benut.

afbeelding van tom-15
05/11/2007 - 08:28
Tom

@Wiwi,
Destijds ben ik ook weest kijken om een kunststof put te steken. Wegens de hoge prijs ben ik voor beton gegaan (prijs 6m³ kunststof [niet geplaatst] was ongeveer gelijk voor 10m³ beton [geplaatst]!)

Maar goed, dit is voor jou dus geen optie.

Als je weet dat je met een hoge grondwaterstand zit, graaf je put niet te dicht bij het huis. Wij zijn destijds op 5m van het huis begonnen, maar op het einde waren we al tot op 1m gekomen. (omdat die effenaf instuikt)

De put dient volledig in de stabilisé te zitten als ik mij nog goed herinner.

PS: Ik heb destijds met de hand een put willen maken voor de septische put... man,man,man!
Had ik dus beter niet gedaan. De wanden bleven gewoon inzakken, niet te doen. Zelfs met de kraan was het maar nèt doenbaar. Hopelijk heb jij betere ondergrond, want anders zal je nog lang mogen scheppen!
Succes!

@Jan De Gols,
Als je een pomp moet plaatsten speciaal voor een WC die amper wordt gebruikt en een douche dan lijkt me dit louter financieel idd. niet haalbaar.
Kan u uw probleem met een AC-pomp even verduidelijken? Verbruik, onderhoud? Als er alternatieven zijn, dan hoor ik die graag!

@marc,
Over welke opslag capaciteit beschik je? En heb je de put(ten) al eens leeggetrokken? Wij zijn met 2 thuis en zijn er de laatste 5 jaar al 2 keer in geslaagd onze 15m³ volledig leeg te trekken.

Groeten

afbeelding van els mercken
05/11/2007 - 11:32

Even een vraagje in verband met douchen op regenwater. als je nu het warme water via leidingwater en enkel het koude water via regenwater (pomp met witte filter en een koolstoffilter) hebt. Je stelt de warmwatertemperatuur in op 60 graden...dan is het risico op bacterievorming toch minimaal of niet?

afbeelding van tom-15
05/11/2007 - 13:57
Tom

Belske,
Inderdaad, maar je mag niet vergeten dat regenwater en leidingswater steeds fysiek gescheiden moet zijn.
Zo mag je eigenlijk nooit aan 1 (al dan niet thermostatische) kraan warm leidingswater aansluiten samen met koud regenwater (of omgekeerd). Ofwel ga je in dat geval alles op leidingswater moeten steken, ofwel alles op regenwater. Aan de lavabo's is dit bij mij opgelost door een apart koudwaterkraantje en een apart warmwaterkraantje te zetten.
Het risico bestaat immers dat er regenwater naar het net zou kunnen vloeien als de netdruk lager is dan de regenwaterdruk (en bij falende terugslagklep indien aanwezig) en dat zo het net 'gecontamineerd' wordt.
De enige toegelaten link tussen het regenwatercircuit en het leidingswatercircuit mag een bijvulinrichting van de regenput zijn. (buisje die boven een vultrechter opgesteld is, dus drukloos)
Alle andere verbindingen tussen die 2 zijn absoluut uit den boze en verboden!

afbeelding van siegfried
05/11/2007 - 15:07

Tom,
Betreffende je vraag van de filterkost: net de filter achter de pomp vervangen; is een 20micro. Kost € 10,80. Vervangen gebeurt ongeveer twee tot drie keer per jaar, afhankelijk van de temperatuur. In de zomer is dat ding sneller verstopt.
Heb daarvoor ook nog koolstof filters geplaatst, werd wel een beetje te duur, daar deze eveneens twee maal per jaar werden vervangen. De biofilter lijkt me huidig een goede oplossing, zien wel.

Ons verbruik zit huidig op 149m³ na een vijftal jaren regenwater. Op die vijf jaar , heb ik in totaal 4m³ bijgevuld. (zit ook in bovenvermelde meterstand gerekend)

Stadswater zat op een 80m³. Daar we met vijf zijn betalen we echter maar 5m³. Als ik de prijs dan zie van de belasting op oppervlakte water, tja dat is een pak hoger dan vroeger. Dus niet het water wordt duurder, wel de zuivering.
Dit jaar komen we uit op ongeveer 70m³. We gaan dus geen water meer betalen, enkel nog zuiveringskosten.
Als de prijsstijging zo voort gaat, wordt het wel degelijk financieel interessant.
Probleem blijft natuurlijk dat je niet wordt gestimuleerd om minder te verbruiken, net als bij elektriciteit; hoe minder je verbruikt, hoe meer je mag betalen (behalve Ecop dan).

Misschien een oplossing voor Jan: als je niet veel verbruik hebt, en enkel voor wc en dergelijke wenst te gebruiken, kan je ook ergens op de verdieping een vat plaatsen. geen pomp nodig als het enkel voor een wc is. Is goedkoop, spaart je plaats, graafwerk en een apart systeem.
Heb dit al gezien in heuvelachteriger gebied dan bij ons, maar werkte goed, druk is voldoende om de jachtbak te vullen en buiten af te tappen. Je kan natuurlijk wel geen duizenden liters stockeren, maar is een oplossing voor weinig geld.

Siegfried

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.