Rechtsvervolging autoconstructeurs owv CO2 | Ecobouwers.be

U bent hier

Rechtsvervolging autoconstructeurs owv CO2

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van filip jans-1
21/09/2006 - 08:33

21/09
De minister van Justitie van Californië Bill Lockyer heeft woensdagavond bekendgemaakt dat hij zes Amerikaanse en Japanse autoconstructeurs gerechtelijk gaat vervolgen voor hun bijdrage tot de opwarming van het klimaat.

Dat is een primeur voor de Verenigde Staten. De klacht is gericht tegen Chrysler Motors Corporation, General Motors Corporation, Ford Motor Company, Toyota Motor North America, Honda North America, Inc. en Nissan North America.

"De wereldwijde opwarming van het klimaat veroorzaakt omvangrijke schade voor het milieu, de economie, de landbouw en de volksgezondheid in Californië", zegt Lockyer. "Die negatieve impact heeft al miljoenen dollars gekost en de prijs gaat elke dag nog meer de hoogte in". De foto toont de skyline van Los Angeles bij smogalarm.

"De uitlaatgassen van wagens zijn de snelst groeiende oorzaak van de koolstofuitstoot die bijdraagt aan de opwarming van het klimaat, maar de overheid en de autoconstructeurs weigeren te reageren. Het is hoog tijd dat deze bedrijven op hun verantwoordelijkheid in deze crisissituatie gewezen worden", aldus nog de minister.

14 Reacties

Reacties

afbeelding van digitaloverdose
21/09/2006 - 21:59

Ni meer dan normaal zeker? Europa heeft een paar weken geleden ook gedreigd met gedwongen maatregelen als de constructeurs zich ni beter engageren om de door hunzelf beloofde verminderingen van uitstoot te behalen.

Het zal eens tijd worden dat ze zich minder gaan richten op de kleine man die zich ni kan permiteren om om de paar jaar nen auto met de laatste technologie te kopen maar dat ze zich richten op die klojo's met hun SUV's en andere overdreven dikke bakken die wel het geld en de middelen hebben maar het gewoon vertikken om wa verantwoordelijk te tonen en maar op doen... Gewoon wettelijk verbieden die rijdende asociale containers en 't is opgelost.

afbeelding van celle
22/09/2006 - 13:59

Inderdaad

Die 4x4's, voor 99% in het bezit van blauwe (en dus per definitie egoïstische) "ondernemers" en "durvers", en voor 100% bestuurd door hun beenharde zakenvrouwen, zijn bijzonder storend.

Verbieden die handel. Fiscale maatregelen helpen toch niet, want deze "ondernemers" recupereren toch àlles van de belastingen.

Groetjes,

Celle

afbeelding van pluto12
22/09/2006 - 14:51

En iedereen die in Zaventem betrapt wordt met een vliegtuigticket op zak : ARRESTEREN ! Want een vliegtuig is nog veel erger dan een 4x4.
toppunt van hypocrisie : met het vliegtuig naar een internationale milieuconferentie gaan en dit terwijl er een milieuvriendelijk alternatief bestaat : het internet ! (by the way, dankuwel Amerika voor het internet en de PC)
:-)

vr gr

Pluto

afbeelding van eric-15
22/09/2006 - 18:47

Pardon, het world wide web is geen amerikaanse uitvinding (zoals de meeste grote uitvindingen overigens). Het is bedacht door Tim Berners Lee:
"... in 1989 he invented the World Wide Web, an internet-based hypermedia initiative for global information sharing. while working at CERN, the European Particle Physics Laboratory."

http://www.w3.org/People/Berners-Lee/

ERic

afbeelding van pluto12
23/09/2006 - 00:22

Daar hebt U gelijk in Eric, de eerste steen is in Europa gelegd, de rest van de muur is door de Amerikanen gebouwd.

vr gr

Pluto

afbeelding van eric-15
23/09/2006 - 08:06

Weer fout, om te beginnen is het niet zomaar de "eerste steen" maar wel de architectuur en de concepten die in Europa ontwikkeld werden.
Vandaag wordt het web verder ontwikkeld door het world wide web consortium, het W3C, nog steeds geleid door Tim Berners Lee (dus geen Amerikaan) en researchers verspreid over onze aardbol (in mijn bedrijf zijn bv. enkele collega's lid van het w3c en nemen actief deel aan het verder uitbouwen van de standaarden). http://www.w3.org/

Het enige dat wel kan gezegd worden is dat Amerika aan researchers een veel aantrekkelijker omgeving biedt om hun werk verder uit te bouwen (brain drain).Daar kan Europa inderdaad een puntje aan zuigen :-(

afbeelding van pluto12
23/09/2006 - 08:54

Mijn dank gaat eerder uit naar Microsoft, Intel, Google, Ebay etc. Van W3C heb ik, eerlijk gezegd, nog nooit gehoord.

vr gr

Pluto

afbeelding van eric-15
23/09/2006 - 13:09

Sorry, indien je daar nog nooit van gehoord hebt kan je moeilijk uitspraken doen over het ontstaan van internet technologie.
Googlen, mailen, surfen, bloggen,ebayen, VOIPen,chatten zou onmogelijk zijn zonder het W3C. Zij zijn de ontwikkelaars van het internet. De rest zijn puur toepassingen die boven de internet infrastructuur draaien...

Over het internationale karakter van het W3C zie http://www.w3.org/Consortium/

afbeelding van pluto12
24/09/2006 - 00:38

Sorry, het gaat hem niet over het ontstaan van internet, het gaat hem (in mijn ogen althans) over het demokratiseren, het beschikbaar stellen aan de gewone man van deze nieuwe technologie, het DEMOKRATISEREN als het ware. En dan spreken we over tientallen Amerikaanse bedrijven, die in een kapitalistische vrije markt omgeving deze prijzen steeds verder naar beneden drukken, zodat internet + PC voor iedereen betaalbaar wordt. Moesten deze Amerikaanse "kapitalisten" er niet zijn, dan zou niemand zich een PC + internet kunnen permiteren, het energieforum zou niet bestaan, het internet zou dan een onderonsje zijn van een beperkte (waarschijnlijk door de overheid gesubsidieerde) elite. Petje af voor de Amerikanen, dat is mijn visie over de zaak, en wees blij dat ze er zijn.

vr gr

Pluto

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
24/09/2006 - 10:31

pluto, bekijk het eens zó : misschien wordt de wereld wel gegijzeld door die amerikaanse bedrijven waar jij het over hebt . om maar een voorbeeld te noemen : de hoofdspeler op vlak van kantoorapplicaties en besturingssystemen kan zonder pardon van de ene dag op de andere de ondersteuning voor een bepaalde versie of een bepaald formaat stopzetten , en MILJARDEN mensen dwingen een (buitensporig) dure opvolger te kopen . heb jij nog nooit gehoord van de open-source beweging ? dan ben je rijkelijk laat : overheden en bedrijven over de hele wereld (inbegrepen overheden en onderwijssystemen in Amerika zelf) keren de softwaregiganten massaal de rug toe , en schakelen over op open-source . een zware ingreep, en dat doen ze ook niet zomaar ! je kunt moeilijk beweren dat de Amerikanen internet demokratiseren : op dit ogenblik WEIGEREN ze juist de controle over het beheer van het internet te delen met de rest van de wereld . de onderhandelingen daarover zitten muurvast . vriendelijke groeten, bart humbeeck

afbeelding van hans-18
24/09/2006 - 14:32

.....euh, waar ging het ook alweer over? O ja, beschuldiging van autoconstructeurs. De redenering van die mensen is: Hoe zwaarder de auto, hoe veiliger. Voor de inzittenden, ja. Aan de rest van de wereld hebben ze geen boodschap. Ze worden ertoe aangezet door de consument, wij dus.
Enkele kleine wetswijzigingen zou de auto echt veiliger en milieuvriendelijker maken. Om maar een voorbeeldje te noemen: Verplicht alle auto's om hun uitlaatgassen in de cabine te blazen. De consument zou heel andere auto's kopen....Of: maak een grote stalen pen op het stuurwiel, recht op de borst van de chauffeur. Het aantal verkeersdoden zal met 99% dalen.
(de draad dreigde toch al onzinnig te worden, kan dit er nog wel bij. Alhoewel, onzinnig, geeft stof tot nadenken :P

afbeelding van digitaloverdose
24/09/2006 - 15:52

Ik weet 1 ding: als ik ooit een accident heb met een SUV en ik of een van m'n gezinsleden is gewond geraakt, dan zal ik alle legale mogelijkheden uitvissen om die SUV bestuurder het leven zuur te maken.

Waarom? Niet uit frustratie omwille van de geleden schade want iedereen kan een ongeluk voorhebben. Wel omdat zulke auto's echt gebouwd zijn volgens het 'ikke en de rest kan stikke' principe. Zoveel te veiliger hij is voor de bestuurder ervan, zoveel te meer ontneemt hij dat bij de andere weggebruikers. Iedereen wil een veilige auto maar door zo'n bak te kopen kies je er bewust voor om zelf veiliger te zitten ten koste van anderen hun veiligheid. Ik trek daar m'n conclusies dan uit.

afbeelding van pluto12
24/09/2006 - 22:26

Bart,

"gegijzeld" is zeker niet het juiste woord. Ik ben er van overtuigd dat voor de rest van de wereld de baten fenomenaal veel groter zijn dan de kosten. Kijk bvb naar China, die hoeven geen PC + Software meer uit te vinden, kopiëren volstaat.
Waarschijnlijk bedoel je Microsoft en zijn "monopolie". 20 jaar geleden was er het monopolie van IBM en wat stellen die vandaag nog voor ? En Google is er toch ook gekomen ONDANKS Microsoft.
Zelf gebruik ik ook OpenOffice, ik laat mij dus door Microsoft niet gijzelen :-)

vr gr

Pluto

afbeelding van pluto12
24/09/2006 - 22:40

D.O.

Uw redenering geldt ook voor een gewone auto :

"Ikke en de rest (voetgangers en fietsers) kan stikke." Dat zie ik alle dagen aan de schoolpoort.

vr gr

Pluto

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.