Raamfolie zin of onzin ? of nieuw glas ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Er zijn allerlei folies op de markt. In de zomer houden ze de warmte buiten en in de winter de warmte binnen...volgens de beloftes. Heeft er iemand ervaring mee? http://www.reprosol.be/ http://www.medianoord.be/solar.asp http://www.luxafoil.be/ Voor een 9 m2 zou het +/- 600 Euro kosten 1 grote schuifraam ( om 12 uur de zon erop) en 2 kleinere ramen (s'avonds de zon erop) Echte energiebesparing? Blijft zoiets hangen? Is het krasvast? Hoe zit het met de verkleuring? Moet even helder blijven! We hebben dubbelglas van de sept 1999 vermoedelijk van de firma Profel k waarde ? Ramen ( hout ) zijn nu in perfecte staat (vaste deel schuifraam is onlangs GRATIS vervangen door Profel nadat er houtschade vastgesteld was na 9 jaar !) Wanneer de folie plaatsen ...zomer of winter? Welke versie binnen of buiten aangebracht? Belastingsvoordeel ? Of ineens nieuw glas van de laatste generatie laten plaatsen? Een hele hoop vragen dus.

Reacties

Als je wat verder zoekt zal je zeker diverse negatieve ervaringen vinden.

Deze folies werken op basis van reflectie van de warmte straling.

De warmte straling die van buiten komt wordt teruggekaatst naar buiten maar zal hierbij wel tweemaal door de binnenste glasplaat passeren waardoor deze (toch lichtjes) opwarmt. Er is een effect maar niet echt wow.

De warmte straling die van binnen komt wordt teruggekaatst naar binnen, logisch. De temperatuur van de binnenste glasplaat zal echter even laag zijn dan voorheen daar deze folies niet tegen transmissie verliezen werken.

Ze geven ook steeds de raad om alle vensters in een ruimte of raam te behandelen, anders zie je het verschil tussen met en zonder folie.

Volgens de toch wel hoge prijs voor een eerder matig te verwachten resultaat geen aanrader dus.

Wij hebben onze ramen uitgerust met luxafoil folie en zijn er redelijk tevreden van.

Ik vind het effect in de zomer wel groter dan in de winter maar dat is mijn persoonlijk gevoel.

Blijft zoiets hangen? --> Ja , je ziet het eigenlijk niet hangen en je kan de ramen wassen zoals voorheen.

Je krijgt ook een garantie van 10 jaar bij luxafoil.

Is het krasvast? , Ja

Hoe zit het met de verkleuring? --> Dit een heel klein beetje donkerder alhoewel het eigenlijk niet opvalt.

Het raam spiegelt ook een beetje meer waardoor je moeilijker van buiten naar binnen kan kijken.

Wanneer de folie plaatsen ...zomer of winter? --> Geen idee. Ik denk dat dit niet zoveel zal uitmaken.

Welke versie binnen of buiten aangebracht? --> ik denk dat de meeste folies binnen worden aangebracht.

Belastingsvoordeel ? --> NEE

Of ineens nieuw glas van de laatste generatie laten plaatsen? --> het effect zal hiervan wel groter zijn maar de ingreep is ook wel drastischer. Bij deze ingreep kan je wel van een belastingsvoordeel genieten.

 

Vandaag heb ik 2 staaltjes toegekregen van "Reprosol"

De kleur valt tegen is niet kleurloos en één van de 2 zit reeds onder de krassen.

 

Chris,

We hebben folies laten aanbrengen op twee grote ramen (4 m2 raam voor telkens een ruimte van 15 m2, op het oosten, luxafoil) We zijn daar zeer tevreden mee. De folies houden ongeveer 50% van de zonne-energie tegen en 10% van het licht. De zeer licht verkleuring is nauwelijks zichtbaar. Vroeger hadden wij oververhittingsproblemen in de zomer en sindsdien geen enkel probleem meer. Het glas is wel 1.3 dus vrij modern glas.

Maar als het glas niet superisolerend is zou ik niet twijfelen: nieuw glas steken. Zonnewerend glas of 4 seisoensglas is niet zo duur meer, een folie op oude beglazing kan volgens mij niet op tegen modern glas.

christophe 

 

 Dat een gekleurde folie de zonnestralen deels tegenhoudt zal wel juist zijn.  Maar zoals ander zonwerend glas geldt dat het hele jaar door, dus ook wanneer zonnewinsten gunstig zouden zijn.  Zonwerend glas nodig hebben wijst op een ontwerpfout van de architect.  Een goede oplossing is een verwijderbare zonwering, bv screens of luiken. kunnen dicht als het moet, laat je omhoog tijdens de winter.

 

Enne, dat je geen premie krijgt is omdat het thermisch isolerend effect onmeetbaar is.  Zoals God of dat heel goed wit poeder tegen olifanten van Urbanus.

Het zou kunnen dat de k-waarde van je huidig glas slechts 3,0 is. Als dat zo is kun je vervanging overwegen, op voorwaarde dat je schrijnwerk voor de rest in perfecte staat is, met goede rubbers ed.

Het houtwerk is in goede staat....één frame is volledig vervangen sinds december.( garantie gevalleke )

Het glas zal vermoedelijk  rond de waarde 3 zitten ...geen nummer in kader te zien.

Het zal nieuw glas worden ...zal iets voor tegen de zomer worden.

Nu eens zoeken naar goed glas. ...aan betaalbare prijs.

wij hebben een woning volledig met glas naar het zuiden gericht

hebben reeds 2 jaar folie en zijn er heel tervreden over.

 

folie is van Bekaert en zowel zeer goed in de zomer en hebben de indruk in de winter ook beter qua verwarming

 

was ook niet zo duur

 

 

 

 

ik ben geen expert maar heb me laten vertelen dat er twee soorten folies zijn, een die dadelijk op het glas komen te zitten en evenzeer de warmte buitenhouden als de koude dus geen winst. anderzijds bestaat het risico dat het glas kan breken doordat er een warmteverschil is tussen de kant met en de kant zonder folie.

De andere folie komt over het raamwerk en heeft als gevolg dat de lucht tussen beide (glas en folie) voor een goed thermisch effect zorgt. er is ook geen risco op glasbraak. nadeel van deze folie is de korte levensduur waardoor het uiteindelijk altijd beter is om nieuw glas en of raamwerk te steken. Dit is  me vertelt door een architect die hierin thuis was, deze uitleg is in mijn woorden een korte samenvatting van het geheel.

Volledig akkoord natuurlijk : Eerst goed ontwerpen, dan buitenzonwering

Ik vergat hierbij te vermelden dat de ontwerpfaze van dit huis zo'n 20 jaar achter ons ligt, en dat de toepassing van screens estethisch en technisch moeilijk lag: de bovenkant van het raam is gebogen.

Er bestaat ook een soort 3voudig glas waarbij een folie in plaats van 3de glasschijf zit. Weegt niet meer dan dubbelglas, en heeft dezelfde dikte (24mm) en kan dus probleemloos in uw bestaande raamkaders!!!! Maar met een heel hoge  isolatiewaarde U=0,66 net zo hoog als 3voudig glas dus.

De enige fabrikant in België is Eurotherm.be die ook voor de glasplaatser zorgt. Mijn prijsofferte (december2009) is 20% duurder dan glas van 1,1 voor een isolatiewaarde van bijna het dubbele..... Mijn keuze was snel gemaakt.

Ik ben hier via Google terecht gekomen en verschiet een beetje van uw uitleg. Na al heel wat gelezen te hebben op internet is dit de eerste keer dat ik te horen krijg dat er glasbreuk optreedt. Stel dat er deels een schaduw op je raam valt, heb je toch evenzeer een thermische breuk? Bij welke producent van ramen gebeurt dit dan? En het is niet omdat ze -volgens jouw bron- evenveel warmte buitenhouden als koude dat er geen "winst" is. Het feit dat je niet extra moet koelen omdat de zon wordt tegengehouden is op zich al een soort winst. En als we over koude spreken, neem ik aan dat je de avond/nacht bedoeld. Met wat ik van zonnewerende raamfolies denk te weten, is dit een andere soort straling dan die overdag en wordt die in slechts beperkte mate tegengehouden. denk ik hé ;-)

Maar ik geef je wel gelijk dat een raamfolie minder lang zal meegaan dan een nieuw glas en iets minder scoort, maar ecologisch gezien zal het zelfs na 10 keer vervangen, nog steeds een kleinere ecologische voetafdruk hebben dan een volledig nieuw glas.

Iets later dan gebruikelijk op een forum wil ik als professional nog even wat vragen beantwoorden die mijns inziens nog onvoldoende beantwoordt zijn op deze blog.

Thermische breuk: Dit is alleen mogelijk indien raamfolie aan de binnenkant van HR+ glas is gemonteerd en er reeds een beschadiging (kras oid) op het glas zat. Voor de rest is raamfolie 100% veilig..

Krasvast: Op bijna elke raamfolie (check bij je leverancier!) zit een krasvaste coating die beschermt tegen krassen..uiteraard heeft ook die laag zijn beperkingen en een fiets tegen de folie aanzetten is bijvoorbeeld niet aan te raden.

Transparantie: Folies zijn tegenwoordig in allerlei vormen verkrijgbaar en dit varieert van heel transparant tot een super spiegelende folie (maximale warmte reductie van ca 80%, let op: warmtewerend glas is maar ca 20% warmtewering)

Levensduur: folies gaan gemiddeld ca 20 jaar mee waarvan in sommige gevallen 10 jaar garantie van de leverancier.

Binnen of buiten aanbrengen: Buiten voor een maximale werking. (sommige leveranciers raden aan om binnen te plakken maar dit is puur eigen gemak!!)

Verkleuring: NEE! (zit vaak bij garantie inbegrepen)

Prijs: De folie op zichzelf is vaak maar ca €15,- de vierkante meter. Voor het aanbrengen zou ik echter wel een professional inschakelen omdat het vrij lastig werk is..Dit maakt de folie wat duurder maar nog relatief goedkoop tov warmtewerende alternatieven

 

 Glasfolie, zin of geen zin?

We hebben glasfolie op dubbel glas laten instaleren 6 jaar geleden. Onlangs nog een paar ramen zelf gedaan. Beperkt effekt in de winter, heel goed in de zomer. Advies is nodig want het glas kan breken met de verkeerde folie( veel soorten).

Ervaring:

We hebben spiegelglas : geen inkijk van de buren meer.

Merk : Reflectiv ( http://www.reflectiv.com )

beschikbaar in België via:  http://www.vonckfilms.be

Krasvast, beperkt de verkleuring

Energiebesparing : in de zomer blijft het koeler (geen of weinig airco nodig, we hebben een klein verplaatsbare unit); in de winter voelt het glas minder koud aan maar verschil moeilijk te meten en te vergerlijken (zoals aangegeven verbruik van auto's).

Kosten : jouw raming is hoger dan wat we betaald hebben (zelf plaatsen is goedkoper en niet zo moeilijk

Zicht blijft helder

Plaatsing : ideaal bij zacht weer (niet als het vriest, denk ik)

Blijft hangen en duurzaam.

Goedkoper (veel) dan nieuw glaspartijen, interessant al je huurt of verbouwt : verwijderbaar

Voor maximale zonnewering : buitenplaatsen

 

Ik las volgende nuttige info over glasfolie op een andere forum van ecobouwers :

"Bij Fedesco (het energiedienstenbedrijf van de federale overheid dat instaat over energiebesparingen in federal overheidsgebouwen) hebben we een gespecialiseerd studiebureau (Ingenium uit Brugge) ingeschakeld om dit te evalueren en een lastenboek te maken voor zonwerende glasfolie. Op basis hiervan is een aanbesteding gebeurd naar alle leveranciers van kwaliteitsfolie op de Belgische markt. We hebben offertes gekregen van Luxafoil en de distributeurs van Bekaert en Llumar films. De resultaten zijn duidelijk. De film van Luxafoil heeft beduidend betere eigenschappen dan alle andere films en scoort ook beter op andere criteria (prijs, waarborg, levertermijnen...). Het gaat hier om installatie in grote gebouwen, maar het is dezelfde film (Clearview) als die gebruikt wordt in huizen. De talrijke meetresultaten, uitgevoerd en/of gevalideerd door de klanten, NIET door Luxafoil zelf in bestaande gebouwen (Europese Commissie, Waasland Shopping, enz.) bewijzen duidelijk de zon- en warmtewerende eigenschappen van hun product. Met gemiddelde temperatuursdalingen op een zonnige dag van 5 à 6 graden en pieken tot 10 à 11°. Dit levert 1) een aanzienlijke verbetering van het confort en 2) (in geval er airco is) een aanzienlijke vermindering van de energiefactuur. Fedesco heeft op basis hiervan beslist deze folie op grote schaal te installeren in de federle overheidsgebouwen. Onze berekeningen tonen, opnieuw in geval van airco, terugverdientijden van 3 à 4 jaar. Zonder airco is er natuurlijk voornamelijk een confortverbetering, maar geen geldbesparing. Er is inderdaad een zeker verlies aan natuurlijke zonwarmte in de winter, maar de film heeft eveneens (beperkte) warmteisolerende eigenschappen (emissiviteit). Recente metingen geven een temperatuursverhoging in de winter van 3 à 4 graden, maar dat hangt ook af van het type glas. Op glas dat reeds hoogrendementsglas is, is het minder dan op gewoon dubbel glas of enkel glas.
Conclusie: 1) als u geen airco heeft, maar wel confortverbetering zoekt in de zomer is deze film zeer interessant en sowieso de beste op de markt. Het hangt er vanaf hoeveel u wenst te betalen. In veranda's en patios waar het heet wordt in de zomer is dit zeker interessant. De luxafoil-film is ook de enige die op schuine oppervlakken kan geïnstalleerd worden. Hij is zeer transparent en heeft weinig of geen invloed op het uitzicht (er is inderdaad film die vooral het binnenkijken verhindert, maar dat is niet de Clearview). Het verlies aan natuurlijke zonwarmte in de winter wordt voor een niet te verwaarlozen deel gecompenseerd door de warmteisolerende eigenschappen.
2) als u airco heeft is er niet alleen confortverbetering, maar bovendien een aanzienlijke energiebesparing. Immers 1°C koelen kost gemiddeld 3 x meer dan 1°C verwarmen. Dit is de belangrijkste reden dat de federale overheid in alle gebouwen met airco deze Clearview film zal installeren.
3) voor passiefhuizen (of -gebouwen) hebben we nog geen sluitend antwoord. Als er airco is (wat in huizen zelden zo is, wel vaker in gebouwen) kan dat ook interessant zijn. Het verlies aan natuurlijke warmte kan gecompenseerd worden door de vermindering van de energiefactuur voor airco. Vermits er sowieso weinig of geen gasverbruik is voor verwarming (max 15kWh/m2 bij passiefhuizen) zijn de isolerend eigenschappen minder van belang. In passiefhuizen wordt bovendien vaak driedubbel glas geïnstalleerd. Als het plaatselijk te warm wordt in de zomer (de warmte kan immers ook niet meer buiten eens ze door de zon is binnengebracht) zal de film wel een confortverbetering geven.
Ik hoop dat deze info nuttig is.
Lieven Vanstraelen, Fedesco."

Hopelijk zijn jullie hiermee verder geholpen.

 

Ik heb twijfels over de tekst van Fedesco: lijkt op een gewone publiciteit, en geen getuigenis. Ik ben gaan kijken op de websites van Fedesco, Luxafoil en Ingenium: het zijn allemaal commerciële firma's. Er is geen studie van een officiële en onafhankelijke organisatie, dus wat is de waarde van die testen?

We gaan in de lente informeren voor een heldere folie voor onze veranda en denken bij bekende, internationale merken te informere : Bekaert, Hanita, Reflectiv, Suntek..

 

groeten