Prijs van Pellets gekoppeld aan olie/gas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de prijs van pellets (al dan niet kunstmatig) min of meer gekoppeld is aan die van traditionele bronnen zoals olie en gas. En wel zodanig dat de prijs per kWh net iets lager is maar niet al te veel.

De prijzen die ik overal vind zijn minimaal € 200,-- per ton franco, in kleine zakjes nog duurder. Ik heb ook niet de indruk dat de prijzen dalende zijn, maar ken de markt nog niet lang

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Ik heb geen zin nu in een dure pelletkachel te investeren en straks 250 a 300 euro voor de pellets te betalen.

Mvg Arnold

Reacties

Ik betaal 154 € excl BTW voor 8mm pellets in zakken van 25 kg, thuis geleverd.
Pellets hebben analysewaarden die DINplus conform zijn.

Als je het adres van de leverancier wil, mail maar.

Koen

8mm? Dan zijn dat vermoedelijk industriepellets, die kan je niet zomaar stoken in een pelletsketel.

Hans

Hans,

Dat betwijfel ik sterk.

Veel bedrijven maken 6 of 8 mm pellets met hetzelfde basismateriaal en met dezelfde analyseresultaten.
Je hebt gelijk dat niet alle ketels 8mm pellets aankunnen.
Maar niet iedereen heeft een Okofen staan...

Analyse was zoals ik zei DINplus conform.

Groeten,
Koen

Koen

De meeste fabrikanten van pelletskachels en -ketels voor privegebruik, wijzen er op om enkel pellets van 6mm te gebruiken, bij gebruik van andere vervalt mogelijk de garantie.
De kwaliteit kan dan wel goed zijn (alhoewel, wat bedoel je met Din conform?), het blijft dus toch een bedenkelijke zaak. Ik zou aanraden eerst te kijken of de leverancier van ketel/kachel geen voorbehoud maakt voor 8mm.

Hans

Hans,

Even een vraagje tussendoor. Is de Viessmann Vitolig 300 (pelletkachel) echt niet te krijgen in België ?
Vroeg er hier naar maar mij werd verteld dat hij enkel voor de Duitse markt is.

Yoeri.

Yoeri

Er is aan alles te geraken, maar waarom zou je perse die kopen? Er zijn genoeg andere degelijke pelletsketels op de Belgische markt. En ik mag dan een Viessmann-fan zijn, van pellets weten ze hier in Belgie niets, ik vermoed dat dat ook de reden is waarom ze die hier voorlopig niet op de markt brengen. Maar ik geraak daar aan, zoals aan alles wat op de markt is. Betaal de prijs, en alles is te koop.

Hans

Hans,

Het is de leverancier van de kachel die deze pellets zelf levert dus...

DINplus: kwaliteitsnorm voor pellets, ik veronderstel vooral in Duitsland.

Koen

Ik wil graag reageren op de bewering dat het stoken van graan in plaats van pellets vraagt om groot materieel in verband met het enorme volume dat dit zou hebben. Even een vergelijk: pellets wegen 650 kg per kuub, graan 750 kg. Als je pellets duurder zijn dan €127 per ton kun je beter graan gaan stoken, rekening houdende met het verschil in energiewaarde per kg. In Frankrijk is het stoken met graan heel gangbaar, ik heb installaties van Tarm (multi-heat) gezien die op 100% graan draaien.

Mijn vraag is nu: waar vind ik dealers van dit soort ketels in Nederland?

Een Multi-Heat is inderdaad gemaakt om bv graan in te stoken.

Je moet echter wel rekening houden met het feit dat graan ongeveer 20 keer meer as bevat dan pellets (10% vs 0.5%).
20 maal sneller/meer uitkuisen dus...

Een andere mogelijkheid is het stoken van hakselhout in een Multi-Heat. Maar dan moet je je silo natuurlijk wat vaker vullen in vergelijking met pellets.

Dealers in Nederland? Geen flauw idee...

Ad

Ik zou dat niet kunnen, graan stoken terwijl de halve wereld vergaat van de honger. Voor mij kan dat etisch niet, en ecologisch al helemaal niet. Graan verbouwen (bemesten, sproeien,...) om dan op te stoken, bah.

Hans

Inderdaad, ik heb ook grote weerzin tegen het verbranden van voedsel. Mijn geweten klaagt mij aan als ik biodiesel tank.
Op graan zit 6% BTW en op pellets (vermoedelijk) 18%, dus de prijs van graan kan algauw concurreren met die van pellets. Maar dat is geen excuus.
Groeten,
Hans van Andel

Graan stoken : er schijnen degelijke installaties te zijn maar inderdaad zou het onderhoud veel groter zijn dan bij pellets.
Wat betreft voedsel opstoken : graan werd verleden jaar bij de landbouwer verkocht in bulk voor 3,80 frank / kilo. Deze mensen verdienen daar niks aan. Of dit nu voedsel is of niet : geen kat die er iets meer om geeft. Vijftine jaar geleden kostte een kilo graan bij de boer ongeveer 9 frank. Dus ik denk niet dat het hongerprobleem en het stoken van graan met mekaar in concurrentie gaan, dat is een politiek probleem waarvoor er veel andere fora zijn.
Dus zij die graag kuisen kunnen nog steeds met graan stoken en er zijn genoeg merken te vinden op het internet. vooral in Wallonie veel gebruikt op boerderijen : eigen grondstof, landbouwer veel thuis en in de winter minder werkzaamheden en vooral : 1500 euro premie voor centrale verwarming op hernieuwbare energie. Iest waar men hier nog niet mee over de brug komt, ondanks de accijnsinkomsten.

Kees

Het is dan ook geen verwijt aan de landbouwers, ik begrijp best dat zij hun graan opstoken als ze er zo goed als niks voor krijgen.
Maar het is en blijft voedsel, en de kweek ervan kost ecologisch veel meer dan hout, en ik geef er in elk geval wel om, en met mij vele anderen.
Dit is inderdaad geen politiek forum, maar je kan milieu (en energie) niet scheiden van de politiek. Als groene beweging hebben we ook daar een rol volgens mij.
Als wij ons graan zelf zouden opeten en de landbouw niet zouden verstoren in ontwikkelingslanden (wat we nu doen, want in Afrika kweken ze ioinze groenten en bloemen), zou er daar op termijn misschien ook verbetering mogelijk zijn.

Hans

Hans

Ik werk in de veredelingssector, en ben dus veel bezig met de nieuwe vraag naar graansoorten die specifiek geschikt zijn voor vergisting en het stoken van ethanol. Als dit geaccepteerde vormen van duurzame ontwikkeling zijn, vind ik graan direct stoken nog het meest duurzaam omdat het het hoogste rendement geeft. Ik heb ook biomassa-wilgen gehad, maar die vraag verdween samen met de subsidie.
Hoe dan ook verdwijnt dit graan van de markt, graan wat niet voor menselijke consumptie geschikt is vanwege de zeer hoge Europese kwaliteitseisen. Als je dan toch niet voor kwaliteit gaat en ziektes en plagen voor lief neemt heb ik er geen problemen mee en qua milieubelasting.... dat zaagsel is ook geen biologisch product en pellet-productie vraagt nogal wat energie.

Ad

" ... vind ik graan direct stoken nog het meest duurzaam omdat het het hoogste rendement geeft. "
Bedoel je naar opbrengst (op het land) of naar verbranding?
Ik dacht dat (op langere termijn weliswaar) bosbouw meer opbrengt en minder onderhoud en energie vraagt.

" Hoe dan ook verdwijnt dit graan van de markt, graan wat niet voor menselijke consumptie geschikt is vanwege de zeer hoge Europese kwaliteitseisen. "
Is dat dan graan dat niet door de kwaliteitskeuring geraakt?

" Als je dan toch niet voor kwaliteit gaat en ziektes en plagen voor lief neemt heb ik er geen problemen mee "
Hier begrijp ik niet waar je naar toe wil.

" en qua milieubelasting.... dat zaagsel is ook geen biologisch product en pellet-productie vraagt nogal wat energie. "
Pellets worden geproduceerd met resten van de houtindustrie, een grondstof die dus helemaal niets kost en anders als afval wordt afgevoerd. Maar er is inderdaad wel wat energie nodig om ze te produceren, de hoeveelheid is echter verwaarloosbaar als je het vergelijkt met de fossiele brandstoffen.

Hans

Hans

Graan levert bij directe verbranding 4,2 kWh per kg (houtpellets 4,9). Deze energie krijg je er niet uit via het stoken van ethanol of co-vergisting vanwege de hoge verliezen in het proces van omzetting. Van deze drie vormen van energiewinning geeft direct stoken het hoogste rendement maar het roept toch de meeste ethische bezwaren op.
Van het in de Benelux geteelde graan is meer dan 90% veevoer omdat het 1)specifiek voor dit doel geteeld wordt of 2)door ziekten is aangetast waardoor niet aan gestelde kwaliteitseisen kan worden voldaan.

Wat die pellets betreft had ik beter niets kunnen zeggen omdat ik niets van dit productieproces weet. Toch zie ik liever dat van zaagsel panelen gemaakt worden voor gebruik in woningbouw en meubelproductie.

Toch dwalen we een eind af van het onderwerp. Vraag naar pellets als gevolg van astronomische olieprijzen zal zeker voor hogere prijzen gaan zorgen. Hopelijk haalt het de prijs van graan ook wat omhoog.

Ad

Mijn ethische keuze was eerst ook : voedsel verbrand je niet tot we even iets verder denken :
De ethische keuze is reeds gemaakt door de europese top : er wordt ongeveer 5 a 10% van de grond braak gelegd daar er anders voedseloverschotten gecreerd worden. Hierop mag wel non-food geteeld worden, dus koolzaad (leuke hype), maar ook suikerbieten, megamais en graan voor energiewinning. Als we dan bekijken wat er best op punt staat en in lokale omgeving interessant is en gebruikt kan worden dan is het graan en niets anders
- koolzaad : dient geperst te worden, niet extreem duur maar toch investering, 1500l olie per hectare (met genetisch gemodificeerd wel meer perspectieven, maar ja ...) en zeer wisselvallige teelt
- bieten dienen voor ethanol : moeilijk kleinschalig om te zetten, dus in handen van grootindustrie
- mais : gewas drogen en stoken : drooginstallatie heeft macht in handen
- graan : lokaal voorradig, mag niet eens gebruikt worden voor voeding, 9000kg/ hectare (gemiddeld bij de betere landbouwer voor tarwe, minder voor haver (5000kg of gerst 8000kg), vrij stabiele teelt, grondige kennis, droog te oogsten en rechtstreeks te gebruiken : van de akker aan de overkant van het straat kan de landbouwer dit rechtstreeks aan huis brengen, geen extra kosten voor tussenpersonen of in het slechtste geval een multinational. Maar zoals eerder gesteld : veel werk bij het verzorgen van installatie en daardoor zal ik er uiteindelijk niet voor kiezen.

Als we nu bij de topic blijven vermoed ik het volgende:
- houtpellets meer en meer in handen van olieconcerns, kleinschalige productie is mogelijk maar de groten zullen de prijs zetten en de kleintjes zullen volgen
- olieconcerns zullen dit dus net altijd iets goedkopers houden dan mazout en aardgas en electriciteit, kwestie van het alternatief levendig te houden
- graan : het deel non-food mag geen food worden maar omgekeerd wel : dus stijgt de prijs dan zal de 99% food-gebonden granen toch verbrnd kunnen worden. Daarom is de prijs hiervan veel losser van de prijs van mazout. Ook de lokale beschikbaarheid maakt de afhankelijkheid kleiner. En last but not least : aangezien geen tussenpersonen nodig kan er in de rechtstreekse onderhandeling altijd wat marge zitten om beiden tevreden te houden.

Niet mee eens.

Juist in de pelletproductie zie je dat er vele kleine producentjes aan het ontstaan zijn; zelf ga ik dit najaar een fabriek bouwen (enkel het gebouw, niet de installaties) voor een klant in Nederland (nee mag geen adres of locatie geven), zelfstandige onderneming, hal 1000 m3, middelgrote pelletpers; net over de grens ben ik bij een dergelijke firma geweest, 2 werknemers en een baas.

Dat zijn de cowboys die op dit moment de grote jongens gek maken, in duitsland is er een ware prijzenslag ontstaan en zitten ze incl. btw al onder de € 160,-- (vorig jaar deze rijd € 220,--)

Maar ik geef toe, als er meer fabrieken komen wordt het zaagsel schaars en moeten ze voor hun grondstoffen gaan betalen. En dan veranderd de situatie

Mvg Arnold

Ik heb het ook maar van horen zeggen maar naar't schijnt werd er op het TV-nieuws van zaterdag vermeld dat de prijs van pellets niet mee is geëvolueerd met de olie/gasprijzen.
Dit in tegenstelling met brandhout.

Piet

Ik stook momenteel houtpellets op mijn bedrijf en betaal per ton 125 euro ex.btw bij een afname van 15 ton ineens.
Dus de prijzen die ik hier lees zijn toch nog aan de hoge kant.
Wat betreft stoken op graan dat is een stuk moeilijker dan op houtpellets omdat hout langer smeult als de kachel geen warmte vraagt, gerst is wat dat betreft moeilijk aan het branden te houden.
Uit eigen ervaring weet ik dat prijs ook niet alles zegt er wil nog wel eens een partij pellets tussen zitten die niet goed geperst zijn wat ongelooflijk veel zaagsel bevat en zodoende slecht wil branden en minder warmte afgeeft. Dus mijn advies: zorg dat er goede pellets worden geleverd en dan mogen ze ook een paar euro duurder zijn dat betaald zich wel terug

Ik heb dit forum met belmangstelling gevolgd en nu zit ik op mijn beurt met een paar opmerkingen ne vragen:

gisteren heb ik me een cv-ketel op hout besteld: saint roch couvin afx 217. Er gaat zo'n 42kg hout in, maar kan ik tss de verschillende lagen hout een laag pellets steken?
In mijn buurt is er namelijk een producent van pellets die stro en mais pellets maakt.

Tweede vraag: als ik oud en versleten ben en geen hout meer zelf kan zagen, kan ik die ketel dan ombouwen naar een pelletbrander?

m vr grtn

david

david

je kan daar wat pellets tussensteken, maar wat is de zin daarvan? meestal is dat toch duurder dan gewoon brandhout.

" als ik oud en versleten ben en geen hout meer zelf kan zagen, kan ik die ketel dan ombouwen naar een pelletbrander? "
el, dan is jou ketel dat waarschijnlijk ook, en koop je dan een gewone pelletsketel. Ombouwen kan eventueel, er bestaan losse branders die je op eender welke ketel kan plaatsen. Maar het rendement.....

hans

Lijkt me inderdaad veel rompslomp om die pellets daartussen te krijgen voor misschien een paar procentjes meer rendement (pellets zijn droger) maar zoals Hans zegt: waarom je daar mee bezig houden? Het (beetje) hoger rendement wordt volledig teniet gedaan door de hogere pelletprijs.

Waarom heb je niet direct een pelletketel gekocht?

"Waarom heb je niet direct een pelletketel gekocht?"

Misschien kan DavidS aan goedkoop brandhout geraken ????
Meer zelfs, misschien hééft hij wel een stapel brandhout ???

niet te geloven zeg, ik ga slapen

vr gr

Pluto

ik heb inderdaad zelf een hoop brandhout naast mijn deur: een oude appelplantage die heringeplant wordt met zwarte els en acacia om zeer vlug nieuw brandhout te produceren (zwarte els zou kapbaar zijn na 7 jaar alhoewel ik de acacia harder zie groeien)
ik bedoel maar dat niemand eeuwig jong blijft...

david

davidS,

veel succes met je ketel

vr gr

Pluto

goedenavond allemaal,
hét goedkoopst (als je vooraf wil investeren natuurlijk) is ons systeem van verwarming met zonnepanelen, gekoppeld aan een hulpverwarming via onze pelletsbrander.
1. uiterst ecologisch want CO2-neutraal
2. uiterst zuinig, door o.m. geïntegreerde naverbrander en automatische gloeikaars.
3. gegarandeerd legionnella-vrij door ingebouwde doorstroomboiler.
4.a ultra-veilig bij u: brandklep tss brander & voorraadtank & uw tank (of silo of voorraadbigbag- 2000 kg = 1000 l mazout- bevat dus een droge, niet gevaarlijke stof (pellets)
4.b ultra-veilig op de weg want een omgekantelde vrachtwagen met pellets is minder gevaarlijk dan een omgekantelde (of gestolen) camion met mazout

meer info vind je (nog steeds gedeeltelijk en summier, er wordt aan gewerkt) op www.jbtt.be

voor woning 4 inwoners, dagelijks 2-pers. bad, douche, ca 160 m² bewoonde opp., met zonnige dakoppervlakte wordt volgende standaard configuratie
ca 10 m² paneel
ketel van 650 l incl regeling

ca 12.000,-

bijverwarming via pelletsbrander(1110*780*1250 + 3000 l voorraad, genoeg voor 1 jaar(1970*1970*1970): (tot 50% minder pelletsverbruik omdat zonnepanelen het meest verwarmen)
10kW incl voorraadshouder : ca 9.000,-

totaal ca 21.000,- + BTW
lijkt veel maar met de huidige brandstofprijzen de moeite waard te onderzoeken. zeker voor nieuwbouw

graag ter beschikking voor meer info.

mvg
jacques bekaert
jbtrade&technics
9090 melle
t09/232 52 00
f 09/232 11 90

Jacques,

1) Dit is geen reclameforum, ook niet als het om ecologische of energiezuinige dingen gaat.
2) Wat jij voorstelt lijkt me nogal duur. Ben ook aan het uitkijken en het kan zeker goedkoper dan jij voorstelt !

Yoeri.

Jacques,

het is altijd weer interessant om te zien dat installateurs offertes kunnen maken zonder ooit een serieuze warmte-verliesbereking te maken en op basis van opp en aantal personen iets naar voor te brengen. Ik hoop vooral dat die warmteverliesberekening mee in je offerte zit.
En reclame hoort hier niet thuis denk ik...

Walter

Jacques,

9000 € voor de pelletbrander is al genoeg maar ik ben er zeker van de dat er veel goedkopere zon-systemen zijn dan het uwe van 12.000 €.

Je komt gegarandeerd goedkoper uit als je wat gaat 'shoppen': pelletketel bij de ene en zonsysteem bij de andere installateur bestellen.

Waarom zo duur?

Piet

Als er 'trade' of 'trading' in de naam voorkomt ben ik al op m'n hoede...

Wout

Als er 'trade' of 'trading' in de naam voorkomt ben ik al op m'n hoede...

Wout

Ik ben naar de jaarbeurs geweest in Gent en daar inof gekregen over een inbouwcassette die pellets verbrandt.
Nu ik overweeg mij één aan te schaffen maar hoeveel pellets
heb ik +/- nodig om een winter doortekomen als je weet dat
ik op jaarbasis ongeveer 3000liter mazout verbruikt.
Mijn appartement is goed geisoleerd en waar kun je die pellets kopen. Ik woon in regio Gent-Zelzate.
Alvast bedankt bij een reactie. Marc

>
>
>
>
>
>

Marc,

1 kg pellets is ongeveer een halve liter mazout.

Goed geïsoleerd appartement en toch 3000 liter verbruik ??

Ergens klopt er iets niet !

dirk

Aan iedereen

Graan stoken vind ik ook maar een vieze gedachte. Maar in Duitslad zijn er auto's die rijden op plantenolie. In tegenstelling tot overstappen op verwarming met graan heb je met plantenolie minder uitstoot van stoffen. Ok, het mag dan wel eetbaar zijn, maar het is veel ecologischer (er wordt zelfs gedacht aan het bebouwen van de woestijnranden met olievoorzienende planten vanwege de mogelijke grondverrijking).

Trouwens, investeren in een huis isoleren zorgt ook voor meer en meer comfort tov derdewereldsituatie, he, maar dat spreekt niemand tegen.

Hoi iedereen

Ik heb heel dat forum zowat doorgenomen en hier en daar begrijp ik een kleinigheid.
Nu ik kwam op de site van viesman die een pellets CV hebben en dacht ergens dat ik er winst zou uithalen door over te gaan van gas naar pellets.

Ik heb een redelijk hoge faktuur van gas en rijk ben ik helemaal niet.
Dus als ik sommige prijzen zie van 7000 € schrik ik wel.
Ik heb een gasketel (cv) van 30.000kal radson die is 15j en misschien wel aan vervanging toe.
Het is een oud huisje dat ik opgekocht heb en aan het renoveren ben maar ik geraak er maar niet uit wat de beste keuze zou zijn voor een 3gevel woning die toch op de boerenbuiten staat.
Zelf ik het meeste genot aan een kolenkachel die warmte is zalig als ik mijn CV moet mijn huis opwarmen kost me dat een bom gald dat ik niet kan betalen dus mijn thermostaat staat op 18° en mag niet hoger.
Als ik mijn kolenkachel aan zet is het meteen wel heel goed warm maar als ik beide prijzen samen reken denk ik dat ik nog duurder uitval.
Ik ken niks van al die technologiën en zo maar ik had me ergens laten wijsmaken dat eventueel een wandketel met zonne energie en boiler + zonnepanelen het zuinigst zou zijn ook wat de aankoop betreft.
Misschien hebben jullie beter ideeën om m'n huisje lekker warm te krijgen en toch betaalbaar te houden.
Of is het goekoopste nog 1 kachel en in 1 ruimte leven?
Ik ben wonend in Belgie als iemand wat info heeft over verdelers van pellets CV en waar je hier pellets grondstoffen kan kopen is het best welkom.

Misschien stelde ik wat teveel vragen in eens maar jah als je een leek bent in die zaken en niet zo een hoog budget hebt of er dan goed moet over nadenken voor je het uitgeeft is elke info wel goud waard dacht ik.

Toch alvast hartelijk bedankt voor de eventuele reactie's
Groetjes
Peter

Peter,

Vooraleer je begint over een budget van min. 7000€ uit te geven voor een pelletkachel moet je eerst eens stilstaan bij de huidige toestand van je huis !
Als je nu een 30kW ketel staan hebt en die moet 'volle bak' stoken om het maar een beetje warm te krijgen dan is je woning waarschijnlijk slecht (of niet) geïsoleerd.
Nu dat de energieprijzen duurder worden, willen veel mensen nu plots overschakelen naar ecologisch verantwoorde, alternatieve, verwarmingsbronnen. Echter één ding wordt vergeten... ISOLATIE !!
Geef je budget eerst uit aan het goed isoleren van de woning. Je zal dan merken dat je met je 30kw ketel geen enkel probleem zult hebben je huis aangenaam te verwarmen. Die kolenkachel (onding) kan dan al meteen de deur uit.
Dan kan je gerust nog een aantal jaar sparen en het geld bijeen sprokkelen om aan alternatieve energiebronnen te denken.
Nog één ding... ik denk dat niemand op dit forum hier rijk is !! (de meeste) Rijken zullen er niet aan denken om alternatieve (ecologische) energiebronnen te gebruiken. Wat kan hun die energiefaktuur schelen.

Yoeri.

peter,

kijk eens op de site van Flam www.flam.be .
de aquaflam is op pellets graan mais hout kolen enzovoort te stoken heb er al diverse geplaatst en bevalt goed.

groeten stefan

Stefan,
Weet jij meer over de FLAM toestellen c.v. en pellets?
Mon

Hallo, we zijn een bedrijf dat zich bezig houdt met Houtvergassers, pelletbranders combiketels. We zijn gevestigd in Groningen Nl en we merken dat er in Belgie weinig bedrijven zijn. Zie www.cvhaard.nl Er is al een 18Kw houtvergasser vanaf €1300,-incl BTW

Wij zijn een houtvezelverwerkend bedrijf te Oost Vlaanderen,

Ivm pellets

Wij hebben al dikwijls overwogen om een dergelijk produkt in belgie op de markt te brengen , maar helaas blijkt dat er niet voldoende rendement in Belgie te halen is ( althans voorlopig)
Pellets maken is is op zich niet een echt moeilijk proces.
Maar ik krijg gratis hout of ik ga hout kappen is zeker geen goed uitgangspunt , dit product moet een zuiverer DROGE korrel hebben en alle resten moeten worden uitgezeeft ( voor deze instaltie heb je Ca 300 m² voor nodig in een industrieel pand.en kost al vlug 200.000 € onder pelletpers).
Als Bedrijf zijn we zeker geintreseert om met enkel partners ( investeerders )dit op te starten ,
De investeringen hiervoor zijn beperkt aangezien wij al over een gans machinepark beschikken , wij zouden met enkele kleine aanpasingen er een pelletpers kunnen bijplaatsen

Indien intresse email naar info@bespan.com

Hallo,
Ik heb in het verleden op deze forum mogen lezen dat er iemand in zijn standaard houtpelletkachel een mengeling 50/50 houtpellets/graan stookte heeft er hier nog iemand ervaring mee ? En zou het ook mogelijk zijn om op een mengeling van houtpellets en maïs te stoken?
In Amerika zijn er zelfs kachels die op 100% maïs stoken.
Zou een mengeling van pellets en maïs( of graan) ook lukken in een pellet kachel (merk Extraflame of andere..)

Dit om de éénvoudige reden om toch een beetje één alternatief te hebben mochten de pelletfabriekanten of handelaars zich willen spiegelen naar de oliemarkt!!
Mvg.

Franky

Beste,

of dat rendabel is hangt af van de aankoopprijs (hou rekening met de warmteinhoud) natuurlijk maar ook van het feit of je het extra werk inrekent.

Extra werk want veel meer asse bij graan en meer vorming van 'clincker', harde brokken gesmolten metaaloxides.
Bij verbranding op een schaaltje, zoals vaak gebeurt in pelletkachels kan dit de gaatjes in dat schaaltje verstoppen (denk ik toch). En als je dat moet uitkuisen elke paar dagen... Pfff.

Ik heb het ook al overwogen maar zou het dan in dergelijke lage concentraties bijmengen dat je je alweer kunt afvragen of het wel de moeite waard is.

koen

Voor een overzicht van de prijs van houtpellets in Duitsland: bekijk:
http://www.carmen-ev.de/dt/energie/pellets/pelletpreise.html

Dirk Vansintjan

Koen,

Afgezien van het probleem met de verbranding en meer as.
Zou het technisch lukken om maïs of graan door het wormwiel te krijgen van de pelletkachel zonder blokage omdat zeker maïs toch harder is dan pellets?

Mvg
Franky

Ik ben zeker geen technische specialist maar met de hardheid heeft dit volgens mij niets te maken, enkel met grootte van de korrel.
Theoretisch gezien: geen enkel probleem zolang je maar niet te sterk afwijkt van de 6 mm pelletnorm. Het een massa koolzaad zal zich veel vloeibaarder gedragen als 8mm pellets.

Een ander mogelijk probleem: op enkele foto's heb ik gezien dat in een pelletkachel de verbranding vaak gebeurt op een geperforeerd schaaltje. Ik heb geen flauw idee of bv tarwekorrels door die gaatjes zouden vallen met zeer veel verlies tot gevolg. (enkel in het begin, daarna koekt het toch dicht)

Er stelt zich nooit iemand de vraag hoe het komt dat de prijs daadwerkelijk stijgt. Pellets kunnen niet uit alle hout gemaakt worden (cfr. optimale verbranding en afval. In België en vooral in vlaanderen zijn er te weinig fabrieken die hout verwerken (B.V. Duitsland wel, in de ardennen wel maar bijna geen fabrieken die pellets maken dus + hoe meer mensen pellets gebruiken hoe meer er gemaakt moeten worden en ze worden praktisch onmiddellijk gemaakt dus treed er in bepaalde perioden een schaarste want er is nergens geen stockage.) Er is teneerste ernergie(??? elektriciteit, diesel,???) nodig om die pellets te persen en ten tweede moet er vrachtwagen(diesel) ze tot bij u brengen. Als je de pallets per hele vrachtwagen(diesel) koopt misschien 1 maal per stookseizoen.(maar dan moet je ze zelf al kunnen opslaan). Anders verschillende keren per jaar. Als er een firma is dicht in de buurt die er maakt ok, maar anders lijkt mij dat toch niet méér milieubewust dan gas en of stookolie hoor.
Arnold schreef:
> Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de prijs van pellets (al dan niet kunstmatig) min of meer gekoppeld is aan die van traditionele bronnen zoals olie en gas. En wel zodanig dat de prijs per kWh net iets lager is maar niet al te veel.
>
> De prijzen die ik overal vind zijn minimaal € 200,-- per ton franco, in kleine zakjes nog duurder. Ik heb ook niet de indruk dat de prijzen dalende zijn, maar ken de markt nog niet lang
>
> Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Ik heb geen zin nu in een dure pelletkachel te investeren en straks 250 a 300 euro voor de pellets te betalen.
>
> Mvg Arnold

Beste Gerald,

Welkom als nieuwe forumgebruiker!

Gelieve u eerst eens de informeren, ipv dingen neer te schrijven die kant nog wal raken...

Indien u eens grondig de discussies leest op dit forum, kan u meer inzicht krijgen in deze materie.

vriendelijke groeten

Jeroen

Beste Gerald,

Uiteraard wordt stookolie per fiets of kruiwagen geleverd, helemaal vanuit Irak tot hier. En de mensen ginder zijn zeer blij dat een bepaalde machtswellusteling helemaal de oceaan is overgestoken om hen te helpen die olie, per fiets of kruiwagen, te exporteren waarbij de opbrengsten vanzelfsprekend niet naar de lokale bevolking gaan.

Ook pellets zijn niet gegarandeerd vrij van fossiele brandstoffen gedurende hun hele productie- en gebruiksproces. Dat weten we hier allemaal. Maar de netto-vergelijking tussen pellets en mazout/gas zal toch in het voordeel van de pellets blijken, wat betreft CO2-neutraliteit, veiligheid, lokale productie,...

En wat de prijs betreft: ergens op dit forum (deze thread?) heb ik een grafiekje gezien met de prijzen van pellets, mazout en gas in Duitsland. Veel stijging kon ik niet bemerken bij de pellets; Bij de andere twee daarentegen!

Vandaag trouwens nog in één van de kranten: gas wordt 10% duurder binnenkort.

Piet

Piet,

Pellet is wel CO2 neutral, echter is geen oplossing voor het milieu op grote schaal. Als bv 40% van de huizen hierop zouden gaan stoken waar gaan we het hout vandaan halen om deze hoeveelheden te produceren. Zo snel groeien de bomen niet. Of gaan we hele grote oppervlakten voorzien voor het planten en oosten van bomen voor de productie van deze pellets. Hoeveel gronde moeten we dan hebben. Of gaan we de regenwouden leegkapen. Weg met onze groene long, weg leven.

ten tweede het is alom bekend dat aardgas prijs gekoppeld is aan de mazoutprijs. Echter met een vertraging van ongeveer 6 maanden en slechts voor een gedeelte van de gasprijs. Maar vele mensen weten niet wat ze betalen voor 1m³ gas daar de prijs niet vast is door het jaar, en we voor iedere m³ gas een gemiddelde prijs krijgen van het jaar op de jaarafrekening. Daarom is het steeds moeilijk de prijs tussen aardgas en mazout te vergelijken.
1. de aardgas prijs evolueerd over het jaar en men krijgt een gemiddelde prijs op de jaarafrekening
2. mazout prijs is niet hetzelfde door het jaar de ene heeft 40 cent de liter betaald de ander 55cent.
We moeten door maatregel ervoor zorgen dat we gewoon weinig aardgas of mazout verbruiken.
Is goed voor het milieu, en goed voor de geldbeurs. En dan liggen de prijsstijgingen niet zo zwaar op je budget.