Prijs van Pellets gekoppeld aan olie/gas? | Ecobouwers.be

U bent hier

Prijs van Pellets gekoppeld aan olie/gas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ahardeman
06/04/2005 - 21:52

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de prijs van pellets (al dan niet kunstmatig) min of meer gekoppeld is aan die van traditionele bronnen zoals olie en gas. En wel zodanig dat de prijs per kWh net iets lager is maar niet al te veel.

De prijzen die ik overal vind zijn minimaal € 200,-- per ton franco, in kleine zakjes nog duurder. Ik heb ook niet de indruk dat de prijzen dalende zijn, maar ken de markt nog niet lang

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Ik heb geen zin nu in een dure pelletkachel te investeren en straks 250 a 300 euro voor de pellets te betalen.

Mvg Arnold

183 Reacties

Reacties

afbeelding van koen-48
31/08/2005 - 22:49

Ik betaal 154 € excl BTW voor 8mm pellets in zakken van 25 kg, thuis geleverd.
Pellets hebben analysewaarden die DINplus conform zijn.

Als je het adres van de leverancier wil, mail maar.

afbeelding van Roger Asselman
18/11/2011 - 22:48

Beste,

Kun je mij het adres van de leverancier doormailen. Zoek al geruime tijd een leverancier van 8mm pellets.

Bedankt bij voorbaat.

mvg,

Roger Asselman

afbeelding van Hans Delannoye
02/09/2005 - 00:31

Koen

8mm? Dan zijn dat vermoedelijk industriepellets, die kan je niet zomaar stoken in een pelletsketel.

Hans

afbeelding van koent
02/09/2005 - 09:24

Hans,

Dat betwijfel ik sterk.

Veel bedrijven maken 6 of 8 mm pellets met hetzelfde basismateriaal en met dezelfde analyseresultaten.
Je hebt gelijk dat niet alle ketels 8mm pellets aankunnen.
Maar niet iedereen heeft een Okofen staan...

Analyse was zoals ik zei DINplus conform.

Groeten,
Koen

afbeelding van Hans Delannoye
02/09/2005 - 21:59

Koen

De meeste fabrikanten van pelletskachels en -ketels voor privegebruik, wijzen er op om enkel pellets van 6mm te gebruiken, bij gebruik van andere vervalt mogelijk de garantie.
De kwaliteit kan dan wel goed zijn (alhoewel, wat bedoel je met Din conform?), het blijft dus toch een bedenkelijke zaak. Ik zou aanraden eerst te kijken of de leverancier van ketel/kachel geen voorbehoud maakt voor 8mm.

Hans

afbeelding van yoeri-1
02/09/2005 - 22:17

Hans,

Even een vraagje tussendoor. Is de Viessmann Vitolig 300 (pelletkachel) echt niet te krijgen in België ?
Vroeg er hier naar maar mij werd verteld dat hij enkel voor de Duitse markt is.

Yoeri.

afbeelding van Hans Delannoye
02/09/2005 - 22:41

Yoeri

Er is aan alles te geraken, maar waarom zou je perse die kopen? Er zijn genoeg andere degelijke pelletsketels op de Belgische markt. En ik mag dan een Viessmann-fan zijn, van pellets weten ze hier in Belgie niets, ik vermoed dat dat ook de reden is waarom ze die hier voorlopig niet op de markt brengen. Maar ik geraak daar aan, zoals aan alles wat op de markt is. Betaal de prijs, en alles is te koop.

Hans

afbeelding van koent
03/09/2005 - 01:30

Hans,

Het is de leverancier van de kachel die deze pellets zelf levert dus...

DINplus: kwaliteitsnorm voor pellets, ik veronderstel vooral in Duitsland.

Koen

afbeelding van ad-1
06/09/2005 - 13:27
Ad

Ik wil graag reageren op de bewering dat het stoken van graan in plaats van pellets vraagt om groot materieel in verband met het enorme volume dat dit zou hebben. Even een vergelijk: pellets wegen 650 kg per kuub, graan 750 kg. Als je pellets duurder zijn dan €127 per ton kun je beter graan gaan stoken, rekening houdende met het verschil in energiewaarde per kg. In Frankrijk is het stoken met graan heel gangbaar, ik heb installaties van Tarm (multi-heat) gezien die op 100% graan draaien.

Mijn vraag is nu: waar vind ik dealers van dit soort ketels in Nederland?

afbeelding van koent
06/09/2005 - 16:11

Een Multi-Heat is inderdaad gemaakt om bv graan in te stoken.

Je moet echter wel rekening houden met het feit dat graan ongeveer 20 keer meer as bevat dan pellets (10% vs 0.5%).
20 maal sneller/meer uitkuisen dus...

Een andere mogelijkheid is het stoken van hakselhout in een Multi-Heat. Maar dan moet je je silo natuurlijk wat vaker vullen in vergelijking met pellets.

Dealers in Nederland? Geen flauw idee...

afbeelding van Hans Delannoye
06/09/2005 - 20:25

Ad

Ik zou dat niet kunnen, graan stoken terwijl de halve wereld vergaat van de honger. Voor mij kan dat etisch niet, en ecologisch al helemaal niet. Graan verbouwen (bemesten, sproeien,...) om dan op te stoken, bah.

Hans

afbeelding van victor
25/07/2009 - 10:21

Graan verbranden ligt etisch moeilijk. Vergeet echter dat heel veel graan niet geschikt is voor voeding, nog voor mens, noch voor dier. Elk jaar worden honderduizenden tonnen graan afgekeurd voor consumptie (vb door schimmel in natte jaren). Je kan ze dan beter gebruiken als bio-brandstof dan te storten. Goed graan is altijd veel te duur om te verbranden.

Ik ben van plan zeer ernstig te gaan investeren in een fabriek om pellets te maken, naturlijk met hout als hoofdingredient, maar ook met stro soorten (maïs en zonnebloemstro) worden testen gedaan.

Groeten,

Rik - Victor

 

afbeelding van hans-18
06/09/2005 - 20:41

Inderdaad, ik heb ook grote weerzin tegen het verbranden van voedsel. Mijn geweten klaagt mij aan als ik biodiesel tank.
Op graan zit 6% BTW en op pellets (vermoedelijk) 18%, dus de prijs van graan kan algauw concurreren met die van pellets. Maar dat is geen excuus.
Groeten,
Hans van Andel

afbeelding van koudevrees
07/09/2005 - 00:55

Graan stoken : er schijnen degelijke installaties te zijn maar inderdaad zou het onderhoud veel groter zijn dan bij pellets.
Wat betreft voedsel opstoken : graan werd verleden jaar bij de landbouwer verkocht in bulk voor 3,80 frank / kilo. Deze mensen verdienen daar niks aan. Of dit nu voedsel is of niet : geen kat die er iets meer om geeft. Vijftine jaar geleden kostte een kilo graan bij de boer ongeveer 9 frank. Dus ik denk niet dat het hongerprobleem en het stoken van graan met mekaar in concurrentie gaan, dat is een politiek probleem waarvoor er veel andere fora zijn.
Dus zij die graag kuisen kunnen nog steeds met graan stoken en er zijn genoeg merken te vinden op het internet. vooral in Wallonie veel gebruikt op boerderijen : eigen grondstof, landbouwer veel thuis en in de winter minder werkzaamheden en vooral : 1500 euro premie voor centrale verwarming op hernieuwbare energie. Iest waar men hier nog niet mee over de brug komt, ondanks de accijnsinkomsten.

afbeelding van Hans Delannoye
07/09/2005 - 07:20

Kees

Het is dan ook geen verwijt aan de landbouwers, ik begrijp best dat zij hun graan opstoken als ze er zo goed als niks voor krijgen.
Maar het is en blijft voedsel, en de kweek ervan kost ecologisch veel meer dan hout, en ik geef er in elk geval wel om, en met mij vele anderen.
Dit is inderdaad geen politiek forum, maar je kan milieu (en energie) niet scheiden van de politiek. Als groene beweging hebben we ook daar een rol volgens mij.
Als wij ons graan zelf zouden opeten en de landbouw niet zouden verstoren in ontwikkelingslanden (wat we nu doen, want in Afrika kweken ze ioinze groenten en bloemen), zou er daar op termijn misschien ook verbetering mogelijk zijn.

Hans

afbeelding van ad-1
07/09/2005 - 11:56
Ad

Hans

Ik werk in de veredelingssector, en ben dus veel bezig met de nieuwe vraag naar graansoorten die specifiek geschikt zijn voor vergisting en het stoken van ethanol. Als dit geaccepteerde vormen van duurzame ontwikkeling zijn, vind ik graan direct stoken nog het meest duurzaam omdat het het hoogste rendement geeft. Ik heb ook biomassa-wilgen gehad, maar die vraag verdween samen met de subsidie.
Hoe dan ook verdwijnt dit graan van de markt, graan wat niet voor menselijke consumptie geschikt is vanwege de zeer hoge Europese kwaliteitseisen. Als je dan toch niet voor kwaliteit gaat en ziektes en plagen voor lief neemt heb ik er geen problemen mee en qua milieubelasting.... dat zaagsel is ook geen biologisch product en pellet-productie vraagt nogal wat energie.

afbeelding van Hans Delannoye
07/09/2005 - 20:22

Ad

" ... vind ik graan direct stoken nog het meest duurzaam omdat het het hoogste rendement geeft. "
Bedoel je naar opbrengst (op het land) of naar verbranding?
Ik dacht dat (op langere termijn weliswaar) bosbouw meer opbrengt en minder onderhoud en energie vraagt.

" Hoe dan ook verdwijnt dit graan van de markt, graan wat niet voor menselijke consumptie geschikt is vanwege de zeer hoge Europese kwaliteitseisen. "
Is dat dan graan dat niet door de kwaliteitskeuring geraakt?

" Als je dan toch niet voor kwaliteit gaat en ziektes en plagen voor lief neemt heb ik er geen problemen mee "
Hier begrijp ik niet waar je naar toe wil.

" en qua milieubelasting.... dat zaagsel is ook geen biologisch product en pellet-productie vraagt nogal wat energie. "
Pellets worden geproduceerd met resten van de houtindustrie, een grondstof die dus helemaal niets kost en anders als afval wordt afgevoerd. Maar er is inderdaad wel wat energie nodig om ze te produceren, de hoeveelheid is echter verwaarloosbaar als je het vergelijkt met de fossiele brandstoffen.

Hans

afbeelding van ad-1
08/09/2005 - 13:09
Ad

Hans

Graan levert bij directe verbranding 4,2 kWh per kg (houtpellets 4,9). Deze energie krijg je er niet uit via het stoken van ethanol of co-vergisting vanwege de hoge verliezen in het proces van omzetting. Van deze drie vormen van energiewinning geeft direct stoken het hoogste rendement maar het roept toch de meeste ethische bezwaren op.
Van het in de Benelux geteelde graan is meer dan 90% veevoer omdat het 1)specifiek voor dit doel geteeld wordt of 2)door ziekten is aangetast waardoor niet aan gestelde kwaliteitseisen kan worden voldaan.

Wat die pellets betreft had ik beter niets kunnen zeggen omdat ik niets van dit productieproces weet. Toch zie ik liever dat van zaagsel panelen gemaakt worden voor gebruik in woningbouw en meubelproductie.

Toch dwalen we een eind af van het onderwerp. Vraag naar pellets als gevolg van astronomische olieprijzen zal zeker voor hogere prijzen gaan zorgen. Hopelijk haalt het de prijs van graan ook wat omhoog.

Ad

afbeelding van koudevrees
08/09/2005 - 23:09

Mijn ethische keuze was eerst ook : voedsel verbrand je niet tot we even iets verder denken :
De ethische keuze is reeds gemaakt door de europese top : er wordt ongeveer 5 a 10% van de grond braak gelegd daar er anders voedseloverschotten gecreerd worden. Hierop mag wel non-food geteeld worden, dus koolzaad (leuke hype), maar ook suikerbieten, megamais en graan voor energiewinning. Als we dan bekijken wat er best op punt staat en in lokale omgeving interessant is en gebruikt kan worden dan is het graan en niets anders
- koolzaad : dient geperst te worden, niet extreem duur maar toch investering, 1500l olie per hectare (met genetisch gemodificeerd wel meer perspectieven, maar ja ...) en zeer wisselvallige teelt
- bieten dienen voor ethanol : moeilijk kleinschalig om te zetten, dus in handen van grootindustrie
- mais : gewas drogen en stoken : drooginstallatie heeft macht in handen
- graan : lokaal voorradig, mag niet eens gebruikt worden voor voeding, 9000kg/ hectare (gemiddeld bij de betere landbouwer voor tarwe, minder voor haver (5000kg of gerst 8000kg), vrij stabiele teelt, grondige kennis, droog te oogsten en rechtstreeks te gebruiken : van de akker aan de overkant van het straat kan de landbouwer dit rechtstreeks aan huis brengen, geen extra kosten voor tussenpersonen of in het slechtste geval een multinational. Maar zoals eerder gesteld : veel werk bij het verzorgen van installatie en daardoor zal ik er uiteindelijk niet voor kiezen.

Als we nu bij de topic blijven vermoed ik het volgende:
- houtpellets meer en meer in handen van olieconcerns, kleinschalige productie is mogelijk maar de groten zullen de prijs zetten en de kleintjes zullen volgen
- olieconcerns zullen dit dus net altijd iets goedkopers houden dan mazout en aardgas en electriciteit, kwestie van het alternatief levendig te houden
- graan : het deel non-food mag geen food worden maar omgekeerd wel : dus stijgt de prijs dan zal de 99% food-gebonden granen toch verbrnd kunnen worden. Daarom is de prijs hiervan veel losser van de prijs van mazout. Ook de lokale beschikbaarheid maakt de afhankelijkheid kleiner. En last but not least : aangezien geen tussenpersonen nodig kan er in de rechtstreekse onderhandeling altijd wat marge zitten om beiden tevreden te houden.

afbeelding van ahardeman
09/09/2005 - 19:53

Niet mee eens.

Juist in de pelletproductie zie je dat er vele kleine producentjes aan het ontstaan zijn; zelf ga ik dit najaar een fabriek bouwen (enkel het gebouw, niet de installaties) voor een klant in Nederland (nee mag geen adres of locatie geven), zelfstandige onderneming, hal 1000 m3, middelgrote pelletpers; net over de grens ben ik bij een dergelijke firma geweest, 2 werknemers en een baas.

Dat zijn de cowboys die op dit moment de grote jongens gek maken, in duitsland is er een ware prijzenslag ontstaan en zitten ze incl. btw al onder de € 160,-- (vorig jaar deze rijd € 220,--)

Maar ik geef toe, als er meer fabrieken komen wordt het zaagsel schaars en moeten ze voor hun grondstoffen gaan betalen. En dan veranderd de situatie

Mvg Arnold

afbeelding van piet-11
12/09/2005 - 11:13

Ik heb het ook maar van horen zeggen maar naar't schijnt werd er op het TV-nieuws van zaterdag vermeld dat de prijs van pellets niet mee is geëvolueerd met de olie/gasprijzen.
Dit in tegenstelling met brandhout.

Piet

afbeelding van johan-16
18/09/2005 - 13:19

Ik stook momenteel houtpellets op mijn bedrijf en betaal per ton 125 euro ex.btw bij een afname van 15 ton ineens.
Dus de prijzen die ik hier lees zijn toch nog aan de hoge kant.
Wat betreft stoken op graan dat is een stuk moeilijker dan op houtpellets omdat hout langer smeult als de kachel geen warmte vraagt, gerst is wat dat betreft moeilijk aan het branden te houden.
Uit eigen ervaring weet ik dat prijs ook niet alles zegt er wil nog wel eens een partij pellets tussen zitten die niet goed geperst zijn wat ongelooflijk veel zaagsel bevat en zodoende slecht wil branden en minder warmte afgeeft. Dus mijn advies: zorg dat er goede pellets worden geleverd en dan mogen ze ook een paar euro duurder zijn dat betaald zich wel terug

afbeelding van davidsp
20/09/2005 - 11:02

Ik heb dit forum met belmangstelling gevolgd en nu zit ik op mijn beurt met een paar opmerkingen ne vragen:

gisteren heb ik me een cv-ketel op hout besteld: saint roch couvin afx 217. Er gaat zo'n 42kg hout in, maar kan ik tss de verschillende lagen hout een laag pellets steken?
In mijn buurt is er namelijk een producent van pellets die stro en mais pellets maakt.

Tweede vraag: als ik oud en versleten ben en geen hout meer zelf kan zagen, kan ik die ketel dan ombouwen naar een pelletbrander?

m vr grtn

david

afbeelding van Hans Delannoye
20/09/2005 - 23:39

david

je kan daar wat pellets tussensteken, maar wat is de zin daarvan? meestal is dat toch duurder dan gewoon brandhout.

" als ik oud en versleten ben en geen hout meer zelf kan zagen, kan ik die ketel dan ombouwen naar een pelletbrander? "
el, dan is jou ketel dat waarschijnlijk ook, en koop je dan een gewone pelletsketel. Ombouwen kan eventueel, er bestaan losse branders die je op eender welke ketel kan plaatsen. Maar het rendement.....

hans

afbeelding van koent
20/09/2005 - 23:50

Lijkt me inderdaad veel rompslomp om die pellets daartussen te krijgen voor misschien een paar procentjes meer rendement (pellets zijn droger) maar zoals Hans zegt: waarom je daar mee bezig houden? Het (beetje) hoger rendement wordt volledig teniet gedaan door de hogere pelletprijs.

Waarom heb je niet direct een pelletketel gekocht?

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/09/2005 - 00:49
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"Waarom heb je niet direct een pelletketel gekocht?"

Misschien kan DavidS aan goedkoop brandhout geraken ????
Meer zelfs, misschien hééft hij wel een stapel brandhout ???

niet te geloven zeg, ik ga slapen

vr gr

Pluto

afbeelding van davidsp
21/09/2005 - 01:47

:-)

ik heb inderdaad zelf een hoop brandhout naast mijn deur: een oude appelplantage die heringeplant wordt met zwarte els en acacia om zeer vlug nieuw brandhout te produceren (zwarte els zou kapbaar zijn na 7 jaar alhoewel ik de acacia harder zie groeien)
ik bedoel maar dat niemand eeuwig jong blijft...

;-)

david

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/09/2005 - 10:29
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

davidS,

:-)

veel succes met je ketel

vr gr

Pluto

afbeelding van jacques bekaert
25/09/2005 - 19:37

goedenavond allemaal,
hét goedkoopst (als je vooraf wil investeren natuurlijk) is ons systeem van verwarming met zonnepanelen, gekoppeld aan een hulpverwarming via onze pelletsbrander.
1. uiterst ecologisch want CO2-neutraal
2. uiterst zuinig, door o.m. geïntegreerde naverbrander en automatische gloeikaars.
3. gegarandeerd legionnella-vrij door ingebouwde doorstroomboiler.
4.a ultra-veilig bij u: brandklep tss brander & voorraadtank & uw tank (of silo of voorraadbigbag- 2000 kg = 1000 l mazout- bevat dus een droge, niet gevaarlijke stof (pellets)
4.b ultra-veilig op de weg want een omgekantelde vrachtwagen met pellets is minder gevaarlijk dan een omgekantelde (of gestolen) camion met mazout

meer info vind je (nog steeds gedeeltelijk en summier, er wordt aan gewerkt) op www.jbtt.be

voor woning 4 inwoners, dagelijks 2-pers. bad, douche, ca 160 m² bewoonde opp., met zonnige dakoppervlakte wordt volgende standaard configuratie
ca 10 m² paneel
ketel van 650 l incl regeling

ca 12.000,-

bijverwarming via pelletsbrander(1110*780*1250 + 3000 l voorraad, genoeg voor 1 jaar(1970*1970*1970): (tot 50% minder pelletsverbruik omdat zonnepanelen het meest verwarmen)
10kW incl voorraadshouder : ca 9.000,-

totaal ca 21.000,- + BTW
lijkt veel maar met de huidige brandstofprijzen de moeite waard te onderzoeken. zeker voor nieuwbouw

graag ter beschikking voor meer info.

mvg
jacques bekaert
jbtrade&technics
9090 melle
t09/232 52 00
f 09/232 11 90

afbeelding van yoeri-1
25/09/2005 - 21:45

Jacques,

1) Dit is geen reclameforum, ook niet als het om ecologische of energiezuinige dingen gaat.
2) Wat jij voorstelt lijkt me nogal duur. Ben ook aan het uitkijken en het kan zeker goedkoper dan jij voorstelt !

Yoeri.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.