Prijs passieve woning /m² | Ecobouwers.be

U bent hier

Prijs passieve woning /m²

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Sil41
04/12/2015 - 09:10

Hallo allen,

Wij willen in 2016 een BEN woning zetten (E-peil onder de 20). Wij zijn nu bezig met verkennende gesprekken bij architecten en wij horen veel verschillende zaken. Wat zijn jullie ervaringen en wat hebben jullie betaald /m² + wat is de afwerkingsraad van je woning? En het E-peil?

De eerste architect sprak van 1800-2000 €/m², dat vind ik echt veel te duur, dus valt al af voor mij.

De tweede zei dat passief bouwen zeker niet duur hoeft te zijn en sprak van 1300€/m² bij basis afwerking, 1450/m² als je materialen ed iets luxueuzer zijn en 1600/m² als je de grote luxe wil en de nieuwste domotica snufjes etc.

De derde sprak van 1500/m², maar wou ons eerder een lage energiewoning aanpraten, omdat BEN toch niet altijd eenvoudig is. Hij werkt wel vnl met CLT houtbouw.

Ik vraag me af of de tweede architect wel kwalitatief de goede keuzes zal maken en of dit wel realistisch is? Al was die wel zeer ervaren en gaf die erg concreet passief advies, in die zin dat bvb de keuken naast de technische ruimte zou moeten komen en de badkamer dan boven de technische ruimte op de eerste verdieping om de leidingen zo kort mogelijk te houden. Deze achitect is zelfs zo dat ze mensen die eerder voor lage energei zouden gaan net overtuigt om passief/BEN te bouwen. De derde architect leek mij een iets realistischere prijs, maar anderzijds wou hij ons eerder in het verhaal van lage energie duwen en heb ik de indruk dat hij toch meer achitecturaal een paradepaardje wil zetten dan iets dat een laag E peil heeft. Andersijds gaf hij meer de nadruk op het huiselijke, wat ook belangrijk is.

Volgende week en de week nadien doen we nog 2 architecten dus misschien horen we nog andere dingen.

Ik vraag mij dus af wat jullie mening is hierover? Ik heb eerder de neiging om de 2de architect op 1 te zetten omdat zij qua prijs en gedachtengoed meer aansluit bij wat wij willen. Anderzijds is de derde architect ook niet slecht, in die zin dat de prijs mij realistischer lijkt, en dat er in al zijn ontwerpen echt goed is nagedacht over de huiselijkheid, mar ik heb schrik dat hij een beetje zijn "lage energie"-zinnetje zal willen doordrijven. Hij zei zelfs dat hij geen driedubbel glas aanraadt omdat het tot oververhitting kan leiden... terecht, maar dan kan je met zonnescreens toch oplossen?

 

bedankt voor jullie advies

12 Reacties

Reacties

afbeelding van limer
04/12/2015 - 10:59

Allereerst is een BEN woning geen PASSIEF woning.

In sommige gevallen is dat een standaard LEW woning, waar veel technieken in gestoken worden, die het E-peil doen zakken.

 

Anderzijds: 3-dubbel glas heeft geen invloed op de oververhitting, die zal bij 2-dubbel net zo goed optreden.

Voor beiden geldt dat de orientatie, en zonwering correct dient te zijn.

Oververhitting kan verschillende oorzaken hebben: bewonersgedrag, zonwering, massa, ventilatie, ...

 

Zoek toch best een architect, die wat referenties kan voorleggen, waarbij je de bewoners zelf eens kan spreken.

 

 

afbeelding van walter-8
04/12/2015 - 14:47

In eender welke situatie een architect kiezen die niet achter een keuze staat en gewoon slechte argumenten aanhaalt om die andere keuze te verdedigen is geen goede oplossing.
Die oververhitting bij 3-voudig versus dubbelglas is onzin . Het lijkt me een zeer groot risico met die man een passiefhuis te bouwen.
Vraag vooral referenties.
Daarnaast kan je voor zowel het laagste bedrag /m2 als het hoogste een goede woning bouwen.
Maar bij de goedkoopste moet je dan een aantal zaken aanvaarden als een lager-lees minder duur -afwerkingsniveau en een eenvoudiger ontwerp. Waarbij ik zelf eenvoud in ontwerp zelf niet slecht vind.

Walter

afbeelding van Hans Delannoye
05/12/2015 - 09:40

wat dat glas betreft ben, ik het met de 2 vorige tussenkomsten niet helemaal eens, 3-voudig glas (SF rond de 50%) houdt absoluut meer warmte tegen dan dubbel glas (SF eerder 70%). 3-voudig scoort wat dat betreft dus merkelijk beter.

verder, laat je niet pakken op die prijs, ik hoor regelmatig (bijna dagelijks)  van bouwheren dat  de architecten hun budget ruim overschrijden.  vraag vooral referenties en in welke mate zij zich aan het budget gehouden hebben, en eis garanties van de architect.

ik vind alvast de instellling van de tweede architect de beste.  en wat prijs betreft, alles hangt af van de keuzes die je maakt.  maar passief voor 1500 €/m² moet echt wel kunnen.

afbeelding van yannik
05/12/2015 - 11:18

Welke architect heeft concrete (1) ervaring met luchtdicht en goed geisoleerd bouwen?

Ik heb beloftes geloofd, komt (héél) duur te staan!

 

(1) kent de juiste aannemers die ervaring op zich hebben, kent de juiste studiebureaus, kent de echte prijzen van ramen, luchtdichting, geisoleerde voordeuren, zonnewering, etc.

afbeelding van Hans Delannoye
05/12/2015 - 11:36

yannik, dat is inderdaad een heikel punt, en ik kan alleen maar zeggen, zoek iemand met ervaring, en eis garantie's.  en vraag ook  aan de architect een aantal werven die recent door hem werden gerealiseerd.

afbeelding van Patrick A.
07/12/2015 - 18:12

Zijn dit prijzen voor het laten doen , of met een zekere mate aan zelfbouw ?

afbeelding van Ilex
07/12/2015 - 19:45

Het is duurder dan je verwacht, bouwen...

Niet alleen de bouw op zich, maar ook en zeker alles daar rond: graafwerken, rioleringswerken, aansluitingskosten, screens (!), etc, etc.

Verwarmingssysteem en ventilatie...

 

Wij komen nu toch vlot (zonder dure afwerking!) op 1350/m². Zonder keuken of badkamer, elektriciteit zelf te doen.

afbeelding van Sil41
08/12/2015 - 10:09

Bedankt voor alle reacties. Dit zijn prijzen met volledige afwerking dus ook keuken en badkamer.

Voor architect 2 kon het al vanaf 1150 euro per m², maar dan met een groot aandeel aan zelfbouw. 1300€ is all in, maar met geen al te dure afwerking, kan dus ferm stijgen als je de rolls royce onder de keukens/badkamers wil.

Architect 3 beweerde ook dat CLT platen (op zich) even goed isoleren als houtskelet met cellulosevlokken tussen, wat mij wel complete nonsens lijkt. Dus daarom toch minder de neiging om met hem samen te werken

Architect 1 is lid van PHP en heeft al een 2 tal passieve woningen gerealiseerd, maar mijns inziens veel te duur.

Architect 2 is ook lid van PHP, wel nog zeer jong (afgestudeerd in 2006, zelf gestart in 2011), laten we een kat een kat noemen: http://www.ecobouwers.be/users/lieselotte-steurbaut maar wel veel ervaring lijkt me met bouwen en renoveren van passieve woningen. Beetje haar "standaard", volgens mij, ze probeert ook mensen die geen intenties hebben om passief te bouwen te overtuigen om ervoor te gaan.

Architect 3 geen lid van PHP, nog geen passieve woningen gezet, enkel LEW, kon wel veel foto's van projecten voorleggen, maar legde daarbij totaal geen focus over hoe passief die woningen wel zijn.

Ondertussen ook architect 4 gedaan, spreekt van 1400€/m² zonder badkamer en keuken, nog geen passieve woningen gezet (doordat het budgettair nooit mogelijk was voor de mensen die bij hem aanklopten)

Mijn favoriet is momenteel dan ook architect 2, we zijn natuurlijk wel al op verkennend gesprek geweest, maar kan ik haar vrijblijvend nog extra info (gedetailleerde ramingen en E/K peilen van andere passieve nieuwbouwen) vragen? Appreciëren architecten dat? Ik heb daar echt geen flauw idee van...

afbeelding van Woubeir
09/12/2015 - 00:01

Een vraagje eerst: zijn die prijzen inclusief of exclusief BTW ? Want je kan bvb. wel praten van 1500€/m², maar als de één spreekt over prijzen excl. BTW en jullie denken inclusief, dan ben je nog ver van huis.

afbeelding van Sil41
09/12/2015 - 05:55

Exclusief btw, ereloon en notariskosten. Dat moeten we er dus nog bijtellen.

afbeelding van anoebis
09/12/2015 - 10:30

"Architect 1 is lid van PHP en heeft al een 2 tal passieve woningen gerealiseerd, maar mijns inziens veel te duur." -> het is niet de architect die de uiteindelijke prijs van de woning bepaalt, maar de aannemer(s) waarmee je zal samenwerken. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste offerte die wij van aannemers kregen was ongeveer 25%. Laat je niet misleiden door lagere prijsschattingen van andere architecten, want de kans is groot dat je bij architect 1 uiteindelijk voor minder verrassingen komt te staan!

Ter info: onze passiefwoning heeft ca. €1700/m² gekost excl. keuken, btw, architect en kosten nutsvoorzieningen. Geen zelfbouw, geen uitzonderlijk dure afwerking, maar wel (basis)domoticasysteem voor aansturing verlichting, screens en rolgordijnen.

afbeelding van Woubeir
09/12/2015 - 12:04

Inderdaad.

Kies de architect waar je het beste gevoel bij hebt. Wij zijn ook een handvol architecten en hebben allerlei zaken gehoord over prijzen/m² en hoe je die kan drukken, maar uiteindelijk hebben wij gekozen voor diegene die echt naar ons luisterde en die vooral wou weten hoe wij wouden leven.

Voor effectieve prijzen kan je best gewoon de markt laten spelen en veel offertes vragen. Voor kwaliteit dan beginnen uit te zoeken wie begrijpt wat te doen en wat er zeker niet mag gebeuren.

Trouwens, voor BEN is E-peil onder of gelijk aan 30. Wil je toch onder 20 ? Dan kan alleen een goede opvolging tijdens de bouw zeggen wat er nog nodig is om daaronder te raken. Die laatste ingrepen om er toch maar te raken, zijn vaak wel niet goedkoop.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.