plat dak isolatie tegen zomer warmte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hio,
ons plat dak moet vernieuwd want het bitumen is aan zijn eind.

Er zit nu 10 cm piepschuim op, maar dat willen we laten vervangen door isolatie die beter is.

Een dak dekker stelt 10 cm purplaat voor, met een r-waarde van 3,7. Maar iemand anders vertelt ons weer dat pur heel licht is. Voor het comfort in de zomer kun je beter iets zwaarders hebben, want dat heeft een betere accumulerende werking (buffervermogen).

Ik weet niet wie gelijk heeft. Ik wil graag in de winter weinig stoken en in de zomer bij veel zon geen hete verdieping onder het dak.

Wie heeft zinvol advies?

Reacties

"Wie heeft zinvol advies?"

Een energie-deskundige...

Nee, alle gekheid op een stokje, je mag thermische inertie niet met isolatie verwarren. Als je die thermische inertie ZOU willen realiseren heb je zware massea nodig, beton bijvoorbeeld.

Kortom, voor een gewone woning is het de isolatie die telt. En die 10cm piepschuim is een goede (behalve de productie ervan) isolator hoor. Wil je dus de warmte nog meer buiten/binnen houden kan je er gerust nog 10cm bovenop leggen. Wat daar dan ook nog bij helpt is om het directe zonlicht te weren... grind of een groendak of pv-panelen kunnen daarbij helpen.

Beste Hascees,

Inderdaad zoals die 'iemand' u verteld, heeft 10cm PUR (en de meeste andere harde platen of halfzachte platen of flensdekens) niet zo'n goed warmtebufferend vermogen (of warmteweerstand).

1) 10cm in gelijk welk isolatiemateriaal is al aan de weinige kant. Indien mogelijk probeer toch minimum 18cm aan te houden, liefst naar de 24cm (of zelfs nog meer).

2) zowel ecologisch als warmtebufferend kom je uit bij de 'herwinbare' isolatiematerialen: houtvezel, cellulose, vlas, ... . Vermoedelijk zal cellulose prijs/kwaliteit het gunstigst uitvallen. (hangt dan af van onderdak, waar inblazen, onderdakplaat en/of onderdakfolie ...).

PUR heeft een heel goede warmteweerstand, waar jij op doelt is de warmtedoorslag,..groot verschil!

ik denk dat cellulose bij hanscees geen mogelijkheid biedt. De PS vervangen door PUR zal al heel veel maken. PUR is een veel betere isolator dan piepschuim. Voordeel van piepschuim is dat ze recycleerbaar is, PUR niet (tenzij dmv vermaling enz,...)