pelletketels of cv op gas | Ecobouwers.be

U bent hier

pelletketels of cv op gas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lambrechts
01/10/2012 - 18:51

hallo ,

daar de bestaande cv op mazout afgekeurd is vanwege het rendement ben ik genoodzaakt een oplossing te vinden.

Het huis dateert van 1993 

isolatie in het dak 15cm rockwol  k- waarde 4.15 r

spouwisolatie k-waarde 1.36r zit vol 

overal dubbelglas  waarde 1.3

verbruik mazout 2.200liter  (2200x0.90=1.980€ inclusief warm water

gas verbruik een cassete in de living komt op 30€ de maand (30x12=360€)

We hebben een alleenstaande woning van 12m op 9m en kamers onder het dak.

Zonnepanelen liggen naar het oosten ( pannen naar het oosten en westen ). verbruik 7500kwh opbrengst 6800 kwh

Nu wat doe ik het beste een pelletketel met buffervat en de nodige ruimte om pellets  te stockeren ( inplaats v/d mazouttank in de kelder) of hr ketel op gas.

Een zonneboiler is waarschijnlijk niet van toepassing op het westen 100° met dakhelling van 35°, zoek nog een alternatief voor de sww. Of is een elektrische boiler van 200l nuttig als ik die kan gebruiken zonder of weinig elektriciteit te gebruiken .Eventueel overschot van de pv als de kindeen weg zijn  . Moet ik de radiatoren vervangen om een goed condensatie te hebben aanvoer en retour in geval  van gasketel.

En welke merken scoren goed in pellets of hr ketel en is er verschil in energie opwekkingvan de ene ketel naar de andere.vb 1m3 gas verbruik is zuiniger dan de andere.

Heb een budget van max 20000 €

Alvast bedankt voor jullie reaktie's

14 Reacties

Reacties

afbeelding van lambrechts
02/10/2012 - 20:47

niemand een reaktie

afbeelding van lambrechts
06/10/2012 - 12:33

Echt niemand die mij helpen kan.

afbeelding van banned user
13/10/2012 - 11:46

Ik zelf had vooroordelen tegen PV installatie en warmtepompen.

Bij mij op werk heeft iemand al 3 jaar PV installatie en warmtepomp L/L

Zeer tevreden evan.

Ik heb hetzelfde gedaan plus zijn aanbevelingen.

Bij 0 graden buiten:

Zet uw huis thermometer op 30 gr, zodat uw cv altijd draait, cv ketelwater regelen dat het in huis 15 gr.word.

 warmtepomp verwarmt uw huis tot 21 gr. en werkt als een inverter.

Uw gas verbruik gaat aanzienlijk zakken.(draait altijd op nachtverlaging)

Uw warmtepomp L/L moet een hogere capaciteit hebben,

zo kan je het stil laten draaien en toch de nodige warmte krijgen.

 

 

afbeelding van lambrechts
11/10/2012 - 21:23

nu stelde mijn installateur mij voor om deze ketel te nemen stookolieketel Thermo Condens WTC-OB van weishaupt .

http://www.bouwzine.be/bz/artikeldetail.php?artid=6563

 

graag wat reaktie zowel positief als negatieve zijn welkom.

En wat zou ik zeker moeten bij nemen voor sww zijn met  2 personen die elke dag een bad nemen.

mvg 

lambrechts

afbeelding van DeJurgen
12/10/2012 - 16:25

Als jullie met 2 elke dag een bad nemen is "Of is een elektrische boiler van 200l nuttig als ik die kan gebruiken zonder of weinig elektriciteit te gebruiken." een ilusie: dat zal véél elektriciteit verbruiken.

 

Om "Eventueel overschot van de pv als de kindeen weg zijn" op te lossen zal een eventuele SWW warmtepomp voldoende "oplossing" zijn op een veel ecologischer en op termijn goedkopere oplossing. Als die tijd echter nog ver weg is, zou ik gewoon intussentijd toch SWW op de CV zetten; de meeste CV's kunnen dat immers toch. Eventueel kun je erover denken of een oplossing met extern buffervat een toekomstige aanpassing gemakkelijke maakt.

 

Mvg,

Jurgen

 

afbeelding van bertvdg
12/10/2012 - 07:16

Als je gas hebt liggen zou ik zeker geen mazoutketel meer nemen. Nu betaal je abonnement voor uw gasteller enkel om te koken en een gaskachel te doen branden en je blijft met die mazouttank zitten. 2x kosten dus. Tegenwoordig is gas ook goedkoper dan mazout  en je hebt er geen omkijken naar, kraan open en het blijft komen.

 

Je zegt dat je 2200L mazout verbruikt, komt op iets van een 22000 kWh. Stookolie extra + 2000L staat nu aan 0,949Euro/L officiële prijs. Komt op 1898Euro.

 

Gas kost volgens de V test voor mijn regio voor 22000 kWh een 1223 Euro voor Octa+ die het goedkoopst uit komt en 1579 Euro voor Electrabrol die het duurst is blijkbaar.

 

Zelfs de duurste gasleverancier is nog goedkoper dan mazout zo blijkt. Ik zou weten wat te kiezen...al was het maar om van die vuiligheid van een mazouttank af te zijn.

afbeelding van robin demey
12/10/2012 - 07:51

Het zal waarschijnlijk niet de 'ketel' zijn, maar de brander die onvoldoende rendement geeft.

Misschien is volgende een goede en goedkope oplossing: http://www.sanitairwebshop.be/nl/product/pellet-brander-px-22-pelletbrander-ter-vervanging-van-mazoutbrander/#tab-1

afbeelding van lambrechts
12/10/2012 - 15:59

misscien wel een goede oplossing maar ik zie dit als een tussen oplossing ik wil direct alles goed doen en geen tussen oplossing zoeken, waarschijnlijk zou ik voor gas gaan of moest ik een goede installateur vinden voor pelletketel zou ik dit heel goed overwegen.

afbeelding van Anne Patrick
12/10/2012 - 16:55

Hallo,

Als je de plaats hebt ik zou zeker voor pellets gaan. -Stookolie is ook een eindige brandstof en volledig op zijn retour en als je wil condenseren moet je ook laag met je retourtemperatuur van je cv. -Met een ketel van 15kw heb je genoeg.Ik heb in het voorjaar enkele installaties bezocht met allen tevreden gebruikers.Voor installatievoorbeelden kijk eens op de site van Okofen. Wat betrefd het kostenplaatje: op het einde van de rit zal je even veel betaald hebben in vgl met aardgas . De pelletinstallatie is duurder in aanschaf maar de pellets zijn prijsstabiel en goedkoper in aanschaf en je gebruikt een herniewbare brandstof.

Ingeval van condensatiegasketel kan je gerust je radiatoren laten hangen en laat je geen overbemeten  ketel aansmeren.Vele installateurs houden geen rekening met je isolatiegraad en je werkelijke energiebehoefte.

Sanitair ww niet met elekticiteit indien je anders kan .Is  drie maal zo duur als aardgas.

Succes,Patrick

afbeelding van Fre De Peuter
12/10/2012 - 23:33

Beste,

 

Mazout is een aflopend verhaal en het is zeker af te raden om terug een mazoutketel te plaatsen.

De enige twee serieuze opties voor een kleine verbruiker (indien het volautomatisch moet zijn) zijn houtpellets of aardgas.

Aardgasketels zijn goedkoop, gemakkelijk te installeren en zijn voor mensen met een gasaansluiting een serieuze optie.

Houtpelletsketels zijn een zwaardere investering (maar zéker binnen uw budget te doen), prijsstabiel, goedkoper in "fuel kost" dan mazout of gas en is tegenwoordig een zeer mature technologie. Het grote nadeel tov. gas is dat een pelletvoorraad plaats in neemt (maarjah, dat doet een mazouttank ook ;).

 

Het is aangeraden om buiten het stookseizoen uw warm water op te wekken met een zonneboiler, geassisteerd door de verwarmingsketel (gas of pellets), indien dat geen optie is is het ook perfect mogelijk om uw warm sanitair water puur met de verwarmingsketel op te wekken (de seizoensrendementen van moderne ketels zijn hard verbeterd tov. de oude mazoutketels die zich 24/24 heet hielden, met gigantische verliezen tot gevolg). Met een orientatie van 100 graden kan een zonneboiler nog zeker werken, dus dit is een piste die u niet meteen moet afschrijven.

Radiatoren vervangen is een serieuze ingreep en is meestal iets wat eigenlijk pas wordt gedaan bij grote renovaties van een volledig huis. Ook is het niet nodig deze te vervangen, al kiest u voor een moderne gasketel. U zal zowieso uw stookkost verminderen gevoelig verminderen...

 

Voor verwarmingsketels (zowel gas als pellets) zijn er zeer veel merken op de markt, waarbij een belangerijk aspect is hoe goed het betreffende merk in België is vertegenwoordigd (ondersteuning, reserve onderdelen, installateurs vinden, etc...). Voor gasketels is de keuze zeer groot, bij houtpellets is in België Ökofen zeer goed vertegenwoordigd (>50% van de markt) en een merk dat specialiseerd is in pellets. Er zijn er ook nog verschillende anderen; maar de bottom line is voor houtpellets bij de Oostenrijkse merken blijven, ook oa. Fröling, ETA, SHT, Hargassner, etc...

 

Verder over het concept om een pelletbrander op een bestaande mazoutbrander te plaatsen; niet doen! Dan pak je nog beter een goedkope pelletketel met zo'n type brander. Die conversiesystemen zijn eigenlijk een achterhaalde manier van pelletverbranding en om zoiets op een ketel te plaatsen die er niet voor ontworpen is is simpelweg not done.

 

Alvast veel succes

afbeelding van hildap
13/10/2012 - 09:24

 

 we zullen eens zien als iedereen met pellets gaat stoken hoe de prijzen zullen evalueren

ik kom in mijn straat in 21 huizen,staat geen enkele pellet kachel

 dus statisstis gezien staan er nog maar zeer zeer weinig pellet kachels,laat  van die 21 huizen  eens de helft  op termijn pellets gaan stoken

ik denk dat men het zich nog gaat beklagen op termijn,  zal niet het eerste jaar zijn maar komen doet het vrees ik

 

 

afbeelding van Fre De Peuter
13/10/2012 - 10:04

Sorry, maar dat is het wel zwart zien.

 

Het leuke aan pellets is dat het een lokale brandstof is en wanneer de vraag aantrekt, zullen er ook meer producenten en leveranciers op de markt komen. Vraag & aanbod. En dit is natuurlijk een langzaam proces, over 10 jaar zal zeker niet iedereen op pellets overgeschakeld zijn, maar hopelijk zullen het er meer zijn, en zij zullen nog allemaal minder voor hun brandstof betalen dan wanneer ze op mazout hadden verwarmd.

Pellets kunnen ook gemaakt worden van andere materialen dan hout, bv graan en andere gewassen. Er zal te weinig hout zijn in Europa om de volledige warmtebehoefte te voldoen, maar we gaan natuurlijk serieus moeten minderen in ons verbruik en er zullen altijd andere warmtebronnen zijn.

afbeelding van lambrechts
14/10/2012 - 10:10

Hallo iedereen bedankt om al jullie reaktie's, maar ben zelf nog wat verder zitten rond neuzen op internet 

en heb wat info gevonden met betrekking van een warmtepomp boiler.

In de zomer geen probleem maar in de winter , maar als ik die nu in de garag moest plaatsen , daar staat frigo , droogkast en diepvriezer .

Maar in de winterperiode gebruikt de vrouw op regelmatige basis de droogkast die dan een hoge warmte afgeeft zou dit niet te'n goede komen van de wpb.

groetjes 

Lambrechts

afbeelding van Fre De Peuter
14/10/2012 - 11:39

Warmtepompboilers zijn zeker een oplossing voor uw sanitair warm water (hoewel ik er persoonlijk geen fan van ben), nu is je sanitair warm water wel maar een redelijk klein deel van de warmteverbruik.

 

En warme lucht is voor een warmtepompboiler juist goed, hij zal dan meer warmte uit de lucht kunnen ontrekken met een hoger rendement tot gevolg. Ook belangerijk, warmtepompboilers zijn beperkt tot welke temperatuur van de omgevingslucht ze fatsoenlijk kunnen werken; zo'n 5 a 10 graden is het minimum; hier moet rekening mee worden gehouden al je zo eentje in je garage zou willen plaatsen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.