pelletkachels | Ecobouwers.be

U bent hier

pelletkachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ingrid peeters
09/09/2005 - 17:00

Nu de olieprijzen de pan uit swingen worden de alternatieve brandstoffen nog wat aantrekkelijker.
Wij overwegen om een pelletkachel aan te schaffen maar stellen ons toch de vraag of het verbranden van pellets wel zo milieuvriendelijk is als soms wordt voorgesteld. Wij denken dan vooral aan de uitstoot van (extra) fijn stof.

Indien we massaal zouden omschakelen naar houtpellets zouden we misschien wel de CO2 normen halen in ruil voor een nog veel groter probleem met directe gezondheidsproblemen vandien (asthma, alergieen...)

Hoe denkt men dit aan te pakken en zijn er betaalbare oplossingen op korte termijn in het verschiet?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van ahardeman
09/09/2005 - 19:22

Dat klopt wel, uiteraard zitten op ''huis''installaties niet de filters etc. die je wel op een ''centrale'' kan plaatsen en dus meer zwavel, stof etc.

Echter, bij pelletketels met een hoge werkingsgraad/rendement is dit al maar een fractie in vergelijk met een standaard houtkachel. Zoek op google in het duits op pellets en je vind er zeer veel discussie over.

Echter, het is ook een illusie te denken dat pellets een zeer groot aandeel in de markt zullen krijgen; in de meeste woningen is eenvoudigweg geen plaats voor een ketel en buffertank (denk aan appartementen, rijtjeswoningen etc) en veel mensen zien op tegen het (minimale) werk eraan.

Tot die tijd is elke pelletketel die een houtkachel vervangt een zegen voor het milieu en elke die een oliebrander vervangt zeker ook! Dacht je dat daar geen stoffen vrij kwamen?

Mvg Arnold

afbeelding van Hans Delannoye
11/09/2005 - 12:36

Arnold

" ... in de meeste woningen is eenvoudigweg geen plaats voor een ketel en buffertank (denk aan appartementen, rijtjeswoningen etc).. "
Misschien in Nederland, in Belgie staan overal mazouttanks, en als daar plaats voor is, is er ook plaats voor pellets volgens mij.

Hans

om geen last te hebben van stijgende energieprijzen moet je maar één ding doen: voor een GOEDE isolatie en GOEDE ventilatie zorgen.
en dan zal het fijn stof van de pellets heel goed meevallen!!

DUS: EERST goed isoleren, en dan heb je veel minder last van de prijsstijgingen. en als je dan een pelletkachel neemt heb je helemaal geen nood meer aan fosiele brandstof.

groeten,
christophe

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.