pelletkachel, houtverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mogelijkerwijs zijn we geïnteresseerd om houtverwarming (al of niet in combinatie met warmwatervoorziening) te gebruiken, hetzij als basis of als back-up (wel dure oplossing als back-up vrees ik).

De woning zou goed geïsoleerd zijn, 15 cm rotswol in de muren, 20 tot 25 cm isolerend onderdak + papiervlokken, 9 cm in de vloer en ramen K-glas 1,1 PVC profielen (globaal K-waarde +/- 1,4).........schrijnwerk blijft het teerste punt........Verder vloerverwarming en ventilatiesysteem met warmterecuperatie............nu twijfelen we om een pelletkachel te nemen hetzij enkel als ruimteverwarming hetzij de combinatie maar ik wou eventueel iets hebben als back-up als er geen gas of electriciteit zou zijn........nu zie ik dat er blijkbaar altijd electriciteit nodig is voor bijv een Calimax,in het geval van waterverwarming lijkt dit logisch owv rondpompen, maar ook in alle andere gevallen ?? ventilatoren?? ........zijn er types waarvoor je geen elektriciteit nodig hebt en als het een combinatie is van waterverwarming + ruimteverwarming, kan je dan één vd twee afzetten indien gewenst of wat als je bijvoorbeeld niet meer kan rondpompen voor warm water maar wel nog ruimteverwarmming wil, kan dat dan of moet je dan eerst het water aflaten (vorming van stoom) of kan dat in geen geval........

dank bij voorbaat voor info............;

Reacties

Jeroen

Jou kachel heeft een mogelijke schoorsteent° van 148 (vollast) tot 65° (min. last). Als je in min. last je schoorsteen nog een graad of 10 afkoelt, gaan de rookgassen condenseren in je schoorsteen, met alle miserie vandien.
Verlengen kan je de schoorsteen wel, maar recht zonder bochten. Daar ga je dus niks mee winnen. Of je zou je kachel in het midden van de plaats zetten en dan schuin naar de schouw toelopen, zoals ze vroeger deden.

Hans

wie kan mij helpen met info over koppelen openhaard aan cv installatie.
ik denk er over om een wateropwarmstuk in mijn open haard te plaatsen om zo het rendement van de openhaard te verbeteren .maar om niet het wiel opnieuw uit te vinden deze vraag .wie is bekend met deze materie of wie weet waar info te krijgen is .
mvg m.douma .

Martin

Hydraulisch is dat niet moeilijk, maar naar veiligheid oe zijn er wel een paar haken. Een c.v.-ketel stopt met branden als de stroom uitvalt, een open haard niet.
En daar zit het risico, stel je haard brandt lekker door en de stroom valt uit. Je haard brandt rustig verder, en de watert° blijft stijgen, tot ie boven de 100° komt. Als je veiligheidsklep dan niet bijtijds reageert, zit je wel met een bom in huis.
De beste methode is te werken met een open tussenvat, zodat in het slechtste geval de zaak leegstoomd. Met een vuilsysteem (vgl met toilet) wordt het weggestoomde wtaer vbervangen en loop je geen enkel risico. Maar dat naderhand ombouwen is meestal niet zo simpel.
Maar op die manier weet ik niet of je het rendement zal verbeteren, mogelijk wordt zeker het verbrandingsresultaat slechter, net als bij b.v. een DDG kachel.

Hans

Realiseer je verder dat je de warmtewisselaar regelmatig schoon zal moeten maken

Ik heb nu ca 10 stookbeurten in mijn open haard gehad en merk dat er nu veel minder warmteafgifte waterzijdig is en zie dat de warmtewisselaar van binnen vervuilt is.

Ik weet niet of dat bij alle merken zo is maar het baart me wel zorgen, een vies klusje om schoon te maken...

Voor de veiligeid kun je natuurlijk ook direct o p de haard een veiligeheidsklep plaatsen die bij 90 graden afblaast of zo.

Arnold

Realiseer je verder dat je de warmtewisselaar regelmatig schoon zal moeten maken

Ik heb nu ca 10 stookbeurten in mijn open haard gehad en merk dat er nu veel minder warmteafgifte waterzijdig is en zie dat de warmtewisselaar van binnen vervuilt is.

Ik weet niet of dat bij alle merken zo is maar het baart me wel zorgen, een vies klusje om schoon te maken...

Voor de veiligeid kun je natuurlijk ook direct o p de haard een veiligeheidsklep plaatsen die bij 90 graden afblaast of zo.

Arnold

Arnold

Twee veiligheidskleppen (stoom is een te gevaarlijk iets) en een automatisch vulsysteem, dat zou ik minstens aanbevelen. Maar liever het systeem met thermosifon, daar kan eigenlijk nooit niks mis mee gaan.

Hans

Hoi,
>
> Iedere fabrikant spreekt over tegelkachels van speksteen maar kan
daar
> ook graniet voor gebruikt worden als je de prijs niet meerekent ?
> Of komt graniet niet in aanmerking als traag-warmte-afgever ?
>
> groetjes dirkk

Mijn pelletkachel staat in de hoek van de kamer. De schouw loopt ongeveer 2m vrij boven de kachel. Omdat de buis nu nog in het zicht staat, moet deze nog afgewerkt worden.

Om warmte te recupereren/op te slaan, had ik het idee de driehoekige ruimte (waar de schouw door loopt) op te vullen met wit zand. Zodoende kan de massa zand (+- 500kg) warmte stockeren.

Goed idee?

jeroen

Hans wat verstaat u onder vullen met thermososifon??

niemand?

Eén bedenking:
indien de rooktemperatuur reeds zeer laag is bestaat misschien het gevaar dat je de rookgassen te veel afkoeld waardoor je condensatie gaat krijgen in je schoorsteen? Welk merk en type pelletkachel heb je ?

Even googelen op "thermosifon" geeft onder andere volgende link: http://www.sbr.nl/zonneboilers/default.aspx?ctid=4024
Misschien maakt dit het duidelijker?

MVG,
Frank

Hallo allemaal,

Heeft er soms iemand een nederlandse handleiding van een edelkamine Alba?

alvast bedankt
jm

Ik zou graag een pelletkachel aanschaffen. Kan iemand me vertellen waar ik op moet letten (welk merk het beste is) en welke systemen ik vooraf moet installeren.

Weet er iemand of er in de buurt van Kasterlee/Herentals een verdeler van Rika pelletkachels zit. Ik lees daar goededingen over. Of is er misschien iets beter?
Groetjes,
Ingrid

Re Hans
Zonder, Ik krijg de living niet warm met de CV en vind een vuurtje zowiezo gezelliger en warmer. Zonder iets van prijs te kennen twijfel ik nog tussen Rika en Wodtke. (Misschien veranderd dat als ik de prijs ken). Ik heb net een nieuwe shouw laten steken (recht omhoog) dus dat is al klaar Nu nog kiezen, maar wat is de beste???

Rika en Woodke zijn duur,je hebt ook pelletkachel 8kw van € 2000 geleverd en geplaatsten mt duitse ventilatie die zijn echt geruisloos wat de besturing betrefd zijn er maar enkele merken dus is er wel een groot verschil in de verkoop
xat de beste is met de zefde aparatuur is toch vlug uitgemaakt , en met een onderhouds overeenkomst van €75 per jaar ,twijfel je nog dan kon je huren.........gilbert

voor een goede kachel en dienst kyk eens op www.avantis.be ik ben daar zeer tevreden over

voor een goede kachel en dienst kyk eens op www.avantis.be ik ben daar zeer tevreden over

Ik ben op zoek naar een Engelse QUEB kachel,deze is lang ca.80cm, breed 50 en 50cm hoog en staat op 4 poten ca. 30 cm hoogte, met 2 open deurtjes aan de voorkant met 4 lucht rozetten. (zijkanten aangeschroeft fram voor tegels)
gewicht ca; 100 kg, getrokken stoomplaat.
Binnen kant afgewerkt met steen en 1 zijde met een warmte wisselaar.
15 kw op hout en 25 kw op cooks.
Brand naaldhout stammen van 55 cm x 25 cm als een sigaar moeiteloos op.
20 Jaar geleden hebben wij die gekocht van de leraar warmte techniek HTS Zwolle.
Kachel is destijds met huis mee verkocht.
Hebben nu een ander huis en zoeken deze warmte vriend opnieuw.
wie heeft of weet ?

Heeft er iemand weet van hoe men een Rika Rio moet aansluiten op een bestaande en "GOED" trekkende schouw?????
De aansluiting achteraan de kachel gaat recht omhoog met diam.10 om vervolgens ter hoogte vh. plafond in de bestaande schouw te komen met potten van 20.
De kachel brandt echt "gejaagd" met momenten en doorgaans, zelfs op 80 of 90% met kleine vlammen die niet hoger reiken dan ongeveer 10cm boven het brandpotje uit.Hierdoor geeft ze ook niet veel warmte, waardoor wij steeds op 60 of 70% moeten stoken, wat echt niet normaal is bij een buitentemp.
van 7° of zelfs meer voor een opp.van 55m².
Is er iemand die met soortgelijke problemen te maken heeft of heeft gehad, geef me eens een seintje, we kunnen misschien wel tot een oplossing komen......

mvg. Patrick

als de aansluiting in de schouw dicht is en goed trekt moet de uitlaat ventilater licht staan zodat er minder cal. verloren gaan , verder is het de instelling van uw kachel die de rol speelt , want je kan de kachel zo laag instellen
dat als hij op 90% weinig korrels krijgt ,kleine vlammetjes heefd zoals je zelf zegd , wil je verdere info zie dan op www.everflam.be daar heb je mijn gegevens
aan allan de beste wensen en vele groeten.....gilbert

SORRY, Beste pelletstokers,
In de eerste plaats dank ik alle mensen die mij enorm hebben bijgestaan met hun ervaringen en suggesties om te trachten mijn pelletkachel "toch" goed te laten branden, er was zelfs een iemand bij die persoonlijk (per e-mail natuurlijk) met mijn probleem naar de producent in Oostenrijk is geweest,hé Nico,doch niets heeft mogen helpen.
Zelfs na enkele e-mails verstuurd te hebben naar de invoerder toe, kwam er zelfs "gewoon" géén antwoord op....
werkelijk schandalig vind ik zulke toestanden van mensen die toch beweren een "top-merk" te verkopen aan een toch zéér aanzienlijke prijs.
Als potentiële koper van zo'n toestel zou ik iedereen toch willen adviseren om alvorens tot een aankoop over te gaan,
er eentje te huren om eventuele latere ontgoochelingen te voorkomen.
Iemand die ik ook eens vet in de verf wil zetten is mijn
installateur, Hans V. uit Zelem, deze heeft ook AL het mogelijke gedaan......doch zonder resultaat, dat "kreng"
wilde niet normaal branden.
Dit is dus het einde van mijn Pelletkachel-verhaal, die eerstdaags terug zal worden opgehaald en ondertussen staat er weer als voordien een lekker gezellige houtkachel te branden, Zonder problemen.....

Allerbeste Groetjes nog..... Patrick

Geachte lezer,
kna mij iemand mededelen of er op de mcz hydro nova een afstandsbediening zit. Ik heb deze via duitsland laten komen en deze dealer houd bij hoog en laag vol dat deze op dit model niet aanwezig is. Ik verneem graag van u.Groetjes

De fout zit in uw bestaande "goed trekkende schouw ".

Na ervaringen uit te wisselen met andere mensen komen wij tot de conclusie dat alleen een schouw van diameter 80 mm voldoet.

Dit word ook zo door de fabrikant voorgeschreven.

Volgens mijn persoonlijke mening volstaat het ook niet om een paar meter buis tegen de gevel te hangen.

Ofwel een buis in de bestaande schouw of anders een dubbelwandige tegen de gevel tot boven het dak.

Rik