pellet kachel | Ecobouwers.be

U bent hier

pellet kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ann-2
14/11/2006 - 20:37

Wij zijn van plan om een pellet kachel aan te kopen als verwarming in onze veranda, maar een collega heeft vorige maand een pellet kachel laten installeren, en hij heeft er zeer negatieve ervaringen mee. hij heeft geur en rookhinder, de automatische ontsteking werkt niet, en het toestel maakt veel lawaai, de thermostaat werkt ook niet!! Zijn er mensen die dezelfde ervaringen hebben of zijn er die goede ervaringen hebben?

402 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
30/11/2006 - 21:26

Gert,

Het eerste jaar 2,5 ton.

Rekening houdende met uitdrogen, afregeling,... zou ik graag op 1,5 ton uitkomen.

Onze kantelpoort is nog een grote verliespost, daar het gewoon binnenwaait! In de winter hebben wij dag en nacht 22 à 23 graden. Kan dus ook een graadje minder. Mijn vrouw wil altijd 's avonds of 's morgens kunnen douchen....

Mvg

Jeroen Beeckx

NB Valt goed mee in zakjes van 15kg...

afbeelding van eric-15
30/11/2006 - 13:48

Hoezo 100 kg per dag, bedoel je niet 10 kg per dag ?

afbeelding van gert vos
30/11/2006 - 12:15

Jeroen,

Hoeveel pellets stook je ongeveer op een jaar?
Ik schat zo'n 1,5 à 2 ton ?

Ik heb een beetje schrik dat we er te veel werk mee gaan hebben ... zakjes van 15 kg aanslepen, bijvullen ...
of vergis ik me ?

Alvast bedankt,

Gert

afbeelding van leo-6
30/11/2006 - 12:51
leo

Gert,

Wij hebben 3ton grind op het dak gelegd op 2dagen.
Wou ik effe kwijt.

Zo'n zakje van 15kg is heus niet onoverkomelijk. En het is niet dat je elke dag zo'n zak moet bijvullen.
Denk trouwens dat 1,5 à 2 ton per jaar iets teveel is.
Zou neer komen op een 100kg per dag.

Greetz
Leo

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
29/11/2006 - 21:27

Gert,

Wij!

In K25 met grote tevredenheid!

JB

NB Calimax Twist 4800Ex BTW

afbeelding van gert vos
29/11/2006 - 12:37

Wij bouwen momenteel een (zeer) lage energiewoning... K 17 à K 21. We overwegen een pelletkachel te gaan plaatsen die als CV dient, om enkele radiatoren aan te sturen + sanitair warm water aan te maken. Bijvullen van pellets zou dan manueel gebeuren.
Heeft iemand hier (goede)ervaringen mee?
Indien we niet kiezen voor pellets zullen we een condensatieketel op gas + vloerverwarming plaatsen.

afbeelding van lambert
15/11/2006 - 22:42

Interessant verhaal die Pelletkachels.

Ik zou mijn oude centrale CV installatie willen vervangen. Kan ik hiervoor ook een Pellet Kachel gebruiken. Iemand enige ervaring hiermee?

Bedankt,
Lambert.

afbeelding van assurbanipal
16/11/2006 - 08:01

Pellets & pumps is volgens mij de naam van een bedrijf dat pelletkachels verkoopt (zie www.pelletshops.be). Ik ben ooit eens in de toonzaal geweest en meen mij te herinneren dat het ecoteck kachels waren die daar tentoongesteld waren.

Ivm de rookhinder, hoe is de kachel aangesloten? Is het gedwongen afvoer of natuurlijk?

afbeelding van eric-15
15/11/2006 - 18:58

Dat probleem van het niet automatisch ontbranden hebben we nog niet gehad. Dit probleem is vermoedelijk meer te wijten aan uw pellets die niet aan de (lengte)norm voldoen dan aan de kachel.

afbeelding van eric-15
17/11/2006 - 20:05

Indien de omgevingstemperatuursensor 6 graden teveel aanduidt scheelt er wel iets, maar misschien ligt dit wel aan de plaatsing van de sensor: zit hij in de kachel ergens ingebouwd of staat hij dicht tegen de kachel of de schoorsteen?

Is die afwijking er ook wanneer de kachel koud staat?

afbeelding van gert-7
17/11/2006 - 09:19

IVM de pellets kan ik u melden dat ik er vantussen vis met een lengte van 8cm! gemiddelden zijn 2a6cm.
De hoeveelheid pellets die vallen als het toestel in werking is, zijn instelbaar. De hoeveelheid die in het bakje vallen voor de verbranding is niet instelbaar. Volgens mij vallen er gewoon te veel in en krijgen de onderste geen lucht zodanig dat er een moeilijke ontbranding is..

De sonde waar ik over spreek is de sonde die de kamertemperatuur zou moeten meten, verschillen van 6 graden hierop vindt ik toch een beetje overdreven... soit, daar valt mee te leven. Mijn grootste probleem is het niet altijd aangaan van de kachel met 1 poging.

afbeelding van eric-15
16/11/2006 - 22:11

Wat die temperatuursonde betreft zou ik mij geen zorgen maken, tenminste indien je het hebt over de sonde bovenaan in de kachel om de rookgassen te meten. Het normale werkingsgebied ligt tussen de 300 en 650 graden, het is niet simpel om een (betaalbare) sensor te maken die zowel op kamertemperatuur als op 650 graden tot 1 graad nauwkeurig zou meten. Bovendien is dit voor niets nodig indien je alleen de vlam (rookgas) temperatuur wil regelen...

afbeelding van eric-15
16/11/2006 - 22:05

Ja, ik heb begin dit jaar bij uw leverancier ook pellets gekocht waarbij de lengte soms 5 a 6 cm was (normaal mag het ongeveer 2 cm zijn). Afhankelijk van het type kachel kan dit problemen geven met de ontsteking en ook een onregelmatige aanvoer waarbij je een 'micado' effect kunt hebben boven de aanvoerschroef.
Een slechte (onvolledige) ontsteking kan ook leiden tot rookontwikkeling omdat het te lang duurt voor de vlam er echt in schiet...
Intussen denk ik dat de pellets de juiste lengte hebben. Ik ken de fabrikant van die pellets en ben zijn productie ook reeds gaan bezoeken (in Bievre) Hij vertelde mij dat ze dit probleem gingen oplossen. Onze kachel heeft er geen last van gehad (behalve misschien een onregelmatiger aanvoer) en de kwaliteit van de pellets is voor de rest uitstekend. Ik weet ook dat de grondstof uit zuiver dennehout bestaat zonder additieven...
Ben je zeker dat er genoeg pellets aangevoerd worden voor er
ontstoken wordt? Dit kan je instellen in je kachel...

afbeelding van ann-2
15/11/2006 - 08:54
Ann

Het is voor een veranda van 30m2 te verwarmen. Maar die veranda zal wel gebruikt worden als een leefruimte, daarom kozen we voor een pelletkachel omdat je daar een programma kan instellen, zodat het er warm is als we thuiskomen van werk en school.
Ann

afbeelding van lievenvl
15/11/2006 - 10:12

Wij hebben sinds kort (aug 2006) een pelletkachel van Caminetti Montegrappa. Heel tevreden van, lijkt mij zuinig (geen basis om te vergelijken). Technisch goed opgebouwd (alarmen, programma's, stil, gemakkelijk in onderhoud).
Technische info: http://www.caminettimontegrappa.it zie bij pellet 10000 (=8kW die wij hebben).
Enige minpunt(je): reeds 2 maal voorgehad dat ze niet automatisch ontbrande. Naar het schijnt kan dit gebeuren als enkele lange pellets zo vallen dat de rest de gloeikaars niet kan bereiken. De kachel stopt wel met pellets voeden als het bakje vol is en de pellets branden nog niet.

afbeelding van eric-15
14/11/2006 - 21:24

Wij stoken nu een klein jaar met onze pelletkachel tot volle tevredenheid. Nog nooit een technische panne of probleem gehad (merk en type: Rika memo). Wat is het merk van die kachel?

afbeelding van ann-2
14/11/2006 - 21:54
ann

dank voor het vlugge reageren! Het merk van de pelletkachel is pump & pellets, en het is het type monica.
groeten Ann

afbeelding van toyotacorolla
14/11/2006 - 22:57

Ook ik verwarm voor het derde jaar op rij met een pelletkachel, geen enkel probleem, nog van geur nog van technische aard. Kan iedereen wel een pelletkachel aanraden.

etienne

afbeelding van toyotacorolla
14/11/2006 - 22:58

Ook ik verwarm voor het derde jaar op rij met een pelletkachel, geen enkel probleem, nog van geur nog van technische aard. Kan iedereen wel een pelletkachel aanraden.

etienne

afbeelding van marjo
14/11/2006 - 23:46

Beste,
Hoeveel m² verwarm je met deze kachel, en hoeveel ton Pellets zijn hiervoor nodig op jaarbasis? Ik ga ervan uit dat je niet met een dikke trui naast de kachel moet gaan zitten en dat het stookseizoen loopt van oktober tot maart?
gr
marjo

afbeelding van gert-7
16/11/2006 - 18:58

Ik ben dus die bewuste collega van Ann.
En inderdaad negatieve ervaringen hier, vooral omdat het toestel tot 50 min nodig heeft om aan te slaan..
De eerste maal lukt meestal niet dus moet ik wachten tot het toestel afslaat voor ik opnieuw kan beginnen.
Ook is er wel degelijk rook in huis (lichte rook natuurlijk, doch 2 maal serieuse rook gehad). Geurhinder alleszins, 's morgens de living binnen komen en ik ruik die kachel nog steeds!

De geluidshinder is vooral als de pellets droppen. er is naart schijnt een spindel die telkemaal rondraait en af en toe valt er een pellet of pellets door. Op de standen 1, 2 en 3 valt dit zeker op. op stand 4 en 5 minder omdat dan ook de ventilator harder blaast (maar dit is een constant geluid dus geen hinder)

Iemand met dergelijke ervaringen want ben natuurlijk niet van plan het hier bij te laten.
Merk Pumps & Pellets
Type Monica

groeten
Gert

afbeelding van gert-7
16/11/2006 - 19:09

BTW, de pellets gebruikt zijn de pellets bijgeleverd door de firma waar ik mijn aankoop gedaan heb, dus verwacht ik ook goede kwaliteit met de juiste afmetingen..
Of deze nu te lang of te kort zijn maakt mij niet uit, ik kan geen timer instellen omdat in 80% van de gevallen de kachel toch niet van de eerste keer onsteekt, dus echt plezant is dit niet...
De temperatuur sonde geeft trouwens 6 graden meer aan dan werkelijkheid..
Wat betreft de afvoer; deze is door middel van een inox kachelbuis van 4m die 1m boven het plat dak steekt, volgens mij ideaal...

afbeelding van reubpa
27/11/2006 - 20:20

ik heb sinds november 2006 een pelletkachel(anselmo cola type athena), maar deze werd geleverd in verkeerde uitvoering met handleiding in het italiaans, leuk is anders; tot op heden heeft de technieker mij nog altijd niet verder kunnen helpen...(waarschijnlijk verouderde besturings/oude versie geleverd);...
over het algemeen ben ik tevreden,thermostaat kan ik niet instellen wel aan/uit prorammeren; soms stoort het lawaai van de ventilator(s)...
bijkomend had ik graag adressen gekregen van leveranciers van pellets,
kan er iemand mij verderhelpen?
met dank

afbeelding van dafalgan
09/10/2011 - 17:22

Hallo , waar hebt u uw pelletkachel gekocht ?

 

Mvg ,

steven

info [at] terspinde [dot] be

0475/536269

afbeelding van leo-6
01/12/2006 - 08:03
leo

Oh dear ik heb daar inderdaad een factor 10 misrekend.

Mijn excuses.

:-)

10kg/dag valt nog wel mee.

afbeelding van gert vos
01/12/2006 - 13:10

Een verbruik van 1,5 ton pellets op 1 jaar zou dus ook bij ons moeten lukken.
Met een verbruik van ongeveer 10kg per dag in de winter zouden we dus 3 tal dagen kunnen overbruggen zonder bij te vullen.

Nog een paar vraagjes ...

Worden die pellets in zakjes ook aan huis geleverd ?
Het lijkt me nogal omslachtig om die zelf te gaan afhalen ...
Ik ken momenteel ook nog geen leverancier in de buurt van Genk (limburg). Kan iemand me de adresen van goede leveranciers doormailen op mijn e-mail adres?

Alvast bedankt,

Gert

afbeelding van mimi-2
14/12/2006 - 14:04

wat zijn pellets?
Hoe duur is zo'n installatie?
Heb momenteel een veranda van 6 op 3 die ik niet verwarmd krijg. Heb daar zo'n airco die ook verwarmt , maar dat kost stukken van mensen.

afbeelding van gunny
15/12/2006 - 17:19

Jeroen,
verwarm je je warm water nog bij met zonnepanelen
of is die 2.5 ton een volledig jaar stoken met enkel pellets?

wij hebben ook de calimax twist.

woning: K20 met vloerverwarming, 4 à 5 kW nodig voor verwarming

ben er heel tevreden mee.
onze schouw staat niet tot in de "windvrije zone boven het dak" en heb dan ook al een rook binnen gehad als de wind echt heel verkeerd stond op de schouw en ook een paar keer een 2de keer moeten starten. dus als de schouw lang genoeg is en ook de luchtaanzuig trekvrij is dan zou je geen problemen mogen hebben.

als er toch problemen zijn (want dat kan met ELKE installatie wel eens voorvallen, fouten zijn menselijk én kunnen ook in de productie van de kachel zitten ofzo): neem dan contact op met je leverancier. ik ben er zeker van dat zij er alles aan gaan doen om je euvel op te lossen!

groeten,
christophe

wij hebben op één jaar tijd 1,5 ton pellets verbruikt, kostprijs van dat jaar was dus 300 euro (is onze enige brandstof voor verwarming én sanitair warm water - op de zon na natuurlijk: in de winter kan zij rijkelijk binnenschijnen om ons huis te verwarmen én met de zonnepanelen maakt zij ook en groot deel van ons sanitair warm water)

mijn goedkoopste levering vorig jaar was iets minder van kwaliteit, dus dit jaar zullen het allemaal pellets van 220 euro per ton zijn ongeveer...

MAAR we hebben ondertussen wel ons zolderluik geplaatst (een luchtdicht én geisoleerd zolderluik), ben gisteren nog op de zolder geweest en het is daar merkelijk kouder dan vorige winter. dus hopelijk kunnen we daardoor 10% besparen zodat onze kost op 300 euro/jaar (25 euro/maand) kan blijven.

van 1 april tot 15 oktober heeft de zon zijn werk gedaan (op één of 2 zakken pellets na voor enkele duistere augustusdagen), in de tussenseizoendagen doen we 2 à 3 dagen met een zak van 15 kg, en in de piekdagen draaien we er één zak van 15 kg per dag door.

groeten,
christophe

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.