Passieve koeling | Ecobouwers.be

U bent hier

Passieve koeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Celcius
29/10/2013 - 21:24

We finaliseren dezer dagen de bouw van ons super geisoleerd laag energie huis. We hebben vloerverwarming/parket in hele huis, verder hebben we 4 energiebronnen: geothermie (3 verticale boringen) met Weishaupt warmtepomp, een zonneboiler, een Spartherm houtoven die tot 10kw energie produceert via interne pomp voor de vloerverwarming en tenslotte ook gewone electrische verwarming ( die weliswaar uitgeschakeld is - enkel voor noodgevallen). Onze installateur heeft een offerte opgeleverd voor passieve koeling van ons huis. De prijs van de extra passief koelingsmodule installatie op onze reeds geïnstalleerde hogervernoemde verwarmings installatie - merk Weishaupt is......17000 euro betw inbegrepen. Oef ! Had me niet aan zoveel verwacht Ik heb kantoor aan huis en het redelijk koel houden in de zomer lijkt me een mooi idee. Maar 17000 euro doet me twijfelen om uiteindelijk het max 4 of 5 graden frisser te krijgen Ik ben op zoek naar personen die zo een passieve koeling hebben en zou graag hun ervaringen willen kennen. Is dat inderdaad de moeite waard of is het gewoon zwijneduur ? Brengt passieve koeling veel genot ? Aller ervaringen en suggesties zijn welkom

56 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-8
29/10/2013 - 22:26

de vraag is eerst: hoeveel koeling heb je nodig?

Hoe groot is de opwarmvermogen; wat kan je passieve koeling daartegen over zetten?

Walter

afbeelding van Celcius
29/10/2013 - 23:10

zo'n 15 kw

afbeelding van walter-8
29/10/2013 - 23:30

15kw te veel zonneschijn in de zomer?  Als je idd 15kW aan koelvermogen nodig hebt kost je dat veel... of bedoelde nodig verwarmingsvermogen in de winter?

Mijn warmtepomp met vv en  horizontale collector voor 200m2 woning koste ooit maar 12.000 euro alles samen (wel vv zelf leggen).  'passief koelen': is een soort bypass op je grond collector naar de vv en een sturing. Als het goed is zit de sturing in de warmtepomp, kost het alleen de bypass; een 2.000 Euro.  

hoe groot is die woning in opp?

mijn reactie: als dat idd 17.000 Euro moet kosten voor een woning van normale grootte: ik zou hem 1 kans geven voor een correctie uit te voeren op de offerte. Indien dat niet gaat, zou ik alles opzeggen wat je bij die man besteld heb.

Walter

afbeelding van walter-8
29/10/2013 - 23:31

maar belangrijkste blijft: waarom heb je koelvermogen nodig en hoeveel?  Weet je dat niet dan is het sowieso zonde van het geld.

Walter

afbeelding van Hans Delannoye
04/11/2013 - 21:12

15 Kw warmte of koude?  wanr dat lijkt me fors voor een super geïsoleerde woning.

afbeelding van walter-8
29/10/2013 - 22:53

ps: 4à5 graden frisser: in je goed geisoleerde woning is dat dan 20°C: dat is dus wel zeer koud.

Walter

afbeelding van yannik
29/10/2013 - 22:53

factor 10 te veel vergeleken met de concurentie, tipfout?

afbeelding van Celcius
29/10/2013 - 23:13

neen hoor, ze vragen 17000€

afbeelding van bertvdg
30/10/2013 - 06:54

17000 voor enkel de passieve koeling, hoeveel kost de rest van uw systeem dan wel? En dat voor een super geïsoleerd huis?

 

Als je met een warmtepomp werkt dan heb je toch enkel een by-pass nodig die het koele water uit de grond al dan niet via een warmtewisselaar door uw vloerverwarming laat lopen? Ik heb in der tijd ook een offerte gevraagd voor een WP met passieve koeling, meerprijs 532 Euro.

 

Zoek u een andere installateur zou ik zeggen.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
30/10/2013 - 09:56

 

 

hier stellen zich toch verschillende vragen.

Passieve koeling van 15 kW voor 17.000 euro. Gaat het hier niet over actieve koeling? Weet dan dat ge hiervoor strafpunten krijgt in het E-peil.

 

Als ge deze actieve koeling nodig zou hebben voor uw bureau, en hiervoor E-strafpunten wilt aanvaardenn, kunt ge beter een kleine lucht-lucht warmtepomp in uw bureau zetten. Deze zal ten slotte niet veel werk hebben en helemaal niet duur zijn.

 

Ge zijt toch wel uiterst goed voorzien voor uw warmteopwekking, en dit voor een laagenergiehuis.

 

Van de andere kant, als ge in de winter een goed rendement wilt hebben met uw drie boorgaten, kan het nooit kwaad daar in de zomper warmte in te pompen en koude uit te trekken.

afbeelding van Celcius
30/10/2013 - 10:20

Heb deze ochtend de technici gesproken op de werf teneinde te begriipen hoe hun firma aan een dergelijk bedrag komt. Het is nu duidelijker. In feite komt het erop neer dat ze op een heel pak punten moeten snijden in de bestaande configuratie. Ze hebben me dat punt voor punt uitgelegd. Daarenboven (en dat zit nog niet in hun offerte van 17000€) moeten de thermostaten een vijfkabelige aansluiting hebben...en moeten de bestaande kabels vervangen worden. Ook de pompjes die de circuits per kamer regelen moeten aangepast worden etc....bref, het ziet er naar uit dat het 25000€ gaat kosten. In Luxemburgse frank is dat 1 miljoen ! Dat is dus een showstopper. Einde verhaal

Het punt in deze is dat er blijkbaar onvoldoende gecommuniceerd is toen we de firma Barthel aan het werk zetten. Deze Luxemburgse firma wordt bemand door Duitsers en onze architect komt uit Belgisch Luxemburg...spreken niet dezelfde taal. Ikzelf heb de fout gemaakt dat ik weliswaar al voor twee jaar over passieve koeling had gesproken, maar niet gemerkt heb dat het niet deel uitmaakte van hun aanbieding (zoals gewoonlijk bij Duitsers: zeer gedetailleerd uitgeschreven ) en dus kan enkel lastig op mezelf zijn. 

Indien we (architect, ikzelf en firma Barthel) beter gecommuniceerd hadden, dan hadden we dit van den beginne kunnen incapsuleren.

Vraag is wat nu ? Enerzijds is het huis supergeisoleerd en dat moet toch ook de warmte buitenhouden. Verder hebben we een mechanische ventilatie (systeem D). Aansluitingen zijn voorzien op de zolder om daarop eventueel een verwarming aan te sluiten...en dus misschien ook een koeling. Nadeel is dan wel dat je OVERAL kouden lucht zal hebben blazen en dat je het niet per kamer kan regelen.

Ik ga eens prijs vragen voor een dergelijke oplossingen dan misschien ook eens wachten tot na volgende zomer...dan weet ik hoe het allemaal wel of niet meevalt

Bedankt om mee te denken

afbeelding van walter-8
30/10/2013 - 10:33

ik volg je verhaal niet zo goed; je vertelt over een goed geisoleerde woning.  'Normaal' ga je dan zeer goed berekenen wat warmteverliezen zijn en wat hoe groot de zomerse warmtewinsten zijn;  Dan weet je of er risico is op oververhitting.

Ik zou dus eerst vraag laten beantwoorden hoe groot dat risico is. 

Hoe groot is je woning nu?

Walter

afbeelding van Geert Bellens
31/10/2013 - 10:51

Er is een groot verschil tussen een kantoorfunctie (gebruik overdag,continue interne warmtelasten, hogere eisen ivm productiviteit en ontvangen van klanten) en een woongedeelte (overdag minder in gebruik, minder interne lasten, minder hoge eisen).

Een woning moet je in principe niet gaan koelen, maar dat hangt sterk van het ontwerp af. Te grote ramen en te weinig zonwering is een slechte combinatie.

In je kantoor zit je met hogere interne lasten (naargelang het type kantoor) en je wilt het daar gewoon frisser hebben om comfortabel te kunnen werken, dus daar zou je in principe iets van koeling kunnen voorzien, ook al is het voor die paar warme dagen/weken per jaar.

Je moet ook eerst eens je koelstrategie bekijken. In de woning: zon tegen houden en eventueel 's nachts ramen openzetten tov elkaar op verschillende verdiepingen.

In je kantoor hangt het af van de warmtelasten per m². Er is een groot verschil tussen een ruim kantoor voor één persoon met een laptop of een minder ruim kantoor waar twee, drie man zit met desktops en 10W/m² aan continue verlichting. Ook daar moet je dan nog de zon weren, maar vaak is dat niet genoeg. Kan je dan 's nachts ramen open zetten, of is dat wegens inbraakgevoeligheid helemaal niet mogelijk ? In dat geval is de kans groot dat je warmte blijft 'opstapelen' en dat je kantoor te warm wordt zonder koeling.

Als je heel het gebouw  op één ventilatiesysteem zet, heb je ook weinig flexibiliteit en kan je het  kantoor ook niet apart koelen los van de woning, dus echt effectief is dat ook niet.

Als je niet weet hoeveel je moet koelen (kW)  en  hoeveel dagen (kWh) kan je moeilijk beslissen of je voor 17.000 € die koeling uit je grond wil halen of dat je beter een kleine lucht/lucht warmtepomp zet. Het kan ook zijn dat het fris genoeg is met het huidige ontwerp. Who knows ? Een warmteverliesberekening wordt nu gelukkig wel eens af en toe gemaakt, maar je kan hetzelfde laten doen voor je zomerseizoen.

Geert Bellens

 

 

 

afbeelding van brother paul
30/10/2013 - 11:55

ivm passieve koeling

- je kunt screen leggen op uw ramen kost misschien 1K

- je kunt luifel verlengen met PV, is dan een twee in één oplossing

- je kunt ramen openzetten om te verluchten en af te koelen wist je dat ?

- je kunt koelen met uw ventilatie bypass, dat zit daar toch ook op, stel u voor die ventilatie helpt uw hoofd fris te houden

-je kunt gewoon zelfs een warmtepomp op uw vloerverwarming zetten, maar dan een meterke op de vloer die voorkomt dat uw vloer zeiknat wordt

dus ik weet eigenlijk niet waarom je bij godsnaam nog zou streven om 17K te betalen

afbeelding van yannik
30/10/2013 - 12:18

Waarom zo neerbuigend?

Uit uw antwoorden zou ik kunnen afleiden dat ge de originele tekst niet eens goed gelezen hebt.

Waarom dan zo neerbuigend?

afbeelding van brother paul
30/10/2013 - 13:18

Ik weet eigenlijk niet waar u neerbuigendheid detecteert hoor ?

ik versta absoluut niet dat je een installatie doet, en dat iemand dannog afkomt met een supplement van 17K voor een airco die basiskostprijs aanleunt tussen de 2-5K. Die aannemer zou van mij kunnen vliegen. Alles on hold, en discussie van 0 herstarten. En of de architect verantwoordelijk is of niet, je moet geen peperdure oplossing hebben als enige oplossing dat is zever.

Ik zou ook niet weten waarom je uberhaupt uw huis zit te isoleren tot passiefniveau dat je amper met een kaars of zeg met 3kW gans uw huis kunt verwarmen, en dat je dan 15kW nodig hebt om dat huis af te koelen?? Het lijkt de omgekeerde wereld. Normaal als je passief isoleert kun je ook passief koelen, en is die koeling proportioneel lichter

 

En los van het feit of die aannemer nu gelijk heeft of niet, 15.000euro is een jaarloon voor de meeste mensen, en 15.000euro is 3 maand brutoloon van een werknemer. Dus wat die aannemer vertelt is ik heb bvb 5.000euro materiaal en nog 2 maand full time werk aan uw dossier ? Beeld u dan in dat ze daar met 2 man, 20 dagen werken aan die upgrade ?

 

afbeelding van Ingir
30/10/2013 - 18:28

ik zou eerst enkele installateurs vragen voor een offerte, ik heb de indruk dat je een koud oor wordt aangenaaid...

afbeelding van Celcius
31/10/2013 - 13:14

Bedankt voor reacties.

De passieve koeling zoals initieel voorgesteld door installateur is veel duurder (dan ze zelf dachten) omdat ze op bestaande installatie moeten insnijden op verschillende punten. Zoals hier reeds aangegeven, wordt die offerte van 17K zelfs niet in overweging genomen.

We hebben inmiddels een goedkoper alternatief met hun besproken, zijnde een module bovenop de mechanische ventilatie te installeren. Deze wordt electrisch aangedreven. Stoort niet als het maar voor een paar weken is. Probleem is dat deze module bovenop bestaande installatie moet komen. Deze staat op de zolder...en daar is geen plaats meer bovenop. Dus dat is ook geen oplossing

Ik ben eigenlijk wel tevreden van het tot nu toe geleverde werk door onze verwarmingsinstallateur. Ik ga ook verder met hun gaan, maar een goede oplossing moet uitgewerkt worden (indien mogelijk). Ik heb nu nu gevraagd om te kijken met Weishaupt of ze geen passieve koeling kunnen bouwen die niet per kamer regelbaar is. Ik bedoel, dan moeten de stroomkabel niet van 3 naar 5 aderig vernaderd worden, dan moeten er geen andere thermostaten komen, dan moeten de 10 tallen kleine motortjes die per circuit geinstalleerd werden, niet afgebouwd en vervangen worden..etc Gewoon een lineaire oplossing waarbij de totaliteit van het huis afgekoeld wordt (ipv per kamer in hun 17K voorstel). Dit wordt volgende week met Weishaupt besproken en indien mogelijk zal een offerte gemaakt worden. Moet noodzakelijk veel goedkoper zijn.

Mijn vrouw en ikzelf werken vanuit ons huis (quasi 300m²) en daarom dat ik passieve koeling welk een goed idee vind (als het betaalbaar is). Je hebt ook geen compressor kosten, enkel kosten voor de circulatie van de geothermie. Verder heb je ook niet de nadelen van de klassieke airco (lawaai, droge lucht, plaats innemend, etc...) is een mooie oplossing.

En nu maar hopen dat onze installateur met een nieuwe oplossing voor de dag komt

afbeelding van Geert Bellens
31/10/2013 - 14:10

Passieve koeling via geothermie lost niets van de nadelen van airco op.

Klassieke airco heeft nadelen, waarom ? Omdat men een slecht ontwerp probeert op te lossen met techniek. Als je koude lucht inblaast op te lage temperaturen, met te hoge debieten, om een warm gebouw af te koelen, dan vraag je gewoon om comfortproblemen.

Je kan perfect comfortabel koelen met een klassieke airco, als je maar eerst zo veel mogelijk je koellast verlaagt. Nog interessanter is het natuurlijk als je via strlaingskoeling kan werken (koelplafond ed)

Jouw eventuele passieve koeling is natuurlijk interessant omdat je die uit je geothermie kan halen (en zo kan je je bodem ook een stuk terug opwarmen), maar als je die gewoon via je ventilatie gaat verdelen, dan spreek je over topkoeling. En dat is niet te vergelijken met klassieke airco. Je koelt gewoon je hygienisch debiet een aantal graden. Dan moet je wel zeker zijn dat dit vermogen voldoende is voor het comfort dat je wil bereiken. In de EPB rekent met meestal met de minimale debieten voor kantoren en daar kan je niet echt veel vermogen mee transporteren. Enkel interessant als je ook je koellast al gereduceerd hebt.

afbeelding van Celcius
31/10/2013 - 13:22

@ brother paul: we wonen op het platteland in Luxemburg...met veel koeien volledig rondom ons. Prachtig landeschap, maar door de vlaaien van deze dieren hebben we vanaf juli tot nu in november zéér veel vliegen (massa's) en daarom dat gewoon de ruiten openzetten geen alternatief is.

Verder hebben we aan de achterkant (pas zuid - op heuvel) overal sunscreens geinstalleerd. Dat gaat veel helpen. De tuin is nog niet aangelegd, maar bomen kunnen ook wonderen doen , dunkt me. 

 

afbeelding van brother paul
31/10/2013 - 14:32

en hoe haalt de ventilatie D die vlaaiegeur weg ? 

nu ik begrijp nu wat je bedoelt, je wilt dus gewoon een geothermische lus op uw ventilatie bijzetten die zo uw lucht voorverwarmt of voorkoelt; Ik wist niet dat dit 17K kost, volgens mij is zo'n WW en een Lus nu precies niet zo peperduur

 

Nu als je inderdaad niet op voorhand concipieert zit je wel met een probleem, daarom ook altijd goed nadenken en opties openhouden zou ik zeggen,maa rje zou verwachten van een goeie architect dat ze daar op voorhand aan denken... maar ja. Dus dan blijft er gewoondomweg airco over.of nachtventilatie, zomerbypass en andere configuraties

afbeelding van Ingir
31/10/2013 - 16:28

Een supergeïsoleerde woning van 230m² met een warmtevraag van 16,7 kW... nu begrijp ik ook de hoge kosten voor de passieve koeling.

afbeelding van Rein Fleurent
31/10/2013 - 19:59

het vliegenprobleem kennen wij ook: onze oplossing om toch van de gratis nachtkoeling kunnen gebruik te maken: vliegeramen (voor 2000 EUR kom je al een heel eind) De 'landelijke geur' helaas daar hebben we geen oplossing voor.

afbeelding van stefan-14
31/10/2013 - 19:59

ik zou verbruik al niet willen betalen

maar het verhaal ramelt aan alle kanten, in kantoor een paar graden koelen en dan paar regels verder, pompje voor iedere ruimte aanpassen, ...

 

en "super goed geïsoleerd laag energie huis" ... versta ik wat anders onder.

 

afbeelding van yannik
31/10/2013 - 20:27

Vroeger stond "passieve koeling" of ook "natuurlijke koeling" voor het plaatsen van een warmtewisselaar in bypass over de warmtepomp, een koelfunctie van de WP waarbij de compressor niet werkt, geen arbeid levert, en via dezelfde bron en verwarmingslichamen. De calorieën werden via het verwarmingssysteem (meestal de vloerverwarming) uit de leefruimte onttrokken en zonder warmtepompwerking (door een "passieve" warmtewisselaar) afgegeven aan de geothermische bron, dezelfde die in de winter instaat voor het onttrekken van de calorieën. Een soort stralingskoeling.

Is die benaming ondertussen overgenomen door allerlei andere installaties?

15 kW verwarmingsvraag veronderstelt toch niet sowieso 15 kW nodig koelvermogen?

Als de (geothermische)bron en vloerverwarming iets groter zijn door de grotere verwarmingsvraag, dan wordt enkel de warmtewisselaar die in bypass over de WP komt iets groter, maar de prijs x 10 of x 20?

Als elke kamer met een thermostaat (en bijbehorende servokraan) aangestuurd moet kunnen worden om elke kamer appart te regelen zitten we inderdaad in een ander scenario.

Dezelfde geothermische bron zou kunnen gebruikt worden om ook de BWW op aan te sluiten, koelt en ontvochtigt de inkomende lucht en verlegt zo weer het dauwpunt. 

Bij die "lineaire" oplossing zou de prijs toch aanzienlijk moeten dalen, enkel de kranen voor de badkamer(s) in de zomer misschien handmatig dichtdraien, koude vloer is daar soms minder welkom.

 

Ik dacht dat screens eerder 500 à 1000 euro / stuk kosten (incl motor en plaatsing).

 

afbeelding van charel
31/10/2013 - 20:42

Met excuses Celsius maar ik snap uw verhaal totaal niet.

Als je spreekt van een super goed geisoleerde lage energie woning dan denk ik aan een bijna-passiefwoning.

Maar als ik dan de opsomming zie van allerhande dure verwarmingssystemen met wat daar verder nog rondhangt. En dan zou je nog eens extra installatiekosten en verbruikskosten moeten rekenen voor koeling?

Een passiefhuis betekent in principe geen verwarmingsinstallatie (desnoods een zeer minimale) en geen koelingsinstallatie. Uw concept staat daar zeer ver vandaan. Iets klopt er niet.

Charel

afbeelding van yannik
31/10/2013 - 21:04

"Als je spreekt van een super goed geisoleerde lage energie woning dan denk ik aan een bijna-passiefwoning."

 

Die link maken er hier nog enkele, maar Celsius maakte die link niet.

 

Zijn interpretatie van super geisoleerd ligt wel wat anders als wat hier onder super wordt verstaan.

 

Moest ik het geld (op overschot) hebben zou ik PH en PV en thermische pannelen en WP met passieve koeling, kamergestuurd, wand en vloerverwarmingen, wand en plafond koeling + houtkachel (stukhout en pellets), al dan niet, op de cv aangesloten ook wel zien zitten.

Nog een kleine vergistingsinstalatie (ipv de IBA) die een WKK voedt...

Dat dit niet direkt voor de allerkleinste voetdruk zorgt...

afbeelding van walter-8
31/10/2013 - 20:58

celcius,

met wat je vertelt lijkt het niet dat je een 'super geisoleerd laag energie huis' gebouwd hebt.  Voor de 300m2, 15kW warmtepomp is toch minstens het dubbele vermogen wat  ik vind dat een goed geisoleerd huis nodig heeft (zelfs in Luxemburg).  Een passiefhuis bv zou ongeveer met een 4kW verwarming toekomen voor de 300m2.  Dus ofwel gebruikt iemand (je architect?) de benaming goed geisoleerd verkeerd, ofwel heeft iemand de verwarmingsbehoeften verkeerd berekend. 

Merk  nog op dat in een goed geisoleerd huis, thermostaten weinig bijdragen aan de verwarming.  De temperatuursverschillen zijn zo klein tss de ruimtes dat die veelal weinig bijdragen tot de stuurbaarheid van de verwarming.  Je krijgt dan alleen maar een duurdere installatie. 

Ik denk dat je zowat alle goede tips gehad hebt voor je koeling.  De belangrijkste is de behoefte juist laten uitrekenen.  Tijd om je architect nog eens aan het werk te zetten om die berekening vast te krijgen.  En misschien een installateur vinden die een eenvoudiger systeem weet om de koeling goedkoper te maken. 

Walter

afbeelding van Ingir
31/10/2013 - 22:33

Het gaat om een woning van 230m² en een verwarmingsbehoefte van 16,7 kW, provincie Luxemburg schat ik op 3.000 gewogen graaddagen, dan kom ik op een warmteverlies van ca. 40.000 kWh per stookseizoen ofwel ruim 170 kWh/m² per jaar. Dat noem ik slecht geïsoleerd. Veel waarschijnlijker zal de woning wel beter geïsoleerd zijn (ik hoop het echt) en heeft de installateur de aanbetaling van zijn vakantiewoning op Ibiza gefinancierd met jouw installatie.

 

 

 

afbeelding van Celcius
31/10/2013 - 23:24

Vele reacties . We hebben vele problemen met dit bouwproject gehad door het failliet van onze aannemer etc... Voor wie het interesseert raad ik onze blog aan 8398.blogspot.com

ons huis is geen passief woning, het is een laag energiewoning. We hebben inmiddels ook het energiepaspoort verkregen met daarop de vermelding dat we "geslaagd" zijn voor deze categorie, weliswaar na vijf pogingen.  We behoren sinds vorige maand tot de zogenaamde klasse B-B

de eerste B staat voor de  "performance énergétique" en de tweede B voor de "classe d'isolation thermique". In Luxemburg staat dit voor een laag energiewoning. 

Op basis van deze certificiering en de gebruikte materialen worden subsidies berekend. Deze zijn in Luxemburg best behoorlijk. Volgens de firma die het certificierings certificaat berekende kunnen we bijna op 25000 euro rekenen. Nuja, dat is maar een fractie van wat deze totaalrenovatie  al gekost heeft ( zit in zijn totaliteit al boven de 440.000€)

op basis van wat we aan energie gaan verbruiken is lijn jaarlijkse energiekost berekend op 1250€. Dat vind ik zeer ok en staat ook in verhouding tot de behoorlijke investeringen die gedaan werden. Voor mij, subjectieve interpretatie dus, is dit een super geisoleerd huis (zeker als je zou weten van waar we komen...de zogenaamde klasse G). Nogmaals, het is geen passief huis naar Belgische normen

onze archtitect heeft zijn kwaliteiten, maar is (zoals mezelf) geen specialist in de nieuwe technologien gebleken. Reken daarenboven ook nog taalproblemen ( architect franstalig en verwarmingsinstallateur en certicieringsfirma puur duitssprekend plus een aannemer die failliet ging en voor wie wij een leerschool waren) en je begrijpt dat het niet altijd evident was. Forums zoals deze en mensen zoals jullie zijn mij de voorbije twee jaar soms behulpzamer en leerrijker geweest dan wat ik op het terrein allemaal hoorde. Is ook sterk geapprecieerd

Een van de laatste te nemen hordes is dus de passieve koeling, waarover volgende week nieuws te verwachten is. Weet dat er ook nog sunscreens en vliegenschermen geinstalleerd worden. Zelfs al plaatsen we geen passieve koeling, dan zou het toch allemaal moeten meevallen, denk ik. Verder kan men ook nog bomen planten in de tuin etc... We kozen bewust om te leven in een Luxemburgs dorpje op het platteland, de koeietaarten en dito vliegen behoren daar nu eenmaal toe. De rust, prachtige streek en echte stilte is echter veel waard voor ons (die tot nu vlakbij de luchthaven van Luxemburg woonden)

Als het een beetje meezit, ga ik volgende jaar aan de open deur van dit forum meewerken (als we aan de normen voldoen) Dan hebben we toch al de ervaring van een eerste winter en zomer gehad en dan kunnen we deze met de geinteresseerden delen. Dan zal ook blijken wat ik effectief heb betaald voor mijn energieverbruik! 

Nogmaals dank voor alle reacties

 

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.