passiefhuizen: vensters, rolluiken en cellenbeton?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Als aspirant bouwheer ben ik erg gecharmeerd door de technische eenvoud van het passiefhuis concept. Ik ben nu een beetje de mogelijkheid aan het aftasten om dit concept deels of helemaal toe te passen op ons droomhuis, waarvan een eerste voorontwerp net af is. Dit ontwerp heeft reeds veel raamoppervlak aan de zuidkant en weinig aan de noordkant. Nu heb ik echter enkele vragen:

1) een groot raam vangt veel zonlicht op (mits de nodige aandacht voor transparantie voor een belangrijk deel van het zonnespectrum), maar haalt de globale k-waarde van de woning omlaag (zelfs met superisolerend glas). Is er een optimale oppervlakte, of is het 't voordeligst om zoveel mogelijk of zoweinig mogelijk glas te hebben.

2) om de woning koel te houden in de zomer, lijkt het mij gewenst om een groot deel van de ramen langs de buitenkant te blinderen, bv met rolluiken. Bovendien voorzien sommige rolluiken een zekere passieve veiligheid tov inbrekers. Langs de andere kant verlagen ingebouwde rolluiken dan weer de k-waarde.
a. Is dit effect echter drastisch? Ik kan me inbeelden dat (electrische, ingebouwde) rolluiken de k-waarde lokaal van 0.15 W/m2K naar 0.40 W/m2K kunnen brengen, wat nog steeds een heel stuk beter is dan de k-waarde van het best isolerende glas...
b. Bestaan er alternatieven, zowel op gebied van (passieve) veiligheid, als om de woning voldoende koel te houden (eveneens passief)?
c. Wat te doen bij zeer grote ramen (in weze bestaat quasi onze hele voorontworpen zuidkant uit raam)?

3) En nu ik dan toch bezig ben: worden passiefhuizen altijd met houtskeletbouw gebouwd, of kan het bijvoorbeeld ook met cellenbeton + extra isolatie + buitenmuur? Wat zouden de nadelen zijn van deze laatste optie? Ik zie alleszins voordelen met betrekking tot geluidsisolatie, brandvastheid (tov houtskeletbouw), snelheid van bouwen, vocht, en een minimum aan garantie dat er geen koudebruggen zijn (in vergelijking met klassieke bouwstenen + isolatie).

4) Misschien nog een toemaatje: bestaat er technische literatuur over passief huizen? Inhoudelijk is er al bij al niet zo heel erg veel te vinden op het web (?).

Mijn dank voor uw commentaar! Vriendelijke groeten,

Stijn