passiefhuis verwarmen + SWW (Gas of warmtepomp) ? | Ecobouwers.be

U bent hier

passiefhuis verwarmen + SWW (Gas of warmtepomp) ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van robin2cv
31/01/2016 - 21:15

Dit jaar zetten we een passiefhuis met Kinepraktijk neer.

Momenteel aan het bekijken hoe we dit gaan verwarmen.

Voorlopig was het idee om een doorstromer op gas te zetten met 2 radiatoren (1 in kinepraktijk en 1 in living). Eventueel sluiten we hier nog een zonneboiler en/of warmtepompboiler op. (warmte kan uit garage gehaald worden)

Ik ben nu is aan het bekijken om het geheel (huis+SWW) op warmtepomp aan te sluiten. Firma die offerte gaat maken stelt een Lucht--Water warmtepomp voor. Er zou dan vloerverwarming komen en een vat van een 300l.

Pv panelen komen er sowieso op. Als het warmtepomp komt dan leg ik meer maar voorlopig zal het een 5300watt piek zijn.

Archi is niet voor warmtepomp in passiefhuis:

- kost meer als doorstromer

-vloerverwarming is trager.

 

Welke ervaringen/tips hebben jullie?

bedankt

Robin

77 Reacties

Reacties

afbeelding van limer
31/01/2016 - 21:49

Vloerverwarming in leefruimtes + badkamers.

Vloerverwarming is idd. een traag systeem, maar daarom net geen probleem in een passiefhuis, aangezien je met minder plotse temperatuurschommelingen gaat zitten.

 

Daar kan je dan nog alle kanten mee uit, wat je hieraan koppelt als warmtebron:

Warmtepomp, gasketel, pelletketel, zonneboiler, ....

afbeelding van robin2cv
31/01/2016 - 22:03

Op dit moment zou badkamer geen verwarming hebben buiten een elektrisch blazerken.

Dit hebben we nu ook omdat we 2000kwh teveel opwekken met panelen.

Werkt perfect voor die 2* een 15minuten dat ik dit nodig heb per dag.

Ik ben nu is aan het bekijken om LT convectoren te zetten. (tip van zonstraal forum)

optie met gasketel en radiatoren zal het goedkoopste zijn denk ik. De warmte wordt dan verder verdeeld door ventilatie D.

Pelletketel daar heb ik geen plaats voor en is verschrikkelijk duur.

Warmtepomp lucht--water wacht ik op prijs. Twijfel zelf wat aan de COP in de winter. Het mooie is dan dat ik met de PV panelen zelf de energie hier voor opwek. (oke vooral in de zomer als het systeem niet werkt)

Jammer genoeg is PV panelen duur geworden door het prosumenten tarief. panelen zelf valt goed mee.

 

afbeelding van charel
01/02/2016 - 11:31

Beste,

In principe heb je geen verwarmingsinstallatie nodig bij een passiefhuis. Al kan men in passief nog wel een onderscheid hebben tussen het ene en het andere passiefhuis, het kan passief op het randje zijn of extreem passief.

De meest ecologische oplossing is dat je geen fossiel gebruikt, dus ook geen aardgas al zal dit zeker ook voor de aanmaak van sanitair warm water de meest voor de hand liggende oplossing zijn. Dus buiten het nadeel van fossiel zou ik jouw opstelling ook wel durven overwegen.

In mijn situatie (passieve meergezinswoning) is er geen verwarmingsinstallatie, wordt het sanitair warm water aangemaakt met een warmtepompboiler (in kelder buiten het beschermd volume) en is er per appartement slechts één verplaatsbaar elektrisch stralertje van 1500 Watt voorzien. Dat ding heeft een gemiddeld jaarverbruik van 400 kWh per jaar of 100 € per jaar.

Ook voor de warmwaterproductie met de warmtepompboiler gebruik ik ongeveer 400 kWh per jaar.

Doordat het systeem D de warmte goed spreidt in de ganse woning, is een extra verwarming in de badkamer in mijn ervaring totaal overbodig.

afbeelding van anoebis
01/02/2016 - 12:41

"Doordat het systeem D de warmte goed spreidt in de ganse woning, is een extra verwarming in de badkamer in mijn ervaring totaal overbodig."

Ik denk dat die ervaring sterk kan verschillen van persoon tot persoon: ikzelf gebruik nooit verwarming in de badkamer, terwijl mijn echtgenote dit bijna dagelijks gebruikt van begin november tot eind februari. Ik zou dus niet zomaar veralgemenen dat een extra verwarming overbodig is in de badkamer van een passiefhuis.

afbeelding van charel
01/02/2016 - 15:05

Oké anoebis, daarom dat ik zeg 'in mijn ervaring' want ik weet dat velen het idee hebben dat op het moment dat ze naakt in de badkamer staan er extra moet worden verwarmd, dat het daar dan warmer moet zijn dan de normale comfortabele binnentemperatuur.

Het is een idee dat ik van huis uit ook had meegekregen. Het heeft een hele tijd geduurd om te ontdekken dat het eigenlijk een ideefix is. Dat dit misschien nog wel opgaat voor de oudere woningen maar zeker niet meer in een comfortabele, tochtvrije en goed geisoleerde woning.

afbeelding van limer
01/02/2016 - 15:47

Zo vindt de ene 20°C in de woonvertrekken voldoende, terwijl de andere liever 23°C heeft.

Wij gaan in onze passiefwoning beneden + badkamer boven vloerverwarming leggen.

Badkamer beneden en boven zitten samen op een apart pompgroepje.

 

afbeelding van charel
01/02/2016 - 16:23

Limer, met wat ik de laatste 5 jaar heb ondervonden zou ik zeker in een passiefhuis geen vloerverwarming voorzien. Vloeren, muren en al wat zich binnen de isolatieschil bevind heeft dezelfde aangename temperatuur, die hoeft niet hoger te zijn.

Bijvoorbeeld op een dag als vandaag is het 20,5 graden zonder enige verwarming. Voor ons perfect. Stel dat je nu toch liever 22 graden zou hebben en je met vloerverwarming deze dus moet laten opspringen. En stel dat een uur hierna de zon er pots doorkomt of dat je vrouw begint te strijken. Dan zit je plots met een teveel aan warmte produchtie die je niet zomaar even kan afzetten, de vloer is intussen opgewarmd en blijft die extra warmte nog een tijd toevoegen.

Of stel dat je 20 graden gedurende een actieve dag meer dan warm genoeg vindt tijdens de huishoudelijke karweitjes van poetsen, eten klaarmaken, wassen en plassen. Echter s'avonds bij de tv zouden een paar graden verhoging het wel gezelliger maken. Dan ben je te laat met het inschakelen van de vloerverwarming. Eigenlijk ben je dan verplicht om de ganse dag dezelde temperatuur aan te houden wat in de actieve periode van de dag te veel is en dus een verspilling.

Voor de kleine bijsturing in temperatuur die zelden nodig is kan je veel economischer op dat moment een straalkachetlje aanzetten.

Je weet dit pas echt goed als je uiteindelijk zelf bewoner bent van een passiefhuis, maar dan is het te laat om nog af te zien van te dure en onnodige installaties.

 

afbeelding van limer
01/02/2016 - 16:54

Ergens volg ik je wel.

Maar het feit dat vloerverwarming nog blijft door verwarmen, op het moment dat de ruimte opwarmt door de zon klopt toch niet helemaal.

Als delta T tussen vloer en ruimte kleiner wordt, wordt de afgifte automatisch ook minder.

Zonder voldoende grote delta T geeft een vloerverwarming ook niks af.

Dus je zou op dat vlak kunnen stellen dat de vloerverwarming zichzelf regelt.

 

De bedoeling is eigenlijk om gewoon constant 21°c te hebben, en ik denk zonder iets van verwarming dat we dit toch niet gaan halen.

Als je dan lokaal met een vuurtje gaan bijstoken, krijg je weer dat temperatuur verschil tussen de vertrekken onderling.

 

Onze woning is ook een zeer zware constructie (beton), dus ik denk dat de schommelingen nogal zullen meevallen.

afbeelding van charel
01/02/2016 - 19:08

Een constante temperatuur van 21° wil met een klein elektrisch stralertje zeggen (in orde van grootte) dat je het een tiental dagen per jaar de hele dag moet inschakelen, een tiental dagen per jaar een halve dag en een twintigtal dagen enkele uurtjes per dag. Meer is dat niet.

Maar constant zal het sowieso nooit zijn in een passiefhuis. Zelfs in de winter zullen er nog veel dagen zijn dat de temperatuur zonder enige verwarming tot boven de 23 ° zal stijgen.

In de seizoenen buiten de winter zal dat ook altijd schommelen tussen 23° en 27°.

Eigenlijk moet je ook anders gaan denken over temperatuur. Het is in feite niet zo logisch en natuurlijk om te verlangen dat we winter en zomer altijd in dezelfde binnentemperatuur zouden leven. In de winter kunnen we ons gemakkelijk aanpassen aan bijvoorbeeld 21 °, het is gewoon kwestie van het lichaam even te laten wennen en de kleding iets aan te passen, bijvoorbeeld niet meer in short, t-shirt en blote voeren rondlopen. Zo ook is het in de zomer redelijk makkelijk om je aan te passen aan temperaturen rond de 24°.

Het af en toe lokaal gebruiken van een stralertje ergens in een hoek van de woning zal toch bij passief en ventilatiesysteem D de warmte quasi gelijk verdelen in de gehele woning, geen opvallende temperatuurverschillen tussen de kamers dus.

Ter informatie, op dit moment is het hier 20,4 ° terwijl het stralertje nog geen uur heeft opgestaan en terwijl de zon er vandaag niet is doorgekomen vandaag. Misschien dat we het straks voor een paar uurtjes zullen opzetten kwestie van een graad te winnen terwijl we zitten te niksen.

Ik heb soms de indruk dat men de betekenis van 'passief' in het woord 'passiefhuis' zwaar onderschat, alsof je toch niet zonder één of andere verwarmingsinstallatie zou kunnen.

Wat ook zwaar onderschat wordt is het grotere comfortgevoel in een woning waar alles op dezelfde temperatuur is, vloer, muur, raam, meubels, lucht.., en waar er nergens tocht of koudestraling is. Zo kan je met 20° binnentemperatuur ongeveer hetzelfde comfortgevoel hebben dan elders met 22 °.

Ik wil niemand overtuigen voor het ene of het andere, ik probeer enkel mijn persoonlijke ervaring mee te geven.

 

afbeelding van anoebis
01/02/2016 - 18:47

Charel, ik weet dat je enkel over jouw eigen ervaring sprak, maar wilde dit toch even extra benadrukken. Een iets minder aandachtige lezer zou die nuance wel eens over het hoofd kunnen zien. Maar ik geef je volkomen gelijk dat een klassieke verwarmingsinstallatie in de badkamer van een passiefhuis overbodig is. Voor wie het toch snel enkele graden warmer wilt hebben, doet een blaasradiator van enkele tientallen euro's wonderen :-)

afbeelding van walter-8
11/02/2016 - 18:32

"Het mooie is dan dat ik met de PV panelen zelf de energie hier voor opwek. (oke vooral in de zomer als het systeem niet werkt)"

-> ook zonder elektrische verwarming kan je
Je pv panelen plaatsen. Tenslotte zal je "normaal" elektrisch verbruik hoger zijn dan je verwarmings elektrisch verbruik. Zelf als je puur elektrisch verwarmt.

Ivm verwarmen met de warmtepomp, wat verwacht je dan als energieverbruik ? 500 kWh op jaarbasis?

Walter

afbeelding van robin2cv
11/02/2016 - 18:36

PV panelen komen er zeker op.

Wat ik zou verbruiken aan kWh samen met de wp weet ik niet

Ik wacht eerst op de epb berekening.

afbeelding van walter-8
11/02/2016 - 18:44

Als er bij de offerte geen idee van verbruik stond zou ik een andere installateur zoeken.
Je nodige verwarmingsenergie staat in de phpp berekening.

Walter

afbeelding van robin2cv
11/02/2016 - 18:46

Walter die heb ik nog niet.

Archi is ermee bezig.

afbeelding van walter-8
11/02/2016 - 19:18

Oei: hoe is die offerte voor de vloerverwarming dan gemaakt? Een offerte voor verwarming zonder duidelijk zicht op nodige vermogens is nutteloos.

Walter

afbeelding van robin2cv
11/02/2016 - 19:40

Voorlopig zijn we uitgegaan van 15kwh/m2 

Ze hebben de kleinste wp gegeven die ze hadden. 5kw (Mitsubishi)

afbeelding van walter-8
11/02/2016 - 20:03

15kwh/m2 is zowat 10watt/m2 maximaal vermogen dat je nodig hebt. Voor de vuist weg is de warmtepomp van 5kw dus 10a20 keer te zwaar voor de verwarming.
Om je maar een idee te geven wat je wil proberen.
In die zin zijn de kleinere warmtepompen van ochsner theoretische opties (die zijn een dikke 2kw). Alleen ga je moeite vinden een installateur te vinden.

Walter

afbeelding van robin2cv
11/02/2016 - 20:07

Ik heb nu paar prijzen en wacht epb af en kan dan verder zien. Nu die pomp moet ook sww warm krijgen. Vandaar hoger vermogen?

 

afbeelding van walter-8
11/02/2016 - 20:25

Neen: zoals je zegt. Het hoger vermogen enkel omdat dat gewoon de kleinste warmtepomp is uit zijn catalogus (en ik gok omdat we installateur niet weet wat hij doet).
Besef daarbij dat een warmtepomp 'gewoon' een compressor is. De prijs daarvan is evenredig met het vermogen.
Voor warmwater (warmtepomp boiler of compacttoestel) is een typische compressor rond de 500w (dus een 1.5kw opbrengst ). Die moet dan een uur of drie per dag draaien voor je warm water. Dus tijd genoeg om je huis warm te houden.

Walter

Walter

afbeelding van robin2cv
11/02/2016 - 23:55

Ik ben is gaan zoeken. Naar firma die oschner doet. Dat is op 87km.

De firma die de offerte gaf voor pomp gaf inderdaad toe dat ze niet vertrouwd was met passief huizen.

 

afbeelding van charel
12/02/2016 - 11:07

Voor installateurs of fabrikanten van verwarmingsinstallaties, welke dan ook, is dit altijd een probleem omdat er nu eenmaal geen verwarmingsinstallatie nodig is in een passiefhuis. Hoogstens een klein bijverwarmingstoestelletje.

afbeelding van robin2cv
12/02/2016 - 12:23

Klopt en daar wringt epb. Als je niets zet dan gaan ze uit van worst case en dat is elektrisch.

Juist gezien dat junckers een cerapur 4 gasketel heeft die tussen 2,9 en 14kw kan moduleren. Adviesprijs 1780€ dacht ik.

Nu is dit nefast als die telkens tegen zijn minimum zit? Haalt die dan nog een goed rendement vraag ik me af

 

afbeelding van charel
12/02/2016 - 12:44

Eigenlijk is dat geen probleem. Geen verwarming invullen gaat inderdaad niet, maar je kan wel gewoon een bijverwarminstoestelletje van bijvoorbeeld 2000 Watt invullen. Zo'n ding van 40 € dus. In het geval van ook nog een praktijkruimte zou je met eentje van 2000 W voor privé en eentje van 1500 W voor de praktijk ruimschoots moeten toekomen.

afbeelding van Woubeir
13/02/2016 - 16:33

"Geen verwarming invullen gaat inderdaad niet, maar je kan wel gewoon een bijverwarminstoestelletje van bijvoorbeeld 2000 Watt invullen."

Charel.

hoeveel E-peilpunten zou dat kosten ?

afbeelding van charel
13/02/2016 - 18:29

Woubeir,

Hoe dat nu juist in rekening is gebracht weet ik niet, ik weet enkel dat ik een E-peil had van min 4, een negatief getal dus.

De jaarlijkse netto-energiebehoefte voor verwarming bedraagt 4,66 kWh/m².

afbeelding van Woubeir
13/02/2016 - 19:50

Charel,

natuurlijk als je daarna nog een negatief E-peil hebt, maakt het niet uit, maar als dat het verschil geeft tussen net wel 30 of net niet, kan dat zelfs financieel een belangrijk negatief gevolg hebben dat je ook in rekening gaat moeten brengen.

afbeelding van charel
13/02/2016 - 20:07

Woubeir, ik geef toe dat ik er het fijne niet van weet maar ik zou het eigenaardig vinden dat een elektrisch verwarmingstoestel van slechts 2000 Watt negatiever zou beoordeeld worden dan eender welke andere verwarmingsinstallatie.

afbeelding van Woubeir
13/02/2016 - 20:55

Je weet nooit. Sommige hebben een negatief effect op het E-peil, andere een positief. Maar er is ook nog de kostprijs van de installatie. Moet je allemaal rekening mee houden. Stel dat dat verwarmingstoestel van 2000 Watt je een E-peil geeft van 31 (ook al kost dat maar 1 punt), dan krijg je geen korting op je OV. Je toestel van slechts 40 € kost je dan duizenden €'s. Als je in plaats daarvan een toestel van enkele duizenden €'s kunt kopen die je een E-peil van 30 of lager geeft, dan krijg je wel korting en kan het zijn dat de kost van dat toestel zomaar terugverdient wordt door die korting.

 

Nu goed. ik simuleer het wel ooit eens in de EPB-software.

EDIT: het ergens snel eens gesimuleerd en een warmtepomp kan t.o.v een condenserende ketel (afhankelijk van je E-peil) 7 tot 17 punten opbrengen). VVW of radiotoren zou geen verschil geven.

afbeelding van Ilex
14/02/2016 - 20:01

Kan het nog gekker op het forum? Wat een lay-out is dat hier nu.

LOL

afbeelding van charel
14/02/2016 - 20:32

Tja, ik vraag me ook af hoe veel gekker het nog kan worden,(we gaan het nu zien) meestal beginnen we dan van armoe opnieuw onderaan, het is een beetje plantrekkerij.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.