passiefhuis bouwen in Halle, Vlaams-Brabant | Ecobouwers.be

U bent hier

passiefhuis bouwen in Halle, Vlaams-Brabant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Tania.
06/01/2008 - 17:40

Dag beste mensen, Wij hebben een bouwgrond in Halle, vlakbij het Hallerbos, en willen graag begin volgend jaar starten met de bouw van een passiefhuis daarop. We zitten momenteel nog in de beginfase, dus alle tips zijn welkom: goede architect, aannemer, eventueel sleutel-op-de-deur..... Me dunkt dat alle passiefhuis architecten ofwel ver af wonen, ofwel zeer druk bezet zijn... Dus als iemand ons nog goede referenties kan doorgeven, zijn die zeeer welkom!!! Ook ervaringen rond het bouwen van een passiefhuis horen we graag. Alvast heel erg bedankt, Bart en Tania

69 Reacties

Reacties

afbeelding van maarten 1
06/01/2008 - 22:18

kijk eens bij : www.detwaalfambachten.nl
of/en bij : de kleine aarde te Boxel in nederland

afbeelding van Hans Delannoye
06/01/2008 - 22:21

Maarten

Dat is zowat de slechtste raad die je kan geven, wie luistert nog naar die onzin?

afbeelding van maarten 1
06/01/2008 - 22:41

hans :
je antwoord komt me over als n beetje roeptoeteren ,
de vraag kwam van tania waar ik n antwoord/tip op geef omdat ik er over gehoord/gelezen heb . of ze er wat aan heeft maakt ze zelf wel uit.
kommentaar vind ik heel leuk maar niet op jou manier , dat is bijten en dan hard weg hollen.
mijn vraag nu aan jou : verklaar je nader ,wellicht leer ik nog wat.

afbeelding van jan de prins-1
07/01/2008 - 09:14

Beste Tania,

in onze zoektocht naar een architect voor ons passiefhuis, ben ik volgende mensen tegengekomen waarin ik wel enig vetrouwen had:

Bart Cobbaert, zeer veel ervaring maar inderdaad zeer druk,
hij was voor ons geen optie omdat hij er zelfs niet in slaagde om op verschillende mails ook maar het minste antwoord te geven.

Liesbeth Liefsooms, Karen Verhaeghe, Gert Nys: drie architecten die, denk ik, de nodige kennis hebben om een passiefhuis te zetten. Hun ervaring is echter beperkt tot 1 a 2 passiefhuizen, met de bouwwerken pas recent voltooid.

Als ge niet wilt aanschuiven bij Bart Cobbaert zijn zij uw next best option.

Gert Nys was iets duurder maar ik had de indruk dat die er dan ook iets meer tijd in ging steken.

Zelf ken ik hem niet maar uit zijn interventies hier op het forum blijkt zijn degelijkheid, Christophe Debrabandere. Hij heeft ook al minstens 1 passiefhuis gezet, allicht wel meer.
En dan heb je nog Alexis Versele waarvan ik het vermoeden heb dat die ook wel goed is.

Ik heb nog geen van beide gecontacteerd omdat zij in West-Vlaanderen zitten. Maar misschien zijn ze toch geinteresseerd.

groeten,
Jan

afbeelding van Roel P.
07/01/2008 - 11:52

Beste Tania,
momenteel een passieve woning aan het zetten in Limburg met Denc-studio (Bart Cobbaert). Is van tijd inderdaad moeilijk te bereiken door de drukte.
Op voorhand ook nog contact gehad met:
- Chrisophe Debrabandere: was een zeer aangenaam contact, maar was nog verder weg.
- Vos uit Riemst: was vooral bezig met het zetten van strowoningen, maar wilde wel een passieve woning tekenen, enkel probleem van het behalen van het certificaat heeft ons er van weerhouden;
Ubachs: hier ging onze eerste voorkeur naar uit, doch het persoonlijk gesprek viel tegen;
- CTRL-V: jong bureau uit het Leuvense, hebben tijdens hun studies met passieve huizen gewerkt, toen volgens ons nog te weinig ervaring.

Veel succes

afbeelding van anne-8
07/01/2008 - 12:42

Hallo Tania,
Wij bouwen een passiefhuis in de streek van Namen met een Duitse zeer ervaren aannemer, zie website Schwoererhaus.de
daar het om een kant-en-klaar huis gaat, speelt de architekt niet zo'n grote rol, want alles wordt door de firma Schwoerer telkens herzien voor goedkeuring. We vrezen vooral problemen met de archaïsche stedebouwkundige regelingen. (sorry, mijn Nederlands is niet heel vlot !)

afbeelding van jan de prins-1
07/01/2008 - 12:48

Tania,

ik deel de ervaring van Koen met jonge architecten. Dat is toch een beetje oppassen. Ge kunt daar wel mee in zee gaan maar niet zonder er zelf iets van te weten zodat ge kunt meedenken. Anders zou ik dat niet doen. Jong gasten zijn dikwijls wel enthoesiast maar in hun enthoesiasme toch wat te snel en niet genoeg bedachtzaam. Er zullen allicht wel uitzonderingen zijn maar ge moet ze er dan wel kunnen uithalen en dan moet ge toch zelf goed geinformeerd zijn.

Als u zou overwegen een passiefhuis met strobalen te zetten, contacteer mij dan zeker eens. Ik ben mijn eigen woning op die manier aan het ontwerpen. Ik ben geen architect maar kan u wel al een heel wat info geven ter zake. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het probleem van een passiefhuis met stro niet in de certificering zit.

Jan

afbeelding van jan de prins-1
07/01/2008 - 12:49

correctie, ervaring van Roel, niet Koen.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
07/01/2008 - 13:37

euh, is dit niet het forum waar GEEN publicteit gemaakt wordt ?
dit is bijzonder unfair tegenover al degenen die hier NIET vernoemd worden, en die zich WEL aan de regels houden .

het is al vaak gezegd : deze vraag hoort hier om te beginnen niet thuis !
wie (subjectieve!) ervaringen of adressen wil doorgeven, kan dit rechtsreeks per e-mail doen : gewoon klikken op de naam rechtsboven ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van jan de prins-1
07/01/2008 - 13:50

Dit is toch geen publiciteit.
Dit zijn gewoon referenties. En die zijn steeds subjectief maar daarom niet minder belangrijk.
Er maakt toch niemand reclame voor zichzelf ?
Mijn aanbod voor het verstrekken van info is volledig gratis, ik ben hier niet professioneel mee bezig, voor het geval jouw opmerking hierover zou gaan.

afbeelding van Dirk Bauwens
07/01/2008 - 14:00

Maarten schreef:

“hans :
je antwoord komt me over als n beetje roeptoeteren ,
de vraag kwam van tania waar ik n antwoord/tip op geef omdat ik er over gehoord/gelezen heb . of ze er wat aan heeft maakt ze zelf wel uit.
kommentaar vind ik heel leuk maar niet op jou manier , dat is bijten en dan hard weg hollen.
mijn vraag nu aan jou : verklaar je nader ,wellicht leer ik nog wat”

Maarten,

Hans Delannoye is niet de eerste de beste. Dat betekent dat korte antwoorden van hem meer dan waarschijnlijk beter zijn dan lange antwoorden van anderen. Bovendien zal hij, omdat hij zich zo bondig uitdrukt, daar al uitvoerig over geschreven hebben in het verleden.

Ook ik heb slechte ervaringen met de 12 Ambachten. Op isolatie- en verwarmingsgebied zitten zij volledig in de mist. Het ergste van al vind ik dat zij, tegen beter weten in, niet geleerd willen worden.

Dirk Bauwens

afbeelding van Tania.
07/01/2008 - 19:15

Bedankt voor alle reacties en mailtjes, dat helpt ons echt al een eind vooruit! Ik heb ondertussen al een boel mails gekregen van architecten, dus we plannen de komende weken een aantal bezoekjes :). Verder: @ bart humbeeck: ik begrijp dat je hier geen reclame apprecieert, maar dat mijn vraag hier niet zou thuis horen, vind ik eigenlijk een beetje jammer. Ik ben juist heel blij dat ik ze hier kan stellen, want een architect met ervaring in passiefhuisbouw vind je nog altijd niet op elke straathoek, laat staan ervaringen met hen. Soit, als er iemand nog tips heeft, graag, mail eventueel maar door... Groetjes, Tania

afbeelding van jos vis
07/01/2008 - 23:36

Hebben zelf Alexis Versele over de vloer gehad in Halle,
voor een verbouwing naar passief huis.
Kunnen het jammergenoeg niet uitvoeren, maar hij komt dus wel (nog net) tot hier.

Succes,
joris

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
08/01/2008 - 12:02

tania :

voor adressen wordt hier steeds verwezen naar :

- www.vibe.be
- www.passiefhuisplatform.be

de gratis publiciteit voor de vernoemde architecten speelt in het nadeel van degenen die niet vermeld werden, en daar zijn er een paar zéér goede bij .
bovendien kan iedereen hier een alias aannemen en zichzelf "onrechtsreeks" de hemel in prijzen, vandaar dat we hier géén publictiet wensen !
dit is het internet, weetjewel ...

nogmaals : wie adressen wil doorgeven aan jou, kan dat doen door op jouw naam te klikken, en rechtsreeks te mailen .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van jan de prins-1
08/01/2008 - 15:05

Toch jammer want dit lijkt mij een gemiste kans. Als ik openbaar goede referenties doorgeef dan kunnen die tenminste gecontroleerd worden door anderen op dit forum. Zij kunnen dit beamen of ontkennen. Als dit privé moet, dan gaat dat niet.
Met een lijst van architecten begint het pas, lijkt mij. Het is toch ongeloofelijk nuttig om op een snelle manier heel veel mensen naar referenties te kunnen vragen.

En mag negatieve reclame dan wel ? Onlangs maakte een bepaalde firma hier geen al te beste indruk. Ik heb daar persoonlijk geen probleem mee en vind dit zelfs zeer handig.

Gezien hier toch een brede basis deelneemt aan dit forum, zou bij genoeg reacties de waardering van een persoon, firma, of product moeten convergeren naar iets wat een hoge kans heeft de waarheid te benaderen. Als niemand een goed woord over zijn lippen krijgt over een bepaalde firma dan mag dat toch de basis zijn van enig wantrouwen. Indien enkele mensen overdrijven dan zullen anderen met betere ervaring daar toch ook melding van maken zodanig dat een meer genuanceerd beeld kan ontstaan indien nodig.

Dit gezegd zijnde, vraag ik u waar de gedragsregels van dit forum te vinden zijn, zodat ik er mij in de toekomst aan kan houden.

met vriendelijke groeten,
Jan De Prins

afbeelding van Dirk Bauwens
08/01/2008 - 15:57

Ik kan me volledig aansluiten bij wat jan de prins zegt.
Op een forum kan/mag/moet duidelijk worden wie of wat eer verdient en wie of wat niet.

(Wel onder de voorwaarde dat een integere moderator het forum beheert)

Dirk Bauwens

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
08/01/2008 - 18:26

dit forum heeft al een lange traditie (van véle jaren),
dat was enkel mogelijk door het vermijden van dit soort valkuilen, en door de deur niet wagenwijd open te zetten voor misbruiken .
anders degenereert dit hier binnen de kortste keren .
we hebben al het geval gehad van een bijzonder waardevolle deelnemer aan dit forum die weggepest geweest is, en nog steeds door velen hier erg gemist wordt.

hier hoort het te gaan over technische en inhoudelijke argumentatie , lijsten met namen zijn elders te vinden .

mij is trouwens geen moderator van dit forum bekend ...
of ken jij er soms een ?

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van paul-8
09/01/2008 - 13:52

wij hebben architect bert schellekens genomen voor ons passief huis en we beginnen normaal einde februari 2008

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/01/2008 - 17:16
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Toch wel straf dat hier ook al een naam verschijnt van iemand die zelfs niet op de lijst van de orde van architecten staat!

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
09/01/2008 - 18:13

zucht.
lap, daar begint het weer .
had ik er dan niet voor gewaarschuwd dan ?
hoe dom kun je zijn ?

nogmaals : het "gebruiken" van dit forum voor al dan niet rechtsreekse publiciteit leidt binnen de kortste keren tot misbruiken !

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van Dirk Bauwens
09/01/2008 - 18:34

Bart...

Het ECHTE misbruik gebeurt hier, vind ik, door de persoon die onder de dekmantel van een "@" anoniem wil blijven. Anoniem posten wil sowieso zeggen dat men iets te verbergen heeft. Dat staat (minimaal) gelijk aan iemand slaan en daarna hard weglopen.

De misbruiker kan toch makkelijk gestraft worden door het betreffende IP-adres te blokkeren?

Dirk Bauwens

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
09/01/2008 - 18:46

euh , dirk, en hoe kan ik dan weten of jijzelf wel dirk bauwens heet ???
dat kan je hier onmogelijk weten !
dat bedoel ik nu juist : anoniem of niet maakt hier niets uit !

ik blijf erbij : dit is het internet ...

afbeelding van Dirk Bauwens
09/01/2008 - 19:03

Bart,

Hoe kun je weten of ik het ben?? Stuur me een mailtje, check mijn naam, vind mijn telefoonnummer en mijn adres… dit alles en nog meer is te vinden op internet…

Maar van deze “@” vind je niks terug, alleen het IP-adres en dat kan makkelijk geblokkeerd worden.

Dirk Bauwens

afbeelding van MET architectuur
09/01/2008 - 19:54

er zijn inderdaad toch wel heel wat meer architecten (zowel startend als ervaren) bezig met passiefhuizen en LEW's die hier nog niet vermeld staan.
Veel van die ontbrekende namen zijn mijns insziens ook bezig met echte architectuur, en niet enkel met passief....

Op dit forum en andere phppopulaire kanalen komen steeds dezelfde namen terug en deze belandden dan in het lijstje hierboven. ons kent ons.....

Zo zie je maar dat een forum vaak ook de blik verengt ipv verruimt....

Jonge architecten kregen in hun opleiding een veel meer doorgedreven technische opleiding, ook qua isolatie-technieken, ook qua eocologie, en ook mbt passiefhuizen, en zijn vaak erg gedreven en leergierig, en maken meestal veel boeiender architectuur.
Ik weet dus nog niet zo zeker of je zowieso beter af bent met een ouwe rot...
de technische kant van een passiefhuis concipieren/bouwen is nu ook weer niet zo moeilijk hoor, je moet vooral software kopen van phpp, bio-ecologisch bouwen is al veelveel moeilijker.
Je geeft zo ook aan jonge gemotiveerde mensen kansen.

ik roep hierbij alle architecten en hun bouwheren die met bio-ecologische bouw, lew's, passiefhuizen, enzovoorts bezig zijn, op zich hier kenbaar te (laten) maken, zodat het wel erg enge adelijke lijstje van hierboven of dat lijstje vanop bijv pphp (dure grap trouwens om op dat lijstje te mogen staan hoor van pphp) eens open te gooien.
Ik ga alvast een aantal van onze bouwheren vragen om hun mening te droppen.... :-)

vriendelijke groet, J

afbeelding van jan de prins-1
09/01/2008 - 21:12

Precies ! Geef gewoon die namen, ik begrijp echt niet dat men hier zo moeilijk over doet. Ik ben erin geinteresseerd, mail ze mij desnoods privé.

En die opmerking van die anonieme die kan toch eenvoudig geverifieerd worden, weerom zie ik het probleem niet.

Alles op dit forum is trouwens subjectief, zo ook alle technische info die hier gegeven wordt. Men moet dat ook zo beschouwen. Dit forum is een bron van info die niet noodzakelijk correct is, ge moet dat zelf nog interpreteren.

Verder ben ik het er niet mee eens dat ge enkel de software moet kopen van phpp om een passiefhuis te bouwen. Als dat alles is wat ge denkt te moeten doen, dan gaat ge er niet komen volgens mij. Dat is precies wat ik gemerkt heb bij een aantal architecten zonder ervaring met passiefhuizen. Die gingen mij wel eens snel een passiefhuis zetten. Van sommigen ben ik zeker dat het hen niet gelukt was, precies omdat ze er zo licht over gaan.

Jan

afbeelding van Hans Delannoye
09/01/2008 - 21:24

Maarten

Sorry, ik weet niet wat roeptoeteren is, zal wel een typische hollandse uitdrukking zijn. En sorry, maar ik heb nog de tijd, nog zin om de onzin die de 12 ambachten verkondigd hier ook nog eens uit de doeken te doen. Wie langer het energieforum volgt, beseft wel dat hun verhaal niet klopt, en volgens mij weten ze het zelf ook wel.

Hans

afbeelding van Hans Delannoye
09/01/2008 - 21:27

Anne

Wat zij doen is net wat we in Belgie willen vermijden. Een goede archirect MOET onafhankelijk staan van de aanemer, en dat is in jou geval niet zo. En de praktijk wijst uit dat dat meestal niet ten goede van de klant komt. Maar misschien vormen Schwörenhaus de gelukkige uitzondering.
Ik wens je in elk geval alle sukses toe met jullie woning.

Hans

afbeelding van Hans Delannoye
09/01/2008 - 21:35

Jan

Ik moet Bart bijtreden, er zijn nu al meerdere mensen die voortdurend bepaalde merken en firma's de hemel in prijzen (zie vooral pellets en kachels), en van sommigen weet ik zeker dat ze op een of andere manier met deze firma's te maken hebben.
Jij kan ter goeder trouw zijn, maar misschien ook niet, hoe kunnen wij dat weten. Trouwens, kunnen jij en de anderen het onderscheid maken tussen een goed vakman en een knoeier? Want indien je nu ja antwoord, hoe komt het dan dat er noch zoveel foefelaars op de markt zijn ?????
Wij hebben vroeger altijd geprobeerd er angstvallig over te waken om zoiets te vermijden, nij zijn sommige vraagstaarten over o.a. pellets en kachels verworden tot bijna pure reclame voor bepaalde firma's, en dat is niet leuk voor de vele vakmensen die hier mee hun tijd in deze site steken, en zichzelf proberen niet in beeld te zetten.

Ik hoop dat jullie dat begrijpen.

Hans

afbeelding van MET architectuur
09/01/2008 - 21:37

Jan,

ik weet ook wel dat er meer nodig is om een "passiefhuis vanuit het hart" te ontwerpen dan die software,
wat ik tussen de regels in bedoelde is dat het begrip "passiefhuis" waarvan hier steeds sprake is, een "boekhoudkundig" gegeven is: zo een passiefhuis is een huis dat volgens het software-pakket van phpp een passiefhuis scoort, en vaak worden daartoe (hoorde ik persoonlijk erkennen door 2 van uw lijstje-architecten) in de berekeningen de nodige rekentruken toegepast die ik twijfelachtig vind, of worden bepaalde problematieken die de isolatiegraad zouden aantasten moedwillig niet erkend, net zoals er in de uitvoering bepaalde vergezochte en vaak on-eocologische truken uitgehaald worden, en dat allemaal om toch maar net "passiefhuis" te kunnen zijn...
het gezond verstand is vaak ver te zoeken...
een phpp-passiefhuis kan trouwens ook zonder probleem een oecoligisch monster zijn vol "rommelmaterialen", erger nog, vaak moet er om net dat beetje meer te scoren om een passiefhuis te mogen zijn, "rommelmaterialen" ingezet worden.....

ik weet dat je bezig bent met strobalenbouw, een bouwwijze die ik heel erg sterk aanhang, dat passiefhuis-gereken is in mijn ogen bijna tegenovergesteld aan de kracht en eenvoud van het strobalenbouwen... wat maakt het nu eigenlijk uit of je al dan niet net wel of niet een passiefhuis bent...

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.