Oververhitting in passiefhuizen | Ecobouwers.be

U bent hier

Oververhitting in passiefhuizen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Ingir
22/01/2014 - 17:25

Volgens de passiehuistheorie zouden passiefhuizen GEEN last hebben van oververhitting. Dat wil zeggen, er is wel oververhitting (binnentemperatuur >25°)gedurende hooguit 5% van de tijd in een jaar, dus 438 uur (18 dagen) en dat zou dan acceptabel moeten zijn. Rare redenering uiteraard want niemand vindt een binnentemperatuur van 15°C of lager in de winter aangenaam. Er wordt dan ook niet verwacht dat je de kou gedurende enkele weken gaat accepteren, de kachel wordt direct gestookt om de gewenste binnentemperatuur in stand te houden.

Analoog daaraan is het ook niet acceptabel dat de binnentemperatuur langdurig boven de 20-22°C komt, het lichaam gaat extra zweten, resulterend in plaknachten en een verstoorde nachtrust. Voor ouderen en mensen met hart/longaandoeningen is een verhoogde binnentemperatuur extra onaangenaam, ouderen kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren door de afgenomen doorbloeding van de huid waardoor zij snel oververhit raken en mensen met hart/longkwalen krijgen last van kortademigheid en hogere bloeddruk. Hittegolven laten dan ook altijd een hoger sterftecijfer zien.

Oververhitting kan voor een deel voorkomen worden door zonnewarmte buiten te houden (zonwering, isolatie, balansventilatie) en op dit punt scoren de meeste passiefhuizen best goed. Het andere deel van de oververhitting wordt veroorzaakt door interne warmtebronnen zoals personen, verlichting, elektrische apparatuur, warmteafgiffte van koelkasten, kooktoestellen,(zonne)boilers en verwarmingstoestellen voor warm tapwater. Met het toenemende gebruik van elektrische apparaten wordt de interne warmtelast een steeds groter wordende factor in de energiebalans, ondanks het feit dat apparaten energiezuiniger worden.

In passiefhuizen is de interne warmtelast maar beperkt benutbaar want deze huizen zijn al helemaal geoptimaliseerd om de aanwezige warmte vast te houden. Er is dan ook al eerder sprake is van overtollige warmte die kan leiden tot oververhitting. Anders gezegd: de temperatuur in passiefhuizen is gevoeliger voor overtollige warmte, een klein overschot kan de warmte al flink doen stijgen.

Het rekenprogramma voor passiefhuizen (PHPP) gaat uit van een standaardwaarde voor de interne warmtelast van 2,1 W/m², deze waarde is vrij laag voor een moderne woning waarin gemakkelijk het dubbele bereikt kan worden. In de winter is deze lage inschatting geen probleem en geeft hooguit een iets lagere verwarmingsbehoefte. In de zomer is die lage waarde wel een probleem omdat de koelingsbehoefte dan onderschat wordt.

In de praktijk zie ik de gevolgen, passiefhuizen worden te weinig uitgerust om overtollige warmte af te voeren. Vaak wordt verondersteld dat het voldoende is om zomers met balansventilatie de opwarming te voorkomen en met de bypass overtollige warmte af te voeren. Helaas werkt dit niet, de debieten zijn te klein en niemand zit 's nachts te wachten op geluidsoverlast van een BV die op hoogste stand draait. Ook aan AWW en BWW worden te hoge koelingscapaciteit toegekend. Al deze apparaten voorkomen hooguit dat de woning via ventilatie verder opgewarmd wordt, echte koeling (drastische verlaging van de binnentemperatuur en RV) hoef je er niet van te verwachten.

Een efficiënte en ecologische methode om overtollige warmte af te voeren is nachtventilatie waarbij 's nachts grote roosters geopend worden, zowel op het laagste punt voor de aanvoer van koude buitenlucht en op het hoogste punt voor afvoer van de warme binnenlucht. Deze methode heeft zich al lang bewezen maar wordt om onduidelijke redenen nauwelijks toegepast. Zeker in passiefhuizen is het de aangewezen methode om zonder hulpenergie warmte af te voeren.

Mijn stelling is daarom: passiefhuizen moeten standaard uitgerust worden met nachtventilatie.

84 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
23/01/2014 - 11:54

Voor gebruikerservaringen zie het passiefhuisplatform:

http://www.passiefhuisplatform.be/artikel/warme-getuigenissen-hoe-reagee...

afbeelding van gommer
23/01/2014 - 12:31

Hallo Ingir,

 

Mag ik vragen vanuit welke achtergrond (ervaring of beroep) je bovenstaande stellingen inneemt en observaties/interpretaties maakt?

 

Specifiek uw stelling i.v.m. AWW/BWW, ik veronderstel dat je aanneemt dat deze dan op de ventilatie aanvoer zijn gekoppeld? Kan moeilijk anders met AWW, maar een BWW heeft nog andere mogelijkheden.

 

Mvg, Marc

afbeelding van Ingir
23/01/2014 - 13:01

Marc, zoals gezegd zijn AWW/BWW, zonwering, kierdichting en isolatie allemaal maatregelen om oververhitting te voorkomen. Desondanks zie je bij vrijwel alle passiefhuizen temperatuuroverschrijding en tegelijk geen of nauwelijks maatregelen om de warmte werkelijk passief af te voeren. 

afbeelding van charel
23/01/2014 - 12:46

Passiefhuizen, gebouwd, gebruikt en bewoond zoals ze bedoeld zijn, zijn zeker niet meer onderhevig aan overhitting dan andere woningen.

Dat besluit ik uit die gebruikerservaringen via het passiefhuuisplatform. In feite bevestigen die ook mijn eigen ervaring.

De stelling:" pasiefhuizen moeten worden uitgerust met nachtventilatie" is op zich niet verkeerd maar geldt dan evengoed voor andere woningen.

 

afbeelding van Ingir
23/01/2014 - 13:22

Ik lees toch iets meer discomfort qua gebruiksgemak en klimaat in de verhalen, de bewoners moeten echt opletten om oververhitting te voorkomen en dan nog loopt de temperatuur op tot ruim boven de 25°C... hier in huis wordt het nooit warmer dan 23-24°C en dat vind ik al onaangenaam warm om bij te slapen.

 

Met maatregelen voor zomernachtventilatie bedoel ik trouwens niet het open zetten van ramen. Niemand zal 's nachts zijn ramen open laten om dan muggen en inbrekers vrije toegang te verlenen. Ik bedoel nachtventilatieluiken die zomers zorgen voor voldoende debiet voor nachtkoeling zonder risico's van ongewenst bezoek en die tevens zo goed geïsoleerd zijn dat de luiken geen extra warmteverlies veroorzaken in het stookseizoen, het blijft immers een passiefhuis. 

 

Het passiefhuisconcept hinkt volgens mij te veel op de stelling dat je in een goed ontworpen passiefhuis geen last hebt van temperatuuroverschrijding terwijl die overschrijding er dus wel is, dat blijkt wel uit de genoemde verhalen.

 

afbeelding van robin demey
23/01/2014 - 13:52

Ingir, men spreekt over buitentemperaturen van 38°C en dan is het niet meer dan logisch dat sommige PH 27° binnen halen. Ga dan een willekeurige woning in Vlaanderen binnen en het is er 30°+. Zeker op de bovenverdieping/slaapkamers.

Dus ik zie niet in wat het probleem is.

Wij haalden vorig jaar ook maximaal 27° omdat we nog geen zonnewering hadden en de deur constant openstond vanwege werken. Ik ben ervan overtuigd dat we dit jaar nooit boven de 25°C zulleng gaan. En zelfs bij 27°C (was 's middags), was dat aangenaam fris in vergelijking met buiten.

21°C is inderdaad een goede temperatuur, maar niet als het buiten 35°C is hé. Dan kom je precies binnen in een frigo.

Een raam openzetten is geen probleem naar muggen toe: plaats er een hor in. En een inbreker zal niet zo snel via een dakraam binnenkomen hé :-).

afbeelding van Ingir
23/01/2014 - 18:42

Alleen een dakraam openzetten zal niet het benodigde debiet geven voor goede nachtventilatie, je zult ook zo laag mogelijk een raam moeten openen om een goede doorstroming te krijgen van gelijkvloers tot op zolder.

afbeelding van walter-8
23/01/2014 - 14:09

ik zie het passiefhuis probleem niet echt.  

de interne warmtewinsten zijn in alle woningen even groot.  En eens het buiten 20°C is, maakt veel of weinig isolatie niets meer uit (in de zin dat interne warmtelast dan bij alle woningen opwarming veroorzaakt).  

Dus oververhitting in passiefhuis of een andere woning is dan toch helemaal hetzelfde?

Dan kan je misschien nog gaan praten over overhitting in passiefhuizen bij een buitentemperatuur tss 15°C en 18°C; maar daar het ik nog niets van gehoord.  

Ik weet ook niet waarom je beweert dat er een toenemend verbruik is in woningen van elektriciteit; je hebt dit al eerder gezegd.  Maar de cijfers de laatste jaren tonen toch aan dat dat niet zo is?  Ik zou eerder het tegendeel beweren; de interne warmtelast van elektrische aparaten stijgt niet; we gebruiker er meer maar ze worden als maar zuiniger.  Koelen doen we dan weer wel meer.  

Je lijkt me het grootste probleem te hebben met de ontwerpkeuze; niet meer dan zoveel uren temperatuur hoger dan 25°C; Je lijkt me eerder voorstander van nooit hoger dan 22°C (of begrijp ik je verkeerd)?  Natuurlijk kan je een ontwerpkeuze maken die 'beter' is.  Maar op zich lijkt me de passiefhuize keuze vrij fair. In mijn ervaring mag het binnen tot 25°C zijn als het buiten >30°C.  Dan vind ik het binnen nog steeds aangenaam.   Maar het is de ontwerper natuurlijk vrij anders te ontwerpen.  Ik weet ook niet echt of de passiefhuis ontwerp rekening houdt met nachtkoeling.  Ik dacht eigenlijk van niet.

ik weet ook niet of je al eens stilgestaan hebt hoeveel nu eigenlijk je oververhitting krijgt door de interne warmtelasten; enig idee hiervan?  Volgens mij valt dat best mee.  

Daarnaast: hittegolven en meer doden: nu ook niet alles op een hoop gooien; Ik denk niet dat die doden in een passiefhuis vallen. 

Je conclusie is correct: je moet op nachtventilatie kunnen vertrouwen om de temperatuur onder controle te houden.  Maar er is toch nooit anders beweerd? Maar 'uitrusten' met nachtventilatie is toch niet meer dan voldoende ramen te kunnen openen?  Echt "uitrusten" zou ik dat niet noemen.  Waarom zou je dat met 'roosters' willen?  En in een gemiddelde woning zijn voldoende ramen om ze open te zetten.  Extra roosters lijkt me niet nodig.  Tenzij je het wil automatiseren.  Maar voor die paar dagen per jaar is dat voor mij niet nodig.  Anderen willen mss meer confort.

Je kan eens op zoek gaan naar passiefhuiskantoren; er zijn er die met zeer efficient nachtventileren de koellast beperken.  En dat is niet evident voor kantoorruimtes.   Daar wordt dan wel een automatisch systeem voorzien.  

Wie kent voor jou te hoge koelcapaciteit toe aan aww of bWW?

Maar het punt zou moeten zijn dat alle woningen een strategie moeten hebben om oververhitting te voorkomen.  Dat is niet meer een PH probleem dan een ander probleem.

Walter

afbeelding van robin demey
23/01/2014 - 14:15

dubbel

afbeelding van robin demey
23/01/2014 - 14:16

Volledig eens met Walter. Trouwens is die 5% een maximum om een certificaat te kunnen bekomen. Wij hebben geen certificaat aangevraagd (zie er het nut niet van in, gezien het toch maar geld kost en er geen premies meer voor zijn). Maar in onze PHPP kwam ik, met zonwering uiteraard op 0% overschrijding. Dus het kan wel degelijk.

Het is dus volledig de keuze aan de bouwheer/ontwerper hoe ver je daarin gaat.

En oververhitting door warmtelasten zal je niet hebben hoor. Tenzij je begint met constant ovengerechten klaarmaken, maar dat lijkt me ridicuul tijdens een hittegolf.

afbeelding van tdemuynck
24/01/2014 - 12:57

Robin,

wanneer ben je gestart met de bouw van je woning? Er is immers een aanpassing in de wet gekomen zodat subsidies terug beschikbaar zijn voor iedereen die kan aantonen dat hij/zij voor 01/01/2012 zich verbonden had tot te bouw van laag energie, passief of nulenergie woning.

mvg,

Toon

afbeelding van robin demey
24/01/2014 - 15:27

Het was een verbouwing. Dus zijn er sowieso geen subsidies voor PH voor omdat men ervan uitgaat dat dat bij verbouwing niet kan.

afbeelding van Ingir
23/01/2014 - 19:54

De interne warmtewinsten zijn vooral afhankelijk van gebruikersgedrag en niet van de bouwwijze, dat is zeker waar. Toch zal diezelfde warmtelast in een passiefhuis eerder tot oververhitting leiden dan in 'gewone' woningen omdat het deel benutbare warmte in een passiefhuis veel kleiner is en daarmee het deel overtollige warmte groter.

 

Het stroomverbruik neemt wel toe ondanks het energiezuiniger worden van de apparaten, simpelweg omdat de toename van het aantal apparaten groter is dan de besparing op stroomverbruik door energiezuiniger techniek, die trend is al vele jaren zichtbaar. De huidige dip in het NETstroomverbruik is misschien wel te verklaren door de snelle toename van het aantal zonnepanelen van afgelopen jaren. Daaruit kan dus niet geconcludeerd worden dat de stroomconsumptie door elektrische apparaten gedaald is. Verder kan meespelen dat men vaker overschakelt van elektrische verwarming op gas of warmtepomp voor ruimteverwarming. dat resulteert wel in een lagere stroomverbruik in het stookseizoen maar dit is ook mogelijk met gelijktijdige stijging van de interne warmtelast.

 

Oververhitting door hogere interne warmtelast treedt eerder op in goed geïsoleeerde woningen (ZLEW en PH) omdat deze huizen perfect de interne warmte kunnen vasthouden. Dit valt te ondervangen door deze woningen zeer bewust uit te rusten met voorzieningen om overtollige warmte af te voeren. Dat lukt niet met zonwering en nauwelijks met AWW/BWW/BV (is ook niet echt passief). En dus wel met zomernachtventilatie maar dan moet dit wel in het ontwerp worden meegenomen. Gebeurt dit niet dan is de kans zeer groot dat passiefhuizen alsnog worden voorzien van actieve koeling.

afbeelding van charel
23/01/2014 - 20:49

Ingir,

Ondertussen staan er toch al wel voldoende passiefhuizen om ervaren te hebben dat deze achteraf geen nood blijken te hebben aan actieve koeling

Samen met Gommer vraag ik me ondertussen ook af op welke manier jij ervaringen met passiefhuis hebt opgedaan, vooral omdat één en ander niet blijkt te kloppen met mijn ervaringen.

afbeelding van charel
23/01/2014 - 14:31

Ingir,

Dat het in jouw huis nooit warmer wordt dan 24 a 25 graden wil ik best geloven, dat er zo nog meerdere woningen zijn ook, maar dat het zo is bij de meeste (niet passieve) woningen is nog wat anders. Ik ben er van overtuigd dat vele woningen met bijvoorbeeld veel glas en matig geisoleerde daken regelmatig te maken hebben met binnentemperaturen van over de 30°. Ik heb mijn halve leven in zo een huis gewoond.

Er zijn dus in het algemeen vele woningen met hitteproblemen bij extreme buitentemperatuur, dat mag je niet toeschrijven aan het concept passiefhuis. Ik zou zelfs zeggen integendeel.

Maar uiteraard kan zelfs bij passiefhuis alles altijd nog beter.

Trouwens, die getuigenissen die je doorgaf geven absoluut geen groter probleem aan dan bij andere woningen behalve bij één die ook aangaf dat de nodige voorzieningen nog niet volledig waren geinstalleerd.

afbeelding van robin demey
23/01/2014 - 14:33

Het "probleem" van een PH is dat die maximaal zonnewarmte moeten binnenhalen in winter en tussenseizoen. Hiervoor zijn grote glasoppervlakken nodig.

Klassieke woningen hebben dat niet altijd, waardoor ze dus in de zomer ook minder zon/warmte binnenhalen. Hebben ze dat wel, dan hebben ze hetzelfde probleem.

Dus zowel PH als klassieke woningen hebben zonwering/rolluiken nodig. In ons ouderlijk huis hadden we ook veel glas, maar wel overal rolluiken. Zonder rolluiken zou het snikheet zijn. Met rolluiken aangenaam fris (tot 27-28°C bij hittegolven).

afbeelding van geert devos
23/01/2014 - 17:39

Ben nu bezig met de afwerking van mijn zelfgebouwd Ph en wil graag met jullie mijn insteek ivm zomerse oververhiting delen :

 

- van in de ontwerpfase hebben we echt de nadruk gelegd op het voorkomen van zomerse oververhitting , en minder op "het in de winter warm  genoeg hebben " , omdat dit in een Ph zowieso zelden een  probleem is.

- daarvoor hebben we volgende uitgangspunten genomen :

° beperking van grote raamoppervlakken (max grootte : 2x1.8 meter)

° nachtelijke ventilatie dmv 2 ramen die in het midden ventilatieluiken hebben en 1 (achterdeur)deur vanwaar het onderste paneel een ventilatieluik is (type Renson)

° en tenslotte een bewuste keuze om geen zonneboiler te plaatsen, maar wel een warmtepompboiler , om zodoende in de zomer  de "afvalkoelte" terug in huis te blazen (= gratis airco) op piekomenten (als de warmtelast het grootst is en er nog niet kan nachtelijk gekoeld worden.

- het feit dat door de beperking van de raamoppervlakken er in de winter weinig warmtewinsten zijn, nemen we er maar bij, ik leg in putje winter graag een extra blok (zelfgekweekt) hout op het houtfornuis , als ik  maar in de zomer niet smelt.

 

Ik kan idd; ook uit mijn gesprekken met Ph-bewoners afleiden dat zomerse oververhitting een probleem is , en zeker erger zal worden met de tempstijging die we nu meemaken (krijgen we ooit nog echte winters ?)

 

afbeelding van stefan-14
23/01/2014 - 18:05

Geert, en als deze bewoners NIET passief gebouwd zouden hebben hadden ze dan 0% oververhitting gehad???

 

goede zonnewering en vooral er goed mee omgaan kan veel verhelpen !

 

afbeelding van geert devos
23/01/2014 - 18:20

neen , dat bedoel ik niet , ik ben zeker positief tov. het passiefconcept.

 

ik wil alleen maar even duiden dat archtitecten soms heel graag heel grote raamoppervlakken tekenen (al dan niet op vraag van de eigenaars) , maar dat je dan eerst veel geld op tafel moet leggen om dergelijke grote glasopp. aan te kopen en te plaatsen (zeker als het ph-ramen moeten zijn) , om daarna veel geld te moeten uitgeven aan degelijke zonnewering.

En dat allemaal vanuit de gedachte om in de winter veel zonnewinsten te verkrijgen.

Ik geef mijn geld dan toch liever aan wat anders,hé

 

Ik ken passiefhuizen waar de bewoners uit pure miserie in de zomer hun ramen beplakken met alufolie. Zonde van het geld.

afbeelding van robin demey
23/01/2014 - 18:48

Geert, niet het glas is duur, maar het schrijnwerk. Beter 1 raam van 5m2 dan 2 ramen van 2m2: is goedkoper en meer warmtewinsten.

Zonnewering hoeft ook niet noodzakelijk veel geld te kosten. Je kunt vaste zonwering nemen als het zuidgericht is.

Hoe bereik je anders een PH als je zeer weinig warmtewinsten haalt?

 

Trouwens een WPB zal niet zo extreem veel koelte geven hoor. De hoeveelheid SWW is in de zomer niet zo heel hoog.

afbeelding van Geert Bellens
23/01/2014 - 22:23

Wat Ingir aanhaalt klopt in veel gevallen (maar niet altijd).

Net omdat passiefhuizen 15 kWh/m² moeten halen, probeert men soms maximaal de zon binnen te halen. Dit wordt afgestraft in de zomer tenzij je inderdaad de nodige performante zonwering voorziet en vaak nog nachtkoeling.

Nachtkoeling is niet hetzelfde als een raam openzetten. En de reden waarom het niet echt uitgevoerd wordt zoals het moet (ook in kantoren trouwens) is de kostprijs. (sturing, roosters, grote oppervlakten,...)

Zonwering kost ook geld. Vaak probeert men het op te lossen met een boom of een druivelaar... soms lukt dit, vaak niet.

En ja, interne warmtelasten zijn een groter probleem in de zomer bij goed en sterk geisoleerde gebouwen. Het wordt tijd dat dit eens erkend wordt. In de PHPP wordt daar dan nog met een te lage (gemiddelde) waarde gerekend. Indien deze lasten in de woning niet te hoog zijn en goed verspreid zijn, valt dat inderdaad goed mee. In andere gevallen heb je een probleem.

PHPP is een certificatietool, maar wordt gebruikt als ontwerptool. Soms heb je geluk, soms heb je pech. Daarom zal de ene Ingir's stelling kunnen onderbouwen, de andere vindt het onzin, want in zijn passiefhuis is er toch geen probleem?

Maar een passiefhuis is gevoeliger voor overschrijdingen. Daar heeft Ingir gelijk in.

Het is wel zo dat 25°C een vrij strenge eis is. In de tertiaire sector is comfortklasse 1 (beste comfort) gerelateerd aan 25.5 °C. Comfortklasse 2 aan 26°C (eerder voor scholen). Anderzijds, 5% van de tijd is wel lang natuurlijk (18 volle dagen). Daarom dat men misschien de drempel van 25°C weerhoudt voor passiefwoningen.

 

Geert

afbeelding van banned user
23/01/2014 - 23:00

Toch fijn om dit allemaaal te lezen, werd mij vorige keer afgedaan als onwaar en onzin .

 

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
24/01/2014 - 09:39

 

In een huis met een goede isolatie gebeurt de opwarming slechts na een langdurige warmteperiode. Gedurende deze tijd past het menselijk lichaam zich ook aan. Hetzelfde gebeurt wanneer ge aan de Middellandse zee op verlof wilt gaan. Grote contrasten tussen binnen- en buitentemperatuur zijn dan veel onaangenamer.

afbeelding van Ingir
24/01/2014 - 13:00

Dat is de gangbare theorie inderdaad. Ik stel daar tegenover dat de ingeschatte interne warmtelast van 2,1 W/m² (defaultwaarde PHPP) veel te laag is waardoor de werkelijke koelingsbehoefte flink onderschat wordt.  En dat daarmee de overschrijdingsuren wel eens over de grens van 5% kan komen.

Het probleem hier is dat de interne warmtelast moeilijk te bepalen is omdat deze afhankelijk is van bewonersgedrag. De ene bewoner zal geen oververhitting veroorzaken terwijl een andere bewoner in hetzelfde huis dat wel lukt. Wel is bekend dat de trend van het huishoudelijk stroomverbruik stijgend is zodat verwacht mag worden dat de interne warmtelast in ieder geval gedeeltelijk zal meestijgen.

 

Neem het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden, ca. 10 kWh/etmaal bij een gemiddelde woningoppervlakte van ca. 120m² en dat 80% van de gebruikte stroom wordt omgezet in warmte, dan geeft dat een interne warmtelast van 2,7 W/m².

De aanwezige personen (2,2) zijn ca. 50% van de tijd in de woning en geven dan zo'n 100W/persoon warmte af. Dus bijdrage aan interne warmtelast 0,9 W/m². En tenslotte zijn er nog de stilstandsverliezen van warmwaterleidingen, boilers en opwekkingstoestellen. Bij een warmteafgiifte van 2,4 kWh/etmaal is de bijdrage 0,8 W/m².

 

Totale interne warmteproductie is dan 4,4 W/m², ruim twee keer zoveel als de genoemde defaultwaarde.

 

Iedereen kan voor zijn eigen huishouden zo een inschatting van de eigen interne warmtelast maken. Wij verbruiken bijvoorbeeld 3.200 kWh met 3 personen in een woning van 250m², dus 1,2 W/m², 0,6W/m² voor aanwezige personen en 0,4W/m² voor stilstandsverliezen, totaal 2,2 W/m²... wij hebben inderdaad geen last van oververhitting ;-)

afbeelding van robin demey
24/01/2014 - 15:38

10 kWh per etmaal in de zomer? Dat is wel al redelijk veel. Wij verwarmen ons SWW met een warmtepomp en komen op jaarbasis amper aan 3000 kWh. En dat 80% wordt omgezet in interne warmte lijkt me ook overdreven.

Bij een wasmachine/vaatwas zal een groot deel van de warmte verdwijnen in het riool. Bij het koken wordt een deel van de energie omgezet in chemische reacties, al zal daar waarschijnlijk wel zo'n 80% omgezet worden in interne warmtewinst.

Computers, stereo's, verlichting... zullen toch ook geen 80% verlies hebben lijkt me.

Moest jouw redenatie kloppen, dan hoef ik haast nooit te stoken.

afbeelding van stefan-14
24/01/2014 - 16:49

Robin,

 

hangt er natuurlijk van af hoe en welke toestellen er zijn opgesteld, bij ons staat boiler vb buiten PH volume, en lampen = 90% LED, ...

wie dagelijks uitgebreid kookt of niet, ... kan ook een groot verschil maken

hoeveel m² per bewoner maakt zelfs een verschil (volgens mij)

 

afbeelding van robin demey
24/01/2014 - 11:31

Geert, de interne warmtelasten moeten toch al gigantisch zijn om je woning zoveel op te warmen dat het boven de 25°C gaat hé.

Het moet dan buiten al ferm erboven zijn.

Als je kijkt hoeveel kWh interne lasten je slechts hebt en vergelijkt met de grote hoeveeleheid zonnewarmte, dan is die interne warmtelast te verwaarlozen.

Hou je de zon 's zomers volledig buiten, dan mag je zelfs elke dag nog een brood bakken in een PH.

 

En zoals eerder gezegd: het staat ieder vrij zijn woning zo te ontwerpen dat hij 0% overschrijding heeft. Tis toch ook niet omdat een wagen bv. 6 liter mag verbruiken om een bepaalde norm te halen, dat jij geen zuiniger model kunt kopen?

afbeelding van Ingir
24/01/2014 - 14:11

Dat ben ik niet met je eens, in een PH is de zonnewinst meestal heel laag dankzij goede zonwering, een passiefhuis zonder zonwering is praktisch onleefbaar. En daarmee wordt het aandeel van interne warmteproductie juist groot. Het gaat er ook niet om een woning met 0% overschrijdingsuren te halen maar om het feit dat de PH-limiet van 5% overschrijding alleen maar gehaald wordt omdat de interne warmtelast fictief laag gehouden wordt.

afbeelding van Geert Bellens
24/01/2014 - 15:10

Robin,

 

om in dezelfde vergelijking te blijven: Het is niet omdat de reclame zegt dat je auto 6 liter verbruikt, dat dat in de praktijk ook zo gaat zijn: het gebruik gaat anders zijn dan in labo omstandigheden, zodat je vermoedelijk 7 à 8 liter verbruikt.

Idem met passiefhuizen: het is niet omdat de PHPP zegt dat je minder dan 5% overschrijdingsuren hebt, dat dat ook zo is.

Natuurlijk staat het je toe om zo te ontwerpen dat je op 0% zit.. Met een PHPP een gemiddelde overschrijding berekenen voor heel het huis op basis van een te laag ingeschatte interne warmtewinst, is misschien niet de correcte methode. Dat is wat de TS wou zeggen.

Geert

 

 

afbeelding van robin demey
24/01/2014 - 15:34

Tjah, Geert.

Waarmee moet je dan rekenen? Geen enkel rekenprogramma kan de werkelijkheid weergeven. Er zijn te veel variabelen. Ik denk dat PHPP al zeer dicht bij de werkelijkheid zit. Het staat je vrij om die interne warmtewinst zelf te verhogen als je vindt dat die te laag is ingeschat om zo je overschrijding te berekenen.

Vraag maar eens bij PH-eigenaars hoeveel dagen ze boven de 25°C uitkomen. Zal bij de meesten hooguit een paar (en geen 18 dagen) zijn. Dus denk wel dat PHPP al redelijk dicht bij de werkelijkheid zit.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.