Hoe dampscherm van muurisolatie (binnenzijde) aansluiten met damprem dakisolatie? | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoe dampscherm van muurisolatie (binnenzijde) aansluiten met damprem dakisolatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Fredman
18/01/2015 - 22:35

We hebben bij onze renovatie een spantendak met een oversteek van zo'n 20cm laten plaatsen. De bedoeling was om de isolatielaag van het dak mooi te laten aansluiten met de isolatie van de buitengevel (PIR-platen). Die aansluiting wordt gemaakt in de oversteek, de ruimte tussen ringbalk en dakrand werd daarom met glaswol gevuld. Ik had de dakwerkers gevraagd om alles goed winddicht te maken zodat er geen luchtcirculatie in die ruimte met glaswol en onder mijn dak zou komen.

 

Ze hebben dat geprobeerd met stukken onderdak, maar echt perfect is dat niet gebeurd. Ik merkte bij het isoleren van de binnenzijde van het dak dat de wind gewoon los in de oversteek binnenwaait. Omdat ik geen wind in mijn houtwolisolatie tussen de spanten wil, heb ik boven de ringbalk alles netjes dicht getaped met stukjes onderdag en tape. Dat probleem is nu van de baan, maar omdat de isolatie in de oversteek aan buitenzijde ringbalk niet winddicht is, wordt de betonnen ringbalk nu een aardige koudebrug. 

 

De gevel is al helemaal afgewerkt, ik moet dus de ringbalk (en de muur waar hij op rust) aan de binnenzijde isoleren. Ik wil dit doen tot aan de zoldervloer. Ik dacht dit te doen met een pavathermoplaat van 60mm die ik met leem tegen muur+ringbalk plak ofwel een houten kader met daartussen houtwol. Op die manier krijg ik een overlap van zo'n 80cm met de buitengevelisolatie.  Bijgaande schets die heb ik uit een forum gecopy-paste en illustreert min of meer de situatie en mijn plan (maar bij mij dus geen betonoversteek, noch spouwmuur).

 

Tot zover de situatie en mijn plannen. Mijn vraag gaat nu vooral over hoe en of ik de aansluiting moet maken tussen dat stukje binnenmuur-isolatie en mijn dakisolatie (22cm pavaflex houtwol). Mijn dakisolatie werk ik af met een damprem. Ik dacht die aan te sluiten op de bovenkant van de ringbalk (zie foto). Eventueel vocht kan dan weg door het dampopen onderdak. Maar hoe zorg ik voor een correcte afwerking qua damp/waterhuishouding voor de extra isolatie aan binnenzijde ringbalk en muur? Eventueel vocht kan daar immers niet weg door de muur en zou onderaan in houten roostering terecht kunnen komen (draagbalken stelen daar in de muur).

 

Moet ik voor dat stukje isolatie met een dampscherm werken ipv damprem? Mag ik beide isolaties in elkaar laten overlopen en damprem van mijn dak dus op dampscherm muur/pavathermo plaat plakken? Of moet ik beide isolaties uit elkaar houden en geen verbinding maken met de twee: damprem dakisolatie sluit dan tegen ringbalk aan en het dampscherm van die 80cm muurisolatie verbind ik met de damprem van het dak. De foto maakt hopelijk mijn vraag duidelijk

3 Reacties

Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
19/01/2015 - 10:02

 

 

Ik ken ook niet alle details van een dakafwerking. Ik denk toch wel dat, gelijk gij de isolatie binnenzijde ringbalk tot op de vloer hebt doorgetrokken (of wilt doortrekken), dat dit de gangbare techniek is. De isolatie in de oversteek heeft feitelijk weinig of geen functie. Het delicaat punt is misschien de verbinding tussen de isolatie van de buitengevel en de oversteek.

afbeelding van geert devos
19/01/2015 - 20:04

Op Bouwdetails.be kan je een hele reeks doorsneden van aansluitingen (muur/gevel/dak) bekijken ivm passiefbouw en laag energie.

Misschien vindt je daar het detail dat je nodig hebt.

 

http://www.bouwdetails.be/2Ddetails.html#Gent_tertiair

afbeelding van Fredman
03/02/2015 - 11:40

Edit: ik heb bovenstaande vraag wat concreter gemaakt, en ook een foto van de situatie bijgevoegd. 

Gezien ik volgend weekend mijn damprem wil plaatsen, hoop ik snel een antwoord te vinden over hoe ik dit correct moet uitvoeren.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.