oriëntatie passiefhuis

Dag allemaal,

Wij zijn begonnen aan de zoektocht naar een bouwgrond om een passiefhuis op te bouwen. Het zal gaan om een open bebouwing. We hebben reeds gelezen over de invloed van de oriëntatie op het behalen van de passiefnorm en het valt op dat er zeer uiteenlopende standpunten zijn; van weinig tot geen invloed (want een oriëntatie met minder zon kan gecompenseerd worden met meer isolatie) tot grote invloed (oriëntatie op het Z +- 30° nodig).

Wij willen met alles rekening houden waarmee rekening gehouden moet worden om een passiefhuis te kunnen bereiken. Maar dan moet je ook weten wat precies noodzakelijk is. Wat zegt jullie kennis en ervaringen over de invloed van de oriëntatie op de bouw van een passiefhuis?

Daarnaast vragen we ons ook af in welke mate men, naast de oriëntatie, rekening houdt met andere omgevingsfactoren die een invloed kunnen hebben op de hoeveelheid zon in de winter? Ik denk dan bijvoorbeeld aan de hoogte van naburige gebouwen, of het landschap/reliëf waarbij de bouwgrond lager gelegen is ten opzichte van de ruime omgeving.

Bedankt voor jullie inzichten!

Reacties

Bizar dat ik de vraag niet eerder zag...

Met ons gematigd klimaat is de impact van zon mogelijk minder groot dan bv ik zuiden van Duitsland.  We hebben best wat bewolkte dagen in de winter tov zuiden van Duitsland.  Zuiden van Duitsland heeft bv meer zonnige winterdagen.    Om maar te zeggen hier de orientatie minder impact heeft dan in delen van Duitsland.  

Het is te lang geleden dat ik nog een passiefhuis berekening gezien heb om direct te kunnen zeggen hoeveel warmtewinsten er kunnen zijn door zon (en moet nu vaststellen dat ik de voorbeeldberekeningen die ik had niet terug vind...)

Maar in ieder geval met ramen en zoninval is het "eenvoudiger" . 

Als je bezorgd bent een passiefhuisstandaard te halen, je keuze voor open bebouwing zal een grotere impact hebben dan de ramen op zuiden verwacht ik ;-).  

Zelf zou ik zeggen dat een zuidgerichte woning te hebben (of minstens zon van zuiden) een meerwaarde is voor iedere woning.  Het is voor mij een van de fijnere zaken aan onze woning.  

Ik zou in ieder geval durven stellen dat het in België altijd kan ondanks een moeilijke  oriëntatie of obstructie van de zon.  

Maar start eventueel nu al je zoektocht naar een architect.  Het lijkt me een mooie vraag in een kort kennismakingsgesprek ;-).  

 

Bedankt voor de reactie walter-8

Wij zijn er ons van bewust dat door te kiezen voor een open bebouwing extra inspanningen vereist zijn om tot een passiefhuis te komen.

Bouwgrond vinden met de achterzijde op het zuiden blijkt tot nu toe niet gemakkelijk te zijn. En zolang we niet over een bouwgrond beschikken, leek het ons te vroeg om met de architectenronde te starten. Maar zoals je aanhaalt kan het wel een interessante vraag zijn naar een architect toe. En ook goed om te horen dat een passiefhuis ook mogelijk is ondanks een moeilijke oriëntatie.

Wij willen trouwens de passiefhuisstandaard behalen, niet het certificaat. Is het correct dat dit enkel via phpp accuraat berekend kan worden en minder goed met epb en dat we dus op zoek moeten gaan naar een architect die vertrouwd is met phpp?

Namen van of ervaringen met architecten in de regio (Zuid)-Limburg op vlak van passiefhuis zijn zeer welkom!

 

 

Ik ben geen expert in EPB en PHPP; in oude versies van EPB zou ik zeker zeggen dat je voor passiefhuis standaard het PHPP moet doen omdat EPB voor lage vermogens niet nauwkeurig genoeg is of beter was.  Ik weet niet wat het vandaag is...

Uiteindelijk heb je iemand die kan berekenen wat de nodige vermogens zijn voor verwarming, wat een jaarverbruik zal zijn en of je oververhitting kan voorkomen.  Ik zou meer vertrouwen hebben in PHPP :-).  

 

Beste,

Ik heb een halfopen bebouwing passiefhuis met het huis van de buren aangebouwd aan de zuidkant. Ideaal is dat misschien niet, maar je kunt niet altijd je oriëntatie van je bouwgrond optimaal kiezen.

Mijn ervaringen:

* Mits voldoende isolatie is het perfect mogelijk een passiefhuis te bouwen met enkel vensters op oost, west en zelfs een aantal op noord.

* Reken erop dat je in de winter en het tussenseizoen licht zult moeten stoken. Dit gaat niet in tegen de definitie van passiefhuis: die zegt maximum 15 kwh/m2 per jaar voor verwarming, ventilatie en koeling. Dat is perfect haalbaar.

* Ramen op oost en west zijn in de zomer meer een probleem voor oververhitting dan op het zuiden. Er is misschien wel meer zon op het zuiden, maar ze staat veel hoger aan de hemel waardoor slechts een beperkt deel invalt in de woning. Ramen op oost en west krijgen misschien minder zon dan ramen op het zuiden, maar de zon straalt er veel meer bijna loodrecht in. Hou er rekening mee dat je zonnewering nodig zult hebben.

* Als je een zadeldak hebt, dan is een oost west oriëntatie zelfs voordelig voor het plaatsen van zonnepanelen. Je kan oost en west zonnepanelen plaatsen. Deze leveren een kleinere jaaropbrengst, maar deze is beter gespreid over de dag. Met het afschaffen van de terugdraaiende teller is dat een groot voordeel. Met een mogelijk uursgebonden injectietarief in de toekomst zal ochtend en avond productie veel meer waarde hebben dan middagproductie. Veel kans dat de prijs op de middag dan nul of lager wordt op veel dagen. We zijn daar nog niet, maar PV panelen gaan gemakkelijk meer dan 20 jaar mee en zelfs vandaag, in volle energiecrisis op een zonnige oktober zaterdag en met windkracht 3, zijn de groothandelsprijzen rond de middag al negatief. Zie https://www.elia.be/en/grid-data/transmission/day-ahead-reference-price. Naarmate er meer en meer PV geïnstalleerd wordt, iets dat door de energiecrisis in een stroomversnelling zit, zal dit meer en meer gebeuren tot op het punt dat uursgenbonden injectietarieven in de toekomst nagenoeg onvermijdelijk worden. Met een installatie op oost en west (gebruik twee volledig gescheiden omvormers) onder een hoek van 45 graden haal je 75 tot 80 procent van de maximale jaaropbrengst met een zuidelijke oriëntatie en panelen onder optimale hoek.

mvg,

Jurgen