Opstijgend vocht | Ecobouwers.be

U bent hier

Opstijgend vocht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Bushke
12/03/2012 - 09:17

Ik heb last van opstijgend vocht in mijn woning. :1950

Onderaan de muren in de woonkamer is er het meeste aanwezig. De woning is een gesloten bebouwing met een gang die doorloopt naar de tuin.
Het meeste vocht zit in de muur die zowel van de gang naar de tuin is als de woonkamer.
Echter in de woonkamer is er meer vocht te zien als in de gang.
De muur is de gang naar de tuin is iets dieper gelegen dan de woonkamer muur.

Ik ben al bij de Brico Rubson Fluid Injection gaan halen. Waar is het het beste dat ik het product aanbreng In de gang of in de woonkamer?
De muur is 12 cm dik volgens de bouwplannen.

Ik heb ook gelezen dat de droogtijd van het product tussen de 6 en 18 maanden ligt. Mag de muur bezet worden na de toediening van het product of moet ik wachten?
Normaal duren onze verbouwingen maar 1 maand.

Alle hulp is welkom.

26 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
12/03/2012 - 09:52

Sowieso inderdaad minstens een jaar wachten om te herbepleisteren of cementeren. Je wil toch het vocht UIT de muur hé. Met injecteren haal je het er niet uit hé. Je haalt wel de oorzaak weg.

afbeelding van MaiaVanmanwe
12/03/2012 - 10:33

En eerst alle mogelijkheden nagaan die aan de oorzaak kunnen liggen van het 'opstijgend vocht'.

 

Vaak zijn er andere oorzaken (condens door koudebrug,waterlekken, vocht dat hoger indringt maar door de zwaartekracht onderaan opstapelt en uittreedt , enz .... ) en dan gaat deze remedie ook niets helpen.

ter inspiratie:  http://www.youtube.com/watch?v=9E63vIgV9Oo
 

 

Als je het wetenschappelijker wil: http://www.ibp.fraunhofer.de/Images/337_tcm45-80593.pdf

 

En als de juiste oorzaak opgespoord is en uiteindelijk verholpen, dan inderdaad ook de muur de tijd geven om te drogen vooralleer te pleisteren.

 

G

afbeelding van Ella Evens
12/03/2012 - 16:41

Hey Bushke,

Veel van de oudere huizen destijds gebouwd werdenz onder vochtbeschermer zo kom jij waarschijnlijk aan jouw vochtprobleem.  

Ofwel kan je jouw muren ïnjecteren met een vochtwerend product dat opstijgend vocht tegenhoudt.
Maar als de zichtbare schade groot is zou je beter het aangetast pleisterwerk verwijderen en vervangen. Ik liet me vertellen dat preventief dikwijls een muurafwerking aangebracht wordt om te voorkomen dat opstijgend vocht aan het muuroppervlak kan geraken

Ik zou er zeker iets aan doen want de gevolgen van vochtige muren zijn niet min ! Toen ik mijn muur heb laten doen (want ik ben zelf niet zo handig ;) ), bleek al snel dat vochtige muren schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid (van huiszwam kan je ademhalingsproblemen krijgen) . En ook voor de energierekening , vochtige muren worden sneller koud en houden die koude ook vast.
=  nadelig zijn voor je energierekening.

Veel succes ! 

Grtn Ella 

afbeelding van Bushke
14/03/2012 - 21:40

Ondertussen zijn er al een paar mensen komen kijken (2 van vochtbestrijdings firmas) en 1 kennis dat al 20 jaar in de bouw werkt.

Volgens de vochtbestrijdings firmas moet de muur zowizo behandeld worden.

Volgens de kennis was het het probleem dat de vorige eigenaard de muur bezet hadden tot op de grond ipv een plek vrij te laten.

Er zit roofing tussen de bakstenen. (volgens de vochtbestrijdings firmas is deze versleten)

Ik heb ook de vorige eigenaar gecontacteerd en hij heeft gezecht dat ze nooit last hebben gehad. En het vocht in de muren ook maar juist hebben gezien als ze hun meubels hebben verhuist.

afbeelding van Hans Delannoye
15/03/2012 - 08:04

in een muur zit altijd vocht, en daarom zit er ook een waterkering die moet vermijden dat het vocht omhoog kan trekken in de muur.  als de waterkering goed is aangebracht en intakt is, zou er geen vocht hoger mogen tekken.  maar je kennis heeft gelijk, als de bezetting over de waterkering heen wordt gezet, werkt deze als een spons.  ik zou dus maar als eens beginnen met de bezetting weg te kappen tot boven de waterkering, tot, zo hoog als deze nat is, en dan de boel laten uitdrogen en zien wat er gebeurt.  droogt het langzaam op, kan je je allicht de kosten van het injecteren vermijden.  blijft het een probleem, dan moet je over andere maatregelen gaan nadenken, waarbij ik nog altijd de beste vind om een nieuwe waterkering te steken door de muren te onderkappen.  op termijn m. i. de beste oplossing, maar allicht niet de goedkoopste.

hans d

afbeelding van Bushke
18/03/2012 - 14:48

De muur heb ik reeds afgekapt langs de zijde van de woonkamer. Je kan een duidelijk verschil zien in kleur van de bakstenen, onder en boven de roofing.
Moet ik de kant in de gang naar de tuin ook afkappen?

afbeelding van robin demey
18/03/2012 - 15:28

Inderdaad, als de bezetting tot onder de roofing komt, dan zuigt de bezetting het water op uit de muur en transporteert die omhoog. Ook water bij uitbundig kuisen kan zo opgezogen worden.

Als aan de gang-zijde ook bezetting zit tot onder de roofing, zou ik deze ook afkappen. Onder de roofing moet altijd een waterdichte bezetting (bv. cement met compactuna) geplaatst worden.

afbeelding van Darline Santens
23/06/2013 - 19:17

Beste, na vele firma s over de vloer te hebben gekregen met verschillende en hoog oplopende prijzen zijn wij uiteindelijk met de firma Healthyhome in zee gegaan, te vinden op www.vochtbestrijding-healthyhome.be
In eerste instantie hebben wij een zeer goede uitleg gekregen en dat van de aannemer zelf en niet van een vertegenwoordiger, deze heeft ons een zeer goede prijs gegeven, en was zoals beloofd ook zelf aanwezig bij het uitvoeren van onze werken.
Doordat er zouten in onze muren aanwezig waren is er een zoutbestendige folie op onze muur aangebracht en herbepleisterd.Alles is mooi opgekuist achter gelaten, en wij kunnen enkel zeggen dat wij zeer tevreden zijn over deze firma.
Groeten Darline

afbeelding van MarcB
18/03/2012 - 16:28

Hallo,

Ik heb ook last van opstijgend vocht in de muren ...het is een woning van in de jaren '30,dus volle muren.

Eerst wou ik ook onderkappen (best veel werk en duur) en voor injektie was ik niet te vinden ... dus ging ik op zoek naar alternatieven.

Zo kwam ik uit op Hydroment ... dit is een vochtregulerende pleister die gebruikt word voor het saneren van binnen en- buitenmuren die te kampen hebben met vochtproblemen  ... de oude pleister word verwijdert en daarop komt zo'n laag hydroment van zo'n 2cm om de werking ervan te garanderen. Afwerking van de hydroment kan gebeuren met een dampopen verf of bvb ook kalei of leem.Deze zomer worden m'n binnenmuren ermee bezet en zal ik m'n ervaringen hier kunnen meedelen.

Hier in België word het nog niet veel gebruikt ,maar in Duitsland is het al zo'n 30 jaar in omloop en blijkt het een duurzaam alternatief voor muren die met vochtproblemen te maken hebben.

Voor info omtrent Hydroment -> http://www.hydroment.be/

grtz

 

 

 

afbeelding van MaiaVanmanwe
19/03/2012 - 12:13

Beste,

Het is de ziekte van deze tijd om voor elk probleem eerst naar de winkel te lopen om te kijken of er geen oplossing te kopen valt.

 

Probeer toch maar best eerst de oorzaak van het vochtprobleem te ontdekken.

Laat de zaak daarna goed opdrogen en misschien heb je helemaal geen dure en ongezonde produkten nodig.

 

G

afbeelding van Hans Delannoye
19/03/2012 - 17:50

hydromnt is niet problematisch volgens mij, maar verder ben ik het met je eens, beter eerst proberen de oorzaak te bestrijden dan de verschijnselen.

afbeelding van daasax
03/04/2012 - 21:29

Lijkt me toch heel riskant om opstijgend vocht zelf te behandelen? :s Ok je kan het maar je hebt geen enkele garanties.

Zoek eens wat verder op het internet. Genoeg sites waar je een gratis diagnose kan laten aanvragen. Doe je niets mis mee, toch?
www.vochtbestrijdinggids.be/vochtoplossingen.html
Google zoeken?

En om concreet te zijn: je muur moet eerst droog zijn vooraleer je hem opnieuw bezet. De kamer continu goed verwarmen zorgt voor een snelle afname van het vohct.

afbeelding van Hans Delannoye
09/04/2012 - 21:27

en welke garanties heb je als je het door een firma laat doen?

gratis diagnose?  en wat gaan die mannen je dan vertellen?  ik durf wedden dat ze eender waar ze komen de beste oplossing voor ieders probleem hebben.

verwarmeb versneld het uitdrogen niet, dat is onzin.  door te verwarmen stijgt de RV en ga je net verdamping tegen.  nee, vooral verluchten moet je doen!

afbeelding van aardig gedacht
03/04/2012 - 23:10

Beste,

 

het beste is inderdaad om eerst alle pleisterwerk af te kappen dat onder de waterkeringslaag zit. Indien de pleister die boven de waterkeringslaag zit kapot is (blazen, afbrokelen en dergelijke) zult u deze ook best verwijderen. Dan kijkt u of de muur al dan niet vochtig blijft. Indien deze vochtig blijft zal er hoogstwaarschijnlijk opstijgend vocht zijn, wat echter nog niet altijd zo hoeft te zijn. Een erg goede en definitieve oplossing is inderdaad de hydroment saneerpleister, aangezien injecteren niet altijd efficiënt blijkt te zijn. De hydromnet saneerpleister is een pleister die ervoor zorgt dat de muur nog waterdamp doorlaat maar de zouten (die meekomen met het water en voor veel schade kunnen zorgen) worden gefixeerd. Deze pleister wordt in twee lagen aangebracht en kan daarna dan ook direct bezet worden met een eindpleister die dampopen is, zoals leem of kalk. U zult met deze pleister heel wat besparen en het is een definitieve en ecologische oplossing. Aan te kopen bij ecostore in Melle of meer info via mijn site: www.aardiggedacht.be,

 

groeten, Karel

afbeelding van mussche1
09/11/2012 - 11:22

Misschien kunnen deze mensen je wel helpen: Thermodetect of kan je al eens een bouwdroger plaatsen een paar dagen om te zien of het vochtig blijft.

afbeelding van banned user
13/03/2013 - 17:23

Wannes,

Produkten zijn(meestal) op basis van siloxanen .

 ""muurinjectie en siloxanen "" Google.

Chris

 

afbeelding van waltervaes
13/03/2013 - 18:37

Weet iemand of hydroment ook effect zal hebben om muren met een spouw. (kelder is waarschijnlijk 1 dikke muur zonder spouw)

Ik ben van plan het te gebruiken in mijn kelder (huis van de jaren 50)+ misschien aan de buitenkant als spatboord (voor als we gaan kaleien).

 

De muren zijn niet echt vochtig  (behalve lichtjes op enkele plaatsen waar ooit doorboringen zijn gemaakt) maar wel oude witte uitslag op sommige plaatsen (nitraten, zouten, salpeter of iets anders?)

Kan deze witte uitslag giftig zijn bij inademen als we de bakstenen gaan reinigen?

 

 

afbeelding van Wannes V
22/03/2013 - 10:24

Chris,

uit de informatie die ik verzameld heb, bleek elk doeltreffend product wel Silanen en Siloxanen te bevatten. Enkel de mate van concentratie verschilt van product tot product. Ik heb nergens een product gevonden dat meer actieve bestanddelen, silanen en siloxanen, bevat dan Silcores. Silcores had iets van een 80%. Op basis van de actieve stoffen heb ik dan ook mijn keuze gemaakt.

Groeten

Wannes

afbeelding van Hans Delannoye
24/03/2013 - 10:57

niet enkel de actieve bestanddelen zijn belangrijk, ook zaken zoials dampdoorlaatbaatheid.  het grote minpunt voor silicores is dat ik nergens een technische fiche vind die mij wat meer over het product kan vertellen.  heb jij zoiets gevonden/gekregen?

afbeelding van Hans Delannoye
24/03/2013 - 10:57

niet enkel de actieve bestanddelen zijn belangrijk, ook zaken zoials dampdoorlaatbaatheid.  het grote minpunt voor silicores is dat ik nergens een technische fiche vind die mij wat meer over het product kan vertellen.  heb jij zoiets gevonden/gekregen?

afbeelding van simons003
05/04/2013 - 10:33

Hallo,

We kochten een huis uit de jaren 60 maar na een renovatie 3 jaar geleden blijken er zich toch nog een aantal vochtproblemen voor te doen.

We hebben reeds een aantal firma's gecontacteerd, maar de vaststellingen, oplossingen en prijzen lopen nogal uiteen.
Daarom zouden we een onafhankelijke expert/architect de situatie willen laten beoordelen.

Heeft hier iemand ervaring mee?

Kan u ons iemand aanraden?

Alvast bedankt!

afbeelding van robin demey
05/04/2013 - 11:14

Is het opstijgend vocht of condens?

Waar bevinden zich de vochtplekken? In de hoeken? Bovenaan, onderaan?

afbeelding van banned user
05/04/2013 - 12:16

simon003

Welke renovatie werken zijn er 3 jaar geleden uitgevoerd?

Mogelijk fouten gemaakt?

afbeelding van simons003
05/04/2013 - 12:41

Effectief opstijgend vocht vanuit de kruipkelder.

 

De werkzaamheden hebben er niets mee te maken. Probleem was al in het verleden maar werd niet opgelost.

 

Iemand ervaring met Dirk De Groof uit Putte?

afbeelding van Darline Santens
23/06/2013 - 18:52

Beste, na vele firma s over de vloer te hebben gekregen met verschillende en hoog oplopende prijzen zijn wij uiteindelijk met de firma Healthyhome in zee gegaan, te vinden op www.vochtbestrijding-healthyhome.be

In eerste instantie hebben wij een zeer goede uitleg gekregen en dat van de aannemer zelf en niet van een vertegenwoordiger, deze heeft ons een zeer goede prijs gegeven, en was zoals beloofd ook zelf aanwezig bij het uitvoeren van onze werken.

Doordat er zouten in onze muren aanwezig waren is er een zoutbestendige folie op onze muur aangebracht en herbepleisterd.Alles is mooi opgekuist achter gelaten, en wij kunnen enkel zeggen dat wij zeer tevreden zijn over deze firma.

Groeten Darline

afbeelding van Ingir
23/06/2013 - 23:51

Eigenlijk geloof ik niet in opstijgend vocht en daarom ook niet in oplossingen die het opstijgende vocht moeten tegenhouden. TS meldde dat hij de muur had schoongemaakt en dat hij duidelijk verschil in kleur kon zien tussen het metselwerk onder en boven de vochtkerende laag, het zou mij niet verbazen als de muur boven de vochtkering natter is dan daaronder.

 

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor natte muren:

- lekkende waterleidingen, platte daken/dakopstanden en dakgoten

- slecht voegwerk / poreuze gevelstenen met name aan de regenkant

- woonvocht dat condenseert tegen koude muren (hoge RV, slechte isolatie)

 

De kans dat de ellende van boven komt is groter dan van beneden.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.