opstarten vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds vrijdag 1 februari werd onze vloerverwarming opgestart.

Volgens de installateur moeten we de aanvoertemperatuur opdrijven van 30°C naar 40°C met stappen van 1°C om de drie dagen.

De thermostaat vraagt sinds de eerste dag 19°C en deze wordt steeds volt gehaald zelfs met een aanvoertemp. van 30°C.

Hierbij enkele vragen:

a)
Wat is het nut om de aanvoertemp. nog verder op te drijven aangezien de gevraagde temp. reeds vlot gehaald wordt ?
Volgens de installateur is dit om de vloer eens te belasten met 40°C zodat hij zijn volle uitzetting heeft bekomen.
Wat is trouwens de ideale aanvoertemp. ?

b)
Was het ook niet beter geweest om de door de thermostaat gevraagde temp. geleidelijk op te drijven om zo de vloeren geleidelijk op te warmen ?

Vriendelijke groeten,

Peter

Reacties

Ik dacht dat je vooral naar de retour-temperatuur moest kijken. die moet m.i. rond de 24° liggen. Maar ik kan er grondig naast zitten...

langzaam opstoken is om geen bruuske bewegingen te krijgen in je vloer, dit om barsten te vermijden.
de beste methode - die overigens in vele regelingen zit ingebouwd - is vetrekken met een vertrekwatertemperatuur van 20° C, en dan met 5° per dag op te voeren tot 45°C. op dat punt gekomen deze aanvoertemperatuur gedurende 7 dagen aanhouden, en dan met stappen van 5° terug tot op 10° (in de praktijk zal de t° toch hoger zijn). dit weer 10 dagen aanhouden en dan terug naar 30° en elke dag 5° meer tot 45°, en dan terug laten afkoelen tot de t° nodig voor de verwarming. dit is de manier die door de vakvereniging van vloerders en parketeurs in duitsland wordt aanbevolen. duurt het te lang, dan stop je na de eerste cyclus.

hans