Openmaken dampscherm voor spots | Ecobouwers.be

U bent hier

Openmaken dampscherm voor spots

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van raf-12
04/04/2006 - 07:14

Beste,

Nu onze zolderverdieping volledig werd afgewerkt met gipskarton platen moeten we eens iets gaan beslissen rond de verlichting. Omdat ik bijna overal 30cm isolatie heb gestoken + folie met dubbelzijdige kleefband op metalstud (dampscherm)vond ik het doodzonde om overal gaten te gaan maken voor inbouwspots. Ik was dus tot gisteren overtuigd van rails met opbouwspots om enkel de draaddoorvoer te moeten maken in het dampscherm. Nu begin ik zeer sterk te twijfelen omdat inbouw spots toch handiger zouden zijn.

Ik kan boven de zolder nog overal aan (bovenop spanten) dus ik kan een soort van kapjes maken boven elk spotgat. Ik onderbreek dan wel plaatselijk het dampscherm en moet dan ook een hoeveelheid isolatie weghalen.

Stel dat we spreken over een 15-tal spots voor heel de zolder (gang, slaapkamer, dressing, bureautje) is dat dan inderdaad "doodzonde" of valt dat allemaal nogal mee ??

Kan er iemand tips geven hoe ik dit het beste uitvoer ? Ik dacht aan allemaal houten doosjes (kleine schoendoodsjes) te maken en die over het gemaakte gat te plaatsen ? Wat met warmte die spots ontwikkelen ? Het zouden spots op 230V worden.

Graag uw reacties ....

6 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
04/04/2006 - 21:44

draad van opbouwspots moet NIET door dampscherm, maar wel tussen dampscherm en gyproc.

Stefan

afbeelding van ben-2
12/04/2006 - 15:22
Ben

En geen spots maar spaarlampen :)

afbeelding van yves-10
20/04/2006 - 11:37

maar (!!!) op 15 plaatsen een doorboring maken van ongeveer 60mm! Dan had je evengoed geen dampscherm kunnen plaatsen!
Hoe geraak je daarboven trouwens zonder dat dampscherm te onderbreken? Of heb ik wat gemist?
Als je toch spotjes op 220 V wilt gebruiken, gebruik dan spaarlampinbouwspots met een GU10 fitting.
Wat het dampscherm betreft, kan je die doorboring mss langs de bovenkant oplossen door daar opnieuw over de spotjes een dampscherm te lijmen.
Yves

afbeelding van raf-12
21/04/2006 - 06:59
Raf

Hoe je boven het dampscherm komt ? Luikje open, laddertje op ...

En ja ik heb zelf een zolderluik gemaakt met profielen vergelijkbaar met raamprofielen inclusief kamers en dichtingen en voorzien van 21cm isolatie, ik dacht dat ik daar wel goed zat.

Het zijn dan toch rails geworden met idd kleine spaarlampspotjes die ik steek ipv de meegeleverde 50 Halo Watters.

De draaddoorvoeren zijn afgekit met MS polymeer. Dus ik hoop dat ik mijn luchtdichte doos niet te sterk beschadigd heb.

afbeelding van raf-12
21/04/2006 - 07:05
Raf

@ Stefan,

De voeding voor de zolderverdieping lag nu eenmaal buiten de schil, ik moest dus ergens door mijn dampscherm komen en het leek me dan het beste om dit maar gewoon te doen op die plaatsen waar het nodig was (zoals de lichtpunten)

Toch bedankt voor uw kritische raad

afbeelding van john-4
21/04/2006 - 12:32

Praktische vraagje.
Tussen het dampscherm en afwerkingslaag (vb. gipsplaten) moet je een 'ruimte' laten voor de elektriciteitsleiding voor de verlichting.

Hoe doe je dit zonder het dampscherm te doorboren ? Als je latjes gaat gebruiken moet je die toch bevestigen op de gordingen en dus door het dampscherm gaan ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.