openhuizendagen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste groene mensen,
ikzelf sta in het secundair onderwijs als leraar elektriciteit en promoot vele alternatieve energiebronnen, daarom wilde ik een woning bezoeken op de openhuizendagen van BBLV in mijn buurt nl. Zeveren-Deinze. Ik had dit gelezen in de brochure maar heb helaas één uur rondgereden om maar enige aanduiding te vinden naar deze woning. Er stond nergens vermelding van reservatie of adres van deze woning. Triestig.
Deze zaken ontmoedigen mij om verdere inspanningen te doen hierover. Sorry.
groeten,
jozef de vreese

Reacties

beste Jozef,
indien u zich inschrijft -zoals in de brochure vermeld is- krijgt u nadien bevestiging van uw inschrijving én alle gegevens aangaande de woning (oa volledig adres en eventueel wegbeschrijving).

beste Jozef,
indien u zich inschrijft -zoals in de brochure vermeld is- krijgt u nadien bevestiging van uw inschrijving én alle gegevens aangaande de woning (oa volledig adres en eventueel wegbeschrijving).

Reserveren op voorhand was de boodschap om zo het adres van de deelnemende huizen te weten te komen. Dit zorgt enerzijds voor een beperkte groep en degelijke uitleg van door de bewoners, anderzijds worden inderdaad slechts een beperkt aantal geïnteresseerden bereikt... Misschien iets voor BBL daar in te toekomst wat aan te sleutelen?

Ikzelf heb wel het geluk gehad om een 2 tal woningen te kunnen bezoeken en ik ben zeer tevreden over de gegeven uitleg en de bewoners hebben ons de bio-eco/energie/... microbe nog verder weten aan te wakkeren!

Jozef,

Waarschijnlijk ben je dan niet ingeschreven geweest. Wij hebben vandaag voor de 2 de keer ons ingeschreven en hebben een week op voorhand een detail gekregen met routebeschrijving, spijtig was er wel een wegwerkzaamheid aan de gang waardoor er enige omweg aan te pas kwam, wat buiten de mogelijkheden van onze gastheer viel. Ik vond het een aangenaam en leerrijke dag. Bedankt.

Hans V.

Wij hebben het huis in Hoeilaart bezocht.

wij hebben gisteren ook een bezoeker gehad die zonder inschrijving naar zwalm was gereden: hij heeft vrijdag in het gemeentehuis gaan vragen waar die eco-woning zou kunnen liggen en ze wisten daar waarover het ging, en hebben ons adres gegeven
ze waren meer dan welkom.

langs de andere kant vind ik het niet slecht dat het via inschrijvingen verloopt: een groep van 15 personen kan je nog vlotjes rondleiden, maar 25 personen of meer is toch wel redelijk druk (en redelijk warm ook).
nu hebben we ons ook goed kunnen voorbereiden ifv het aantal bezoekers.

groeten,
christophe

Jozef,

ik hoop dat je de volgende keer als je leerlingen je examenvragen verkeerd lezen je ook wat begrip kan opbrengen voor hun gevloek als ze hun punten terugkrijgen .

Volgend jaar heb je misschien meer succes als je inschrijft.
Merk nog op dat je voor alternatieve energieën, je misschien aan het verkeerde adres bent. De meeste woningen van de openhuizendag zijn ontworpen met minimale energiebehoeften als doel, wat iets anderes is dan gebruik maken van alternatieve energiebronnen. Al zal het gemiddelde aan m2 zonnepanelen bij deze woningen wel heel wat hoger zijn dan lands gemiddelde.

Walter

Beste Jozef,

Vergeet eventjes alle berichten hierboven.
Het zou mij niet verbazen moest je wel degelijk gereserveerd hebben. Van de 30 ingeschrevenen te Zeveren waren er 22 komen opdagen. Het huis is nog in aanbouw in een veelal onbekende zijstraat van Zeveren dorp. Eigenlijk was het wel echt de moeite omdat beide bouwheren (man/vrouw) nauw verbonden zijn met het passiefhuisplatform. Van de 22 personen die het hebben gevonden, heeft de helft serieus moeten zoeken. Mijn vrouw en ik beschikten over een portie stom toeval.

Verlies vooral de hoop niet en toch bedankt om te proberen.

en maar goed ook dat onze adressen niet zomaar te grabbel worden gegooid in de vernoemde brochure.

een geregeld bezoek -mits afspraak- is nog in de hand te houden, anders komen er voortaan elke dag (elk weekend) mensen vragen voor een rondleiding.

niet dat afspraken niet kunnen mislopen ...
zondagmorgen blijkt er een boodschap op het antwoordapparaat te staan van mensen die zich van dag hadden vergist of ze toch op zondag mochten langskomen ...
N.B. wij stelden zondag niet open

Vele openstellers zullen door de jaren al wel wat naambekendheid gekregen hebben in hun onmiddelijke woonomgeving en als je dan in de buurt naar een energiezuinige woning vraagt zal men je alsnog kunnen helpen.

Pijltjes hangen zou m.i. tegen de afspraken ingaan, enkel de genodigden worden verwacht en deze hebben van mij vooraf een routebeschrijving gekregen (doe dat jaarlijks zo). Slechts één jaar dreigde dit mis te gaan toen bleek dat de NMBS drie dagen voor de OHD de nabije (

Verder weten vele mensen in mijn omgeving dat ik hemel en aarde zou bewegen om zo'n beloofde openstelling te laten doorgaan (drie jaar terug minder dan 12 uur na de geboorte van mijn zoontje stond ik immers al de TV te woord, dit jaar had ik amper een virale aandoening achter de rug

Als ik dan lees dat die leraar van de openstellers bijna verwacht dat ze hem binnenloodsen -evenwel zonder dat hij zich kenbaar had gemaakt- dan bedenk ik dat flexibiliteit toch ook z'n grenzen heeft.

Uiteindelijk doen we het allemaal uit overtuiging, onbezoldigd en in onze eigen tijd ...

daar heb ik helemaal geen moeite mee, maar respect zou toch wel het minste moge zijn wat daarvoor terugkomt.

aan alle mede-openstellers bij deze: RESPECT

groeten,

Björn

P.S. tot op de debriefing!?

Wij deden voor het eerst mee en het is ons goed bevallen. Ideeën uitwisselen met andere bouwers en kandidaat-bouwers was ook voor ons nuttig. Door het systeem met inschrijvingen krijg je sowieso een vrij gemotiveerd publiek.

Een aantal mensen die waren ingeschreven zijn niet opgedaagd. Wij zitten nog volop in een bouwwerf, misschien heeft het rottige weer er mee te maken gehad. De dakwerker die zou komen is ook niet opgedaagd...

Volgend jaar doen we zeker terug mee, hopelijk in een afgewerkt huis. Het is onze kleine bijdrage om misschien bij anderen ook de 'vonk' te laten overspringen (bij ons is het immers ook gekomen door zo'n bezoek).

Wout

typisch voor een dakwerker ;o)

onze dakwerker kwam iedere keer in de gietende regen en het was laat en stikdonker!
Kwam een handdoekje vragen omdat het branden niet lukte!
Resultaat was er ook naar! ;o(

Het openstellen was een fijne ervaring! We kregen ongeveer 50 mensen over de vloer in 2 sessies.

Ondanks (en dankzij!)de (soms hevige) discussies op het forum, trekken we toch allemaal voluit de kaart van de energiebesparing!

Ik denk dat we met z'n allen goed bezig zijn!

groeten

Jeroen

NB

Wout, ik vond het zeer interresant.
En dat het nog een bouwwerf is vond ik juist nuttig.
als het straks allemaal netjes weg gewerkt is zie je het niet meer.

Beste Jozef,

Als eigenaar van de woning te Deinze/Zeveren zijn wij enerzijds tevreden dat ons adres enkel aan zij die ingeschreven hebben voor de openhuizendag werd doorgegeven, anderzijds vinden wij het wel belangrijk zoveel mogelijk mensen warm te maken en 'te houden' voor het energieverhaal.
Daarom: dit weekend stellen wij onze woning opnieuw open, maar nu voor onze directe buren in Zeveren.
Indien je interesse en tijd hebt willen wij je hierbij uitnodigen zodat je alsnog onze woning kan bezoeken.
Stuur ons gewoon een mailtje en dan geef ik je ons adres door met een begeleidende routebeschrijving.
Indien je dit weekend niet kan, geen nood volgend jaar doen wij opnieuw mee met de openhuizendag.

Hopende je hiermee terug moed te geven,
groeten,
Bram

Wout, Richard,

was 5 jaar terug bij ons ook zo, dit was duidelijk gemaakt in folder en was possitief.

dit jaar had ik andere verplichtingen.

B,

Ik hoop dat je ondertussen genezen bent?

Stefan

Beste Jozef

1. wij zijn geen groene mensen of geitewollensokkentype's, maar gewoon mensen die bezorgt zijn om onze toekomst en die van onze nakomelingen. Alternatieve energiebronnen zijn zeker niet onze prioriteit. De meest alternatieve energie is degene die je niet gebruikt.
2. ik vind de opmerking van een van de deelnemrs heel terecht, hopelijk ben je even tolerant als bij de examens je leerlingen de vraag maar half lezen. Het staat overduidelijk in de brochure dat inschrijven verplicht is, uit eerbeid voor de mensen die hun huizen openstellen, teneinde het voor hen leefbaar te maken. Ik hoop dat je dat begrijpt. Wij doen voor iedereen hetzelfde, wij proberen de privacy van iedereen te respecteren. Als jij een eenvoudige inschrijving al te veel inspanning vind, dan begrijp ik de schoolmoeheid van sommige leerlingen.
3. ben je echt geinteresseerd in een bezoekje aan een laagenergiewoning, met of zonder de klas, mail me dan direct, ik zal eens rondhoren of er iemand bij jou in de streek jou/jullie wil ontvangen.

Wij willen alle mogelijke moeite doen om mensen te overtuigen van de mogelijkheden, maar wij verwachten dan ook een beetje respect, uiteindelijk doen wij dit allemaal belangeloos en voor niets, sommigen steken dagelijks meerdere uren in het forum.

Hans