onderkeldering | Ecobouwers.be

U bent hier

onderkeldering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van sofie-6
27/03/2006 - 16:43

Kan iemand mij een indicatie geven van de kostprijs van een volledige onderkeldering?
Sofie

6 Reacties

Reacties

afbeelding van paul-11
27/03/2006 - 21:04

je kan je vraag misschien beter op bouwinfo.be stellen.

afbeelding van wim pauwels-2
27/03/2006 - 21:44

Sofie,

In mijn bouwproject werd een volledige onderkeldering geraamd op 250 euro per m2. Het kwam neer op 35.000 euro (excl. BTW, excl ereloon) voor 140 m2.
Een volledige onderkeldering is relatief goedkoper dan een gedeeltelijke onderkeldering (eenvoudigere fundering, efficiëntere benutting van de keldermuren).

We hebben uiteindelijk niet gekozen voor volledige onderkeldering maar voor een prefabkelder(tje) (5.000 euro) omwille van volgende redenen:
1. Ons passiefhuis was moeilijker in de vloer te isoleren met een kelder eronder. De prefabkelder konden we buiten de geïsoleerde schil plaatsen.
2. Ons budget was beperkt en we moesten keuzes maken.
3. Het grondwaterniveau was vrij hoog. Het moest al een gegoten betonnen kelder worden.

Mocht het droge zandgrond zijn met diepliggend grondwater, zou ik een volledige onderkeldering wel overwegen. Dan konden we hem zelf metsen met snelbouwstenen.

Wim

afbeelding van cm
29/03/2006 - 15:24
CM

Sofie,

De kostprijs van een gedeeltelijke onderkeldering (80 m², gegoten beton) kwam bij ons op ongeveer 15.000 EUR excl. BTW. Onder de rest van de woning (nog eens 80 m²) was door de architect kruipkelder voorzien.

Uiteindelijk hebben we prijs laten maken voor een volledige onderkeldering. Aangezien de kruipkelder daardoor verviel, werd de meerkost best aanvaardbaar. Wij betalen nu een 23.000 EUR excl. BTW om ons volledige huis te onderkelderen. (160 m², gegoten beton) Ik denk dat er nog een kleine 1000 EUR bijkomt omdat we de keldervloer laten pollieren.

Ik kan alvast een volledige onderkeldering aanbevelen. Voor de meerkost moet je het niet laten en het komt de stabiliteit van je huis absoluut ten goede. De (goedkope!) ruimte die je erbij krijgt is trouwens toch nooit verloren.

En nog een goede raad: plaats onmiddellijk een betonnen kelder en geen gemetste. Want dat is vragen om problemen. Ze plakken daar kweet ni wat een (dure) middelen tegen om den boel waterdicht te krijgen en na 30 jaar loopt het water toch van de muren. Ik kan mij ook niet inbeelden dat een gemetste kelder zoveel goedkoper zou zijn dan een betonnen kelder. Met een betonnen kelder ben je tenminste zeker dat uw kelder droog is én blijft.

afbeelding van bentheuwis
29/03/2006 - 20:36
ben

beste,

wij ramen een gegoten kelder meestal rond de 350-400 euro/m², een geïsoleerde kelder rond de 500 euro/m².

ben

afbeelding van ahardeman
29/03/2006 - 20:55

Ben,

Dat is de kostprijs van de kelder, echter je normale fundering en vloer vervallen zodat 200 a 250 euro de reele meerprijs is (geisoleerd)

Bij ons valt de gehele kelder in de thermische schil (dus begane grond vloer niet geisoleerd), tot eind december hebben we de kelder op 19 graden gehouden met vloerverwarming, toen eens uitgezet en bleek dat de kelder nooit onder de 15.5 graden komt zonder verwarming. Met andere woorden: het warmteverlies door de begane grond vloer houdt de kelder op ca 16 graden.

Mocht ik de kelder niet veel gebruiken zou ik hem dus buiten de thermische schil houden en de begane grondvloer isoleren.

Mvg Arnold

afbeelding van sofie-6
01/04/2006 - 09:42
s

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.