Ondergrondse regenwateropvang

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag wil ik het regenwater in een ondergrondse put opvangen om het water daarna met een handmatige pomp op te pompen voor hergebruik in de tuin.

Mijn vraag is vier-ledig:
1. kan ik voor de opvang een ibc-tank van 1 m3 gebruiken (dit is een kunststof tank met een ijzeren geraamte eromheen)?
2. moet ik deze isoleren?
3. moet ik zorgen voor fundement onder de tank?
4. hoe regel ik de overloop, zodat het overtollige water in de grond infiltreert.

Graag zou ik zoveel mogelijk zelf willen doen om de kosten te drukken, dus zonder ingenieuze (dure) apparaten. Wie weet hier meer over? Waar moet ik zijn voor nadere informatie?

Reacties

Beste allemaal,

ik heb hier al veel uit opgestoken en wil jullie allemaal bij deze bedanken. Nu nog uitzoeken hoe wij thuis best wateropvang voorzien. Waar kan ik die info over de risico's van overdimensionering terugvinden ? 't is bij ons een stevige kleigrond en wij hebben dus nu overal grote zompige plassen in de tuin staan ('t is ook nog een beetje brongebied vrees ik). En we plannen ooit een grote zwemvijver aan te leggen, moeten we daar nu al rekening meehouden ? (Iemand van jullie ervaring met zwemvijvers aanleggen ?)

Amaai, 't is nen helen boterham geworden !

Wil je een regenput plaatsen, maar zit je met veel grondwater ?

Plaats dan een betonnen regenput.
Gaat dit niet vanwege het gewicht en/of de afmetingen, koop dan een kunststofput.
Er bestaan putten die in 1of meerdere delen (jawel, nog in mekaar te steken, maar 100 % waterdicht) door een deur van 83 cm kunnen. Om te voorkomen dat die kunststof putten inslaan door de druk van het grondwater of dat ze, éénmaal geleegd, naar boven geduwd worden, plaats je simpelweg betonnet rond de put en giet een goede hoeveelheid beton rond de put. Doe dit enkel bij een volledig gevulde put ! Je put zal zo mooi op zn plaats blijven en niet inslaan. Zeker geen beton in een kunststof put dumpen !
Als je ooit de put wilt kuisen/laten kuisen zal dit voor problemen zorgen. Ook kan het beton zelfs na lange tijd de bodem of wanden van de put beschadigen.

Ik heb dit gedaan met zowel mn beerput als mn regenwaterput (overigens dezelfde soort put) en dit voor een budget van 500 € per put.

Wanneer je een overloop plaatst naar de riolering of een beek ofwat dan ook, plaats dan zeker een terugslagklep om te voorkomen dat er vuil water in de put terecht komt.

PS Via de site van test-aankoop kan je berekenen hoe groot je put moet zijn om aan jouw behoeften te voldoen.

Als je met veel grondwater zit kan je beter een buizenput plaatsen of een "geslagen" put.

vr gr
Pluto

Anthony, kan je adres eens doorgeven waar je die demonteerdare regenoutten kan kopen? ik graaf momenteel terras van ons rijhuisje uit en zou er graag min 3000 in steken.

Ik zit wel op een laag niveau tov straatriolering. Kan ik bij hoogstand water pompen naar de riolering? water in de grond laten infiltreren lijkt me in een gesloten woonbuurt nogal riskant, niet?

tom