Onderdak aanbrengen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Onderdak aanbrengen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wim-2
14/09/2007 - 22:51

Ik wil mijn dak van de zolder isoleren. Het is een schuin dak. Maar er zit geen onderdak onder de pannen. En zonder de pannen eraf te halen is het niet echt mogelijk een dicht onderdak te plaatsen.

De volgorde zit zo, PANNEN -> PANLATTEN (2cm) -> KEPERS (6cm)-> DRAAGBALKEN (20cm)

Aangezien ik maar 8cm spatie heb tussen de kepers en de pannen is dit te weinig voor isolatie.

Nu dacht ik extra latten te kloppen tussen de draagbalken en daar 20cm isolatie(matten) aan te brengen (isoconfort 35 ISOVER)

maar dan zit ik met 8cm vrije ruimte tussen de isolatie en de pannen. Nu dacht ik eerst om onderdak tegen de kepers te kloppen (langs binnenzijde) maar dat is niet naadloos dus het water zal toch binnensijpelen... Mag ik gewoon een luchtspatie houden dan van 8cm?

Dan moet ik onder de isolatie nog een dampscherm aanbrengen, neem ik dat van isover dat kost het me 2€/m² btw in. Maar de leverancier zei me van gewoon plastic te nemen, dat kost maar 0,50€/m². Het enige verschil is dat bij brand wel meer rookontwikkeling is. Is dat zo?

Nu dacht ik, als er gyproc tegen de isolatie komt, dat is toch op zich brandwerend nog?

Even jullie gedachten hierover aub. dank u

36 Reacties

Reacties

afbeelding van rene-11
15/09/2007 - 07:58

Beste Wim,

Als je je dak wil isoleren zal je toch een onderdak moeten plaatsen.

Het onderdak zorgt er namelijk voor dat de isolatie niet nat wordt. Als de isolatie namelijk nat wordt verliest het zijn isolerende waarde.

Ook de luchtspouw boven de isolatie zorgt voor het verminderen van de isolerende waarde.

Let bij een onderdak dat hij dampopen is en dat je probeert met het onderdak een luchtdichte afsluiting te krijgen.
Isoleer vervolgens tot tegen het onderdak en gebruik aan de binenkant een vochtregulerende damprem. Zeker geen plastic dampscherm. Als je een plastic dampscherm gebruikt moet je hout van je dak in perfecte staat zijn en behandeld zijn tegen schimmels etc en ongedierte. Dit is bij een damprem niet nodig.

Het kost wel wat meer, maar uw doel is om te isoleren en om de isolerende waarde te behouden en dat gaat aleen maar als je het goed doet.

afbeelding van wim-2
15/09/2007 - 12:23
wim

dus gewoon een onderdak aanbrengen zo goed als mogelijk?
Ik kan het namelijk alleen langst de binnenkant tegen de kepers kloppen. maar dan moet ik stoppen waar dat de kepers de draagbalken raken he. dus als je het mij vraagt gaat het vocht dan alleen maar op de draagbalken sijpelen, of niet?

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
15/09/2007 - 15:03

wim,
je dak is een van de belangrijkste onderdelen van je huis EN iets waaraan je de volgende 25 à 30 jaar niet meer wilt aankomen .

beter ineens goed doen :
pannen eraf, isolerend & winddicht & ademend onderdak plaatsen, stoflatten en panlatten, pannen er terug op, kepers uitdikken, isoleren, vochtgestuurde damprem , latten , binnenafwerking .
het plaatsen van de onderdakplaten is niet zo heel moeilijk, mits een goede uitleg .
pannen wegnemen is wel één van de minder propere bezigheden ...

het klopt wat rené zegt : de methode met onderdakplaten tussen de kepers voldoet absoluut niet !
zie het als een uitvinding van de verkopers om toch nog hun materiaal aan jou kwijt te raken, anders riskeer je namelijk niets bij hen kopen ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van henri-6
15/09/2007 - 19:08

Beste Wim,

Ik onderstreep het verhaal van René en Bart. Vandaag ook naar de infosesie geweest over "zolder isoleren" bij Kamp C in Westerlo. Daar werd ook het nut van een goed onderdak gesproken. Alsmede het plaatsen van een onderdak tussen de kepers. Die man vertelde dat het theoretisch wel een onderdak tussen de kepers kon worden geslagen maar dat dit onverstandig is. De nadelen die je mogelijk zou kunnen gaan ondervinden zijn zeer groot. De enige optie (wil je het dak goed isoleren) is het eraf nemen van de pannen en panlatten en een goed water- en winddicht onderdak te steken.
Zou je geen winddicht onderdak steken dan heeft de wind invloed op je isolatiemateriaal en gaat zeker de eerste 5 cm van je isolatiewaarde verloren.

Je schrijft in je verhaal dat je de zolder als opbergruimte gebruikt. Waarop isoleer je de zoldervloer dan niet? Zou je deze als alleen bergruimte gebruiken dan volstaat het isoleren van de vloer. Voordeel; kleiner oppervlak te isoleren, dus goedkoper. Later zou je alsnog het dak kunnen isoleren.

afbeelding van wim-2
16/09/2007 - 12:05
Wim

Momenteel is mijn zolder bergruimte, maar dat worden na verloop van tijd kamers.

De pannen eraf nemen enz zien we ècht niet zitten hier.
Dus de conclusie is: BETER GEEN ONDERDAK DAN EEN SLECHT ???

Als de eerst vijf cm verloren gaat aan de wind...
ben ik dan niet beter dat ik tussen de pannen en de (eerste) kepers isolatie steek van 6cm. En dan tussen de kepers en de draagbalken nog eens 20cm steek?
Dat lijkt me toch voldoende toch?

Dus volgorde
ISOVER isoconfort 35 --> 6cm dik = Rd waarde 1,7
ISOVER isoconfort 35 --> 20cm dik= Rd waarde 5,7
ISOVER Dampscherm FLAMMEX Isover
Gyproc

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
16/09/2007 - 12:42

wim,
als er op dit ogenblik geen onderdak geplaatst is, ga ik vanuit dat het waarschijnlijk een oud dak is ?
vanwege de beperkte levensduur van dakpannen, zul je over een niet al te lange periode TOCH de pannen moeten vervangen ?
heb je ze al eens laten nakijken door een vakman ?
wie weet is het zelfs al zover ?

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van wim-2
16/09/2007 - 13:05
Wim

het dat is iets minder dan 20jaar oud en verkeerd in nog zeer goede staat, het gaat minstens nog evenlang mee als je het mij vraagd. Ook het houtwerk enz is in goede staat

afbeelding van henri-6
16/09/2007 - 14:23

Beste Wim,
Onze buren hebben dit ook gedaan. Tot op heden geen "problemen". Maar als er dus een dakpan niet goed ligt, eraf waait of scheurt dan heb je een fix probleem.
Dus goed het dak regelmatig inspecteren.

Ander nadeel is dat bij een lek het water altijd naar het laagste punt gaat of een andere weg langs balken/kepers gaat zoeken. Het lekt bijna nooit op die plek waar een pan defect is of weg is.

Je zou wat je voorstelt inderdaad 6 cm extra isolatie kunnen steken. Maar vergeet niet dat 6 cm isolatie geen functie heeft van onderdak. die 6 cm zorgt dan alleen ervoor dat het dak "winddicht(er)" is. Regen kan nog steeds doorsijpelen naar de onderliggende isolatie, kepers etc.
Vochtig isolatie isoleert beperkt. Ben je er ook van bewust dat rotswol vocht kan aantrekken en langer vochtig blijft.

Tot slot nog een tip. Wellicht als je de isolatie laat steken en het dak voorziet van een onderdak dat je minimaal 10.000 euro aan kost hebt. Dan bestaat er de mogelijkheid een renovatiepremie aan te vragen. Deze recupereert 30 % van de totale kost (maximum van 10.000 euro). Samen met de subsidies voor de isolatie en de belastingverindering op loonbelasting betaal je uiteindelijk maar ongeveer de helft van de renovatie.

Persoonlijk betaal ik dan liever nu wat meer, of zou zelf de pannen verwijderen, onderdak steken en daarna pannen terugleggen dan met het risico te zitten dat je na een x-tijd een gedeelte van het dak moet vernieuwen. Omdat door vocht de kepers/gordingen zijn aangetast en de isolatie is aangetast. Maar goed dat is een keuze die iedereen zelf moet afwegen en is dus ook afhankelijk van de financiele middelen.
En dan denk ik ook beter geen onderdak dan een slecht onderdak.

afbeelding van walter-5
16/09/2007 - 15:38

heb een vraagje:

we hebben eternit leien op ons dak.
Kunnen we deze gewoon laten liggen en er een onderdak bovenop laten maken? (dacht dat dit misschien kon, omwille dat die leien toch dun zijn, gewoon een celit erbovenop schroeven???)
We dachten celit te gebruiken met isofloc.

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/09/2007 - 16:07
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wim,

Misschien nog een andere optie. Aangezien je je zolder voorlopig enkel als bergruimte gaat gebruiken, kun je misschien
resten van isolatie materiaal zoeken en opkopen om hiermee de zolder vloer te isoleren. En achteraf wanneer je er kamers van wilt maken, ineens deftig te investeren in onderdak en dakisolatie?

Het is maar een tip.

groeten,

RonnyR

afbeelding van henri-6
16/09/2007 - 19:19

Walter,

Als ik je verhaal goed begrijp ga je dus op je leien een ander dak steken? Met een onderdak van Celit.
Ik denk dat je beter de leien van het dak kunt halen want als je boven op de leien celit plaats met daartussen isofloc krijg je volgens mij een verkeerde dampdichtheid En volgens mij is dat niet helemaal de bedoeling. Maar miscchien dat Bart daar iets meer over kan vertellen.

afbeelding van stefan desmet
02/10/2007 - 13:04

Als ik de situatie van Wim lees, dan kan ik die perfekt vergelijken met de mijne. Ik heb eerst tussen de kepers 6cm isolatie aangebracht. Op 240cm van de vloer heb ik ook een plafond gemaakt, zodat via de nok geen warmte verloren gaat. Aangezien ik een droge zolder heb, stelde ik mij niet veel vragen bij het ontbrekende onderdak !! Enkel maanden terug was Gyproc aan het plaatsen tijdens hevige stortregens! SHIT, een lek !! De pannen zijn nog OK, maar met enkele sluiting. De regen baande zich een weg door de pannen ook al liggen die perfekt! Les geleerd... en nu ben ik dus bezig met een onderdak aan het plaatsen op de juiste manier... alles eraf en van buiten Celit onderdak-stoflatten-panlatten en NIEUWE pannen met DUBBELE en drievoudige sluiting.

afbeelding van geert-49
14/11/2007 - 17:26

Ik kan Stefan alleen maar bevestigen: mijn ouders hebben geen onderdak gelegd en bij elke stevige stortbui met veel wind waait de regen gewoon onder de pannen in. Gevolg: schade aan het plafond en de vloer op zolder.
Ik ben nu zelf bezig met met de renovatie van mijn huis. Alle materiaal om zelf een onderdak te leggen, plus de aankoop van de nodige valbescherming, komt voor mij op een 600€. Ik gebruik de bestaande pannen opnieuw.

afbeelding van cindy-1
17/01/2008 - 11:47

Hallo,
ik lees met veel interesse deze vragen en antwoorden.
Ik heb net een offerte binnen van een firma om ons dak te isoleren met cellulose, en een onderdak aanbrengen. We hebben ook 2 grote dakkapellen die mee geïsoleerd moeten worden.
Kostprijs = 37 000 EUR alstublieft dankuwel! Waarvan alleen al om de pannen eraf te halen en ze nadien er terug op te leggen meer dan 4000 EUR aan werkuren....
Wij hebben dat geld niet. Dus het is ofwel niet isoleren, of isoleren voorlopig zonder onderdak en met rotswol, en er later , als onze pannen aan vervanging toe zijn, een onderdak laten plaatsen.
Wat zouden jullie doen?
Ik weet het echt niet meer hoor!
Groetjes
Cindy

afbeelding van fanne-1
12/03/2008 - 11:57

Ik heb een huis van 70jaar oud en dit heeft ook een dak zonder onderdak, de constructie ziet er nog heel goed uit en als het hard waait en regent is er inderdaad hier en daar wat druppels die binnensijpelen maar dit is volgens mij verwaarloosbaar. Bij ons zijn verschillende dakwerkers geweest en de prijs voor een nieuw dak ligt ongeveer rond de 10000euro. Wij hebben dat geld ook niet. Ik ben van plan dunne kunststof panelen tussen de kepers te steken, als onderdak dan de resterende ruimte tussen de kepers op te vullen met rockfit434 duo van rockwool. Dit is een isolatieplaat die word gebruikt en spouwmuren en materafstotend is. Daarna zou ik tegen de kepers 2x latten van 10x2 slaan (gekruist) maar daartussen telkens 10cm (gewone rotswol). Dus in totaal 26cm isolatie. Mijn idee is dan als we later vb na 10jaar toch een nieuw dak willen kan alles blijven zitten en zijn we enkel het voorlopige onderdak kwijt en ook die spouwisolatie.

Dit kan toch niet zo slecht zijn.

afbeelding van Anonieme gebruiker
13/03/2008 - 15:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

opgepast stefaan,

je dak moet naar buiten toe dampopen zijn met je dunne kunststof panelen zal je het hier en daar verhinderen en dan krijg je condensatie

groeten
geert

afbeelding van karel-3
13/03/2008 - 16:00
K

Ga mijn dak ook vernieuwen in leien vanwege het gewicht, en zit ook te twijfelen om een onderdak te plaatsen of niet. Zo te lezen is men daar nog altijd niet uit. Dat van het 'lekken' van een dak vind ik een flauw argument. Het is alsof het danitair vernieuwen en onder elke koppeling maar een emmer zetten voor alle zekerheid...
Dat van het dampopen...ja ok, is een argument, maar dan beter geen plaatsen dus? Verder lees ik op verschillende sites iets van dauwpunten...en maar gaten boren in het onderdak...
Ja zeg, wat is het nu ?

afbeelding van karel-3
13/03/2008 - 16:02
K

Ik wou er nog aan toevoegen : vroeger noemde men dat een 'stofdak' hé...was de bedoeling om het stof buiten te houden, en niets anders dan dat.

afbeelding van fanne-1
14/03/2008 - 10:08

Geert,

Mijn idee was met die kunststof platen dat ik de overlappingen van de platen niet ga afdichten zodat het zo toch nog damp open is.

Maar als ik het goed begrijp is het al bij al toch niet zo'n slecht idee om het te doen zoals ik heb beschreven?

Alvast bedankt voor de info

afbeelding van karel-3
14/03/2008 - 20:14

Op de Rockwool-site lees je dit : Is een onderdak nodig? Om technische redenen (bvb. bij verbouwing) kan de isolatie enkel via binnen worden geplaatst en is het onmogelijk om een onderdak te maken.
Indien, bij verbouwing, er tot nog toe via het bestaande dak nooit water binnensijpelde, kan het onderdak gerust achterwege gelaten worden.
Is de insijpeling zeer bescheiden, dan kan het volstaan om zwaardere isolatieplaten te nemen, die steeds waterafstotend zijn.
Is de insijpeling niet verwaarloosbaar, dan is een onderdak hoedanook nodig.
-----
Als een onderdak nodig is om het dak waterdicht te maken.....
Ik keer het antwoord om : dak is zeker waterdicht, dus geen onderdak ?

afbeelding van Hans Delannoye
14/03/2008 - 21:12

karel

welke dak is zeker waterdicht????

afbeelding van nico dgt
15/03/2008 - 00:10

Ik zit hier ook met een dak in zeer goede staat maar enkel met een folie (niet 100% winddicht) onder de dakpannen, dus geen onderdak noch isolatie. Ik heb de intentie om aan de binnenzijde op (en niet tussen) de bestaande kepers een luchtdicht maar dampopen onderdak van celit-platen te timmeren. De aansluiting met de gording zal hier natuurlijk wel extra moeten verzorgd worden. Daarna volgen nieuwe kepers, cellulosevlokken, vochtregulerend damprempapier. Dit zou moeten volstaan.

Nico

afbeelding van paul nollen
15/03/2008 - 15:01

Elke dakbedekking wordt nat aan de binnenzijde of het nu door lek is of door condensatie. Als ge een dak hebt van 70 jaar oud in goede staat dan moet ge eens goed kijken hoe het nat worden en drogen werkt. Ik heb hier in mijn buurt geisoleerde daken gezien (isolatie tot tegen de panlatten) waarvan het timmerwerk totaal verrot is na twintig jaar. Daar gaat de ecologische en financiele winst. Het lastige is dat het zo lang duurt voor ge de fouten te zien krijgt.
Soms is ook reclame nuttig bv foamglass maakte vroeger reclame dat zijn product onbrandbaar was, vrij van insecten, vrij van knaagdieren, vrij van chemische dampen bij brand, niet vochtopslorpend edm (het isoleerde dan weer slecht ;-). Wie al eens insecten heeft moeten (laten) verdelgen in zijn isolatie weet dat dat niet eenvoudig is. Ikzelf heb al eens muizen moeten wegkrijgen. Uiteindelijk heb ik de open stootvoegen voor verluchting in mijn buitenmuur moeten dichtmaken.Tot hiertoe zonder zichtbare gevolgen. Ik heb dan wel de muur langs de buitenzijde behandeld om water af te stoten.

Paul

afbeelding van walter-5
15/03/2008 - 12:13

nico, gaat uw dak dat houden, of gaan je nieuwe kepers ook ergens kunnen steunen?

afbeelding van walter-5
15/03/2008 - 12:32

nog iets, kan het geen kwaad dat tussen uw oude keepers, nog zoveel lucht zit
Krijgt men dan geen schoorsteeneffect?

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/03/2008 - 12:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Stefaan,

Ons dak is ook meer dan 70 jaar oud en uitgevoerd zonder onderdak. We overwegen renovatie maar durven op dit moment zelfs nog geen prijzen vragen...
Gewoon om een idee te hebben: de prijs die je vermeldt, over hoeveel m² dak gaat het?

Danny

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/03/2008 - 16:00
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Paul, die bedenking heb ik mij ook al gemaakt. Als je kijkt naar een oude schuur of kerktoren dan gaat het daar om lucht, lucht en nog eens lucht en dat is de reden waarom die daken +100 jaar oud worden. Ik heb ook mijn twijfels over die moderne epiceaconstructies en geisoleerd tot tegen de pannen...

vr gr
Pluto

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
15/03/2008 - 17:01

die twijfels zijn zeer terecht, Pluto : vandaar dat er een (winddicht) onderdak aanwezig moet zijn .
zo heb je een ventilatie daar waar het belangrijk is : onder de pannen; en alvast zeker niet in de isolatielaag ...
en dan kan epicea weer wèl, zéker met vochtbufferende isolatie en vochtvariabele damprem .
de uitdroging is dan namelijk altijd groter dan de condensvorming .

vreemd dat hierboven zo vaak gesproken wordt over isolatie "tot tegen de pannen" (foute constructie).
op dit forum hebben we het altijd over isolatie "tot tegen het onderdak" (bij dampopen onderdaken tenminste) .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

afbeelding van paul nollen
15/03/2008 - 20:54

Die dampdoorlatende schermen (zoals voor mijn regenjas oa) vind ik een knappe uitvinding. We weten echter nu stilaan dat er (te)veel fijn stof in de lucht is en dat vindt ge overal terug, ook op de dampschermen. In theorie klopt het wel, maar hoe werkt dat na tien/twintig jaar? Dakwerkers weten het wel maar die lijken tevreden ;-)
Wat er vreemd is aan isolatie tot tegen de PANLATTEN is dat ge dat regelmatig ziet op televisie, zelfs het bespuiten met polyeruthaan ed langs de onderzijde tegen houtwerk, pannen en heel de dakconstructie. Timmerwerk en dakbedekking worden als het ware in een plastieken zak gestoken langs de onderzijde. Is het dan vreemd dat ge dat ook in woningen terugvind?
Bij sommige metalen dakbedekkingen leest ge dat ze bekleed zijn met vilt dat de condens opvangt en als het warmer wordt terug afgeeft. Als alles gemaakt is zoals het hoort natuurlijk. Wie dan zonnepanelen plaats voor zijn dakbekleding kan het drogen van het vilt wel vergeten. Men kan energie maar éénmaal gebruiken. Het wordt enigszins anders als men de zonnepanelen plaatst in de plaats van dakbekleding, ook PV panelen geven warmte af en warm water panelen hebben ook "verliezen" dat ik eender secundaire benuttiging zou noemen in dit geval. Maar het zal niet vergelijkbaar zijn met rechtstreekse bezonning van de dakbedekking. (ik heb kunstleien en die zijn heet als de zon schijnt in de zomer en warm in de winter) Ik zie de panlatten op de voegen nat worden tot tegen de kepers en terug opdrogen, na dertig jaar nog nergens schimmel of rot te zien. (geisoleerd rond de kamers onder het dak tot tegen de kepers en geen onderdak maar ik heb wel de indruk dat leien meer winddicht zijn dan sommige pannen. Dat ik geen onderdak geplaats heb was een zuiver financiele kwestie in die tijd en geen opzet) en over verluchting tussen de panlatten als ge onder de panlatten een onderdak plaatst heb ik ook twijfels, daar is enkel horizontale luchtstroming mogelijk, bij leien gaat dat dus niet werken volgens mij.

Paul

afbeelding van karel-2
16/03/2008 - 12:40

Als je bouwliteratuur leest van de voorbije 50 jaar over dit of andere onderwerpen, weet je hoe juist ze allemaal waren op dat moment....
Geldt trouwens voor alle domeinen.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.