Offeranode nodig in buffervat met dood water | Ecobouwers.be

U bent hier

Offeranode nodig in buffervat met dood water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van walter-8
08/10/2013 - 11:39

Ik ga een buffervat installeren met 'dood' water. Nu is het me even niet duidelijk of ik een offeranode nodig heb wanneer ik dit buffervat met een elektrische weerstand verwarm (wat enkel in noodgevallen gaat nodig zijn, maar ik kan me voorstellen dat zo een noodgeval ooit wel eens maanden kan duren).

Bijkomende vraag: zijn er eventueel offeranodes die wanneer ze 'op' zijn, je kan vervangen zonder de hele buffer te laten leeglopen?

Walter

98 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
09/10/2013 - 13:31

Bij mij is de anode gemonteerd in de bovenschaal van de boiler zodat de anode zonder al te veel gedoe vervangen kan worden. Ik vraag me wel af waarom je deze vraag stelt want met dood water heb je geen aanvoer van (kalkrijk) water, een anode is dus ook niet nodig.

afbeelding van walter-8
09/10/2013 - 13:56

Bij mijn weten heeft de offeranode niets te maken met kalk, enkel met oxideren van metalen. In zoverre ik de theorie begrijp zou dit roesten ook kunnen bij stilstaand of dood water.
Daarom dat ik de noodzaak hiervoor probeer te begrijpen bij dood water.
Walter

afbeelding van walter-8
09/10/2013 - 13:56

Bij mijn weten heeft de offeranode niets te maken met kalk, enkel met oxideren van metalen. In zoverre ik de theorie begrijp zou dit roesten ook kunnen bij stilstaand of dood water.
Daarom dat ik de noodzaak hiervoor probeer te begrijpen bij dood water.
Walter

afbeelding van Lacroix
09/10/2013 - 17:07

Bij 'dood water' ga je geen oxidatie van je buffervat of installatie krijgen. De voorwaarde is wel dat het water dood wordt en zo blijft. Dus niet bij een drukloos systeem met open buffer. Evenmin met een vloerverwarming die niet zuurstof dicht is. In een verwarmingsinstallatie is dus geen anode nodig. Ik heb nog nooit een buffer gezien mèt anode. Eigenlijk dient een anode om beschadigingen van de emaillaag in sww boilers te beschermen. De anode zal gemakkelijker corroderen dan het staal, en dus eerst aangetast worden.

Wat ik wel al gezien heb, is een anode in een grote installatie. Maar hier ging het dan ook weer om niet zuurstofdichte vloerverwarming (3000 Kw ketelvermogen).

afbeelding van walter-8
09/10/2013 - 20:01

Ok. Ik begreep tot nu toe dat dood wilde zeggen 'geen ' beweging.
Maar het wil eigenlijk zeggen geen zuurstof.

Ik hoorde idd van vroeger dat er problemen waren met niet zuurstofdichte vvbuizen. Ik begrijp nu waarom dat een probleem gaf.
Maar in mijn toepassing denk ik niet dat dat een probleem zal geven.
Walter

afbeelding van Jerre77
09/10/2013 - 17:10

Gelijk heb je.  Heeft hoegenaamd niks te maken met kalk.

Een offeranode zorgt ervoor dat de zuurstof (aanwezig in water en initieel in dood water) niet gaat reageren met vergeten spots of barsten (niet geschilderde of niet geëmailleerde zones) van je stalen tank maar met de anode.

Het al dan niet toevoegen van een elektrische weerstand is van geen belang.  Corrosie is wel temperatuursafhankelijk maar de bron speelt geen rol.

Geen idee eigenlijk of men deze plaatst in commercieel beschikbare buffertanks met dood water.  Het hang er allemaal van af hoe "dood" je water werkelijk is.  Plastic vloerverwarmingsbuizen zijn in sommige gevallen nogal zuurstofdoorlatend (diffusie) en kunnen soms verrassende gevolgen hebben.  Idem met lekken, zuigen van valse lucht via ontluchters en dergelijke ...

Je kan het ook zo bekijken.  Als je water echt dood is (of vrijwel dood) zal je anode ook zeer lang meegaan (er is immers geen zuurstof meer om met de anode te reageren).  Veel kans dat je die eigenlijk niet hoeft te vervangen.

Het al dan niet makkelijk vervangen van een anodehangt puur af van de plaats waar je die plaatst.  Handigst is via de top, dan hoef je quasi geen water af te laten.  Je dient dan wel rekening te houden met afstand tot plafond maar er bestaan ook anodes in segmenten.

Neem ook niet zomaar een anode.  Materiaalsoort en lengte zijn van belang.  Een te korte anode zal zones verder weg van de anode immers niet meer beschermen.

Praat eens met wat leveranciers van dergelijke tanks (ik denk dat er in de meeste gevallen geen wordt gebruikt).

 

afbeelding van Lacroix
09/10/2013 - 18:45

Ze worden nooit gebruikt in buffertanks.

afbeelding van walter-8
09/10/2013 - 19:57

Ik kreeg idd van de leverancier de feedback dat ze niet gebruikt worden.

afbeelding van Costaccountant
13/10/2013 - 03:49

 

Of er al dan niet een anode in je buffervat dient te komen, lijkt me vooral af te hangen van je systeem. Als je CV warmte komt halen in je buffervat via bv. een koperen warmtewisselaar, dan is een anode mogelijk overbodig. Maar omdat zo'n warmtewisselaar een rendementsverlies heeft - wat resulteert in een noodzakelijk hogere buffervattemperatuur en derhalve in minder 'verwarmingsondersteuning' door je buffervat - wordt zo'n warmtewisselaar voor CV minder vaak toegepast.

 

Als het 'dood' water in je buffervat fungeert als CV-water (dat is vaker het geval), dan lijkt me een anode in een plaatstalen buffervat een must !

Misschien nog 's herinneren aan de authentieke (want die dreigt verloren te gaan) betekenis van het begrip 'duurzaam' = laaaaaaaaaaaaaang meegaan. Weet dat een goedkoop plaatstalen buffervat zonder anode je hele CV-installatie vroegtijdig naar de kl... kan helpen. In het bijzonder wanneer je stalen leidingen hebt (roest). Met kunststofbuizen vloerverwarming aangesloten op koperen collectoren (quasi edelmetaal), kan nog steeds je buffervat en ketel vroegtijdig aan vervanging toe zijn. Zelfs wanneer die buizen zuurstofdicht zijn, is je installatie nog steeds niet compleet zuurstofdicht. Géén enkele installatie is dat. Zoals Jerre het terecht aanhaalt: "zuurstofdoorlatende plastic buizen, lekken, zuigen van lucht via ontluchters ... " Je moet dat over tientallen jaren beschouwen. Zelfs thermostatische kranen blijken niet gegarandeerd zuurstofdicht. Meer info over zuurstof in je CV-water: http://www.easyfairs.com/uploads/tx_ef/V11-106---adiabatische-ontgassing.pdf

 

Begin dus alvast met géén bal te geloven van het praatje door menig CV-verkoper  dat CV-water sowieso vrij van zuurstof is ... waardoor er géén corrosie zou kunnen optreden. Dat is hoogstens theorie. En geloof nog minder de fabrikanten van dergelijke plaatstalen buffervaten die de arme drommels van particulieren wijsmaken dat een anode niet nodig is, zodat ze binnen afzienbare tijd ... een tweede buffervaatje kunnen verkopen. In het bijzonder wanneer die fabrikanten niet eens informeren naar je systeem, om je vraag te beantwoorden. Lacroix zegt het zelf: in een grote installatie kwam hij wel een anode tegen (!) Maar voor particulieren is dat niet nodig - nee hoor - grote installaties roesten, maar kleine niet ! Grote installaties kunnen vooral dure advocaten betalen, dus zet men er maar snel een anode in. Dat behoort tot 'good practice'. Wees toch niet naïef zeg ! Als je dus per se zo'n goedkoop plaatstalen buffervat wil, zet er dan ALSJEBLIEF een anode in ! Als het water echt géén zuurstof bevat, zal ze daar over 25 jaar nog zitten, als nieuw ! Zoals Jerre ook aangeeft. Beschouw het als een verzekering voor een paar tientallen euro's dat je vat (of erger: je hele cv-installatie) niet voortijdig begint te roesten. Wat heb je te verliezen, Walter ? Plaats zo'n anode en weet ons te vertellen hoe lang ze meegaat...

 

In een koperen buffervat zal je géén opofferanode, noch zwerfstroomanode nodig hebben, maar daar hangt wel een prijskaartje aan... In een kunststof buffervat zal je ook géén last hebben van corrosie. Zonder ooit één anode te plaatsen/controleren/vervangen. Dat maakt zo'n kunststof vat naar TCO (Total Cost of Ownership) interessant. Een 500L Rotex Sanicube Solaris vind je voor zo'n 1500€ - hoeveel is dat méér dan een plaatstalen vat ? In het bijzonder wanneer je zit met zuurstofdoorlatende kunststofleidingen in je vloerverwarming, lijkt me zo'n kunststof vat een must. Je zal de anodes anders niet aangesleept krijgen. Enkel ALPEX buizen (het aluminium maakt ze zuurstofdicht - maar ik ben er zeker van dat ze daarmee jouw vloerverwarming niet gelegd hebben) en PE-Xa (chemisch vernette Polyethyleen - let op de 'a') zijn zuurstofdicht. Bij mijn weten, is al de rest dat niet. Controleer dus eerst waarmee jouw vloerverwarming is uitgevoerd.

 

ALS er bij mij een zonnebuffer in huis ZOU komen, is het er eentje met: 

  • anodevrij buffervat (kunststof);
  • glycolvrij systeem (leegloop);
  • vlakkeplaatcollectoren (zonder vacuüm). 

Meer uitleg vind je hier: http://www.ecobouwers.be/forum/post/de-beste-zonneboiler#comment-149454 Al de rest is gewoonweg NIET RENDABEL, want niet onderhoudsvrij genoeg en niet duurzaam genoeg. Verlies nooit uit het oog dat - tenzij je direct elektrisch verwarmt - "verwarmingsondersteuning" door een zonnebuffer met bv. 12m2 collectoren, je hooguit zo'n 75 à 85€ per jaar extra oplevert t.o.v. een klassieke zonneboiler voor SWW. Reken op maximaal 1200 à 1400kWa INDIEN je tenminste zo'n 4000 kWa voor verwarming nodig hebt. In een PH geraak je daar niet, en zal je blijven steken op hooguit 35% van je jaarverbruik. Als je van die 80€ per jaar (of zowat de helft in een PH); glycol, anodes en vacuümverliezen moet beginnen betalen ... 

 

Het is typisch voor vakidioten om het algemene plaatje te verliezen. Je kan het de 'experten' dan ook niet kwalijk nemen dat ze hele threads vol zeveren over hoe glycol systemen met vacuümbuizen een fractie hoger rendement zouden halen voor verwarmingsondersteuning. Weet dat de 'experten' het dan hebben over 5 à 7€ per jaar. Daar betaal je niet eens 1L glycol mee.

afbeelding van Lacroix
13/10/2013 - 09:56

Je moet alles lezen wat ik schrijf. Die installatie waar ik het over had is uitgevoerd met niet zuurstofdichte buis (industrieel proces). Maar ik ben benieuwd hoe die installatie er binnen enkele jaren gaat uitzien. Als die anodes niet regelmatig gecontroleerd en zo nodig vervangen worden, is de installatie over enkele jaren rot. De enige goede oplossing hier was een systeemscheiding. Anodes zijn een lapmiddel. Dure advocaten zullen hier niets aan kunnen verhelpen.

Als je installatie correct uitgevoerd is en het expantievat doet zijn werk, is er geen enkel risico op corrosie. Voor woningen wordt er enkel nog zuurstofdichte buis gebruikt. Is je installatie ouder dan vijftien jaar, dan is het opletten.

Wat je vertelt over dat kunststofvat van Rotex is  met een flinke korrel zout te nemen. Het bufferwater zelf is drukloos en komt niet in contact met de installatie. Als je eigenlijke cv-installatie een zuurstofprobleem heeft, is dit geen oplossing. Je vat zal uiteraard niet roesten, maar de rest van de installatie zal in de problemen komen.

Nu mag je mij één fabrikant zoeken die standaard een anode in zijn stalen buffer heeft zitten. En dan nog eentje die dit als optie aanbied. Trouwens, als je een anode nodig hebt in je buffertank, dan heb je deze ook nodig in een ketel of eender welke installatie waar stalen componenten inzitten.

Zuurstofcorrosie in verwarmingsinstallatie's, en de bescherming van een installatie is echt wel iets meer dan dan een magnesiumanode in een vat steken. Nogmaals, een goed uitgevoerde installatie, met de nodige ontluchters en een expantievat op de juiste plek en juiste druk zullen veel meer ellende voorkomen dan een anode.

afbeelding van Costaccountant
22/10/2013 - 02:50

 

Ik moet alles lezen wat jij schrijft ? Misschien kan jij 's beginnen met te begrijpen wat je leest ?
 
I. "Anodes zijn een lapmiddel. Dure advocaten zullen hier niets aan kunnen verhelpen."
Je draait de zaken om. Het is net omdat het lapmiddel voorzien is, dat er geen dure advocaten aan te pas zullen komen. Die dure advocaten ruiken enkel wild bij 'bad practice' = géén anode voorzien.
 
II. "Wat je vertelt over dat kunststofvat van Rotex is  met een flinke korrel zout te nemen. Het bufferwater zelf is drukloos en komt niet in contact met de installatie. Als je eigenlijke cv-installatie een zuurstofprobleem heeft, is dit geen oplossing. Je vat zal uiteraard niet roesten, maar de rest van de installatie zal in de problemen komen."
Welke korrel zout ? Is het überhaupt mogelijk om de zaken nog méér om te draaien ? Het is uiteraard niet aan de buffer om het zuurstofprobleem van je CV-installatie op te lossen. Het is wel aan de buffer:
  • om er géén (bijkomend) te veroorzaken. Als de rest van de installatie in de problemen komt, dan is dat omwille van het al bestaande zuurstofprobleem in je CV-installatie, maar NIET veroorzaakt DOOR de buffer;
  • om zichzelf te beschermen tegen dat bestaande zuurstofprobleem in je CV-installatie.
De Rotex werkt overigens met een systeemscheiding tussen bufferwater en CV-water. Je schrijft zelf dat dat de enige goede oplossing was voor je industriële installatie. Ik mag aannemen dat dat voor een particuliere installatie de facto ook een uitstekende oplossing is, niet ? Overigens is in deze die systeemscheiding ook de ENIGE GOEDE oplossing naar rendement ! Misschien kan je aan Walter 's uitleggen WAAROM dat zo is ? Wij wachten vol ongeduld.
 
III. "Zuurstofcorrosie in verwarmingsinstallatie's, en de bescherming van een installatie is echt wel iets meer dan dan een magnesiumanode in een vat steken."
Ook hier draai je de zaken om. En dan nog met een denigrerend toontje. Wat je beweert, is uiteraard niet fout. Alleen ging het er niet over ! Het ging over de corrosiebescherming van het vat. Terwille van de bescherming van dat vat zelf, en terwille van de bescherming van je CV-installatie DOOR corrosie van dat vat. Zelfs wanneer je een systeemscheiding hebt (maar dat lijkt me bij Walter niet het geval, pech voor het rendement), dien je nog steeds het vat zelf te beschermen. Je kan er natuurlijk op vertrouwen dat je emaillaag DIK genoeg is. Maar in een buffer van 800L voor 1800€ geplaatst ... vermoed ik niet dat je aan de 3mm zal geraken.
 
IV. Wat jouw Google vraag betreft, één minuut Googelen, levert me het volgende, vreemd dat jij dat niet doet:
in optie (?) vind je uiteraard alles bij de losse onderdelen: 
Misschien kan je zelf 's één minuut Googelen naar de fabrikanten die buffervaten in R(oest)V(ast)S(taal) produceren en jezelf daarbij de vraag stellen waarom die duurder RVS gebruiken voor dingen die sowieso niet roesten ? Waarom is een Rotex in kunststof ? Waarom is een Latento in kunststof ? Voor de sier ? Om 'anders' te doen ?
 
V. "Nogmaals, een goed uitgevoerde installatie, met de nodige ontluchters en een expantievat op de juiste plek en juiste druk zullen veel meer ellende voorkomen dan een anode.
Dat heb je toch van horen zeggen ? Want wie nog maar ooit een klein beetje gelezen zou hebben over expansie, zou weten dat je expansie met een 's' schrijft. Zo zijn er ook die het over 'brain back' boilers hebben. Je zou die mensen zo hun 'brain' willen terugbrengen: http://www.ecobouwers.be/forum/post/hulp-keuze-zonneboiler#comment-159439
Overigens: wat baat 'een goed uitgevoerde installatie' als je thermostaatkranen na enkele jaren beginnen lucht te 'pakken' ? Cfr. mijn eerste reactie. Je blijft redeneren dat je CV-installatie vrij van zuurstof kan zijn. STOP DAARMEE ! ER ZAL (goed gelezen en begrepen ?) ZUURSTOF IN JE CV ZITTEN ! Het is aan jou om de juiste materialen en/of beschermingsmethodes te kiezen.
 
PS: De anode is er voor je vat. Ik heb NERGENS beweerd dat je met een anode in je vat, géén enkele andere maatregel dient te treffen om je hele CV-installatie te vrijwaren van corrosie. Nochtans is het precies dàt wat jij me een hele reactie lang in de pen  poogt te leggen. Begrijp dus eerst wat je leest. Q.E.D.
 
afbeelding van walter-8
22/10/2013 - 11:30

"Overigens is in deze die systeemscheiding ook de ENIGE GOEDE oplossing naar rendement "

Dat snap ik niet: hoe kan je met een systeemscheiding (waar ik een warmtewisselaar mee versta)  een hoger rendement halen?  En dan bedoel ik met rendement enerzijds je buffer kunnen gebruiken op lagere temperaturen en anderzijds je buffer kunnen opwarmen met lagere temperaturen. 

Walter 

afbeelding van Lacroix
22/10/2013 - 19:27

Zelfs wanneer je een systeemscheiding hebt (maar dat lijkt me bij Walter niet het geval, pech voor het rendement), dien je nog steeds het vat zelf te beschermen. Je kan er natuurlijk op vertrouwen dat je emaillaag DIK genoeg is.

Een buffervat voor cv water is nooit geëmailleerd. Het is gewoon staal met aan de buitenkant een laagje lak voor het zicht.

De Rotex werkt overigens met een systeemscheiding tussen bufferwater en CV-water. Je schrijft zelf dat dat de enige goede oplossing was voor je industriële installatie. Ik mag aannemen dat dat voor een particuliere installatie de facto ook een uitstekende oplossing is, niet ?

Een nieuwe huisinstallatie hoort geen zuurstofproblemen te hebben. Dier industriële installatie was enkel als duiding en heeft verder geen belang in deze topic.

Overigens is in deze die systeemscheiding ook de ENIGE GOEDE oplossing naar rendement ! Misschien kan je aan Walter 's uitleggen WAAROM dat zo is ? Wij wachten vol ongeduld.

Waar heb ik dit geschreven?

IV. Wat jouw Google vraag betreft, één minuut Googelen, levert me het volgende, vreemd dat jij dat niet doet:
• in optie (?) vind je uiteraard alles bij de losse onderdelen: 

Misschien kan je zelf 's één minuut Googelen naar de fabrikanten die buffervaten in R(oest)V(ast)S(taal) produceren en jezelf daarbij de vraag stellen waarom die duurder RVS gebruiken voor dingen die sowieso niet roesten

Sorry, maar deze linken zijn niet relevant. Het gaat hier namelijk over buffervaten voor sanitair warm water. Uranus is een fabrikant van installatie's voor de produktie van sww via een platenwisselaar en A O Smith een bekende producent van direct gestookte gasboilers. En bij boilers voor sww is een anode of een titaniumanode aangeraden, tenzij het vat uit roestvast staal is.

Dat heb je toch van horen zeggen ? Want wie nog maar ooit een klein beetje gelezen zou hebben over expansie, zou weten dat je expansie met een 's' schrijft. Zo zijn er ook die het over 'brain back' boilers hebben. Je zou die mensen zo hun 'brain' willen terugbrengen: http://www.ecobouwers.be/forum/post/hulp-keuze-zonneboiler#comment-159439
Overigens: wat baat 'een goed uitgevoerde installatie' als je thermostaatkranen na enkele jaren beginnen lucht te 'pakken' ? Cfr. mijn eerste reactie.
Sorry voor de schrijffout.
Ik heb dit inderdaad van horen zeggen. Namelijk uit een opleiding die ik gevolgd heb over deze materie. Als je kranen lucht trekken, is het tijd om je expantievat na te kijken.
Je blijft redeneren dat je CV-installatie vrij van zuurstof kan zijn. STOP DAARMEE ! ER ZAL (goed gelezen en begrepen ?) ZUURSTOF IN JE CV ZITTEN ! Het is aan jou om de juiste materialen en/of beschermingsmethodes te kiezen.

Mijn ervaring is toch anders. Dan mag je me uitleggen hoe een plaatstalen ketel er na 25 jaar, op wat zwarte aanslag na, nog als nieuw is aan de binnenkant. Zonder een spoortje van oxidatie (en zonder anode in de installatie).

afbeelding van Lacroix
22/10/2013 - 19:32

Waarom is een Rotex in kunststof ? Waarom is een Latento in kunststof ? Voor de sier ? Om 'anders' te doen ?

Het vat van Rotex is een open vat. Dus er kan altijd zurstof in het water. En dan is kunststof een goede oplossing om coorosie te vermijden. Rotex werkt met een open, drukloos vat met spiralen, andere fabrikanten met een gesloten vat onder druk. Keuze van de fabrikant...

afbeelding van Costaccountant
24/10/2013 - 01:48

 

Zucht.
 
JIJ hebt een opleiding gevolgd over deze materie, maar IK moet je uitleggen waarom plaatstalen ketels er na 25 jaar nog als nieuw kunnen uitzien ? Heb je dat dan niet 'horen zeggen' in je opleiding ? 
 
Een gaswandketeltje voor thuis is in lichtmetaal (dat is niet hetzelfde als plaatstaal, hé). Plaatstalen ketels worden vooral gebruikt in industriële processen. In industriële processen wordt er typisch met zéér hoge temperaturen gewerkt. Bv. 180°C. Vanaf 105°C is ALLE ZUURSTOF uit het water verdwenen. Zulke plaatstalen ketels zullen er inderdaad na 25 jaar nog als nieuw uitzien. Een plaatstalen ketel die 25 jaar op 60 à 70°C heeft gewerkt, zal er heus niet 'als nieuw' uitzien !
 
Met al die ervaring, zal zelf 's googelen naar fabrikanten van RVS buffervaten niet nodig geweest zijn. Rommel verkopen is natuurlijk ook niet verboden. Een buffervat voor CV is immers nooit geëmailleerd ? Geen binnencoating van om het even wat ?? GEWOON BLOOT PLAATSTAAL ?? En nog altijd géén anode nodig ?? We kappen daar enkele 100den liters water in die we d' r tientallen jaren zullen in laten, maar dat plaatstaal corrodeert niet, want er komt geen zuurstof in je CV-installatie ??
Maar pas op ! Want van 'horen zeggen': "Als je kranen lucht trekken, is het tijd om je expandtievat na te kijken". In die lucht zal géén zuurstof zitten...
 
Was het een zware opleiding ? Op pgnr. 12 van onderstaande link, dat is pg. 14 in je pdf reader vind je zo'n vat dat volgens de experten niet bestaat:
Geïsoleerd buffervat voor CV of tapwater in RVS316 (!) met daarbovenop standaard (!) een ... anode ! Je leest dat goed. Dat komt omdat RVS niet staat voor RoestVrijStaal, maar voor RoestVastStaal. Ook RVS zal uiteindelijk corroderen, het zal alleen héééééééél lang duren. Met een anode, zal dat nog langer duren. Enneuh, ze verkopen dat vat vooral aan de 'zuinige Hollanders', hé ! Weet je hoe dat komt ? Omdat dit een vat voor het leven is !
 
PS: "Overigens is in deze die systeemscheiding ook de ENIGE GOEDE oplossing naar rendement ! Misschien kan je aan Walter 's uitleggen WAAROM dat zo is ? Wij wachten vol ongeduld. Waar heb ik dit geschreven?" Nergens. Ik schreef dat. Ik gaf je een kans om je technische superioriteit te etaleren. Waarom grijp je die kans niet ?
afbeelding van Lacroix
24/10/2013 - 19:37

Een gaswandketeltje voor thuis is in lichtmetaal (dat is niet hetzelfde als plaatstaal, hé). Plaatstalen ketels worden vooral gebruikt in industriële processen. In industriële processen wordt er typisch met zéér hoge temperaturen gewerkt. Bv. 180°C. Vanaf 105°C is ALLE ZUURSTOF uit het water verdwenen. Zulke plaatstalen ketels zullen er inderdaad na 25 jaar nog als nieuw uitzien. Een plaatstalen ketel die 25 jaar op 60 à 70°C heeft gewerkt, zal er heus niet 'als nieuw' uitzien !

De wereld van verwarming is duidelijk onbekend voor jou. Er bestaan nog wel andere ketels dan gaswandketels. Heel wat merken gebruikern trouwens roestvaststaal, wat zover ik weet, niet in de categorie 'lichtmetaal' thuishoort Onder andere Viessmann maakt al sinds jaar en dag plaatstalen ketels voor huishoudelijk gebruikt. En ik weet er staan die al meer dan 30 jaar meegaan, zonder lekken. En die werken echt niet op zulke hoge temperaturen.En die ketels vertonen ook geen oxidatie aan de binnenzijde. Bijindustriële  installatie's  komen er nog heel andere dingen kijken wat betreft waterkwaliteit. De hoge temperaturen maken de installatie gevoeliger. Van zuurstofbinders en thermische ontgassing heb je waarschijnlijk ook nog nooit gehoord. En die ketels vertonen ook geen oxidatie aan de binnenzijde. Heb je trouwens al ooit een ketel van binnen gezien?

We kappen daar enkele 100den liters water in die we d' r tientallen jaren zullen in laten, maar dat plaatstaal corrodeert niet, want er komt geen zuurstof in je CV-installatie ??

Niet relevante opmerking.  Een stalen vat dat open is en in contact met de lucht staat, zal uiteraard roesten. Bij een cv installatie is dit niet het geval omdat het een gesloten systeem is. Tenzij je het systeem van Rotex hebt, maar zij verhelpen het risico op oxidatie dan ook door een kunststofvat te gebruiken.

eïsoleerd buffervat voor CV of tapwater in RVS316 (!) met daarbovenop standaard (!) een ... anode ! Je leest dat goed. Dat komt omdat RVS niet staat voor RoestVrijStaal, maar voor RoestVastStaal. Ook RVS zal uiteindelijk corroderen, het zal alleen héééééééél lang duren. Met een anode, zal dat nog langer duren. Enneuh, ze verkopen dat vat vooral aan de 'zuinige Hollanders', hé ! Weet je hoe dat komt ? Omdat dit een vat voor het leven is

Logisch dat ze het uit roestvaststaal voorzien want het is immers geschikt voor drinkwater. Ik heb het trouwens al voortdurend over roestvaststaal gehad en niet over roestvrij. Graag had ik wat meer specificatie's gezien over de kwaliteit van het staal. Het ene roestvaststaal is het andere niet. Gebruik je voor een boiler sww niet de juiste samenstelling, dan zal het binnen de kortste keren lekken tengevolge van de chloor. 

PS: "Overigens is in deze die systeemscheiding ook de ENIGE GOEDE oplossing naar rendement ! Misschien kan je aan Walter 's uitleggen WAAROM dat zo is ? Wij wachten vol ongeduld. Waar heb ik dit geschreven?" Nergens. Ik schreef dat. Ik gaf je een kans om je technische superioriteit te etaleren. Waarom grijp je die kans niet ?

Zelfs iemand die technisch superieur is  (ik ben dit niet, jij zegt of denkt dit blijkbaar) kan dit niet hard maken. Om de eenvoudige reden dat dit niet waar is.

afbeelding van Costaccountant
30/10/2013 - 01:56

 

Dat laatste is alvast genoteerd. http://www.ecobouwers.be/forum/post/offeranode-nodig-buffervat-met-dood-water?page=1#comment-170688 Had je jezelf al 's de vraag gesteld waarom sommige fabrikanten dergelijke keuze maken ?
 
"Logisch dat ze het uit roestvaststaal voorzien want het is immers geschikt voor drinkwater."
Het zal ook logisch zijn dat die anode standaard geleverd wordt wanneer je dat vat voor CV gebruikt. In jouw logica is dat toch volledig overbodig ?
 
afbeelding van Costaccountant
30/10/2013 - 01:57

dubbel

afbeelding van Martin70
13/12/2013 - 20:05

Ook Agritec Solar brengt kunststof buffervaten in de handel; eveneen de leisingen tussen kollektor en buffervat van polypropyleen

dat tot 120 gr. bestand is.

afbeelding van walter-8
13/10/2013 - 11:47

ik ben er nog niet helemaal uit.  Onder het motto baadt het niet dan schaadt het niet zou ik de anode kunnen plaatsen.  Maar dan moet ik ze nog wel jaarlijks controleren.  Ik vindt voorlopig geen in te bouwen anode waarbij dat 'eenvoudig' kan.  En mezelf kennende slaag ik er wel in de anode bij controleren niet meer waterdicht terug terug te plaatsen. 

Ik volg de fabrikant ook wel die zegt dat het niet nodig is.  Wat ik dan wel niet snap is dat bij het elektrisch verwarmingselement (voor noodgevallen) dat ik wil plaatsen er uitvoering zijn waarbij de behuizing in kunstof is 'om corrosie te vermijden'.  Of geldt dat dan enkel voor  'boilervaten'?

Ivm de toepassing: het buffervat dient voor sanitair water, verwarmen badkamer en wordt opgewarmd met een klein lucht-water-warmtepompje.  Op termijn hang ik er nog een zonnecollector aan.  Het systeem zal dus werken als een warmtepompboiler die ook gebruikt wordt voor verwarming en waar zonnecollectoren kunnen worden op aangesloten. 

Ivm de Sanicube; Deze heeft voor mij als nadeel dat ik vind dat de warmtewisselaars te klein zijn.  Ik zou dan de warmtepomp moeten aansluiten op een warmtewisselaar van 2,5m2.  Momenteel draait de warmtepomp tegen een warmtewisselaar van 2m2 en dan moet ik bijna tot 60°C gaan om water van 50°C te kunnen maken in de buffer.  Door rechtstreeks in de buffer te gaan zonder warmtewisselaar kan de warmtepomp op lagere temperaturen blijven.  Het buffervat dat ik voor ogen heb heeft ook een Sanitaire warmtewisselaar van 10m2; veel meer dan de Sanicube; Ik verwacht daarom meer warm water uit het vat te kunnen halen dat de Sanicube kan.  De sanicube heeft vermoedelijk wel zijn betere gelaagdheid als voordeel.

Ik zou voor mijn toepassing de Sanicube SCS 538/16/16 nodig hebben (2 extra warmtewisselaars). Deze vind ik wel niet voor de prijs die je voorstelt.  Ik verwacht dat ik deze in Belgie geleverd, toch snel 2.000 Euro zal kosten.  En ik vind in mijn omgeving ook geen installateur die die wil plaatsen....(mijn buffervat van 800l wordt nu geplaatst voor een 1800 Euro; idd ook niet goedkoop). 

Walter

 

afbeelding van Lacroix
13/10/2013 - 13:12

Het is helemaal niet nodig om de anode te demonteren om ze te controleren. De controle gebeurt door een een stroommeting (mA). Sommige hebben zelfs een eigen metertje. Enkel als de meting negatief is, moet de anode gedemonteerd worden.

Wat die weerstand betreft, zoals je zelf zegt zal er maar één type zijn voor sww als voor verwarming. En voor sww moet hij uiteraard corrosiebestendig zijn.

afbeelding van Hans Delannoye
22/10/2013 - 22:59

costaccount

mogelijk weet jij iets af over kosten, maar van CV heb je duidelijk niet veel kaas gegeten.

volgens jou is een anode een must in een plaatstalen buffervat.  maar kan je me ook uitleggen waarom,  of, ik kan de vraag anders stellen, waarom zitten er geen anodes in plaatstalen ketels en plaatstalen radiatoren?   of in stalen buizen en circulatiepompen?

wat corrosie betreft door zuurstofindringing, die kan je vermijden door te zorgen voor een degelijk expansievat dat op de juiste plaats in de installatie staat en met de juiste voordruk.  automatische ontluchters kunnen geen lucht aanzuigen ls de intallatie overal in overdruk is!

koper is geen enkel probleem in een verwarmingsinstallatie, ook daar heb je ergens een belletje horen rinkelen, maar je weet duidelijk niet waar de klepel hangt.

 

 

afbeelding van Costaccountant
23/10/2013 - 10:14

 

Wel, van zodra je me een bevredigend antwoord geeft op de enkele vragen die ik je - per slot van rekening - éérst gesteld heb http://www.ecobouwers.be/forum/post/epb-voor-accumulerende-houtkachel#comment-170484 zal ik jou met plezier het verschil uitleggen tussen de klepel die jij weet hangen en het belletje dat ik hoor rinkelen.

 
afbeelding van walter-8
23/10/2013 - 11:10

Flauw antwoord costaccount. Niet relevant voor de vraagstaart. Ik wil nog altijd horen van jou waarom een systeemscheiding beter is voor het rendement. Of is dat niet zo?

Walter

afbeelding van Costaccountant
24/10/2013 - 01:15

 

Toch wel ! Maar niet veralgemenen hé, Walter ? "In deze" heb ik geschreven. Dat betekent "in jouw geval":
zonnecollectoren + warmtepompje voor SWW + bijverwarming badkamer. Zo is het toch ?
 
Ik kan natuurlijk niet alles tegelijk.
Bovendien wil ik de experten op deze thread genoeg ruimte geven om jou dat uit te leggen, en zich aldus verder te profileren. Gelet op de tijd dat je met je systeemopzet reeds bezig bent, zal het niet op een weekje méér of minder aankomen. En gelet op de verhouding vragen/antwoorden van mijn bijdragen, meen ik wel recht te hebben op een antwoord op die paar zeldzame vragen die ik gesteld heb, zodat ik tenminste verder kan rekenen.
 
Wat is daar flauw aan ?
afbeelding van walter-8
24/10/2013 - 01:21

gezien je de enige bent die beweert dat systeemscheiding meer rendement brengt ben ik benieuwd naar de redenering. 

Maar ik verwacht niet echt een antwoord, gezien het niet waar is....

afbeelding van Costaccountant
24/10/2013 - 02:01

Nogmaals: "in deze" hé Walter, "in deze" !

 

Dat antwoord komt, wees gerust. Ik ben de enige die dat beweert ? Wel, wel, wel ... moet ik daaruit begrijpen dat alle 'experten' je het tegenovergestelde adviseren ? Of dat alle 'experten' de handdoek in de ring gooien ? Via jouw pen ?

afbeelding van Costaccountant
24/10/2013 - 02:41

 

Omdat Costaccountant van goede wil is, alvast;
 
Deel I: De klepel die Hans weet hangen.
 
Naast 'gewone' zuurstofcorrosie, bestaat er ook galvanische corrosie. Ook bij galvanische corrosie speelt zuurstof een belangrijke rol. Niet te verwarren met de 'gewone' zuurstofcorrosie.
 
Galvanische corrosie is heel simplistisch uitgelegd een verplaatsing van deeltjes van het minder corrosiebestendig materiaal (anode) naar het meer corrosiebestendig materiaal (kathode). Die deeltjes hebben een taxi nodig. Die taxi vinden ze in het electrolyt (elektrisch geleidend materiaal, bv. het water in je buffervat) dat beide materialen met mekaar verbindt. Zuurstof in water is zo'n taxi. Zeg maar een TGV. Maar er zijn ook andere taxi's. Bacteriën bv. kunnen ook zo'n taxi zijn.
Misschien hebben de heren experten zich al de vraag gesteld waarom je voor een buffervat GEEN ENKEL aluminium onderdeel vindt ? En dat terwijl bv. aluminium ramen, toch blootgesteld worden aan alle weer en wind ? Regen, zuurstof ... alles is aanwezig om aluminium te corroderen. En toch doen die ramen dat niet ! Waarom zou je dan geen aluminium in buffervaten kunnen gebruiken ? Wel, precies omdat aluminium bijzonder gevoelig blijkt voor zo'n andere taxi dan zuurstof: het hydroxil ion. En hoe ontstaat die taxi ? Net door zoveel mogelijk zuurstof uit je CV-water te halen :-) Dat geeft alvast enig idee over hoeveel taxi's er in dat bufferwater zitten.
 
Maar, voor galvanische corrosie heb je natuurlijk een galvanisch koppel nodig. Je dient méér en minder corrosiebestendige metalen met mekaar te combineren. Zijn alle gebruikte metalen dezelfde, ontstaat er geen galvanisch koppel. Bijgevolg géén corrosie. Daarom vind je géén anodes in de onderdelen die Hans opsomt, bv. een plaatstalen radiator. Die radiator is immers GEHEEL uit plaatstaal. Nochtans zal je op sommige plaatstalen radiatoren bv. een ontluchtingsventiel in RVS vinden. In principe ontstaat er dan een galvanisch koppel, en bijgevolg corrosie. Maar omdat de kathode (het RVS) het aantal deeltjes bepaalt die weg willen van de anode (het plaatstalen radiatorlichaam), én die kathode bijzonder klein is t.o.v. de anode, zal de corrosie zo traag zijn, dat die plaatstalen radiatoren het toch enkele tientallen jaren zullen uitzingen.
 
In een buffervat daarentegen, heb je een heel grote SWW-wisselaar. Dat kan een spiraalvormige zijn om SWW in 'doorstroom' op te warmen, of een al dan niet kleine tank (het principe van een tank-in-tank boiler/buffer). Persoonlijk wil ik die wisselaar in géén enkel ander materiaal dan RVS. Daar loopt immers je 'drinkwater' door. Denk aan de liter die je tapt om koffie te zetten. Koper is niet toegelaten, gelet op het risico voor kopervergiftiging. 
Die RVS wisselaar zal een heel grote kathode zijn in dat plaatstalen vat (de anode). Dat gigantisch galvanisch koppel zal voor een zéér agressieve corrosie van het plaatstaal zorgen. Dus gaat slimme Hans op zoek naar een materiaal voor die SWW-wisselaar, waarmee hij dat galvanisch koppel vermijdt. Bv. een plaatstalen SWW-wisselaar. Als die aan de binnenzijde geëmailleerd is - let wel wat op de dikte van die emaillaag alsjeblief - is die wisselaar ook geschikt voor SWW. Weg galvanisch koppel, weg risico op corrosie (dixit Hans) ! Tengevolge van die emaillaag, zal een dergelijke SWW-wisselaar evenwel nooit een even hoog rendement neerzetten, dan ééntje in RVS. Maar niet getreurd, koop die wisselaar groot genoeg, en je zal van dat verschil geen last hebben.
 
Zo, dat is naar alle waarschijnlijkheid de klepel die Hans wist hangen, en waarvan hij veronderstelde dat Costaccountant 'm nooit zien hangen heeft. Niet ?
Nu is het aan Hans om een paar vragen te beantwoorden http://www.ecobouwers.be/forum/post/epb-voor-accumulerende-houtkachel#comment-170484 zodat ik verder kan rekenen. Dat is toch niet teveel gevraagd ? In Deel II: Het belletje dat Costaccountant hoort rinkelen, zal ik uitleggen waarom je in zo'n plaatstalen vat - zonder coating :-))) - absoluut een anode moet voorzien. Zelfs bij gebrek aan galvanisch koppel !
 
afbeelding van Hans Delannoye
24/10/2013 - 05:49

costaccount

bondig antwoorden zal wel nooit jou sterke kant worden, ik heb telekens weer moeite me door jou epistels te worstelen, 't zal de oude dag wel wezen.

in gesloten systemen (bv centrale verwarming met alles wat er aan hangt) is er eigenlijk geen risico op corrosie wegens galvanische koppels, tenzij bij het gebruik van gegtalvaniseerd staal en systeemtemperaturen boven de 60°C.  daarover is het WTCB rapport over corrosie in verwarmingsinstallaties duidelijk.  en ik heb honderden installaties staan met stalen ketels en buffers en koperen aansluitleidingen zonder enig probleem vanh corrosie (en zonder chemische beschermingsmiddelen).

de uitzondering is aluminium, maar als ik het indertijd goed begrepen heb heeft dat vooral te maken met de zuurtegraade van het water.  sowieso heb je in een goede CV-installatie nauwelijks zuurstof.  daarom wordt het water ook meestal zwart (magnetiet, weinig tot geen zuurstof)) en niet ros (ijzerroest, veel zuurstof).  daar waar wij aluminium radiatoren gebruikten, gebruikten wij wel een chemisch product om de PH op peil te houden.  maar ook daar (gelukkig maar) na vele jaren nergens problemen gemeld.

je bewringen kloppen wel in bv warm watersystemen waar geen sprake is van een gesloten systeem.  daar krijg je daar een continu toevoer van zuurstof, en dan is er inderdaad een groot risico op galvanische corrosie als je van een armer (laagwaardig) naar een rijker (hoogwaardig) materiaal gaat.  maar je moet wel zuurstof vermijden, en dat is ook weer een kwestie van de juiste technieken en materialen te gebruiken.

net zoals een buffer een inox spiraal kan hebben, en eventueel ook aangesloten met messing of koperen armaturen en fittings, worden radfiatoren ook meestal voorzien van messing kranen en dus exact hetzelfde risico.  als jou beweringen kloppen, speelt het ook geen rol waar die materialen in de installatie gebruikt worden, want het koppel blijft bestaan.  en zou je dus toch problemen moeten krijgen als je koperen ledingen gebruikt aan je radiatoren.

ik ben dus echt benieuwd wanneer ik (en de producenten) problemen ga krijgen met al die buffervaten zonder coatings.  overigens, de fabrikanten die ik ken gebruiken nooit coatings, tenzij wat verf aan de buitenkant.  maar mogelijk zitten we allemaal op het foute spoor en staat er ons een ramp te wachten op termijn???

 

 

afbeelding van Costaccountant
30/10/2013 - 01:08

Het vrijkomen van hydroxil zou een verhoogde zuurtegraad van het water opleveren (aluminium). Waarschijnlijk zal dat hydroxil zich met dat chemisch product verbinden, nog voor het zich met het aluminium kan verbinden. Door die binding zal de zuurtegraad afnemen.

 

Een ramp ? Dat zal ervan afhangen hoe je het bekijkt. Ik mag aannemen dat je duurzaamheid hoog in het vaandel schrijft.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.