Noppenfolie op buitenkant fundering? | Ecobouwers.be

U bent hier

Noppenfolie op buitenkant fundering?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van MaartenV
28/10/2011 - 15:56

We hebben een vochtige kelder. We gaan die van binnenuit saneren, maar iemand raadde ons aan om ook aan de buitenkant van de keldermuur een waterkering aan te brengen.

(Het gaat om een buitenmuur van de kruipkelder, dus een oppervlakte van 2m breed en max 1m diep)

Er is ons gezegd om de grond af te graven en noppenfolie aan te brengen. Maar hoe doe je dit? Met wat voor product breng e dat aan op naakte baksteen?
En mag dat gewoon noppenfolie van de doe-het-zelf zijn?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Bert Verbeeck.
31/10/2011 - 14:29

Maarten,

 

Wellicht werd hier geen noppenfolie, maar noppenplaat bedoeld.

Deze bestaat uit een dunne (< 1 mm) kunststofplaat (PP ?), waar noppen in gedrukt zijn: de noppen hebben zowat de vorm en afmeting van een vingerhoed (naaigerief): Een de ene zijde van de plaat heb je dus noppen, aan de andere zijde deukjes.

Op de noppen is meestal een filterdoek aangebracht. Er zijn verschillende fabrikanten van iets dergelijks, ik denk oa. aan Delta-Terraxx van Dörken of Platon van EMG, enz.

De platen kunnen aan de buitenzijde tegen een kelderwand worden geplaatst (plaatvlak aan binnenzijde, noppen en filterdoek aan buitenzijde) en moeten de kelderwand draineren. Alle grondwater gaat doorheen de filterdoek en valt als het ware onmiddellijk naar beneden tussen de noppen om onderaan via een drainagebuis afgevoerd te worden. Er zijn meestal nog extra hulpstukken voor de boven- en onderafwerking.

Zo vermijd je dus dat grondwater langdurig in contact kan komen met de kelderwand.

 

Bert

 

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.