Nog eentje over condensatieketels: Wat is er eigenlijk mis met een Vaillant of Junkers? | Ecobouwers.be

U bent hier

Nog eentje over condensatieketels: Wat is er eigenlijk mis met een Vaillant of Junkers?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

15/05/2009 - 20:10

Geen tekort aan topics over condensatieketels met veel vurige meningen over de betaalbare ketels die op de markt te vinden zijn.

Maar na al die uren leeswerk ben ik toch niet overtuigd waarom ik geen Junkers of Vaillant zou nemen. Een ketel uit de hogere prijsklasse (Buderus, Atag, Viessmann) kost mij al snel 1500 euro extra, niet mis.

Waarom zou ik daar nu die 1500euro extra voor geven?

--> betrouwbaarheid?
Mijn schoonouders hebben een Vaillant, wij hebben zelf een Junkers. Beide ketels waren totnogtoe nooit kapot, dus geen klagen...

--> levensduur?
Ik lees meer en meer dat die high-tech condensatietoestanden een verwachte levensduur hebben van 15 jaar. Als ik die meerprijs doortrek, zou ik dan van zo'n duurder model zeker 25 jaar mogen verwachten?! Ik denk het niet....

--> comfort?
Die dingen maken beide warm water zonder daarbij al teveel lawaai te maken, zijn voldoende snel, etc.

Ik rij met een Volkswagen Golf, de schoonouders met een Ford Focus. Een Audi A3 of BMW 1 zullen wel lekkerder rijden. Maar echt meer auto heb je niet voor je geld, toch niet om die meerprijs te verantwoorden.

Van een auto kan ik me nog inbeelden dat een Mercedes shieker is om voor de deur te parkeren dan nen Opel. Maar een dure chauffageketel, echt cool is dat niet... :-D

42 Reacties

Reacties

16/05/2009 - 17:54

noenkel

1. jou schoonouders hebben dan behoorlijk wat geluk, er zijn al meer forumdeelnemers geweest die na 2 jaar teneinde raad hun vaillant buiten hebben gegooid.
2. junkers is wat mij betreft niet zo'n slechte ketel, althans de klassieke wandketels van vroeger waren over het algemeen redelijk betrouwbaar. en junkers is, neem ik aan, nog geen van het condenserende type. condenserende ketels met aluminium (of aluminium/siliciumlegeringen) warmtewisselaars zou ik in elk geval vermijden, eender van welk merk. aluminium is nu eenmaal een metaal dat extreem gevoelig is voor zuren, en condenswater is nu eenmaal bij uitstek erg zuur.
3. mijn klnten met de oudste viessmann condensatieketels hebben hun ketel nu 16 jaar, en die lopen in elk geval nog zonder problemen, wat het binnen 10 jaar gaat zijn, kan ik natuurlijk niet zeggen. maar ik kan je wel verzekeren dat een WW in aluminium het geen 15 jaar zal uithouden, tenminste als de ketel behoorlijk condenseert.

hans d

04/03/2011 - 13:29

 

 

17/05/2009 - 03:29
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik vind het toch kras. Ik heb offertes liggen van respectabele lokale loodgieters (als in: kleine zelfstandigen die een reputatie hoog te houden hebben) die mij een Vaillant voorstellen voor mijn nieuwbouw.

Als je gelijk hebt over die duurzaamheid & rendement, dan is een Viessmann etc misschien een gepermitteerde meerkost. Maar zijn Vaillant & Junkers (als het het over condenstatieketels hebben) dan echt zo'n B-merken??

Ervaringen van forummers met dergelijke ketels? Die bakkies worden hoedanook aan de lopende band verkocht, dus zou ik denken hier toch "ervarings-deskundigen" tegen te komen.

17/05/2009 - 07:11

Hans,

Wil u nu echt beweren dat al die ketelbouwers die nu met een alu legering werken hierin een denkfout maken ?

Legeringen zijn speciaal aangepast voor condenserende ketels.

In rendementstesten in denemarken komen juist de Viessmann ketels er minder goed uit. Weishaupt en Broetje(met alu legering wisselaar) komen daar juist erg goed uit de gestandaardiseerde testen.

17/05/2009 - 13:52

vragen ivm levensduur van aluminium-silicium legeringen heb ik eens gesteld aan mensen van weishaupt (die werken met alu-sil in hun warntewisselaars) en na lang aandringen en off-the reccord was dit hun antwoord: wij weten ook wel dat alu-sil het iets minder lang uithoudt dan inox maar we maken onze legeringen wel wat dikker en wel zodanig dat zij 15 jaar zullen meegaan

17/05/2009 - 20:22

rene

er zijn meerdere aspecten aan materiaalgebruik, er is rendement - en alulegeringen zijn inderdaad betere geleiders dan inox (al scheelt dat maar heel weinig), en er is levensduur, en daar steekt inox met kop en schouders boven aluminium en z'n legeringen uit. maar er is ook het aspect prijs, net de door jou genoemde merken zijn een stuk goedkoper.
ander aspect is de test zelf, hoe is die uitgevoerd, en met welk viessmanntoestel? bij stiftung warentest in duitsland kwam viessmann er bv. niet slechter uit dan buderus en co, enkel voor stroomverbruik scoorden ze niet bij de top. dat zou ondertussen ook beter moeten zijn, want in de vitodens 300 (het toen geteste model) zit ondertussen een gelijkstroomcirculator.
bij testaankoop kwam indertijd renova bulex er als beste uit als ik me niet vergis. later bleek dat er met de test wel een en ander misgelopen was....

maar ik beweer niks, ik stel alleen de problemen vast. ook viessmann heeft met die legeringen gewerkt, maar zijn zijn een paar jaar geleden mee gestopt, net vanwege onbetrouwbaarheid van dit materiaal voor condensatie (zuurgevoeligheid). ik ben vroeger ook nog bezig geweest met de corrossieproblematiek in cv-installaties, en ook daar waren er voortdurend problemen met aluminiumradiatoren als het cv-water een te lage zuurtegraad had.

hans d

17/05/2009 - 18:04

De kern van het probleem is dus het materiaal van de warmtewisselaar, die bepalend is voor kwaliteit en dus levensduur van de ketel.

Ik kan me, zoals hierboven al iemand aanhaalde, niet inbeelden dat grote merken als een Junkers zich daar zo fel aan laten kennen. Die kunnen toch niet riskeren dat over een jaar of 5 al die ketelkes bij bosjes de geest geven? Of heb ik nu echt een fout beeld van Junkers. Mij klinkt dat toch als een gereputeerd merk, ttz, een soort van Volkswagen of Opel onder de chauffage-ketel-producenten? Als het waar is wat hier wordt gezegd, is het eerder een spreekwoordelijke Lada!

Het gaat toch pijn doen, alweer 1500 euro extra! Maar in elk geval merci voor de reacties!

17/05/2009 - 20:29

noenkel

junkers is nog maar een paar jaar bezig, eigenlijk lopen zij 10 jaar achter op het gebied van condensatietechnieken, dus afwachten wat het wordt. maar met alu en z'n legeringen heb ik al lang gekapt.
let wel, ik wil junkers niet afbreken (in tegenstelling tot sommige andere merken), zolang ze zich hielden bij de klassieke wandketels heb ik daar niet teveel problemen mee gehad, en door de band een degelijke service. maar als je bv het oude forum naleest op vaillant, zul je zien dat er meerdere op het forum staan die na 2-3 jaar hun ketel hebben buitengegooid. en ik neem aan dat die dat toch niet zomaar gedaan hebben?
maar je kan ook "geluk" hebben, als de installatie maar op het goed geluk gebouwd is, zal de ketel misschien niet te veel condenseren en zal de WW dus niet zoveel last hebben van condens. dat is ook het voordeel van doorstromers, als regelmatig warm water afgenomen wordt zal de WW ook niet zoveel condenseren.

hans d

17/05/2009 - 23:45

Eerst nog maar een paar offertes verzamelen dan. Er is er ééntje met een Buderus-ketel op komst, hopelijk valt die een beetje mee...

groeten!

18/05/2009 - 10:10

verbruik is geen criteria voor u?

18/05/2009 - 20:30

Zit hier dan zo'n verschil op? Een gat van bijna 1500 rij je niet zomaar dicht zou ik denken.

18/05/2009 - 22:46

ik wil niet tegenspreken dat viessmann, buderus en co goede toestellen zijn. Dat mag voor de prijs die men betaald. Maar heeft men zich al eens afgevraagd wat een reklame campanje zoals blauw en oranje kost, dat moet de gebruiker ook mee betalen. Elke moeder zegt mijn kind is een schoon kind, dat is juist het zelfde met de verkopers van blauw en oranje want al de rest is troep in hun ogen. Als ge een gaswand ketel afschrijft op tien jaar heb je een realalistische levensduur al de tijd dat ge hem langer gebruikt is winst. Hoe zal de technologie evolueren.En waarom al dat geleuter over de prijs levensduur en verbruik van een cv ketel, hij kost een fraktie van een auto en deze gooit men buiten na vijf zes jaar zonder er verder over na te denken.Maar ja het is al aangehaald een auto zien de geburen , bij een cv kennen de mensen de kleur van die typische dure merken. Geef mij maar een goedkoper merk dat zijn werk ook goed zal doen. De garantie is op allen ook maar 2 jaar ongeacht de prijs.Er is meer dan voldoende keuze dat elk voorzich maar uitmaakt met welk merk hij het risico neemt.

21/05/2009 - 21:29

eddy 111

een goede ketel, ook een gaswandcondensatieketel houdt het veel langer uit, ik heb er meerdere staan die de 10 jaar gepasseerd zijn, de oudste dateert van 1994 (of 95). en mijn klanten gooien die blijkbaar niet weg, ook niet na 15 jaar!
maar als je op het ouwe forum gaat lezen, ga je meerder verhalen vinden van mensen die na 2 of 3 jaar ten einde raad hun ketel (de eerste naam in de vraagstaart) hebben buitengegooid. die moeten die tweede ketel nog lang bijhouden voor ze goedkoper af zijn.
natuurlijk moet je bij oranje de reclame er bij betalen, maar weet jij hoeveel reclame het hierboven vernoemde goedkope merk maakt? daar moeten de anderen zeker niet voor onder doen.

hans d

28/12/2009 - 11:39

Beste Hans (en anderen),

In het hele relaas zie ik nergens de naam "Daalderop". Heeft iemand hier ervaring mee? Ik had voorheen een Radson HR ketel (geen condensatie) die het 22 (ja, twee en twintig) jaar zonder enig probleem (sorry, éénmaal de circulatiepomp vervangen), en zéér weinig onderhoud, heeft gedaan. Wegens problemen met de aparte geiser voor warm sanitair water, heb ik (op aanraden van mijn lokale loodgieter) de hele boel samen laten vervangen door een Daalderop condesatieketel. In de lente, om zeker in de winter geen last te hebben. Gevolg: in november een lek ontdekt! Onder waarborg werd het hele binnenwerk (koperen vat en brander) vervangen wegens een lekkende lasnaad (inox?). Pech, kan iedereen gebeuren, denk je dan maar, en gelukkig dus nog garantie (zes maanden oud). De vervanging werd door fabrieksmensen gedaan, die me de vraag stelden waar het condensafvoer slangetje (met pomp!) naartoe gaat. Ik antwoordde: via de schouw naar het dak. Deze mannen zeiden me: dan ga je lachen wanneer het vriest. En inderdaad, een paar weken later begon het te vriezen en kon ik de zolder opdweilen wegen overgelopen bakje onder de pomp. (Loodgieter 2 weken weg met eindejaarsdagen...!!!) Voorlopig vang ik het water op in emmers en sta versteld van de hoeveelheid: 10 à 15 liter per etmaal!!! Is dit normaal? Ik heb op zolder geen riool afvoer, dus het water moet via een slang naar de dakgoot. Weet iemand een systeem dat bevriesveilig is?

Bedankt voor elk advies of reactie!

Frans N

 

 

28/12/2009 - 18:20

frans

daalderop wordt hier als ketel heel weinig geplaatst denk ik, dat is allicht de reden waarom je er niet veel over hoort.

pech kan je hebben, en als de fabrikant dat vlotjes heeft opgelost scoren ze daar een goed punt.

maar als ik hetgoed begrijp gaat de condensafvoer vanaf de pomp omhoog de schouw in? dat is dan echt wel een idioot van een installateur. je mag het water met zo'n pomp gerust omhoogpompen, zolang je maar binnen de vorstvrije zone blijft. eens buiten moet je zorgen dat de slang continu afloopt zodat het water snel wegloopt en niet bevriest. dat is nog gee garantie, maar de kans op problemen is toch veel kleiner.voordat je buitenkomt ga je best naar een flink grotere diameter (afvoerbuis van 32mm of groter) die niet zo snel zal dichtvriezen.

hans d

 

29/12/2009 - 09:18

Beste Hans,

Bedankt voor je supersnelle reactie!

Ik zat inderdaad al te denken aan een voldoende grote diameter aflopende buis, wat het buiten-deel betreft dat bevriesbaar zal zijn. Ik dacht hierbij zelfs eventueel aan koper, wat goed warmte (en koude) geleidt, zodat hopelijk het warme deel binnen voldoende warmte geleidt naar het zo klein mogelijk deel buiten, dus om bevriezing te voorkomen. Mijn zolder is evenwel niet verwarmd, maar blijft toch wel min. zo'n 10 à 15°C, denk ik. Het pannendak is geïsoleerd met zo'n 7à8 cm dik (rotswol?) isolatieflensdeken, gangbaar in de tijd van de bouw, 22 jaar geleden.

Ik veronderstel dat de hele afwerking wel in de schoenen van de installateur mag geschoven worden: hij heeft me tenslotte dat systeem (met pompje) aangeraden als "probleemloos". En de Daalderop (Combifort 32/80+)heeft hij zelf thuis en ook bij veel klanten ook naar volle tevredenheid geplaatst...

Al bij al blijf ik het jammer vinden afhankelijk te zijn van het afvoerpompje, wegens geen riolering of andere afvoer op zolder. De dag dat het vlotterschakelaartje niet werkt loopt mijn zolder dus onder...(of ook nu wanneer het vriest!) Daar de ketel erg laag boven de grond hangt (zo'n 40 cm) is het niet te doen gewoon met een aflopende buis te werken naar de dakgoot toe. En gaan kappen en breken om een nieuwe afloop te plaatsen zie ik ook niet zitten;

Kun je me nog antwoorden op de "condens"-waterhoeveelheid: 10 à 15 liter per dag, zelfs bij matig stoken, en om de andere dag twee personen douchen. De Daalderop-mannen vertelden mij dat het meeste afvoerwater niet van de condensatie komt, maar van het krimpen / uitzetten van de voorraad sanitair water (80 liter). Die anderhalve emmer lijkt me enorm veel! Als het condensatie is, zou het anders inderdaad ook maar door de schouw verdwijnen (besef je de hoeveelheid niet), maar als het door de sanitair water voorraad komt, vindt ik dat toch een serieus verlies, waar ik nog nooit iets over las! Ik kan me trouwens moeilijk voorstellen dat dat uitzetten / krimpen zo'n groot effect heeft...

Groetjes,

Frans

29/12/2009 - 09:31

het overgrote deel is absoluut condenswater, bij mij kan dat tot meer dan 20lt per dag zijn.

en ik zou zeker geen koper nemen, maar eerder kunststof, net omdat dit slechter geleid. daarbij is condenswater ook zuur, je koperen buisje zou na een paar jaar geperforeerd zijn.

een fatsoenlijke sanitaire installatie zou overigens geen water mogen verliezen, daar hoort een doorstroomd sanitair expansievat bij.

hans d

 

29/12/2009 - 16:51

Alweer bedankt voor de info, Hans.

Voorlopig ga ik voort met elke dag (veiligheidshalve tweemaal) mijn emmer water leeg te gieten. Het condensatiewater zou via een syphon in het pompreservoir komen (is inderdaad aanwezig, maar ondoorzichtig, dus kan ik niet zien wat er door komt), en er is ook een tweede aansluiting, soort metalen kraan (met overdrukklep?), waar je af en toe water ziet uitkomen dat dan ook in het pompreservoir loopt. Hieraan zit ook een draaiknop, die echt onder druk (koud) water doet uitlopen wanneer je aan die (zelf terugspringende) draaiknop een beetje draait. Ik veronderstel dat dit onderdeel bij overdruk, door het opwarmende water in het warmwaterreservoir, de druk dus wat aflaat.

Maar ik geloof graag dat het condensaat de meerderheid haalt, want anders zou er inderdaad nogal wat water verloren gaan...

Ik hou je op de hoogte hoe mijn loodgieter de zaak verder afhandelt.

Alvast een prettige jaarwisseling gewenst en de Beste Wensen voor 2010!

Frans N

19/05/2009 - 18:51

Hans,

Jammer dat het nu weer allemaal over viessmann gaat. Daar waren we eigenlijk net vanaf.

Hier de link voor de testen.

http://www.dgc.dk/privat/kedeloversigt.htm

Er zijn nogal wat verschillen als we ketels gaan vergelijken;

Denk aan de regeling die wordt aangeboden.
Denk aan de cv pomp of die modulerend is of twee standen en of energieverbruik bij deze pomp.
Traploze modulatie of trapsgewijze modulatie(stappen van 25%)
De grootte van het minimaal benodigde debiet over de warmtewisselaar
Het minimaal modulatievermogen etc

16/06/2009 - 18:41
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

rene 10

wat is het probleem? mag er niet over viessmann gesproken worden, en wel over vaillant?

ik heb gewoon met de jaren vastgesteld dat aluminium warmtewisselaars in condenserende ketels veel problemen geven, dat is een vaststelling.

en viessmann is na jaren experimenteren met aluminiumlegeringen volledig overgestapt op inox, maar dat kost natuurlijk veel meer, en het is eigenlijk ook een minder goede warmtegeleider dan aluminium.

hans d

20/05/2009 - 23:07
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Deze topic vernoemt enkel Junkers, Vaillant, Viessmann. Maar hoe scoort Renova Bulex? Bij hun Thermomaster zou de "sanitaire platenwisselaar" (?) in inox zijn, maar het verwarmingslichaam in gietaluminium/silicium. Dreigt deze ketel dan ook geen 15 jaar mee te gaan omwille van dat aluminum, onder invloed van de zuren in het condenswater? Of volstaat het dat de "sanitaire platenwisselaar" in inox is om dat probleem tegen te gaan?

21/05/2009 - 06:43

Ik zou voordat ik over ga tot en keuze van een bepaald merk ketel eerst een goede analyse maken van mijn warmeteverliezen en van mijn gebruikersgedrag(waar verwarmen we, en wat is daar het minimaal en maximaal benodigd ketelvermogen).

Pas dan zou ik de ketels erbij zoeken die hierbij passen. Denk ook aan een goede regeling. PID regelingen maken bijv. het beter mogelijk het verbruik te verminderen door zonnewinsten(geen thermostaatkranen in kamers mer zonnewinsten dus !).

15/06/2009 - 23:14
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Aluminium is niet per definitie slechter dan rvs. In Nederland zijn er grote problemen geweest met de fijne rvs wisselaars van atag. Als je vijftien jaar met zo'n ketel wilt doen kun je er beter gelijk een stuk of vier wisselaars bijbestellen. Nefit ketels, met een aluminium wisselaar daarentegen kunnen zonder meer vijftien jaar en langer mee.

Wel moet je aluminium wat vaker schoonmaken dan rvs. Anders wordt het een grote troep in de ketel. Alhoewel ook dit probleem bij de nieuwe modellen is opgelost. Nefit gebruikt nu aluminium dat een plasmabehandeling heeft gehad. Daarmee zou de vervuiling over zijn en is onderhoud aan de wisselaar vrijwel overbodig.

Overigens worden de nefit ketels in Belgie en Duitsland verkocht als Buderus.

16/06/2009 - 18:56

 Bedankt voor de reacties!!

Vooral het Nefit verhaal stemt hoopvol. Eén dezer dagen valt er immers een offerte met Buderus in de postbus, waar ik nogal veel goeds (ook qua prijs) van verwacht. Van een loodgieter die stierlijk toegaf dat jaarlijks onderhoud aan condensatieketels onvermijdelijk is. (eerste onderhoudje krijgen we zelfs "gratis", daarna kost het bij hem 35 euro).

 

Moraal van het verhaal: er is niets mis met aluminium maar het vergt meer onderhoud tov de inox WTW. En je neemt om diezelfde reden, aldus diezelfde loodgieter, beter een ketel + boiler ipv doorstromer. Het veelvuldig hevig stoken zou immers geen zegen zijn voor de WTW...

16/06/2009 - 20:19
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

noenkel

ik vraag me af hoe je zo'n warmtewisselaar gaat reinigen? ik weet niet hoe je daar bij nefit bijkomt, maar dat lijkt me toch geen sinecure. en ik vraag me ook af wat is daar aan te reinigen is? als een ketel fatsoenlijk condenseert, wordt de WW continu gespoeld door het condenswater. en het is net dat zure condenswater dat zo'n probleem is voor aluminium. als de ketel niet condenseert, zal ie niet goed gespoeld worden, maar krijgt dan ook niet dat zure condenswater over zich, en dan houdt ie veel langer stand.

moraal van het verhaal:

bij een goed condenserende ketel is aluminium absoluut een probleem, maar het kan wel zijn dat er nieuwe technieken (coatings of zo) ontwikkeld zijn die de corrosie tegenhouden en de levensduur van aluminium aanzienlijk verlengen. en dan is er niks tegen aluminium, integendeel, 't is een veel betere geleider dan inox.

hans d.

30/06/2009 - 07:10
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

wat een gezever hier.

ik, een erkend brandertechnicus.

30/06/2009 - 19:51

 "wat een gezever hier"

Dat je dergelijke bijdrage anoniem doet, daar kan ik inkomen. Maar kan je iets specifieker zijn? Ben ik aant zeveren door zo'n domme vragen te stellen? Of krijg ik domme antwoorden? Ik kan me inbeelden dat een zogenaamd brandertechnicus wel wat meer heeft bij te dragen dan bovenstaand.

 

Alvast bedankt! Noenkel

30/06/2009 - 09:05
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

maar hoe kan een inox wisselaar het hoge prijsverschil  verantwoorden van viessman tegenover valiant of junkers,hoeveel weegd een inox wisselaar en een alluminiumme

wat is de kostprijs per kilo van elk

want in werk uren zal het zeker niet uitmaken want er komt eigetlijk gaan manuren aan te pas

05/07/2009 - 15:15
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

dat is simpel, kan het niet. maar er zijn wel heel wat meer verschillen tussen die ketels. en die verklaren soms wel de verschillen. ook bv een thision van elco-klöckner is een stuk duurder dan een vaillant.

 

hans d

29/12/2009 - 15:38

Het aluminium is gietwerk, wat relatief goedkoop is. Inox is veel moeilijker vorm te geven en dus duurder. Exacte getallen ken ik echter wel niet.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.