Nieuwe kachel, zoveel keuze. | Ecobouwers.be

U bent hier

Nieuwe kachel, zoveel keuze.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van vince75
27/10/2012 - 10:36

Beste kachelexperten/liefhebbers,

Deze winter wordt onze Austroflamm G3 9 jaar oud.
Op zich niets mis mee, 9 jaar is er niet aan te zien, maar is eigenlijk wat te licht om onze living en keuken te verwarmen bij koude dagen.
Ook de kleine blokjes van 25cm lang, vooral het werk eraan om te zagen en te klieven, doen ons zoeken naar een nieuw model.
70 m² is teveel voor 6kw. Ik vermoed dat een 8KW ideaal zal zijn, de woning is zeer goed geisoleerd.
Eerste vraag ; wat kan ik nog vragen voor deze kachel, die nu (2012) nog steeds nieuw verkocht wordt voor 1.300 euro ?

We hebben een vijftal winkels bezocht en ik wist echt niet dat er zoveel merken en types bestonden. In elke winkel en op internet kom ik nieuwe merken tegen.
We zijn op zoek naar een losstaande kachel, hoog model met een vermogen van 8-9 kw, eenvoudig eerder strak design met niet teveel franjes.
Een mooie grote verbrandingsruimte waar de vlammen vrij spel hebben en niet tegen de bovenkant van de kachel gedempt worden.
Degelijke deur met goed sluitsysteem en een ruitje die niet te vlug zwart brandt.
Een laatste punt is dat de kachel goed regelbaar moet zijn met de luchttoevoer.
Bepaalde modellen van Olympia, Drooff en M-design spreken ons aan.

Vooral de trento quatro van m design spreekt ons aan, maar het grote nadeel vind ik de lage greep om de deur te openen. Dit kan opgelost worden door de kachel op een sokkel te plaatsen. Worden zo'n sokkels ergens op maat gemaakt.

Wat ook opvalt is dat gietijzeren kachels bijna verdwenen zijn van de markt.

Hebben jullie adviezen/tips van bepaalde merken, winkels die we moeten bezoeken. En belangerijk merken of types die we links moeten laten liggen.

Wat betreft het afvoerkanaal, zit daar een bepaalde leeftijd op dat deze moet vervangen worden of kunnen we dezelfde afvoer gebruiken. Het gaat om een inox afvoersysteem die open is en aan de muur vastgemaakt is.

Alvast hartelijk dank.

4 Reacties

Reacties

afbeelding van henri-6
28/10/2012 - 06:32

Vince,

 

Wij hebben vorig jaar de Jacobus 9 aangeschaft en zijn tot de conclusie gekomen dat we dit jaren eerder hadden moeten doen. We hebben destijds ook vele kachels bekeken en vooral gekeken naar het milieu technisch aspect. Het is een kachel van Nederlandsfabrikaat welke voldoet aan de stengste Oostenrijkse normen. Vorige week heeft de Belgische overheid afgekondigd dat het verkoop van houtkachels aan stengere voorwaarden moet gaan voldoen. De Jacobus voldoet al aan de eisen die in 2015 gesteld gaan worden. Het is een kachel met een simpele maar effectieve uitstraling en met maar een bedieningsknop, zonder franjes. De service van de dealers en van Janco de Jong (ontwikkelaar en producent van Jacobus) is zeer goed. Voor meer informatie bekijk www.jacobus.nl Neem vooral een kijkje op het gastenboek. Daar zie je ervaringen van gebruikers staan.  

Belangrijk is wel dat je droog hout stookt. Met een vochtmeter heb je meer zekerheid over het vochtgehalte van het hout. Met de jacobus 9 kunnen wij met gemak 150m3 warm stoken (vorig jaar wel de muren laten naisoleren met 5 cm isoparels). De temperatuur met het stoken is al snel 24 graden. Wij stoken daarom alleen in de ochtend  en in de avond. De temperatuur is afgelopen winter niet beneden de 19 graden gekomen.

Kortom wij zijn erg tevreden over deze zuinige kachel, die ook vele malen minder as als onze vorige kachel achterlaat..

Succes

afbeelding van vince75
01/11/2012 - 20:04

Zo, nog een merk waar ik nog niet van gehoord heb.

Mooi strak model, alhoewel onze voorkeur eerder uitgaat naar een hoog/smal model.

Ik zie dat ook deze kachel uit plaatstaal is, ik heb mijn twijfels omtrent de degelijkheid na bv 10 jaar stoken ...

Alvast dank voor uw reactie.

afbeelding van tolgyfa
13/03/2013 - 16:05

ooit al gedacht aan een tegelkachel?

indien je nog meer keuze wil en een kachel wil zonder hocus pocus high tech raad ik je aan eens een kijkje te nemen op www.kleurenkachel.be Eenvoudig in gebruik en echt uniek. Daar je bijna zelf je kachel kan ontwerpen kan je hem aanpassen aan je eigen interieur. 

ik heb er bij mij thuis 2 jaar geleden eentje laten plaatsen en geniet er echt van met deze koude :)

 

afbeelding van bramcup
14/03/2013 - 11:00

Vince je zegt : "70 m² is teveel voor 6kw. Ik vermoed dat een 8KW ideaal zal zijn, de woning is zeer goed geisoleerd."

 

??

 

Zeer goed geïsoleerd alvast niet! Massakachel zal hier waarschijnlijk ook niet voldoen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.